'Alleen mogelijk als clubs én de speler akkoord gaan'

BartVeenstra, 03-04-2020 om 13:50, 2106 views, AS |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

De kans dat we Hakim Ziyech nog in het shirt van Ajax zien spelen, lijkt op dit moment heel klein te zijn. De aanvallende middenvelder vertrekt na dit seizoen naar Chelsea, al is een belangrijk vraagstuk in deze kwestie of Ziyech in juli nog voor Ajax mag en kan spelen mits de Eredivisie dan nog uitgespeeld moet worden.

Ko Andriesen, directeur van de Nederlandse voetbalvakbond ProProf, legt in de Spaanse krant AS uit dat dat heel lastig gaat worden. Zo zijn er meer spelers die na 30 juni uit hun contract lopen bij hun huidige club, terwijl het seizoen mogelijk verdergaat. Omdat Ziyech echter al een transfer heeft gemaakt, zijn er niet twee, maar drie partijen die een aandeel hebben in deze kwestie. De kans dat Ziyech nog voor Ajax speelt, lijkt dan ook klein. Noch Chelsea noch Ziyech zou het risico willen lopen op een eventuele blessure.

Andriesen zegt dat Chelsea toestemming zal moeten geven aan Ziyech en Ajax. 'Het is niet verboden om creatief te zijn met contracten, maar dat is alleen mogelijk als de clubs en de spelers akkoord gaan. De FIFA kan zo'n binding nooit opleggen', zegt Andriesen. 'In deze zaak zou het betekenen dat een speler niet iets eerder vertrekt (als in vervroegd aansluiten tijdens de voorbereiding, red.), maar dat een speler juist langer blijft.'

Mocht de Eredivisie alsnog uitgespeeld worden, zal de zaak-Ziyech een mogelijk lastige worden. De FIFA heeft al verklaard dat het vergunningen zal verlenen aan clubs en spelers die daarom vragen. Ook de FIFPro, de internationale spelersvakbond, geeft aan te begrijpen dat als een speler al het hele seizoen voor een club is uitgekomen, die speler het seizoen ook wil afmaken.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
iammike
Hoe wil de uefa en knvb dit voor clubs uit de onderste regionen regelen? Die bestaan vaak uit teams wat nog maar spelers met een contract hebben tot het eind van het seizoen of uit huurlingen. Hebben die dan bijvoorbeeld 29 juni een wedstrijd en 3 dagen later op 2 juli moeren ze het met de O19 ofzo doen?
0 0
AjaciedRK
En dus krijg je oneerlijke situaties. Ziyech vertrekt wel en speler b van een andere club niet. En antony mag nog niet voor ajax uitkomen. Dus onmogelijke situaties
0 0
ajaxdordtt
Valt wel mee. Uefa kan wel bepalen dat spelers niet speelgerechtigd zijn bij hun nieuwe clubs.
0 0
EuforischeRealist
Dat valt helemaal niet mee. Bij bijvoorbeeld RKC gaat het niet om 1 of 2 spelers maar die missen straks 6/7 basisspelers in juli. Hoe moeten die dat oplossen? Spelers voor een maand of 2 aantrekken kunnen ze niet want daar is geen budget voor en voor een langere periode kan niet want er is voor hen nogal een verschil in salarishuis of ze Ere- of eerste divisie spelen.
0 0
trodat4030
Dat Ziyech geen PL mag spelen voor seiz 19/20 (ook niet na 1-7), betekent niet dat hij automatisch maar ED gaat spelen..... Hij mag wel gewoon gaan trainen bij Chelsea in voorbereiding op het nieuwe seizoen. Langere voorbereiding/langer vakantie, vul t maar in. Maar niemand kan Ziyech dwingen om na 1-7 nog voor Ajax te spelen. Geen FIFA, geen UEFA, geen KNVB, geen Ajax, zelfs Chelsea niet. Dat kan enkel als Ziyech het wíl en Chelsea akkoord gaat. En zelfs dan zijn er nog een aantal voorwaarden waar Ajax aan zal moeten voldoen. Verzekeringen en salaris doorbetalen (en moet Ajax zijn Ajax-salaris overmaken of zijn Chelsea-salaris?).
0 0