Misehouy schittert, met zijn familie nooit ver weg

BvdPloeg, 22-02-2020 om 19:05, 11556 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Als je op je veertiende in Ajax O16 en Oranje O16 speelt en je draagt bij je club als jongste op het veld de aanvoerdersband, dan kun je wel wat. De ontwikkeling van middenvelder Gabriël Misehouy staat sinds dit seizoen weer in de hoogste versnelling en dat is knap, nadat hij vorig seizoen een groot gedeelte miste door blessureleed. Tijd om de piepjonge spelmaker aan jullie voor te stellen.

Misehouy werd geboren op 18 juli 2005 in Amsterdam en kwam daar in een echte Ajax- en voetbalfamilie terecht. Samen met zijn tweelingbroer Jesse en zijn drie oudere broers was het een gezellige drukte thuis. En zoals ieder verhaal van een groot talent begint, begon ook Gabriël al met voetballen toen hij net kon lopen. Samen met zijn broers en jongens uit de buurt werd er uren gevoetbald op het plein in Amsterdam-Noord, waar tegenwoordig middels een Johan Cruijff Court het ‘FC Talentenplein’ is neergelegd.

‘Natuurtalent’ Misehouy en Van Axel Dongen blinken uit

Broer Abraham Misehouy – die zelf bij FC Groningen in de jeugd speelde en nu samen met twee van zijn drie andere broers bij AFC actief is – weet nog precies hoe zijn kleine broertje zich liet zien op straat en later bij OSV Amsterdam. ‘Echt een natuurtalent. Hij begon bij OSV in de mini’s, maar werd al snel doorgeschoven naar de F’jes. Gabriël was veel beter dan de rest en viel gelijk op. Doordat hij werd doorgeschoven, kwam hij toen al in het team met Amourricho van Axel Dongen, met wie hij nu samenspeelt bij Ajax. Die twee staken er bovenuit.’ Het rijtje scouts langs de lijn liet dan ook niet lang op zich wachten. Gabriël speelde zich via een toernooi met het regioteam definitief in de kijker en sloot op zijn zesde al aan bij Ajax.

Daarna ging het hard. Ikzelf zag hem voor het eerst spelen op klein veld in de Twin Games, enkele jaren geleden. Het was eigenlijk oneerlijk om te zien. Misehouy dribbelde toen al naar hartenlust. Hij was fysiek al sterk op die leeftijd en was dus haast niet af te stoppen. Samen met spits Julian Rijkhoff waren de doelpunten iedere wedstrijd niet op twee handen te tellen. Beide spelers kwamen snel op groot veld terecht bij Ajax O13 en nadat ze vorig seizoen al de stap maakten naar O15, begonnen de twee talenten dit seizoen in de O16. Enkele maanden later hebben ze allebei reeds hun debuut in de O17 gemaakt. Allebei staan ze op tien goals, Misehouy dus zelfs als captain van Ajax O16.

Abraham kijkt er niet van op. Gabriël heeft niet alleen talent, hij heeft ook een enorme bewijsdrang en een rood-wit hart. ‘Voetbal is echt zijn leven, daar doet hij alles voor en laat hij alles voor. Hij is vaker op De Toekomst dan dat hij thuis is. En natuurlijk leeft het voetbal in onze familie enorm. Alle broers houden van voetbal en ook mijn vader en moeder zijn fan. We hebben als broers veel lol samen en zijn een hechte familie. Ajax leeft ook heel erg in het gezin. Gabriël is opgegroeid met de club en we zijn geboren en getogen in Amsterdam. Hoe kun je dan geen fan van Ajax zijn? We kijken graag naar de wedstrijden op tv, zijn soms in het stadion te vinden en beleven heel intens dat Gabriël voor de mooiste club van Nederland speelt.’

Blessure maakt Misehouy sterker

De sterke familieband werd duidelijk toen Gabriël vorig seizoen plots maandenlang van de radar verdween. Een liesblessure hield hem lange tijd aan de kant. Het kan een carrière van zo’n jonge jongen breken, maar dat gebeurde niet. ‘In die periode hebben we hem als familie zo goed mogelijk proberen te helpen. Je kunt je voorstellen dat een jonge speler die zo lang met zijn lies kwakkelt het mentaal heel zwaar heeft. Hij hoopte steeds eerder terug te komen, maar dan was er altijd weer iets waardoor hij niet kon spelen’, zo weet Abraham. Uiteindelijk zagen we Misehouy pas bij de start van dit seizoen echt weer terug.

Het was opmerkelijk hoe snel de dribbelaar de draad toen weer oppakte. Al in de eerste wedstrijden van het seizoen speelde hij een belangrijke rol. Misehouy heeft een ragfijne dribbel, maar weet tegelijkertijd altijd waar iedereen is en wanneer hij een bal beter kan afspelen. Hij is snel in de combinatie, maar schuwt ook de duels niet. Aan de bal is hij zelfs tegen jongens die twee jaar ouder zijn niet makkelijk van de bal te krijgen. ‘Hij is sterker van zijn blessure teruggekomen en heeft er mentaal heel veel aan gehad. Hij is fysiek ook veel sterker geworden, dus het heeft uiteindelijk wel zijn voordelen gehad. Dat werpt nu zijn vruchten af in de wedstrijden. Gabriël speelt met lef; hij heeft tijdens zijn blessure wel beseft dat je van iedere dag moet genieten’, vertelt een trotse broer.

Als sterkhouder van Ajax O16 lonkt op korte termijn al de O17 en dus ook de Future Cup in april van dit jaar. Het is een groot doel van de middenvelder, waarmee het in één jaar tijd zo ontzettend hard kan gaan. ‘Gabriël is een speciale speler, ik noem hem altijd een diamant. Maar het is ook logisch dat je op zo’n jonge leeftijd nog veel verbeterpunten hebt. Ze hebben het bij Ajax vaak over omschakelen; na balverlies gelijk druk zetten en geen rouwmomentjes hebben. Dat gaat steeds beter. Hij is nog jong en het gaat er langzaam wel uit. De nadruk ligt nu vooral op ontwikkeling, dat hij iedere dag een betere speler kan worden op trainingen en in wedstrijden. Gabriël is blij met hoe het nu gaat, maar moet wel steeds weer uitgedaagd worden. Misschien komt er snel een volgende stap en slaat hij nog een lichting over. Gabriël krijgt van huis uit in ieder geval mee dat hij hard moet blijven werken. Het komt hem niet aanwaaien.’

Lees meer artikelen uit Kweekvijver, al vijf seizoenen lang dé rubriek over de Ajax-jeugd!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Caparzo
Goed te lezen, het is idd slechts te hopen dat hij een verstandige “inner circle” heeft, en (dus) voor Ajax 1 gaat.
0 0
wolterx
Belachelijk getalenteerde speler inderdaad. Zijn gevoel voor ruimte met wegdraaien is een gigantisch wapen, lichaam erin en draaien maar, vrijwel altijd naar de juiste kant. Maakt hem lastig af te stoppen, werd vorig jaar ook al opgeroepen voor Oranje o15 (jaar hoger dus) wat op die leeftijd ongehoord is. Iets meer dan week geleden ook nog 2 goals bij Oranje o16 tegen Portugal en Colombia. Ik denk serieus dat hij voor zijn 17e profvoetbal gaat spelen als hij niet geblesseerd raakt meer. Heeft vrijwel alles, alleen nu kijken of het een 10 blijft of dat ze ermee gaan schuiven. Hij heeft scorend vermogen, is creatief met zijn passing en dribbel daarnaast is hij fysiek is hij enorm interessant. Moet volgend jaar eerste prioriteit zijn hem zijn eerste contract hier te laten tekenen, kan met paar andere namen uit 2005 wel eens heel snel bekend gaan worden. Future Cup is voor Rijkhoff en Misehouy al een eerste kans zich bij groter publiek te laten zien, volgend jaar o18 (als o19 weg is) en erna Jong Ajax is niet ondenkbaar.
5 -1
Hollister
Hoe groot is de kans dat we deze jongen op zijn 16 gewoon onder contract kunnen nemen zonder dat hij weggekaapt wordt, maw, heeft hij een verstandige omgeving die hem op de juiste wijze adviseert om niet te snel naar het buitenland te gaan..
Jongens als Redan (had ik nooit verwacht) en Bonnah vertrokken ook ineens
0 0
Maxwell_5
Ben pas gaan volgen sinds de U16. Zelfs daar steekt hij er met kop en schouders bovenuit. Echt bizar om te zien.
1 0
DUDE92
Ik ben door jouw mooie woorden over hem dit seizoen op hem gaan letten, en wat maakt hij idd een geweldige ontwikkeling door. Nu al zowat de beste bij o16.
1 0
Maxwell_5
Kijk anders eens naar deze wedstrijd waar hij uitblonk.

https://youtu.be/Rc2JAbtf3B8
1 0