'Het uitblijven van transfers mag ook niet te lang duren'

BartVeenstra, 25-03-2020 om 10:28, 5107 views, Voetbal International |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Op sportief gebied zou het uitblijven van een zomerse leegloop bij Ajax een groot voordeel zijn, maar Voetbal International-journalist Marco Timmer merkt terecht op dat de dure huishouding van Ajax voor het grootste deel is gebaseerd op het spelen in de Champions League én grote transferwinsten.

Vanwege het coronavirus blijven transfers - die tot voor kort zekerheden leken - mogelijk uit. Het mag niet te lang duren, zo schrijft Timmer. 'Want ook de Amsterdammers hebben ordinair geld nodig. Dat klinkt gek, aangezien de club onlangs nog ronkende halfjaarcijfers presenteerde. Ajax maakte opnieuw een gigantische winst van 53 miljoen euro en het eigen vermogen steeg met 51,7 miljoen naar 261,7 miljoen. Geld genoeg dus.'

Die cijfers maakten echter ook duidelijk dat Ajax afstevent op een operationeel miljoenenverlies, vervolgt Timmer. De kosten bij Ajax zijn hoger dan de inkomsten. 'Door het betalen van hogere transfersommen, het behouden van steunpilaren, het geven van megasalarissen en het betalen van hoge premies zijn de kosten flink gestegen', aldus Timmer, die eraan toevoegt dat de inkomsten door het niet overwinteren in de Champions League en de vroege uitschakeling in de Europa League zullen tegenvallen.

Dat Ajax Hakim Ziyech al heeft verkocht, zal dan ook voor opluchting zorgen bij Overmars. 'Anders had Ajax nooit 45 miljoen euro gekregen voor de voetballer', schrijft Timmer. Ajax heeft een overvolle portemonnee, maar toch moet men nu voorzichtig zijn. 'Duidelijk is ook dat als de transfermarkt inderdaad instort Ajax niet meer de transfersommen krijgt die het eerder had kunnen ontvangen. Het is onrealistisch te denken dat Donny van de Beek op dit moment nog vijftig, zestig miljoen euro oplevert', aldus Timmer, die ook inziet dat spelers nu ook goedkoper opgehaald kunnen worden door Ajax zelf.

Wanneer Ajax een paar keer geen Champions League zou spelen en de huidige situatie op de transfermarkt te lang zou duren, komen er ook voor Ajax problemen. Timmer geeft aan dat wanneer de competities niet worden uitgespeeld en er geen Champions League-winnaar komt, de UEFA mogelijk teruggrijpt op de coëfficiëntenlijst van voor dit seizoen. 'In dat scenario zou Ajax opnieuw eerst voorrondes moet spelen om het miljardenbal überhaupt te bereiken. Lukt dit niet, dan is dat samen met de ingestorte transfermarkt een giftige combinatie voor de inkomstenstroom van Ajax. De huidige dure huishouding kan dan op termijn niet in stand worden gehouden.'

In deze video op de website van Voetbal International ligt Timmer de huidige situatie bij Ajax verder toe.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ST
Als als als.... komt allemaal goed!
0 0
OuweDibbes
Blabla.. weer iemand die het beter weet. Zelf geen bedrijf gerund totaal geen verstand van de finacieele zaken. Clubs met eigen vermogen komen sterker uit deze crisis.

Maak een leuk stukje over Juventus, Barcelona of Madrid. Komen geen inkomsten binnen, hebben een te dure huishouding waar elke euro die binnenkomt a is uitgeven. Rentes van staatspapier loopt op en Spanje en Italie konden nu al niet lenen zonder hulp van het ECB in goede tijden laat staan na deze crisis.
0 0
Beachboy
Natuurlijk zal Ajax potentieel in de rode cijfers duiken in de boekjaren. Hoewel ik overigens persoonlijk inschat dat we netto goede zaken kunnen doen op de transfermarkt. Daarnaast zie ik niet in waarom Ajax niet ieder jaar Europees zal spelen en meestal CL. Wat in dit artikel verder niet naar voren komt is dat Europees gezien Ajax een zeer gunstige positie heeft. Omdat er in de afgelopen jaren een zeer strak financieel beleid is gevoerd hebben we enerzijds voldoende middelen om een aantal slechtere jaren op te vangen en anderzijds hebben we de middelen om ons beleid voort te zetten en mogelijk een nog grotere afstand te creëren t.o.v. andere clubs.
1 0
Joseph
Volgens mij hebben ze naast de transfer van Ziyech ook nog de 2e termijn van de Ligt te goed, dat zou volgens mij in 5 jaar betaald worden, dus iets van 15 miljoen. Zitten we deze zomer al op 60 miljoen.

Als er verder niemand meer weg gaat, is het een geweldige zomer! Maar als er in de top van Europa een plek vrij komt onder de lat, zal Onana voor de hoofdprijs vertrekken en ik kan mij niet voorstellen dat Tagliafico te behouden is. Ik zou mij ontzettend verbazen als we deze zomer niet over de 150 miljoen gaan, maar ik hoop dat het bij die 60 blijft, plus de verkoop van wat afdankertjes..
1 0
OuweDibbes
Verbaas je maar niet of de Ligt traint snel weer mee bij Ajax. Juventus kan dat bedrag helemaal niet meer betalen. Ze hadden het geld al niet in goede tijden om het in 1 keer over te maken. Laat staan na deze crisis.
0 0
GrandMasterFlex
Dat zou geweldig zijn voor ons, maar dan as hij qua loon flink water bij de wijn moeten doen. In het slechtste geval gaan ze failliet en is hij transfervrij. Hopelijk zorgt een bankgarantie dan wel voor de overige transfersom voor ons.
0 0
gebruikersnaam
Dat laatste is natuurlijk onzin. De plaatsing voor Europese toernooien voor komend seizoen stond al vast en is/was niet onderhevig aan de ressultaten van dit seizoen.
1 0
Danos
Als ze teruggrijpen naar de situatie voor dit seizoen, dus de lopende jaargang ongeldig verklaren dan heeft hij wel een punt.

We stonden 11de wat geen recht geeft op directe plaatsing tenzij de winnaar van de CL zich via de competitie ook heeft geplaatst, dan schuift dat CL ticket door naar de nummer 11.

Dus dan is de vraag wat doe de eufa met de “ winnaar” ticket Liverpool en wie krijgt die plek, Engeland of wij.

En dan is weer de vraag wie zend NL af als de competitie niet afgemaakt kan worden ( vind wij natuurlijk)

Er zijn nog teveel als als als in deze situatie om er echt wat zinnigs over te zeggen.
0 0
Joseph
Precies, gaan alle clubs dan ook hun inkomsten uit de CL van dit jaar terug geven..? Lijkt me hoogst oneerlijk.
1 0
Danos
Inkomsten die al uitgekeerd zijn en een nieuw uitgangspunt nemen voor CL tickets zijn wel 2 verschillende dingen.
0 0