Verweij: 'Redenen in andere kranten kloppen niet'

BartVeenstra, 09-04-2020 om 12:55, 6755 views, FC Afkicken, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Ajax-watcher Mike Verweij van De Telegraaf heeft donderdag tegenover FC Afkicken laten weten dat voor Ajax het eigen belang niet meetelt in de afweging om nu een punt te zetten achter het huidige Eredivisie-seizoen. Directeur voetbalzaken Marc Overmars sprak vorige week in De Telegraaf uit dat de gezondheid vooropstaat, waarna in andere kranten werd geschreven dat Ajax juist voordeel zou hebben bij het nu beëindigen van de competitie.

Verweij legt uit dat de boodschap van Overmars 'heel duidelijk' was. 'Ajax wil niet voetballen en daar hebben ze diverse redenen voor', zegt Verweij. 'De redenen die in andere kranten staan, kloppen niet. Dat Ajax er voordeel van zou hebben bijvoorbeeld. Ajax hoeft niet per se tot kampioen uitgeroepen te worden. Voor Ajax is het denk ik voordeliger als de competitie uitgespeeld wordt, want dan hoeven ze andere clubs niet te compenseren. Iemand maakte zelfs een rekensommetje: tweede worden is voordeliger dan andere ploegen te compenseren.'

Wat betreft het compenseren is Ajax bereid iets te doen. Daarvoor kijkt de club wel liever naar de vaste inkomsten. 'Ajax heeft ook niet de zekerheid van de Champions League-inkomsten. Wie zegt dat de Champions League volgend seizoen wordt gespeeld? Ajax zegt ook: ze kunnen een deel vragen, maar die veertig miljoen euro staat nog niet op de bankrekening van Ajax.'

Burgemeester Halsema

Volgens Verweij ligt het besluit over het wel of niet stoppen van de Eredivisie nu voor een groot deel in handen bij de burgemeester. De burgemeester van Eindhoven - John Jorritsma - liet al weten geen wedstrijden toe te staan in zijn stad. Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, reageerde nog niet. 'Maar Depla (Breda, red.) doet de woordvoering namens alle burgemeesters. Daar houdt Halsema zich aan.'

Verweij denkt ook dat de tv-gelden belangrijk zijn voor de KNVB in de afweging om wel of niet door te gaan. Zodra de overheid beslist dat er niet gevoetbald mag worden, zal FOX Sports de tv-gelden moeten betalen omdat er dan sprake is van overmacht. 'De KNVB wil geen risico lopen, het gaat om 22 miljoen euro. Als dat geld binnen is, wordt het voor de KNVB makkelijker om een noodplan te maken.'

Zie het gesprek met Mike Verweij in onderstaande video vanaf minuut 25:40!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
FreddyAX
Jammer dat dit stukje zo laat verschijnt, maar het geeft heel duidelijk aan hoe zaken er voor staan.
1 0
ajaxxcied4life
Wat je de onnozele hitsers/ blinde Amsterdamhatende/ subjectieve rioolstukjestikkers van het AD nog het meeste kwalijk moet nemen is dat zij in hun incompetentie eraan voorbijgaan dat de vrouw van Mark Overmars ziek is en misschien wel in de risicogroep valt bij wie het coronavirus het hardste kan toeslaan.

Als ik al weet dat deze vrouw in ieder geval een aandoening heeft, dan moeten zelfverklaarde journalisten als Derksen dat weten en professionele roddelnichten als Hugo Borst al helemaal.

Tuig is het.
5 0
Redrum
Als je dat weet en je komt nog steeds met zulke teksten dan ben je gewoon een door en door slecht persoon. Dan ben je gewoon een kwaadaardig misselijkmakend stuk stront.
8 0
ajaxxcied4life
Dat bedoel ik dus Redrum.
1 0
Pure
Het geld zal toch op de rekening van Ajax terecht komen. Ik vraag me af hoe de knvb Ajax kan dwingen geld over te maken naar andere clubs. Zolang ze van te voren niks toezeggen hebben ze geen poot om op te staan volgens mij
0 0
Bjorn
Zal geen dwingen bij zitten. Maar je hebt elkaar ook nodig, dus ga je niet zeggen ik steek alles in me zak en bekijk het maar. Zal een herenakkoord zijn.
0 -4
AFCA020!
Zoals ik elders al een keer schreef. Dit is niet aan Ajax. Noch aan feyenoord, psv of az. De KNVB moet bijspringen en dat niet van de clubs vragen.

Ajax heeft dan misschien een hogere omzet en is rijker dan een andere club. Maar doordat Ajax een grote club is hebben ze het geld minstens zo hard nodig. Ze hebben even goed ondersteuning nodig van de KNVB. Net als dat een willekeurige andere club steun nodig heeft.
Onze vaste lasten liggen vele malen hoger dan bijvoorbeeld bij RKC het geval is. Dus wij hebben gewoon keihard die inkomsten nodig. ALS Ajax wel akkoord gaat is dat zeer nobel van ze. Maar het is een taak van de KNVB (of hogere istanties). Zij zullen links of rechtsom een noodfonds op moeten stellen (ze zijn vermogend zat). Dit kan je niet op het bordje van de clubs leggen.

Daarnaast vind ik dat je alleen aanspraak kan maken op steun als je een gezond bedrijf was. Net als dat nu gaande is bij de overheid. Als je voor 1 maart niet een gezonde bedrijfsvoering had, kan je steun shaken. En terecht.
Terug naar het voetbal betekend dat, dat wat mij betreft alleen categorie 3 clubs 100 procent steun mogen verwachten. Categorie 2 clubs bijvoorbeeld 50 procent en categorie 3 clubs eigenlijk niets, eventueel uit goodwill 10-20 procent. Das wel makkelijk dat je er als club jaren een potje van maakt en nu ineens overeind getrokken wordt.
2 0
Lazell
Vind ik ook. Als er een paar clubs failliet gaan en een paar clubs kunnen hun beste (en duurste) spelers niet meer betalen, gaat het niveau nog verder naar beneden. Maar hoe andere clubs soms praten, zoals FC Emmen, dan denk ik ook: krijg de tering, je verdient geen cent.
3 -1
Bjorn
Mensen roepen een hoop domme dingen als de stress en machteloosheid toeslaat.
1 -3
Redrum
Er is geen enkele juridische grond op basis waarvan Ajax geld zou moeten afstaan. Er zal een beslissing genomen moeten worden over de verdeling van de Europese tickets. Maar zodra dat verdeeld is zijn de opbrengsten volledig voor de clubs zelf.
2 0
Pure
Lekker competitie afmaken ergens in december. Dat willen ze blijkbaar zo graag. Ik zie alleen maar voordelen voor Ajax. Ajax weer op en top fris en fruitig. Klassiekertje zonder fans lijkt me toch aardig in het voordeel van Ajax en die in Utrecht hetzelfde verhaal. We hoeven dan ook niks te delen en krijgen nog een schaal ook!
0 0
Redrum
In tijden van crisis komt hulp soms uit onverwachte hoek. Uitgerekend de Telegraaf, die vorig jaar een gigantische lastercampagne tegen Ajax voerde, komt nu als enige met realistische en zinnige artikelen. Maar goed, de Telegraaf beseft waarschijnlijk inmiddels ook dat zij nergens zijn zonder Ajax. Ook zij zullen uit eigenbelang handelen. In ieder geval ben ik blij dat er wat tegengas wordt gegeven, al wordt het wel een keer tijd dat Ajax zelf wat meer van zich af gaat bijten.
8 0
Lazell
Naast dat ze eindelijk een keer gelijk hebben, handelen ze zeker uit eigen belang. Zo lang ze aan de kant van Ajax staan, zal Ajax 100x liever met TG willen praten dan andere kranten en zo hebben ze hun primeurs te pakken. Zelfde geldt voor AD en Feyenoord, ED en PSV, etc.
0 0
RuffRhythim
Ja maar dit lijkt ook al een tijdje wel aardig op een "Telegraaf vs AD" fittie hoor, dus of De Telegraaf nou echt oprecht met dit soort berichten naar buiten komt kan ik nog niet echt als zodanig beoordelen.
0 0
Boer Gijs
Telegraaf spreekt gewoon namens het volk. Ad schiet in anti Ajax reflex. Gelukkig is Freek wakker geworden.
2 0
Redrum
Nee, de Telegraaf zal er ongetwijfeld zijn reden voor hebben, maar het is niet zo dat ze opeens pro-Ajax zijn denk ik nee.
0 0
Bjorn
Als de burgemeesters er een streep door zetten is de KNVB en de clubs gered, FOX zal namelijk moeten betalen. Dat haalt behoorlijk wat druk van de ketel. Dan kan de huidige stand worden gehanteerd en kan Ajax, bij definitieve (!) plaatsing voor de CL 10 tot 15% afstaan als ondersteuning. Zelfde geldt overigens voor AZ mochten ze het halen via de voorrondes.
3 0
Amp
Hoezo az alleen bij het halen via voorrondes? Als ajax moet betalen, dan alle clubs met Europese tickets, ongeacht welk toernooi. En iedereen hetzelfde percentage. Az komt nu met die gestaffelde opzet omdat ze al voelen branden dat zij niet directe kwalificatie krijgen. Hadden ze dat wel, hadden ze ook anders gepraat. Overigens wil ik nog wel eens zien hoe solidair al die clubs zijn als ajax een keer in geldnood komt
3 0
AFCA020!
Sowieso vind ik dat als je al zo’n vreemde vergoedingsregeling moet treffen, dat het alleen moet gaan over een percentage van het bedrag wat je op 1 september (of wanneer er duidelijkheid is) hebt binnengehaald. Dus alle gelden tot een officiele plaatsing of uitschakeling tot de groepsfase.
Overwinteren, wedstrijddagen, winst/gelijkspel etc. Dat is gewoon prestatie van de club. Of AZ nou de Europa League wint en of Ajax nou de CL finale haalt, dat is gewoon eigen prestatie en moet losstaan van die stompzinnige regeling.

Wat hebben bijvoorbeeld RKC ADO of VVV met ons Europees voetbal te maken? Dat je AZ tegemoet komt vind ik tot daar aan toe… Maar alles daaronder had nooit aanspraak gemaakt op de titel. Tuurlijk theoretisch had zelfs Emmen (als nr. 12) op 56 pnt kunnen komen en ons op doelsaldo kunnen kloppen… maar dat is allemaal niet realistisch. Hoewel ik vind dat de stand de stand is, kan ik er inkomen om AZ een kleine vergoeding te geven. Maar de rest is gewoon gebonden aan zijn plek op de ranglijst.
De ploegen die normaal gesproken play-offs gespeeld hadden kunnen met zijn vieren het geld van Willem 2, feyenoord en psv delen.
1 0
Bjorn
Voorrondes levert een miljoen of 3 op, groepsfase 40. Is nogal een verschil.

Iedereen die Europees speelt zal moeten delen, alleen de bedragen/percentages zullen afwijken. EL of CL is enorm verschil.
0 -3
MisterAFCA
Heb je hem weer. Waar haal je dat moeten vandaan? We moeten hélemaal niks.
3 -1
Bjorn
Niets moet. Kop in het zand steken heeft alleen nul resultaat.
1 -3
Pure
Az zit met het probleem dat er nog een dak in de zomer op het stadion gezet moet worden. Het komt voor hun net zo goed heel slecht uit. Maar daar hoor je verder niemand over. O wat is Az toch lief...
1 0
MisterAFCA
Drukte verkeerd bij vorige post. Om het af te maken, het is aan de KNVB om de ander clubs te ondersteunen niet aan Ajax. Ook Ajax wordt hier hard getroffen. Ajax heet het meeste geld maar ook de hoogste uitgaven. Dit gezeik moet niet gebruikt worden om er een slaatje uit te slaan en op die manier financieel weer enige aansluiting met Ajax te vinden. Snap echt niet waar gasten zoals jij deze shit vandaan halen.
2 -1
Bjorn
Financieel aansluiting vinden met Ajax is totaal niet aan de orde, het is puur damage control voor alle partijen. Ja, Ajax bloed ook hard en misschien wel het hardst. Maar onderaan de streep heb je alle 36 clubs wel nodig.
0 -2
Redrum
Precies, het is een totaal krankzinnige gedachte dat Ajax clubs zou moeten compenseren. Wij verliezen door deze crisis nota bene het meeste geld en dan zouden we nog meer geld moeten verliezen om andere clubs overeind te houden? Het moet toch serieus niet veel gekker worden.
4 0
Bjorn
Niets moet, maar voor de toekomst ontkom je er niet aan.
0 -2
Vlieske
Eindelijk iemand het snapt en voor ajax opkomt.
3 0
atalantanio
Als Ajax zijnde mag je ook wel eens een streep trekken, financieel geïntimideerd worden door clubjes als Emmen en dagelijks shit over je heen krijgen in de media. Genoeg is genoeg. Van mij mag er heel snel gekeken worden naar een Ajax zonder de Eredivisie.
2 0
Kingoffdatoilet
Nogmaals Ajax hoeft aan niemand steun te verlenen. Op het gebied van spelerswelzijn en belasting is het niet uitspelen van het seizoen gewoon beter. Ditzelfde geld voor de planning. Anders komen we volgend seizoen in de problemen.

Het niet uitspelen van het seizoen kost Ajax alleen maar geld. Het is dus niet financieel voordelig voor Ajax. Alle andere clubs kunnen dan ook stoppen met het zeuren om geld.
3 0
Amp
Meteen duidelijk waarom de eredivisie cv en knvb dus nog geen knoop willen doorhakken. Vreemd wel dat dit dan niet wordt benoemd als "eigenbelang"...
Wel benieuwd of een uitspraak van een burgemeester uiteindelijk ook geldt als overmacht, en fox daarom dus alsnog over de brug moet komen
0 0
MisterAFCA
Ze hoeven andere clubs helemaal niet te compenseren... snap ook niet waar die andere clubs deze pseudo-solidariteit vandaan halen. Er overkomt ons allemaal wat maar omdat Ajax de grootste is, het meeste geld krijgt door eigen prestatie, al de hele competitie bovenaan staat en eigenhandig voor Nederland de Europese plekken bij elkaar heeft gevoetbald, moeten we daar de rest voor compenseren? Laat ze de tering krijgen. Altijd is het helemaal niets in Amsterdam. Clubs die het maar wat fijn vinden om de Ajax supporters te naaien door ons niet toe te laten. Maar nu wel je handje ophouden? Natuurlijk zullen ze in het bestuur en de directie weer het meest nobele willen doen maar ik hoop dat ze eens een keer de ballen krijgen om bovenstaande terug te roepen en al die clubs de vliegende tering laten krijgen. Stelletje aasgieren. Helemaal dat graf AZ met hun zogenaamde meedenken maar vooral met eigen portemonnee. Viezerikken bah!
9 -2
Bjorn
Zal een keuze om een middelvinger op te steken en niets van het eventuele CL-geld de haat en rancune richting Ajax verbeteren of is het iets waar je later o teruggepakt gaat worden als je de andere clubs weer nodig hebt voor iets?

Volgens mij sta je juist ver boven de rest om juist op zo'n moment een gebaar te maken. Dan laat je zien hoe groot je bent en ver je boven de rest uitsteekt.

Begrijp me niet verkeerd want ook ik heb schijt aan clubs als Ado, Utrecht en AZ met hun gemaakte haat tegen ons, maar deze situatie is wel effe uitzonderlijk. Kent nul winnaars.
1 0
RuffRhythim
Nou, meer dat meedenken van AZ met andermans portemonnee zou ik zeggen ;-)
Maar voor de rest compleet eens hiermee.

Maar Ajax zal ondanks dat vast wel een financiële handreiking gaan doen.
En als ze dat doen, dan verdomme wel onder overige voorwaarden die Ajax stelt, en niemand anders.
Anders gaan die clubs maar mooi kapot.
2 0
Redrum
Het zal nooit genoeg zijn wat Ajax doet. Clubs zullen altijd klagen dat het te weinig is en we zullen ongetwijfeld gierig genoemd worden. Dan is het beste om die armoedzaaiers gewoon geen stuiver te geven. Laat ze het lekker uitzoeken met zijn allen.
2 0
RuffRhythim
Ja helemaal niets uit Amsterdam...!
1 0
Redrum
Precies, laat ze lekker de tering krijgen. Ajax is helemaal niemand iets verschuldigd. Het is altijd ieder voor zich geweest, dus nu ook. Als wij clubs om een gunst vroegen konden we het uitzoeken en werden we dwars gezeten. We zouden er niet eens goodwill mee kweken, want iedereen zou het op een hele rare bizarre manier niet meer dan logisch vinden. Waarschijnlijk zouden ze nog klagen dat we te weinig geven ook. Nee, geen fucking stuiver richting die aasgieren vanuit Amterdam.
3 0
Bjorn
Kortom: burgemeesters kom maar met een gezamenlijk statement dat er niet meer gevoetbald wordt in jullie steden.
0 0