Koeman: 'Intern mijn zegje gedaan over jeugdvoetbal'

BartVeenstra, 30-03-2020 om 08:00, 3936 views, De Telegraaf |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Bondscoach Ronald Koeman heeft bij de KNVB intern zijn zegje gedaan over de nieuwe ontwikkelingen in het jeugdvoetbal. In april beslist men of bij wedstrijden van kinderen tot dertien jaar geen uitslagen en standen meer worden bijgehouden.

Het is een idee van directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee. Vanuit het profvoetbal was er veel protest over deze ideeën, want men beschouwt winnen en verliezen als een belangrijk onderdeel van sport en opleiden. Eerder al gaven Dirk Kuyt, Ruud Gullit, Dick Advocaat, Willem van Hanegem en Henk ten Cate al aan het niet eens te zijn met de plannen van de bond. Ook bondscoach Koeman reageert nu. 'Iedereen die mij een beetje kent, weet hoe ik denk over winnen en verliezen', citeert De Telegraaf de oefenmeester.

Koeman is dan wel bondscoach, maar hij vindt niet dat hij zich nu openlijk moet mengen in de discussie over de plannen van de KNVB. 'Nee, dat is niet laf. Het is niet gepast om me er nu mee te bemoeien. Maar je mag ervan uitgaan dat ik intern bij de KNVB mijn zegje over dit onderwerp zeker heb gedaan.'

 

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajax34
Die van der Zee heeft zelf nooit gevoetbald of is nog nooit Kampioen geworden. Anders verzin je zoiets niet.
0 0
Ar
Meteen die directeur vervangen. Wat een idioot zeg.
0 0
ST
Eens
0 0
Hollister
Ze zijn bij de KNVB ook helemaal van het padje... nu wil men zelfs de onder 18, onder 21 en onder 23 competities ook weer extra in het leven roepen, waarbij de hoogste (amateur) jeugdteams dan ook nog eens op de zaterdag moeten gaan spelen... alsof amateurclubs hun huidige onder 19, 2e elftal en spelers uit het eerste elftal gaan gebruiken voor die onder 21 of onder 23 !!!
Slechts een 35 amateur clubs uit heel Nederland (dus van de 2400 clubs die Nederland rijk is) hebben zich ingeschreven.

Ze snappen er werkelijk helemaal niets van in Zeist. In plaats van die extra onder 18, onder 21 en onder 23 zou men juist minder jeugdteams moeten moeten indelen.
Gewoon , onder 21, onder 19, onder 17, (onder 16), onder 15, (onder 14), onder 13, onder 12 waarbij eens niet meer gekeken moet worden naar kalander leeftijden maar naar de biologische leeftijden van kinderen... het gaat uiteindelijk om de individuele prikkels voor spelers.

En dat wegnemen van standen en competities is al helemaal absurd.. diegene die mij hier volgt weet dat ik juist voorstander ben van veel meer mentale prikkels en weerbaarheid en dat juist op dat mentale vlak, waar dus winnen en verliezen zeker een onderdeel van zijn, heel veel winst te behalen
0 0
Web
Iedereen die voetbalt wil winnen, maar het moet niet ten koste gaan van opleiden
Ik bedoel als voorbeeld
Als een type als De Ligt zijn hele jeugd achter speelt, komt hij weinig onder druk
Dan moet je hem ook vaak op het middenveld zetten, dan moet hij veel sneller handelen
Dan word het team misschien wel even minder, en win je wat moeilijker

Ajax kijkt ook puur individueel naar spelers, in hoge teams laten spelen, ze moeten uitgedaagd worden
En zo zijn er natuurlijk tal van mogelijkheden
Maar als je het veld in gaat wil je winnen, ook goed voor het moraal van een speler
0 0
afcas
Ik weet echter ook 100% zeker dat niet meer doen aan winnen of verliezen schadelijk is voor de opleiding van spelers... Het zijn vooral wijzigingen die inspelen op de kinderen, terwijl je bij jouw voorbeeld juist moet kijken naar de trainer. Als je dit afschaft gaat een trainer namelijk niet zomaar spelers op een andere positie zetten om ze beter te maken. Dat zit namelijk in die trainer of niet. De ene trainer ziet namelijk in dat een speler daar beter van wordt en de ander ziet dat niet. Dan kun je beter dus je trainers beter scouten/opleiden dan een essentieel proces in de (voetbal)opvoeding van een kind weghalen.
0 0
Rockpotje
Ik heb vooral het gevoel dat dit ten koste gaat van het verdedigende talent. Voor aanvallers is het niet zo erg als er geen winnen of verliezen is. Dan houd je zelf bij hoe vaak je scoort en maakt het je niet uit. Maar kinderen vinden verdedigen al minder leuk en als er dan geen nut aan zit omdat je niets te verdedigen hebt wordt het helemaal een ondankbare taak. Ik was zelf als kind een onwijs fanatieke verdediger en speelde daardoor ondanks mijn gebrek aan talent in de hoogste elftallen omdat ik het als één van de weinige kinderen serieus nam. Op dat soort mentaliteit selecteer je dan niet meer.
0 0
OdjePils
Koeman moet zich daar niet mee bemoeien. Dikke kakkerlak!
0 -4
jaripettersson
Als kind interesseerde niemand zich voor de stand.
1 -7
Web
Dat is niet waar.
Maar er zijn wel andere redens waardoor je wat moeilijker kan winnen
Zie14.35 uur
0 0
DT10
Dat is dus gewoon niet waar. Bij de D-tjes en C-tjes waren wij vroeger wel degelijk serieus bezig met de stand en kon ik van een verloren wedstrijd behoorlijk ziek zijn. Dus omdat het jou niet interesseerde, wil niet zeggen dat het ‘niemand’ interesseerde!
1 0
Biss
En heeft deze mentaliteit geholpen in je ontwikkeling op voetbalgebied?
Ik zie vooral veel kinderen waarbij de druk van buitenaf (ouders, coach) zo groot is dat ze bevroren op het veld staan en zonder enig gevoel van vrijheid proberen te voetballen.
Het is zó slecht voor de ontwikkeling van jeugdspelers. Volwassenen moeten begrijpen dat het èchte winnen bij jeugd niet zit in de eindstand op het scorebord, maar in kleinere details.
Dat de jeugd zo serieus bezig is met de stand, zoals jij aangeeft, is omdat volwassenen dit belangrijk maken.
0 0
Web
Eens
Kinderen zijn nederlagen snel vergeten
0 0
Robbie en de Kock
Bij de meeste is dat echt zo.
Alleen als het goed ging en het kampioenschap gloorde.
Vieren met kinder champagne en een nep medailles.
Buikschuif foto en lekker uit je dak gaan.
De volgende dag alweer vergeten.
1 0
WZAWZDB14
We moeten als klein landje gewoon accepteren dat het soms wat minder gaat. Je hoeft niet gelijk alles drastisch ter veranderen
2 0