Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

'Ze zongen 'Ik heb geen bananen voor jou' naar Sarpong'

BartVeenstra, 29-02-2020 om 09:20, 10320 views, NRC |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Urby Emanuelson heeft in zijn voetbalcarrière vaak genoeg te maken gehad met racisme. De verhalen vanuit Italië - waar hij teamgenoot was van onder meer Mario Balotelli en Kevin-Prince Boateng - zijn bekend, maar de verhalen over wedstrijden met Ajax horen we minder vaak.

In gesprek met het NRC geeft Emanuelson een voorbeeld. In zijn jeugd voelde Emanuelson zich nooit anders dan andere jongens. 'Ik groeide op in Amsterdam-Oost, speelde wedstrijden tegen vrienden, jongens van verschillende nationaliteiten', zegt de oud-Ajacied, die dat zag veranderen toen hij profvoetballer werd.

'Tijdens een wedstrijd van Ajax zongen ze naar mijn medespeler Jeffrey Sarpong: "Ik heb geen bananen voor jou." Dat hoorde iedereen, behalve Jeffrey, die was te veel gefocust op zijn spel', aldus Emanuelson, die zegt dat men er daarna niet meer over sprak. 'We hebben het niet gemeld, we zijn het veld niet afgelopen. Ik vind nu dat er toen wel wat had moeten gebeuren.'

Emanuelson vindt het tijd voor verandering. Hij beseft dat de druk van buiten altijd meespeelt. 'Je wilt als speler wel wat doen, maar je weet om hoeveel geld het gaat. We zijn in onze sport opgevoed om racisme van ons af te schuiven en door te gaan. Ik hoop dat er nu iets verandert, dat we doorkrijgen dat we dit alleen kunnen stoppen als we er iets tegen doen', zegt Emanuelson, die aangeeft wat er bijvoorbeeld anders kan. 'Ik vind dat als er weer zoiets gebeurt, allebei de teams van het veld moeten lopen. Dat is de juiste actie. Zodat je duidelijk maakt dat dit niet meer te accepteren is. Daar ben ik in veranderd. Ik zal me nooit meer door een voorzitter laten vertellen dat ik het van me af moet laten glijden. Het voetbal leerde ons stil te blijven, maar ik zwijg niet langer.'

Denk jij dat Van de Beek scoort en Ajax wint van AZ? Zet in en krijg 4,20 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ajaxdordtt
@AS, dacht dat "politieke discussies uitlokken" niet toegestaan was?
1 0
Babayaka
Ik ben verward, hadden ze hem dan wel een banaan moeten geven?

Ze hadden toch ook geen banaan voor de blanke spelers? Of kregen die wel?
1 -2
Chesterson93
Zoek op Google naar “bananenlied donkere spelers”, dan zullen de nieuwsartikelen je verbazen. Jou misschien niet, maar veel mensen wél.
3 -1
paulis
Word zo moe van die zogenaamde rascisme ophef. Mensen die elkaar niet kennen en willen kwetsen, kwetsen elkaar op uiterlijke kenmerken, simpel. Een dik persoon is een kk-dikke, een kale een kk-kale, iemand met een bril is een brillejood, een roodharige een kkrooie, ik ben vaak genoeg kaaskop of tatta genoemd, maar een liedje over bananen is zo verschrikkelijk... grow a pair
6 -5
FreddyAX
Racisme is gewoon een ding wat niet vaak genoeg veroordeeeld kan worden,daarmee is niet gezegd dat andere vormen van bewust kwetsen goedgekeurd is.
Of er in deze gevalen sprake is van echt bewust racisme betwijfel ik, ik denk dat er veel mensen maar mee gaan zitten roepen uit een vorm van balorigheid en kuddegedrag,daarmee is de ernst ervan geenszins gewist.
0 0
Linkspoot
Snapt er werkelijk niets van of wel?
5 -3
paulis
een tegenargument formuleren is te ingewikkeld zeker he?
1 -1
AFCAsphere
Tegenargumenten zijn er al vaak genoeg gegeven, ook in dit topic. Het punt is ook dat als je discussiëerd, je na leert denken over de standpunten van andere mensen. Waarom denken zij zo? Maar dat schijnt bij een flink aantal mensen, waaronder jij blijkbaar, niet echt door te dringen.
0 -1
GeleenAjax
Nee, de enige die het snap ben jij...
3 -3
atalantanio
Dus je vind het oké als mensen elkaar kwetsen? Want iedereen doet het ten opzichte van elkaar? Wat zijn dat voor scheve normen? Het is belachelijk dat mensen van alles naar elkaar roepen. Er zijn nog mensen op deze wereld die een concentratiekamp hebben overleefd, hoe moeten die zich voelen als ze horen dat Joden het best branden of aan het gas moeten? Het is gewoon walgelijk! Net als naar een jeugdspeler schreeuwen die donker is dat hij geen bananen krijgt. Maar jij vind het blijkbaar goed, want ze wensen mensen met overgewicht ook dodelijke ziektes toe.
4 -5
paulis
Begrijpend lezen. Ik vind het niet leuk dat mensen elkaar kwetsen, maar dat is nou eenmaal de realiteit. Ik zeg alleen dat als mensen dat doen, dat ze dat vaak op uiterlijke kenmerken doen. Of dat nou wit / zwart / rood / dik / dun / bril / kaal is. Alleen de enige ophef onstaat wanneer het gaat om zwarte mensen, beetje hypocriet
1 -1
Babayaka
Maar vdvaarr die blank was zijn vriendin een hoer noemen was geen probleen.
Man a man.
4 -3
AFCAsphere
Kolere... wat voor een simpele manier van denken moet je hebben om tot zo'n opmerking te komen?

Ten eerste: er was wel degelijk ophef over het feit dat Sylvie een hoer werd genoemd.

Ten tweede: de reden waarom v/d Vaart werd lastig gevallen was omdat hij een Ajacied was, het had helemaal niks met zijn huidskleur, afkomst, geslacht of religie te maken. Het ging er puur om dat een aantal rivaliserende supporters Rafael en Sylvie wilden beledigen, want zo simpel denken vele voetbalsupporters. Wil je daar nog een voorbeeld van? Kijk naar je eigen comment en de anderen in deze thread. Het stikt hier van de kortzichtigheid, eerlijk waar.
0 0
DUDE92
Dat is, buiten dat het allebei een belediging is, toch wel echt totaal anders. Los van je punt lijkt me niet dat dat wordt gewaardeerd.
3 -2
Joseph
Als iemand een pizza had laten bezorgen achter de goal van Verhoeven had iedereen dubbel gelegen, maar het woord banaan in de buurt van een zwarte is al genoeg om het hele land in rep en roer te brengen.
Ik vraag me af waar de grens moet liggen, geen grap mogen maken over de kleur van de huid maar wel over de omvang ervan, komt toch vreemd over. Sneijder is niet alleen door het publiek gediscrimineerd, maar zelfs op nationale televisie vanwege zijn lengte.
11 -9
AlexIbarra
Een spreekkoor van een heel vak vergelijken met een grap van 1 iemand is geen goede vergelijking.
2 -2
ram
Jij snapt er duidelijk weinig van. Maar dat geldt helaas voor heel veel Nederlanders.
4 -9
afcsja
Veel Nederlanders over 1 kam scheren, is dit dan niet racistisch? Of telt dat nu niet?
3 -3
Chesterson93
Zoek de betekenis en waarde op van racisme. Bij voorbaat dank.
3 0
ram
Hoe is dat in Godsnaam racistisch?! Damn... Wat een domme opmerking.

Ik insinueer alleen maar dat we totaal niet in een tolerant land wonen (dat valse imago hebben we) maar dat héél veel mensen een verrotte racistische inborst hebben.

Dat kun je natuurlijk niet ontkennen. Kijk maar naar de reacties op deze site, de Zwartepietendiscussie en de opkomst van racisten als Wilders en Baudet.
3 -2
paulis
Waarschuwen voor massa-immigratie van mensen met vaak zeer intolerante , islamfasistische denkbeelden is geen rascisme.

Dat jij het opneemt voor een godsdienst / poltieke overtuiging, welke over de gehele wereld zorgt voor onderdrukking en vervolging van vrouwen, homos en andersdenkenden is voor jouw rekening.
0 -1
FreddyAX
Massa immigratie is zo oud als de mensheid zelve en heeft door de geschiedenis heen vaak tot conflicten geleid.
De Islamfacistische denkbeelden ken ik niet goed, maar het staat vast dat ook het christendom in de afgelopen eeuwen voor een heleboel ellende heeft gezorgd.

Godsdienst is vaak een facade waarachter gevaarlijk denkende egocentristen zich verschuilen ,dat is nietgodsdienst, ras- of kleur-gebonden .
1 0
ram
Right... Of je weet zelf dat je uit je nek lult óf je bent ook gehersenspoeld door die gekkies op extreemrechts.
1 0
GeleenAjax
Ja, die domme Nederlanders ook...
Zelf mogen 'ze' praten over black, nigger enz.
Maar zo gauw een blanke dezelfde termen gebruikt.........
4 -4
Linkspoot
"Maar zo gauw een blanke dezelfde termen gebruikt........."
Blank=transparant!!!!
En wie zijn "ze" ?
Hou toch op met dat Calimero gedrag van je
2 -3
GeleenAjax
Wat lul je nou dom? Blank is transparant? Blank is blank. En hoezo Calimero gedrag van mij? Hoe oud ben je? 11? Calimero is een populair begrip hier onder de pubertjes en JIJ hebt duidelijk niet begrepen wat ze daarmee bedoelen...
Onze niet blanke medelanders zou je Calimero kunnen noemen, want zo gauw de term 'zwart' of iets wat daaraan gerelateerd wordt, voelen ze zich meteen gediscrimineerd, gekleineerd en achtergesteld. Zij zijn groot en wij zijn klein en dat is niet eerlijk...
5 -4
Linkspoot
Nou om je de waarheid te vertellen, kom uit Amsterdam Oost! Heb de gloriejaren begin jaren 70 mee gemaakt als klein jochie. dus alles behalve een pubertje. Het enige wat jij roept is dat de niet blanke medelander niet moet miepen.
En bij de Gamma is een pot blanke lak echt transparant.
Als voorbeeld. Noemen toch ook niet de Limburgers Sudeten-Belgen?
0 0
AFCAsphere
Zie hier weer een schoolvoorbeeld van de mentaliteit van een conservatieve Nederlander over racisme. Noemen zichzelf roomblank, want dat klinkt natuurlijk veel mooier en minder hard dan wanneer je mensen van Afrikaanse afkomst 'zwart' noemt.

Die hele bullshit opmerking over calimero gedrag had je beter achterwege kunnen laten. Ik kan echt niet wachten tot dat de oudere, conservatievere generaties verdwijnen en plaatsmaken voor de over het algemeen meer logisch denkende jongeren van nu.

"Zij zijn groot en wij zijn klein en dat is niet eerlijk". Nederlanders hebben -net als vele andere Europeanen- andere volkeren over de hele wereld hun identeit geprobeerd uit te wissen en hun eigenwaarde geprobeerd naar een nulpunt te brengen d.m.v. kolonisatie en slavernij. Vervolgens komen de nastammelingen van deze slachtoffers eeuwen later naar Europa (of waren ze er al vanwege eerder genoemde misdaden) en worden ze als tweederangsburgers behandeld omdat de bekrompen Nederlanders (en dat zijn ze niet allemaal, maar wel een flink aantal) nog steeds met het idee rondlopen dat deze mensen minderwaardig zijn t.o.v. de witte mens. Vind je het gek dat daar een felle tegenreactie op komt? Leer je hersenen eens gebruiken en kom dan terug om een normale discussie aan te gaan.
1 -1
Chesterson93
Vraagje: Hoe noem jij een donker iemand?
0 0
GeleenAjax
Mens.
0 0
DUDE92
Ik ben ook wel eens tatta genoemd, dus racisme is geen probleem!

- AS, 2020.
5 -2
Ferd
‘Een zwarte’ zegt al genoeg over hoe jij denkt. Bah.
4 -8
GeleenAjax
Ja, je moet natuurlijk zeggen 'een persoon met niet-Nederlandse migratieachtergrond'? Stel je voor dat je iemand krenkt.
6 -3
DUDE92
"Een donker persoon", "een donkere jongen", etc. Dat is prima. "Een zwarte" heeft gewoon een heel andere lading. Haalt ook de menselijkheid weg. Waarom niet gewoon met respect met elkaar omgaan, ik snap dat echt niet.
2 0
AFCAsphere
Het is toch schrijnend dat zoiets niet doordringt op iemand? Dat er niet begrepen word dat 'een zwarte jongen' anders overkomt dan 'zwarte'.
0 0
Linkspoot
En Limburg hadden ze moeten afstaan aan de Duitsers of aan de Belgen... wat een domheid .
1 -3
GeleenAjax
Dank voor je goed onderbouwde reactie. Knap dat jij ooit het snelste visje was...
1 -2
Joseph
Je moet ze dus een speciale behandeling geven door hun huidskleur niet te benoemen. Dan weet ik ook in welk sylvana hokje jij te plaatsen bent.
5 -5
GotnohairWedontcare
Technisch gezien geef je ze een speciale behandeling door hun huidskleur wel te benoemen. Of benoem jij altijd iedereens huidskleur?
3 -1
Dick
Ben benieuwd Urby, als Utrecht begint met Joden aan het gas....kijken of je het veld afstapt.
8 -2
Redrum
Nee, dan beweert hij na afloop totaal niets gehoord te hebben. Zo gaat het altijd.
4 0
Juichtoon
Iedereen heeft alles gehoord Urby, maar het is Ajax. Wat er in de Kuip jaarlijks gebeurt...wordt echt niets aan gedaan.
Inmiddels is het al onze eigen schuld, want wij roepen dat we Joden zijn. Totale omdraaing van de werkelijkheid.
7 -3
Kibbahimovic
Dat roept de F-side ook over zichzelf
0 -3
Juichtoon
Als Geuzennaam. Maar onze tegenstanders hebben dat zo niet bedoeld. In de jaren 70 schreef Gerard Cox nog in de Fnoordkrant dat Ajacieden Joden zijn die ze in de oorlog vergeten zijn te vergassen. Hier was geen wordt Spaans bij. Ook gingen er spandoeken met zgn verwijzingen van Hitler naar Ajax toe.
Dit was zo schaamteloos dat toen de F side ging zingen dat ze Joden waren, en daarmee de angel uit de provocaties haalde, iedereen dit een prachtige vondst vond.
En nu zeggen onze tegenstanders weer dat ze ons niet beschimpen omdat we dat zelf ook zingen.
4 -2
GotnohairWedontcare
Kan je dat stukje van Gerard Cox ergens terug vinden denk je? Ik wil dat graag lezen.
0 0
ram
Cox is een extreme nare man en een enorme racist. Echt een vreselijk laag mannetje.
1 -1
AFCAsphere
Eerlijk waar? Ik ken de man eigenlijk niet. Zag hem toen alleen in dat programma 'Beter Laat Dan Nooit' en daar kwam hij enigszins sympathiek over. In ieder geval niet zo erg als ik hier nu lees.
0 0
Redrum
Mijn hemel, Gerard Cox, wat is dat een gefrustreerde kneus zeg.
1 0
KlasseLasse
scheelt weer boodschappen doen toch! maar nee dit soort spreekkoren mag niet levenslang stadiob verbod
1 -1
DUDE92
Hij komt er alleen wel een beetje te laat mee om er nog iets aan te doen.
0 -1
Ajax_026
De wereld is op dit standpunt veel veranderd in de afgelopen 10 jaar.
1 0
DUDE92
Klopt, ik bedoel alleen dat het nu een beetje lastig is geworden om de daders te pakken.
0 0