'Nederlandse voetbal wordt financieel keihard geraakt'

BartVeenstra, 08-04-2020 om 07:55, 2089 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Sportmarketeer Bob van Oosterhout denkt dat het Nederlandse voetbal financieel 'keihard' geraakt gaat worden door de coronacrisis. In een interview met Voetbal International vertelt hij dat niet alleen clubs in de Bundesliga en de Premier League worden getroffen, maar ook in Nederland.

'Maar ook bij ons gaat het echt om honderden miljoenen die de komende tijd niet naar het voetbal gaan', zegt Van Oosterhout. En dan heeft hij het niet alleen over de tv-gelden die worden misgelopen. 'De meeste clubs moeten het hebben van sponsoring, ticketing en stadionexploitatie. Er wordt maandenlang geen enkele activiteit georganiseerd in de stadions. Nul. Voetbal wordt als de grootste sport qua sponsoring het meest gedragen door het MKB. Juist daar vallen nu de hardste economische klappen.’

Van Oosterhout is commissaris van de Keuken Kampioen Divisie en zodoende kan hij een goede schets maken van wat hij aantreft bij bedrijven. 'In de tweede laag sponsors, die onder de hoofdsponsors en de echt grote bedrijven, is momenteel een financiële ramp gaande. Er zijn bedrijven die zó hard worden getroffen dat ze niet meer kunnen sponsoren', aldus de sportmarketeer, die ook aangeeft dat er bedrijven zijn waarvan de toekomst 'zó ongewis' is dat ze niet meer durven te sponsoren. 'Alleen al uit voorzorg worden allerlei contracten opgezegd. Dat gaat de clubs heel veel pijn doen. Het voetbal moet rekening houden met dertig procent minder sponsors. Er zijn in het betaalde voetbal twintigduizend bedrijven actief. Dat betekent dat zesduizend van hen hun geld niet meer naar het voetbal brengen. Dat is een gigantische financiële strop. En dat is het niet alleen, hè…’

En dan heeft Van Oosterhout het alleen nog maar gehad over de commerciële kant van de zaak. Ook aan de sportieve kant zullen er gevolgen zijn. Nederland is een opleidingsland en dus een land dat het moet hebben van uitgaande transfers. Veel spelers die in eerste instantie leken te vertrekken bij Ajax, blijven mogelijk alsnog. De transfermarkt zal volgens Van Oosterhout niet meer dezelfde zijn als vóór de coronacrisis. 'Als Ajax geen vijftig miljoen krijgt voor Van de Beek, kopen ze ook een bepaalde speler van AZ niet voor vijftien miljoen, dat op zijn beurt dat geld niet besteedt in de Eredivisie of de Keuken Kampioen Divisie. Er treedt een enorm effect op aan inkomsten die wegvallen. Ajax kan wel een stootje hebben, maar andere clubs veel minder. Wat er door de coronacrisis gebeurt, is een mo-ker-slag van jewelste voor het voetbal.’

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Babayaka
Ook 2021 gaat er niet gevoetbald worden
1 0
Joseph
Het is ook bizar dat er zo veel geld omgaat in een keuken kampioen divisie, vergelijk dat eens met sommige olympische sporters die veel harder trainen en in veel gevallen minder verdienen.

Het is prima dat het voetbal wat afgeslankt wordt.
0 0
PeterVKV
De effecten van de corona crisis worden zwaar onderschat. Het uitspelen van de competitie is natuurlijk een gotspe, te dom voor woorden om er alleen al over te denken, zelfs zonder publiek. Virologen praten al over heel 2020 zonder publiek. Spelerswaarden dalen met 30 a 40% in lijn met de aandelenmarkten. Dus Donny is geen 50 miljoen meer waard maar 30 miljoen. Back to normal. Een gezond gevolg van een heel ongezonde crisis. Clubs zullen dit moeilijk accepteren waardoor de transfermarkt op slot gaat. Bij Ajax komt er gelukkig een exceptionele generatie aan die nu sneller een kans gaat krijgen. Dus geen nieuwe rcv maar Timber of Schuurs. Geen nieuwe middenvelder maar Gravenberch en Taylor. Geen extra spitsen maar Brobbey, Hanssen en Unuvar erbij.
1 0
gruber
Er wordt gesproken over een solidariteitsfonds waarin vooral Ajax genoemd wordt als de grote geldschieter en drager van de Eredivisie. Wat nergens in Nederland genoemd wordt is dat clubs beginnen met een 30% (of meer) loonsverlaging voor spelers. Het gemiddelde inkomen in Eredivisie ligt op 291.000euro, met een loonsverlaging lan je a een heel schappelijk noodfonds opzetten. Elke club is toch verantwoordelijk voor zichzelf lijkt mij? Ik als ZZP-er ben 100% van mijn inkomsten kwijt en ga deze maanden terug naar een uitkering van 1000euro per maand. Hoezo beginnen clubs dan niet eerst bij hun eigen salarishuis, zoals dat in andere landen wel is gebeurd?
3 0
PeterVKV
Helemaal mee eens, maar de voetbalwereld lijkt in shock en denial. Gewone mensen als wij merken de gevolgen al wel.
3 0
jaripettersson
Lekker belangrijk
1 -1
Aspers73
Voetballerij was compleet gek geworden, misschien is dit wel goed en gaan we terug naar normale bedragen.
2 0
koppensneller
Ik voel de oplossing al aankomen. Ajax moet maar een constructie bedenken om de 30 % weggevalen sponsoring te compenseren....
1 0
Redrum
De oplossing ligt sowieso bij Ajax. Ajax moet in zijn eentje de rest van Nederland gaan redden, want zij hebben veel geld. Ajax is dan niet meer rijk en de rest van Nederland komt ongeschonden uit dit drama.
1 0
PeterVKV
Dit kan niet want Ajax heeft de zwaarste salarishuishouding en het eigen vermogen daalt met misschien wel 40-50%.
0 0
Redrum
Klopt, maar toch lijken heel veel journalisten die mening te hebben vreemd genoeg. Wij moeten maar even solidair zijn en een groot deel van onze CL-opbrengsten gaan weggeven.
2 0
BokkieBokstra
De vraag is wat die opbrengsten nog zullen zijn en of er wel CL/EL toernooien gespeeld gaan worden het komende seizoen. Afwachten.
0 0