'Daar is toch Cruijff weer, uiteraard Cruijff'

FinnDekker, 08-04-2020 om 20:30, 4507 views, VI |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Woensdag heeft Voetbal International teruggeblikt op de finale van de Europa Cup van 1971. Ajax won op Wembley destijds voor de eerste keer de grote Europese prijs. In Londen werd Panathinaikos met 2-0 verslagen. Dit mede of misschien wel vooral door het spel van de grote Johan Cruijff.

Vooral bij de tweede, beslissende treffer in de slotfase is de legendarische nummer veertien van grote waarde voor de Amsterdamse ploeg. 'Daar is toch Cruijff weer. Uiteraard Cruijff', schrijft VI over de 87ste minuut. 'Met een Griekse verdediger voor zich drijft hij haast in slow-motion de bal richting het vijandelijke strafschopgebied. Zijn rug kaarsrecht, blik over de bal. Voor de zekerheid sluit een Griek bij om rugdekking te geven. Een kapbeweging en Cruijff is voorbij de eerste. Maar die komt snel terug rennen, en dan ontdekt het genie uit Betondorp een gaatje tussen de twee Pananthaikos-spelers dat verder iedereen in het stadion en voor de buis was ontgaan.' Enkele seconden ligt de bal via Arie Haan in het net, waarna de zege en dus de winst binnen is. 

Uit de archieven wordt een interview van de trainer van de Grieken, Ferenc Puskás, geciteerd. 'Een beetje meer routine en het was gelukt. Ajax speelde niet zijn beste partij van dit seizoen, maar had wél de routine. En een Cruijff die vijftig procent van die ploeg uitmaakt... Zet een type als Cruijff bij ons in de ploeg en we winnen gemakkelijk.'

Woensdagavond wordt om 20.30 uur de volledige wedstrijd herhaald op Ziggo Sports.

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
DeBaarsjes
22:40 overigens de hele pot van Ajax tegen Bayern uit 1995 weer op TV
0 0
ram
Ik zit ook te kijken maar het is taaie koek zeg...

Natuurlijk ongelooflijk respect voor wat deze gasten Ajax hebben gebracht in die tijd hoor! En bij Johan zie je echt grote klasse. Maar verder... Ik vind het niveau erg laag.

Het huidige Ajax zou dit Ajax he-le-maal wegspelen. In deze tijd is het tactisch en technisch vele malen beter en vooral sneller. Deze finale is ongelooflijk vrijblijvend. Totaal geen druk. Iedereen mag de bal lekker aannemen en ermee doen wat ie wil. Zoveel ruimte, niet normaal.

Leuk om te zien hoor. Maar dit doet mij wederom inzien dat er best wat meer perspectief mag zijn. Neem de 'beste 11 van Ajax ooit'. Ik denk nu dat daar veel te veel spelers uit deze tijd in staan. Geeft natuurlijk niet. Absolute helden dit. Maar als je echt 1 op 1 gaat vergelijken, zijn huidige spelers veel beter.
1 -7
Juichtoon
Niveau laag? Werkelijk?
0 -1
ram
Heb je zitten kijken? Anders zou je dit niet in twijfel trekken.
0 -2
Juichtoon
Vaak hoe lager het niveau hoe meer intensiteit. Omdat ze maar wat doen. Dit heeft niets met kwaliteit te maken.
0 -1
ram
Wat probeer je nu te zeggen? Dat het niveau inderdaad laag is maar daardoor meer intens (bizar statement op zich...).

En "omdat ze maar wat doen"? Geen idee wat je allemaal zegt, sorry.
0 0
Juichtoon
Kan die wedstrijden dromen. Je ziet de moeilijkheid niet. Je kijkt eroverheen. Wat vind je dan niet goed. Beschrijf eens wat je ziet?
0 -1
ram
Je kunt ze dromen omdat je waarschijnlijk vrij oud bent en die wedstrijden decenia geleden gezien hebt. Ik zou je toch eens adviseren om nog een keer te kijken. En zet er voor de grap een wedstrijdje City-Liverpool naast en zoek de verschillen.

Beetje makkelijk om te zeggen "jij ziet de moeilijkheid niet". Je hebt geen idee wat ik wel/niet zie. Maar ik heb al aangegeven wat ik niet goed vind. Maar okay, nog een keer dan:

Het tempo is heel laag en daarbij is er totaal geen druk op de bal. In heel veel situaties kunnen spelers de bal aannemen en in alle rust om zich heen kijken wat ze gaan doen. Als je dat vergelijkt met nu... echt bizar hoeveel tijd iedereen krijgt aan de bal! Daarbij zie je schrikbarend vaak een gebrek aan techniek, vooral in balaannames. Dat ziet er soms zelfs lachwekkend uit bij een aantal. Maar omdat er amper druk is op de bal, komen spelers ermee weg; ze hebben meer dan genoeg tijd om de bal uiteindelijk toch te controleren. Dat bedoelde ik ook met vrijblijvend; in heel veel situaties mag iedereen gewoon lekker voetballen, alsof er geen Europacup op het spel staat.

Hiermee zeg ik niet dat ik, bij bepaalde spelers, niet veel individuele kwaliteit zie hoor! Dat zie ik wel degelijk. Maar zelfs voor iemand als Johan geldt wel (voor mij) dat hij het een stuk makkelijker had dan dat spelers het nu hebben...
0 0
FCMax
Het is toch een gegeven dat het voetbal tegenwoordig qua tempo veel hoger ligt? Ook niet verwonderlijk als je de trainingsintensiteit van destijds vergelijkt met nu.
0 0
ram
Ja, klopt. Maar zo'n wedstrijd bekijken maakt dat alleen maar extra duidelijk.
Maar ook als je kijkt naar hoe bepaalde spelers de bal aannemen... dat is soms echt van een extreem laag niveau.
0 0
NaarCLbeker5
Vond het tempo nog wel meevallen, maar de techniek inderdaad tegenvallen. Ook het schieten/afronden was niet best.
0 0
de-Ajacied
En wat had Ajax toen schitterende shirts
1 0
MisterAFCA
Uitgeroepen tot het meest iconische shirt ooit door France Football.
0 0
Rhythim
Jammer dat er geen origineel commentaar bij zit
1 0