Duitse viroloog: 'Geen duels met publiek meer in 2020'

BartVeenstra, 08-04-2020 om 09:50, 7053 views, ZDF, Stern |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

De Duitse viroloog Alexander Kekulé heeft op de Duitse televisie (ZDF) uitgesproken dat - als gevolg van de verspreiding van het coronavirus - hij niet verwacht dat er in 2020 nog met publiek gevoetbald kan worden. Wel begrijpt hij dat voetbal de belangrijkste bijzaak in het leven is voor veel Duitsers.

Om die reden kan hij begrijpen dat men graag wil zien dat er weer gevoetbald wordt. Maar dat dat met publiek gaat gebeuren, is onwaarschijnlijk. 'Vanuit het huidige perspectief, zou ik voor de rest van het jaar niets plannen', zegt Kekulé, geciteerd door het Duitse medium Stern.

Opvallend genoeg denkt Kekulé wel dat er in theorie nog gevoetbald kan worden. Daarbij geeft hij wel aan dat de bevolking uitgelegd moet worden dat voetbal een speciale behandeling krijgt. Een politieke kwestie dus. 'Maar dat moet te doen zijn', aldus Kekulé.

Maar als er gevoetbald kan worden, hoe gaat dat dan in zijn werk? Er komt heel wat bij kijken, als we de viroloog moeten geloven. Hij geeft aan dat de teams in een speciale quarantaine moeten gaan. 'En daarbij ook de masseurs, fysiotherapeuten en trainers'. Kekulé denkt ook aan een vorm van 'smart distancing', een speciale vorm van infectiepreventie die is aangepast aan de situatie. Dit omvat het dragen van gezichtsmaskers, zo geeft Kekulé aan.

Daarnaast zouden coronatests voor elke speler nodig zijn. Op iedere wedstrijddag. In Duitsland komt dat neer op zo'n 20.000 tests om het seizoen af te ronden. Ter vergelijking: in Duitsland voert men nu zo'n 100.000 tests per dag uit. Kekulé vindt het gezondheidsrisico gerechtvaardigd, zo geeft hij ook aan. Voetballers behoren niet toe tot de typische risicogroepen. 'Dit zijn in principe jonge en gezonde mensen. Het probleem kan puur virologisch worden opgelost.'

Mocht er weer gevoetbald worden, kan dit ook weerstand opleveren. Kekulé geeft echter aan dat voetbal ook een uitlaatklep voor veel mensen kan zijn in deze moeilijke tijden. Daarnaast geeft hij aan dat het voetbal moet denken aan een slimme communicatiestrategie. 'De clubs moeten nadenken hoe zij hun uitzonderlijke positie kunnen overbrengen', zegt Kekulé, die een suggestie doet. 'Als de voetbalclubs bijvoorbeeld tien keer zoveel tests mogelijk maken wanneer het seizoen wordt voortgezet, is dat een argument die kan worden gecommuniceerd.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Rukboor
In Nederland hebben we ruim 17 miljoen Virologen in deze huidige tijd, en in Duitsland ongeveer 65 miljoen.
Als het fruitcorso voor september 2020 nu al afgelast is, gaan we dus ook niet meer met 50.000 mensen in een J.C. Arena zitten lijkt me.
0 0
Vlieske
Ajax dordt kom maar met die krat bier
0 0
AjaxDordt
Huh?
0 0
ram
Hij doelt op die andere, denk ik ;)
1 0
Web
Voor mij hoeft het even niet meer
Waar is voetbal voor bedoeld?
Welke speler heeft hier nog trek
Er word dan alleen nog maar voor het geld gespeeld
2 -2
Libero
Voetballers behoren niet tot de risicogroep, maar lopen door wat er van hun lichaam gevergd wordt wel meer risico op besmetting. Wil je het (enigszins) veilig doen moet iedereen in en om de teams, de arbitrage, de ballenjongens en de cameraploegen in quarantaine en dat ook blijven.
Volgens mij zijn er ook geen 100% accurate tests en al helemaal niet die op dezelfde dag uitsluitsel geven; daar kunnen ze dus aardig het schip mee ingaan.

https://nationalpost.com/news/world/covid-19-tests-likely-only-accurate-70-per-cent-of-the-time-health-experts-warn

Eén besmette persoon en je kan het hele zooitje weer naar huis sturen. De hele competitie, of hebben die twee ploegen dan maar pech?
0 0
Web
Mijn zoon zou geen ballenjongen wezen
Stap daar eerst maar van af
Wissels pakken de ballen maar
2 0
Ron403
Ondertussen bij de KNVB: we streven er naar om 1 mei 2020 weer te voetballen in de Eredivisie met stadions voor max. 75% gevuld met publiek.
4 -1
Redrum
Ook zo aandoenlijk dat ze een enquete hebben gehouden. De conclusie was dat de meeste supporters met publiek willen spelen! No fucking shit Sherock. Wat supporters willen is in deze kwestie totaal niet relevant.
2 0
Ron403
Hahaha ja wat moet je daar nou mee he, het is echt schrijnend om te zien.
1 0