Blind over verketterde ArenA: 'Beroerde resultaten hoofdreden'

BartVeenstra, 22-02-2020 om 10:15, 16048 views, NU.nl |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Danny Blind denkt dat de slechte resultaten in de beginfase van de Johan Cruijff ArenA ervoor zorgden dat het stadion 'verketterd' werd. Het stadion werd gezien als een 'megalomane vliegende schotel' waar gezelligheid en sfeer ver te zoeken waren.

In 1996 maakte Ajax de verhuizing van De Meer naar de Johan Cruijff ArenA, toen nog Amsterdam ArenA geheten. 'Het bestuur deed er veel aan ons meteen thuis te laten voelen, we werden meerdere keren meegenomen om een kijkje te nemen bij de bouw', zegt Blind in gesprek met NU.nl. De Ajax-commissaris beschrijft het verschil met De Meer. 'Maar het was geen De Meer waar je koffie dronk tussen bestuursleden, terreinknechten en de archivaris. In de ArenA zat alles tweehoog ver van elkaar af, je kwam aan op een vipdek, zat vlak bij de snelweg in plaats van in het volkse Oost, waar Johan Cruijff aan de overkant geboren was en waar een heerlijk grasmatje lag.'

Toch was dat niet de hoofdreden dat het stadion in het begin verketterd werd. 'Dat kwam door de slechte resultaten', zegt Blind. Ajax kende halverwege de jaren negentig grote successen, maar na de verhuizing naar de ArenA ging het twee jaar slecht. 'En dan worden er oorzaken gezocht. De ArenA was niet gezellig, daar zat ook wel iets in, hoor. En het gras was gewoon slecht, terwijl wij een goede mat nodig hadden voor ons spel. Maar nogmaals: dat zijn subredenen. De beroerde resultaten waren de hoofdreden.'

Uiteindelijk deed men er alles aan om de Johan Cruijff ArenA te verbeteren. Ook Blind had zijn aandeel. 'Ik ben zelf naar een rozenkweker in Mijdrecht gegaan die in een hoekje van zijn kas experimenteerde met lichtbakken boven gras. Hij belde me op, ik dacht: wat kan het kwaad? Bleek een deel van de oplossing voor het gras. Zijn lichtinstallaties staan nu in heel veel stadions', aldus Blind, die zag dat de liefde tussen fans en stadion lange tijd koel bleef. 'Een groot gedeelte van de supporters leefde voor het verleden, misschien wel in het verleden. In De Meer was alles beter.'

Denk jij dat Ajax met 1-2 wint op bezoek bij Heracles? Zet in en krijg 8,40 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Mung
Alle seizoenkaarthouders van de stads- en Diemenzijde uit de Meer zijn verspreid over de Arena geplaatst. Leek een goed idee om de sfeer te kunnen handhaven. Daarnaast deed de ArenA in geen enkel opzicht aan een Ajax stadion denken. De stoelen waren gekleurd in de kleuren van de Amsterdams Admirals die elke week het veld omploegden. Negens Ajax logo's oid. De akoestiek was verschrikkelijk. Als je er aan terugdenkt waren die eerste jaren echt een regelrechte nachtmerrie.
0 0
Jornnn
Ik ben wel trots op de Arena, maar het blijft natuurlijk een stadion die veel minpunten heeft en verre van ideaal is als het gaat om de voetbal beleving.
0 0
Hagmag
1995 en 1996 waren inderdaad VETTE jaren voor Ajax, het kon niet op. 2 x CL finale de wereldbeker.
Het kon alleen maar slechter gaan. Spelers vertrokken en de resultaten werden veel minder, vanaf het moment dat de Arena seizoen 1996-1997 open ging. We waren een BOMvolle "de Meer" gewend waar voor een tegenstander niets te halen viel. 28 a 29.000 coaches die vanaf de tribune voor de spelers verstaanbaar konden toeroepen. Je rook het gras. Weinig of geen Bobo's op de tribune alleen maar liefhebbers. Tja dat was een ongelukkige start. Ik zeg altijd: "de Meer is niet meer". Wij zitten nu in een nog steeds mooie voetbaltempel die inderdaad op 15 mei 2011 uit zijn voegen barstte. En... zo zijn er nog vele wedstrijden geweest. Voordeel van onze JC Arena is wel dat iedereen droog en redelijk warm kan zitten en het parkeren in en rondom de Arena is goed geregeld. Rondom de Meer was het gratis parkeren maar ook daar moest vaak een stuk gelopen worden. De Meer is vergane glorie, waaraan ik nog dierbare herinneringen heb en zal houden.
"Glippen" was daar een eitje, maar dat kan in de JC Arena ook nog steeds.
0 0
Cupmetgroteoren
Het hoefde niet slechter te gaan. Het Bosman arrest veranderde veel, maar ook de toenemende verschillen tussen de clubs in grote landen en clubs in kleine landen.
0 0
Redrum
Ik ben door dit artikel weer even filmpjes terug gaan kijken op Youtube van 15 mei 2011. De emotie komt elke keer weer terug als ik het moment van het laatste fluitsignaal terug zie. Mijn hemel, wat een legendarische dag was dat.
0 0
NotForSale
De sfeer tegen de kleintjes kan en moet nog veel beter
2 0
Lagasj
Tuurlijk is de Arena vele malen beter dan De Meer.
Maar.....In de Meer konden we nog tientallen zakkammetjes naar een kale grens gooien!
Een speler als Eugene Hansen volkomen uit de wedstrijd lullen door zijn voornaam langzaam en uitgerekt smalend Eugeeeeeene met 5.000 man tegelijk te roepen als hij langs kwam.
Vette Amsterdamse humor waar ik nog de tranen van het lachen in de ogen kan krijgen.
Waar de meesten van ons vak K elkaar kenden en samen op stap gingen.
En Tjeu? ...... Tjeu La Ling kon bij ons geen kwaad meer als hij zijn tegenstander weer eens deed omvallen met schuim op de bek terwijl hij nog even zijn kousen recht trok.
Met als tot nu toe absoluut hoogtepunt die keer dat Tjeu alleen voor de keeper kwam waar hij hem omspeelde, voor open doel even wachtte tot de keeper in totale wanhoop struikelend opkrabbelde, en weer tussen Tjeu en het doel kwam te staan waarna Tjeu hem voor de tweede keer piepelde en de keeper het met de handen ten hemel gericht opgaf.
En wat deed Tjeu volkomen vrij voor doel........ Hij knalde de bal keihard in het zijnet.
Een staande ovatie van het publiek. De hele Meer op de banken voor een misser!
Zo mooi en totaal was de hele actie om te zien geweest.
En winnen deden we toch wel.
5 0
RS01
Haha schitterend verhaal over Tjeu
0 0
Duif63
Niet alles was beter in De Meer, maar de voetballers wel.
2 0
MosesD
En dat is zeker!
0 -1
MPAjax
in de meer voelde ik me een gevangene achter het hek, geen overzicht wat je dan weer beter doet laten inleven hoe het als coach is, de ArenA is in alles velen malen beter, overdekt, gehele overzicht over het veld zo goed dat je het beter dan de coach weet etc. wat wil je nog meer
2 -1
paulis
Ondanks dat de supporters er het beste van maken enn er qua sfeer legendarische potjes tussen zitten, blijft het stadion zelf voor mij nog steeds een sfeerloze galmende betonbak, met als grootste bottleneck de afstand van zuid en noord tot het veld
1 -4
Jariiii
Precies dit. Ik haatte dat kille ding. Heb zelfs het Olympisch gemist, uit pure nostalgie.
Zoals hieronder al gezegd: kampioenswedstrijd tegen Twente zorgde voor de ommekeer. En het mooie EL-seizoen maakte het vervolgens helemaal af.
Nu is de Arena echt weer een thuis. Ik vind het echt een heel mooi, sfeervol stadion.
3 0
Fredschuit1
Die ommekeer kwam voor mij iets eerder. Europese wedstrijd tegen Fiorentina. Eerste keer dat het stadion echt op zijn kop stond, mensen zelfs op de lange zijde massaal begonnen mee te springen..
0 0
Juichtoon
Komt ook doordat de media voor het overgrote deel uit Rotterdam komt. Het AD loopt hier enorm mee voorop als onderdeel van de ADR Nieuwsmedia.
Je had toen ook Sport7 met presentatoren als Emile Schellevis en Koos Postema, daar droop het anti Arena sentiment vanaf.
Je zult het zien als de nieuwe Kuip opengaat dan komen diezelfde media woorden en beelden tekort om het te bewieroken.
2 -3
MosesD
Wat een Calimero gepiep zeg. Dat past een Ajacied niet. Feit is gewoon dat de Arena te weinig een Ajax stadion was de eerste 15/20 jaar. Daar is gewoon niet goed over nagedacht. Is gewoon niet te ontkennen. En je zult zien dat ze met het nieuwe stadion van Fnoord deze fout niet gaan maken. Bovendien ligt het straks vermoedelijk middenin de stad.
3 -5
Juichtoon
Zuid? Middenin de stad? De Kuip komt aan de Maas waar nu allemaal nog bedrijven staan. Dit terrein wordt leeggeveegd. Man man. U know nothin'. Jij gaat de nieuwe Kuip vast fantastisch vinden, dat voel ik nu al aankomen.
3 -3
MosesD
Wat een kolerieke prietpraat van een kind. Aan de Maas is midden in de stad, je kan het ook van alle kanten zien liggen. En een stadion half in het water lijkt me tamelijk bijzonder. De tekeningen zien er veelbelovend uit, geen gracht, geen raar gekleurde stoeltjes, geen open hoeken, drie ringen waardoor men dichter op het veld zit. Als het een mooi stadion wordt, ben ik niet te kinderachtig om dat toe te geven. Maar ja, wie weet bereik jij dat punt ooit als het er uiteindelijk staat....
2 -2
Juichtoon
Je vindt em nu al mooi, fijn toch. Zuid daar bij Pathé vindt echt geen enkele Rotterdammer midden in de stad. Maar jij wel omdat je er nooit komt.
Vind je ook nog iets van het dak? Want 25 jaar lang maken de Fnoord fans ons dak belachelijk (ufo) maar de nieuwe Kuip krijgt ook een dak.
Vind jij natuurlijk ook mooi.
De Arena was van begin af aan ook mooi beste vriend. Ik vond em prachtig en hij wordt steeds mooier.
Misschien vind je er ook iets van dat Fnoord standaard gesponsord door een stichting bij elke thuiswedstrijd dan 3.600 schoolkinderen uit de omgeving toelaat.
Als ik een kind ben draai jij te veel je andere wang toe. Ik houd daar niet van, ik vind dat naïef en onnozel.
2 -2
MosesD
'Je vindt 'm mooi, dak vind ik ook mooi', wat zit jij te kletsen. Hoe oud ben jij? Dat je de Arena vanaf het begin mooi vindt, prima. Ik vond dat niet. Ik mag als Barcelona fan Bernabeu toch ook een mooier stadion vinden dan Nou Camp? Dat kan in jouw ogen natuurlijk niet. Nou ja, het zal hopelijk de leeftijd zijn en niet het kinderachtige Calimero brilletje zijn.
0 -3
Juichtoon
Die fouten die er ook dan zullen zijn, worden door die media dan niet belicht. En wat er goed gaat, enorm uitvergroot. Het volk zal het slikken als zoete koek. It's all about framing.
0 -1
Schip
Dat is toch standaard hier. We doen alsof Ajacieden een speciaal ras supporters zijn, maar we zijn dezelfde zielige boerenlullen als waar dan ook.
2 -1
Jariiii
Het gros van de media zit in AMsterdam hoor.
3 -2
de-Ajacied
Wordt wakker! Die ‘Amsterdamse’ media hadden de laatste 10 jaar Rotterdamse chefs sport: Telegraaf van der Kraan en hoofdredacteur Valentijn Driessen, NOS:Jan de Jong die een aantal Radio Rijnmond commentatoren meenam
En dan heb je nog VI en Fox sport
2 -1
Juichtoon
Het AD valt onder ADR Nieuwsmedia. Niet alleen het AD maar ook talloze regionale bladen vallen hieronder. Ruim de helft van alle bladen die ergens in NL in de bus vallen komt uit deze koker. De artikelen zijn allemaal hetzelfde en hebben alle dezelfde AD teneur als het over Ajax gaat.
Amsterdam? Zelfs de TG is nog niet eens pro Ajax.
1 0
MosesD
Ja en Freek Jansen is een diehard Fnoorder? Laat je je zo gek maken wat er in een paar krantjes staat? Jongen toch.....Nogmaals een Ajacied staat daar ver boven..
0 -1
Juichtoon
Hangt ervan af. Zodra Ajax daar hinder van ondervindt bv door arbiters die zich zo vrij wanen dat ze bij Ajax veel vaker wegkijken dan bij andere clubs, wordt het tijd hier aandacht voor te vragen.
0 -1
MosesD
Het gaat hier over de Arena en nu begin je plots over de arbitrage..... Allemachtig wat een Calimero nogmaals......
1 -1
RS01
Gelukkig is er sindsdien veel veranderd met wat legendarische middagen en avonden in een kolkende Arena.

De potentie was zichtbaar op 15 mei 2011. Zoiets heb ik nog nooit mee gemaakt.
1 0
ajaxxcied4life
FC Twente thuis in 2011. Dat maakte de Arena tot 'ONS' stadion. Straks als dat ding helemaal af is met die nieuwe omlopen en van hol naar dicht gaat is het het allermooiste stadion van Nederland.
3 0
Redrum
Eens en eens. De sfeer tegen Twente was echt niet normaal. Heel Zuid trilde op zijn grondvesten en zelfs de lange zijdes en Noord deden mee. Het was echt ongekend wat een sfeer dat was. Voor mij persoonlijk mijn meest memorabele wedstrijd ooit. De emotie na het laatste fluitsignaal was ook ongekend.
1 0
RS01
Absoluut voor mij ook. Het ‘Bloed, Zweet en Tranen’ blijft me altijd bij en kijk ik nog heel vaak terug. Nadat ik dat hoorde wist ik: dit gaan we niet verliezen! Wat een emotie zat daar achter. Krijg weer kippenvel nu haha.
1 0
Redrum
Absoluut ja. Die wedstrijd was al gewonnen voor de aftrap. De sfeer was zo goed dat Ajax onmogelijk kon verliezen. Het 'Bloed, Zweet en Tranen' van André Junior kijk ik ook nog regelmatig terug. Kippenvel.
0 0