Kamervragen over antisemitisme na Ajax - PSV

BartVeenstra, 26-02-2020 om 14:05, 5644 views, Trouw |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Clubs uit de Eredivisie moeten antisemitisme harder aanpakken, zo is het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) van mening. Tijdens het duel tussen Ajax en PSV van afgelopen 2 februari was het wederom raak. In de Tweede Kamer worden inmiddels vragen gesteld over de situatie, zo meldt Trouw.

Twee supporters van PSV werden meteen al opgepakt bij het stadion. Naar de situatie in het stadion is onderzoek gedaan. PSV geeft aan dat het de twee daders stadionverboden gaat opleggen. De PvdA heeft over het incident Kamervragen gesteld aan ministers Grapperhaus (veiligheid) en Bruins (sport). Volgens de politieke partij zou er onder meer 'Alle Joden moeten dood' gescandeerd zijn.

PSV laat het verder het volgende weten: 'We hebben de beelden teruggekeken, maar niet meer boosdoeners kunnen vinden. Dat hebben we de openbaar aanklager van de KNVB laten weten', aldus de Eindhovense club aan Trouw. PSV wilde antisemitisme in het stadion voorkomen. 'Ze (de fans van PSV, red.) hebben een persoonlijke mail gekregen, er is een oproep gedaan in de trein en toch gaat een aantal dan helaas de fout in.'

Aron Vrieler, een stafmedewerker van het CIDI, ziet dat er goede stappen gezet worden. 'Er zijn nog vele rotte appels, maar er is meer bereidheid dit als probleem te zien. Ik denk dat een jaar geleden nog geen Kamervragen zouden zijn gesteld over een incident als bij Ajax-PSV.'

Denk jij dat Ajax na een verlenging tegen Getafe doorgaat in de Europa League? Zet in en krijg 21,00 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
DaHool
Ik zong vroeger als Ajacied ook dat ik een jood was, terwijl ik als mens, niks met of tegen Joden heb. Dit heeft 0 met echt racisme te maken. Maar mocht je dat niet snappen, no hard feelings.
1 0
Cupmetgroteoren
Het heeft niks met racisme te maken maar ik kan begrijpen dat joden het zo ervaren. Als je op tv de gehele tijd 'kankernederlanders' zou horen, wat dan gericht zou zijn op een bepaalde supportersgroep die 'Nederlanders' als geuzennaam gebruiken terwijl ze niks met Nederlanders hebben, zouden veel Nederlanders zich op den duur ook beledigd voelen, en dat zelfs zonder het holocaust-verleden van joden. Dus om redenen van goed fatsoen niet gebruiken. Maar met antisemitisme, gericht op Israël en joden, heeft het weinig tot niks te maken.

Wat wel met racisme en antisemitisme te maken heeft is keppeltjes en hoofddoeken van koppen trekken, het beledigen van die donkere excelsior speler, apengeluiden etc., en het ontslag van Jans vind ik ook grenzen aan racisme naar blanken toe, omdat hij iets niet mag zeggen wat donker gekleurden wel mogen zeggen, terwijl hij niet eens de intentie had tot belediging.
0 0
BokkieBokstra
Moet denken aan Ajax - Utrecht in de Meer, iedere keer was het raak, het Utrecht vak maakte sis-geluiden, het vak ernaast van Ajax applaudiseerde dan. Utrecht, dat is wel het absolute dieptepunt wat dat betreft, de mannen van de Maliebaan.
0 0
OpNaarNummer4
Heb SCC naast het uitval en ze zongen massaal “joden dood, joden dood, joden dood..” Je kunt ze dus allemaal wel gaan vervolgen.
4 0
mgtow
Boerenvervolging? :p
1 0
Murtagh
dat doet de politiek al voor ons
0 0
Cupmetgroteoren
Er dient een nieuwe definitie te komen van antisemitisme en racisme: het gebruik van bepaalde termen met de bedoeling die bevolkingsgroep te beledigen. De term joden in het voetbal heeft niks met Israël of joden te maken. Er is dus geen sprake van antisemitisme/jodenhaat.
2 -7
Spectre
Ga maar eens aan een echte jood uitleggen dat het alle joden moeten dood, het maken van sissende geluiden, het zingen van joden branden het best niet bedoel is voor de "echte" joden.
5 -1
Cupmetgroteoren
Is wat anders. Uiteraard zullen ze beledigd zijn. Gaat echter om of het antisemitisme is of niet. Wat mij betreft niet zolang je intentie niet is om die bevolkingsgroep naar beneden te halen of te denigreren.
0 0
gappie04
Precies. Totaal niks met antisemitisme te maken.
2 -2
AFCAsphere
Er is wel degelijk sprake van antisemitisme. In de Kuip zie je ook regelmatig Palestijnse vlaggen hangen. Nu wil ik geen discussie starten over wie het in dat conflict het aan het juiste eind heeft, maar aan de spreekkoren, sissende geluiden en de vlaggen kun je merken dat er bij onze rivalen wel degelijk een vorm van jodenhaat heerst.
2 -1
Cupmetgroteoren
Lol, jij denkt dat die tokkies in Rotterdam iets met palestina hebben? No way. Zoals ik zeg heeft dit niks met jodenhaat te maken. Maar er zullen best veel voetbalsupporters klassieke jodenhaat hebben, want dat is nu eenmaal van oudsher een wijdverspreid fenomeen.
0 0
pieke
Wat een onzin.
Als er wordt geroepen "Alle Joden aan het gas", "Alle Joden moeten dood" heeft is er heus wel sprake van antisemitisme.
6 0
Cupmetgroteoren
Het is niet gericht op joden als bevolkingsgroep maar op de geuzennaam die Ajax supporters gebruiken. Er is dus simpelweg geen sprake van antisemitisme. Dat joden er beledigd door kunnen worden iets anders, en om redenen van goed fatsoen zou je het niet moeten doen, maar er is gewoon geen sprake van antisemitisme.
0 0
Benijax
Ik heb al eerder mijn verbazing hierover uitgesproken. Ik begrijp niet dat er niets aan wordt gedaan en vind het goed maar ook echt gênant dat de politiek in Den Haag er nu aandacht aan gaat besteden. 2500 supporters van PSV die in de Arena "Wie niet springt is een jood. Alle joden moeten dood" zingen. In de week van de herdenking van de bevrijding van Auschwitz. Heel erg pijnlijk.
5 -1
Red Devil
Je slaat voor het gemak maar even over wat Ajax suporters zelf zingen.
0 -6
Murtagh
wat een kakkerlakken uitspraak. Wij zingen nooit negatief over joden laat staan dat we ze aan het gas willen of allemaal dood moeten.

daarnaast zijn we ons alleen joden gaan noemen omdat andere clubs ons daarmee zijn gaan uitschelden daarom is het ook een geuzennaam.

ga maar terug naar FR12
4 0
Dde100
Geen enkele Ajacied heeft ooit "Alle Joden moeten dood" gezongen. Die doodswens gaat veel te ver.
4 0
Lazell
En er moet 1 supporter eens 1x zwarte piet roepen... Meten met 2 maten, dit.
4 -1
AFCAsphere
Ik heb vaak genoeg in de krant en op het internet gelezen over het feit dat antisemitisme nog steeds voorkomt en moet worden aangepakt. Over racisme op de amateurvelden, wat nog steeds gebeurd na dat incident in Den Bosch en de daaropvolgende felle afkeurende reactie, hoorde we tot voor kort vrijwel niets over. Slachtoffers zeiden dat er niets met de aangiften werden gedaan.

Maar het is sowieso kansloos dat je dit moment aangrijpt om zo'n opmerking te maken. Een soort reverse-racisme kaart trekken. Laat dat voortaan maar gewoon achterwege, want zowel racisme als antisemitisme is verkeerd.
0 0
AFCAwooz
Gaat wat worden als ze consequent gaan straffen en Ajax en Feyenoord spelen straks de bekerfinale. Dan is volgend jaar de kuip iedere thuiswedstrijd half leeg.
0 0
Labrador
Dit heb ik ff gemist
0 -1