Jansen: 'Wat wil Ajax met de bom bereiken?'

BartVeenstra, 03-04-2020 om 14:00, 4043 views, Algemeen Dagblad |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Ajax-watcher Freek Jansen van het Algemeen Dagblad vraagt zich hardop af waarom uitgerekend Ajax een meer dan duidelijk statement naar buiten bracht. De Amsterdamse club liet bij monde van directeur voetbalzaken Marc Overmars weten dat het wil dat de competitie per direct wordt afgesloten.

De uitspraak van Overmars kwam vlak voor een belangrijke vergadering naar buiten. Binnen Ajax noemt men dat een 'Gerbrandsje'. 'Het is het bespelen van de publieke opinie en zelf goede sier maken', schrijft Jansen. 'Ajax is zich er heel goed van bewust dat het op deze manier te werk is gegaan. De excuses van Van der Sar gisteren in de call richting de andere clubs, was dan ook puur voor de bühne.'

De vraag blijft wel: waarom doet Ajax dit uitgerekend nu? De Amsterdamse club staat op dit moment bovenaan en is de kampioen van het vorige seizoen. 'Kortom, linksom of rechtsom: Ajax heeft alles in eigen hand, of de competitie nu wel of niet wordt afgemaakt. De club had ook gewoon het geduld van de andere clubs kunnen opbrengen.'

Jansen verwacht dat het achterliggende plan op termijn duidelijk zal worden. Voor nu blijft het gissen. Jansen zet wel een aantal opties op een rij: 'Wil Ajax op deze manier de KNVB met de rug tegen de muur zetten? Of wil Ajax een breuk met FOX Sports in gang zetten, om daarmee de weg vrij te maken om het langgekoesterde plan te lanceren om de eigen tv-rechten te verhandelen? Of spelen er andere belangen, mogelijk met het oog op de langere termijn en de komst van de Europese Super League? De toekomst zal het uitwijzen, maar dat de bom van Ajax een flinke explosie teweeg bracht, is duidelijk.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Kingoffdatoilet
Haha, een Gerbrandsje geniaal. Ik denk dat deze uitspraak niet zomaar gedaan is. Daarvoor kunnen de gevolgen te groot zijn en is Ajax te professioneel voor. Ajax speelt het spel.
0 0
de-Ajacied
Een breuk met FOX zou inderdaad geweldig zijn
Ze zitten voor een dubbeltje op de eerste rij en hebben vooral commentatoren die letterlijk juichen als Ajax een tegengoal krijgt
Ik ga mijn abonnement vanavond opzeggen
2 0
Kingoffdatoilet
Voorlopig kun je toch niet kijken. Ik zou die kosten dan ook zeker besparen
0 0
3sterren
In tijden van deze vreselijke crisis is het hebben van geduld niet hetgeen waar wij nu op zitten te wachten. Elke minuut, ieder uur, iedere dag vraagt om leiderschap.
Leiderschap in combinatie met visie, eigenschappen behorende bij bestuurders die voor hun mening durven uit te komen. Overmars stak zijn nek uit, hij geeft wat mij betreft blijk van het hebben van de juiste kwaliteiten van een leider. Hoge bomen vangen steeds meer wind, terwijl er iedere dag steeds maar weer meer doden vallen ...
0 0
Boer Gijs
Wat valt Freek me tegen met dit Ad geneuzel. Hier zit geen plan achter, ze zijn dat onnozele laffe gedoe gewoon zat. Beschamend allemaal. Ik werd geraakt door woorden van nota bene Toon Gerbrands die zei dat verder spelen onder geen enkele vorwaarde aan de orde is. Zeker hun regio is zwaar getroffen. Iedereen kent wel iemand die ziek is of overleden.
0 0
Ajax34
Wij zijn Ajax en lopen in alles voorop. Dan kan je wel eens op je bek gaan. Maar dan staan we weer op en gaan we gewoon door.
0 0
Koekepeer
'Een Gebrandsje noemen ze dat bij bij Ajax.' Fantastisch.
0 0
stefanwillem
Stakker numero zoveel. Eng volk die media.
1 0
Danos
Ik geef Freek gelijk, waarom nu?

We gaan sowieso niet spelen als het niet veilig is, dit zegt de KNVB en de Eufa ook. Daarnaast 100 procent garantie dat je het niet krijgt bestaat niet, en het is ook niet het doel dat je het niet krijgt maar dat in de hele samenleving het aantal contact momenten word verminderd zodat de zorg het aankan. De verwachting is toch al dat 60 tot 70 procent van de bevolking het virus krijgt.

Maar mocht het virus zich nu positief ontwikkelen en het rivm zegt het is veilig genoeg om sporten weer door te laten gaan en het is half mei dan is het toch zonde als je nu al hebt gecanceld met alle gevolgen die daar aan verbonden zijn.

Dan word er vaak gezegd voor de duidelijkheid en dan kunnen we beleid maken, die krijg je niet als je nu de competitie beëindigd. Wanneer begint de nieuwe dan? Vanaf wanneer kan je seizoenskaarten verkopen, wat bied je sponsoren, hoe gaat het nieuwe schema dan wel seizoen eruit zien, wanneer start Europees voetbal etc etc.

Dat er nu mensen op de ic liggen en doodgaan is erg maar niet heel relevant aangezien dit altijd gebeurd, oké niet door een pandemie.

0 -2
Deepblue
Misschien enkel om het proces te versnellen omdat het vast zat. Voelt ook onnodig, maar misschien is er inderdaad ook nog een andere reden. Vanuit buiten blijft het gissen.
0 0
GerardAjax26
Ik vind de kritiek die Ajax/Overmars nu krijgt opmerkelijk. Nog maar een paar dagen geleden las ik een column, ik weet niet meer van wie, met het verwijt dat we Van der Sar nergens horen en dat Eredivisie clubs zich moesten uitspreken hoe zij erin stonden. Continue lees je ook dat clubs duidelijkheid willen.. dan spreekt Ajax zich duidelijk uit hoe zij erin staan en wordt nu weer verweten dat Ajax geduld had moeten opbrengen.
1 0
AFCA020!
Ik vind het allemaal wederom suggestief van freekje. Dat leest de achterban van het AD graag
0 0
OpaVerteld
In tijden van crisis staan leiders op.
De schapen blaten, maar de karavaan trekt verder.
Haak aan of val af.
2 -1
RuffRhythim
Ok, dus eerst is het dat Ajax wil stoppen omdat ze bovenaan staan maar az heeft nog kans die ze wordt ontnomen, en nu is het: waarom wil Ajax stoppen, ze staan toch bovenaan en heeft Ajax linksom of rechtsom alles in eigen hand???

Echt niet te filmen dit hoor.
Er is nergens live sport te zien, maar die so called journalisten en clubwatchers maken er wel een sport van wie de belachelijkste berichten de wereld in kan slingeren hoor.
3 0
AjaciedRK
Knipping wijffels freek krabbendam vissers en alle andere bashers zijn weer uit hun hol gekropen om te vertellen dat het allemaal zo oneerlijk is. Maar niemand die iets rept over az of psv
1 0
Inkop(p)ertje
Ik snap hier helemaal niets meer van. Twee weken terug roepen alle media dat Ajax ballen moet tonen en uitspreken wat ze willen. Nu doen ze dat en dan heeft iedereen weer commentaar. Als Ajax het aan de KNVB overlaat dan krijgen de clubs ergens eind juni te horen dat ze begin juli de competitie af moeten maken. Ik zeg: goed bezig Ajax, pak je verantwoordelijkheid als grootste club van Nederland!
5 0
Robbie en de Kock
Laat maar vallen dan, het komt er echt wel van...
0 0
driesterren***
Kan niet naar Polen, want daar is Corona!
1 0
Redrum
Wel opvallend dat Ajax-watcher Freek, die normaal gesproken niets anders doet dan open deuren intrappen nu opeens hardop bedenkt wat voor duistere bedoelingen Ajax zou kunnen hebben met dit statement. Dat Ajax het gewoon onverantwoord en onrealistisch zou vinden om nog te gaan spelen komt alleen niet bij Freek op.
1 0
JariJari
Dat de enige logische en juiste beslissing eindelijk genomen wordt in plaats van de beslissing nog maanden voor ons uitschijven ondertussen clubs (met name Ajax) tot extra uitgaven dwingen die later onnodig blijken te zijn.

Niemand behalve Overmars neemt verantwoordelijkheid en het is zijn taak niet.
3 0
DrFootball
Ik denk dat er behoefte is aan diverse scenario's en aan duidelijkheid als de competities niet voor 3 augustus worden uitgespeeld. Wat gaan ze dan doen? Gaan we uit van bijvoorbeeld scenario B uitspelen voor 1 oktober of scenario C voor 1 januari 2021. Hoe zit dat dan met transfers, aflopende contracten, interlands, (voorronde) EL en CL wedstrijden, wie komen er in aanmerking voor Europees voetbal, geldt dan de huidige stand of gaan we dat anders doen, hoe zit het met het noodfonds van de UEFA/FIFA rekening houdende met de diverse scenario's, wie kunnen daar een beroep op doen, hoe is een dergelijke verdeling? Maw de clubs willen antwoorden en weten hoe om te gaan met de situatie als er niet voor 3 augustus kan worden gespeeld, welke consequenties dat per scenario heeft. Dan kunnen ze daar rekening mee houden.
2 0
Mokum31
Omdat we gewoon altijd als eerste ons bek open moeten doen
Wie doet het anders?
2 0
JariJari
Anders was het herfst en was er nog geen besluit genomen.
0 0
MPAjax
Voordat de bom valt, zit ik in mijn nette pak !
2 0
OdjePils
Diploma’s en mijn cheques op zak
3 0
sucre
Mijn polis en mijn woordenschat, awoeii!
2 0
Stuyvesant
Onder de flatgebouwen van de stad naast jou
2 0
RuffRhythim
...ouw..ouw....ouw....
0 0
Lazell
Alsof Ajax gebaat is bij het stoppen van de competitie. Ze vergeten dat bij het stilleggen we CL gelden eventueel moeten delen en onze spelers nog maar de helft waard. Als je 5 spelers van 30 miljoen of meer wil verkopen, kom je zo op een verlies van 70-80 miljoen. Daarnaast missen we flink wat miljoenen door misgelopen inkomsten.

Wat frustreren zulke uitspraken mij toch, 'publieke opinie bespelen en zelf goede sier maken'. Hij loopt te insinueren dat Overmars zijn voordeeltje wil meepikken uit de crisis en zichzelf goed op de kaart wil zetten. Belachelijk.
3 0
ajaxdordtt
Wie zegt dat we de CL gelden moeten delen? En als onze spelers de helft minder waard worden zijn alle spelers de helft minder waard. Uiteraard is het voor Ajax een veel beter scenario dan nu stoppen en 1e worden dan alsnog doorspelen en 2e worden.
0 -1
Lazell
Ik zeg eventueel, die kans is realistisch denk ik aangezien Ajax niet 100% eerlijk eerste is geworden dan en je AZ de kans ontneemt om terug te komen.

Ajax zou altijd meer verdienen dan ze weer uit gaan geven, dus onder de streep is dat verlies.

Dat laatste ben ik niet helemaal met je eens. Om het kampioenschap hoef je het niet te doen, want dat worden we toch niet als we niet doorspelen. En we hebben kans om de voorrondes te overleven en alsnog aan de miljoenen te komen als we 2e worden. Maar ik ga er uiteraard van uit dat we met een fitte selectie gewoon kampioen worden.
1 0
ajaxdordtt
Dat is dan in ieder geval niet gebaseerd op het spel voor de crisis.
0 -1
OpNaarNummer4
Misschien moet je niet overal ergens iets achter zoeken. Misschien vindt Overmars en daarmee Ajax dat het echt onverantwoord is om de competitie uit te spelen.
1 0
mgtow
Nu wel klaar met dat Rotterdams mekker en klaaggilde.
2 0
ajaxdordtt
Freek Jansen is nu ook al anti-Ajax?
0 -2
Redrum
Waarschijnlijk verveelde Ajax zich gewoon. Nu is er tenminste weer wat actie.
1 0