Bosz: 'Gaan er verdomme toch niet op deze manier uit!'

BartVeenstra, 20-02-2020 om 11:55, 9556 views, VTBL |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Voormalig Ajax-trainer Peter Bosz bewaart geweldige herinneringen aan het Europa League-seizoen dat hij meemaakte met Ajax, zo vertelt hij in gesprek met VTBL. In het seizoen 2016/2017 bereikte hij met de Amsterdamse club de finale, waarbij de ploeg in enkele wedstrijden door het oog van de naald kroop.

Ajax had onder meer op bezoek bij Schalke 04 het nodige geluk mee. Thuis werd met 2-0 gewonnen, maar in de uitwedstrijd stond het halverwege de verlenging met 3-0 achter. Uitschakeling in de Europa League was dichtbij, maar Bosz wilde het niet zover laten komen. 'Ik weet nog dat ik die gasten bij elkaar heb gehaald. Om nog één keer, echt overtuigend te zeggen van: "hé, één goal jongens! We hebben zo'n campagne achter de rug met elkaar, dan gaan we verdomme toch niet op deze manier eruit!"'

Uiteindelijk werd de finale van de Europa League bereikt en Bosz vond het waanzinnig wat hij meemaakte wat betreft het publiek in Amsterdam. 'Dat was helemaal gek. In de thuiswedstrijd tegen Schalke 04 en met name tegen Olympique Lyon... Dat was bizar. De sfeer die in het stadion hing; dat is de reden waarom je als kleine jongen voetbal wilt gaan spelen.'

Het elftal van Bosz kreeg bovendien veel complimenten voor het vertoonde spel. 'Ik probeer altijd in de hoofden van mijn spelers te komen. Om niet terug te gaan lopen als je voorstaat, zoals Schalke deed in die verlenging. Want dan kan de bal altijd een keer verkeerd vallen. Ik denk: waarom sta je voor? Waarschijnlijk omdat je iets goed gedaan hebt. Ga dan daarmee door!'

Denk jij dat Ajax met 0-1 wint op bezoek bij Getafe? Zet in en krijg 8,60 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Web
Ajax werd onder Bosz met deze geweldige selectie tweede achter Feyenoord

Onana, Veltman, Sanchez, De Ligt, Sinkgraven, Schone, Klaassen, Ziyech, Younes, Dolberg, Traore

Wissels, Krol, Tete, Viergever, Riedewald, Dijks, , Frenkie, Donny, Nouri, Kluivert, Cassiera, Neres

Wat een geweldige selectie
Het reserve team had nog de concurrentie aan moeten gaan met Feyenoord
Onbegrijpelijk dat hij daar nooit op afgerekend is hier
0 0
OpNaarNummer4
Die laatste quote over het niet teruglopen maakt hem een echte Ajax trainer. Noem me een romanticus en niet realistisch, maar ik heb liever dit dan de vaak toch ''veilige keuzes'' van Ten Hag die niet veilig blijken. Voordat iedereen weer boos wordt: Ten Hag vind ik ook een toptrainer en verdiend alle credit voor het geweldige seizoen vorig jaar. Enige wat ik aan wil geven is dat ik Bosz meer een Ajax coach vindt door zijn onverbiddelijke aanvalsdrang. Bosz had niet Magallan ingebracht tegen Spurs en had ook niet zo afwachtend gevoetbald tegen Valencia ( en Siem de Jong ingebracht). Nogmaals: Ten Hag toptrainer, maar Bosz is toch mijn nummer 1 Ajax trainer.
1 0
T.reckveugel
Maar in de finale was er geen plan B. Later meldde Bosz dat dit precies was wat hij verwachtte. En dan toch niet ingrijpen als het echt misgaat, nog erger dan achteruitlopen. Dan nog bijna liever eerder toch "er zo uit", die finale was 90 minuten drama zonder hoop op beter. Allesbehalve aanvalsdrang. Net als dat ellendige Spurs, Ajax in de laatste seconde pakken en in die finale geen enkel initiatief, gewoon naar de slachtbank. Wat is daar dan de lol van?
Plus voor geld weglopen na één jaar en nu al 3 jaar steeds terugkomen met allerlei details.
Gooi het om, in de 1e helft al
1 0
OpNaarNummer4
Eens hoor, zeg ook niet dat Bosz perfect was, hou gewoon meer van de speelstijl en de bravoure die Bosz bracht. Het niet hebben van geen plan B was zeker zijn achilleshiel.
0 0
Ozymandias
Hoe kan je Bosz nou boven Ten Hag zetten terwijl Ajax onder leiding van Bosz tweede werd achter een Feyenoord met véél minder individuele kwaliteit? Ajax had met spelers als Schöne, Klaassen, Ziyech, Traoré en Sánchez dat seizoen makkelijk kampioen moeten worden. Ik vind Bosz een goede hoofdtrainer en zou hem graag ooit terug naar Ajax zien komen maar behalve het halen van de finale van de Europa League had Ajax onder hem een zeer teleurstellend seizoen.

Ik vind het halen van de halve finale van de Champions League met de spelersgroep die Ten Hag ter beschikking had ook een knappere prestatie dan het halen van de Europa League finale met de spelersgroep die Bosz ter beschikking had. Natuurlijk had Ten Hag een betere spelersgroep ter beschikking maar het niveau van de tegenstanders was ook van een veel hoger niveau. Ideaal zou zijn als Bosz ooit Ten Hag op zal volgen en verder kan bouwen op de basis die Ten Hag heeft gelegd.
0 0
OpNaarNummer4
Zeg ook niet dat Bosz geen dingen verkeerd deed en heb hem op momenten ook vervloekt voor zijn keuzes ( PSV uit na Schalke of de finale), maar dat heb je bij elke coach. Bij Bosz had ik dat het minst. Vind ook dat we kampioen moesten worden dat seizoen en ja als je even weglaat dat Ajax de europa league finale haalde dan is het een heel teleurstellend geweest. Maar dat is natuurlijk veel te makkelijk en volgens die redenatie kan je heel veel seizoenen afschrijven als een slecht seizoen ( in jaar x wonnen we niet de beker, maar we werden wel kampioen, als we dat kampioen gedeelte even weglaten dan was het een heel teleurstellend seizoen). De Europe League finale halen was onbeschrijfelijk toen, want toen waren we financieel en sportief nog veel minder dan op dit moment. Ben het niet mee eens dat het knapper is van Ten Hag dan van Bosz met de spelersgroep voor handen. Ten Hag had vorig jaar Ziyech ter beschikking die 2 jaar europese ervaring verder was, De Jong die 2 jaar verder was, De Ligt die 2 jaar verder was, Tagliafico, Tadic, Blind, Neres en van de Beek. Dat is een flinke upgrade van de selectie die Bosz voor handen had. Bij Bosz liepen er nog middelmatige spelers tussen (viergever, younes, Riedewald) en een enkele top speler. Bij het Ajax van vorig jaar speelde op bijna elke positie een topspeler en dat zie je ook terug als je kijkt naar de transfers die ze gemaakt hebben. Ook niet onbelangrijk was dat er nagenoeg geen blessures waren vorig jaar. Het blijft een wereldprestatie van Ten Hag, maar ik deel de hoop met je dat Bosz ooit kan doorbouwen op de fundatie van Ten Hag.
0 0
Ozymandias
Inderdaad, elke hoofdtrainer maakt foute keuzes. Ik vind dat dan ook geen groot probleem. Wat een veel groter probleem was is dat de speelstijl van Bosz fundamentele zwaktes had waar bepaalde tegenstanders goed gebruik van maakten. Hetzelfde gebeurde bij Dortmund maar doordat Duitse hoofdtrainers gemiddeld tactisch veel slimmer zijn kwam dat daar al snel aan het licht en verloor Bosz daardoor al snel zijn baan. Hij heeft zijn speelstijl sinds die periode duidelijk aangepast en opvallend genoeg lijkt de speelstijl van Leverkusen onder Bosz dan ook veel meer op de speelstijl van Ajax onder Ten Hag dan op de speelstijl van Ajax onder Bosz.
2 0
OpNaarNummer4
Persoonlijk kijk ik Leverkusen niet of nauwelijks, maar zou zo maar kunnen hoor. Lijkt me dan wel lachen om ze tegen te komen in de finale van de Europa League.
0 0
Ozymandias
Dat zou in ieder geval een ongelofelijk leuke wedstrijd voor de neutrale kijker worden.
0 0
T.reckveugel
Vergeet ook niet dat hij na Schalke Ijzeren-Heinig hetzelfde elftal met een verlenging in de benen tegen pisvee op liet draven. Tegen Groningen uit heeft Naaihuis 2 punten gekost, tegen pisvee was het Bosz die Ajax een probleem gaf.
Die Bosz herinnert zich lekker alle fijne details, behalve zijn aantoonbare faalmomenten
0 0
Ozymandias
Elke hoofdtrainer maakt fouten tijdens een seizoen. Zelfs Klopp heeft dit seizoen (het beste seizoen in de historie van Liverpool) bepaalde fouten gemaakt. Zolang het fundament van het spel goed is kunnen teams zulke fouten (over een heel seizoen gezien) opvangen. Het probleem was dat er bepaalde fundamentele zwaktes in de speelstijl van Bosz zaten die hij er pas uit heeft gehaald nadat hij faalde bij Dortmund.
0 0
Jariiii
Fijne vent, Bosz. En hij heeft Ajax na lange tijd weer stevig op de kaart gezet, qua Europese resultaten en (nog belangrijker) spel waar de supporters blij van werden.
1 0
ETM
De verlengingen tegen Schalke in het bijzonder en Ajax-Lyon als geheel hebben een heel speciaal plekje in mijn Ajax-geheugen.
De wedstrijd tegen Lyon was qua voetbal gewoon echt uniek.
Ook te danken aan de spelopvatting van Lyon.
Ajax is daarna (uiteraard ook ervoor) veel sterker geweest, maar die wedstrijd was qua aanvallende intensiteit en ook emotionele context echt een parel.
3 0
Web
En hoe was de competitie verder?
Kom eens met meer dan 5 goede wedstrijden
Een uitschieter die heel goed was Feyenoord thuis
0 0
ETM
Sorrie Web, maar wij hebben deze discussie samen tot op het bot afgekloven toen ik nog betrekkelijk nieuw op AS was.
We zouden nu niet anders dan in herhaling vallen.
Ik heb de transformatie wedstrijd voor wedstrijd gevolgd en ben toen onder de indruk geraakt van de trainer Bosz. (die daarvoor overigens al indruk op me had gemaakt bij voorgaande clubs).

Jij hebt dat niet en duidelijk ook moeite met die hele man en met de adoratie die er bij veel supporters leeft.
Maar we kwamen er toen niet uit en nu ook niet.
Ik laat Bosz-topics meestal links liggen omdat ik verschillende opvattingen maar vooral ook sentimenten wel een beetje gezien heb.
0 0
Web
Zullen wij maar niet doen, maar ik heb gigantisch gebaald dat je met een team dat zo veel sterker was dan Feyenoord, nog naast de titel grijpt
Wat een selectie had Bosz in verhouding tot Feyenoord.
0 0
ETM
Leicester Feyenoord won de titel. (ik weet nog goed hoe) Maar Ajax won veel meer.
Maar we hadden een hele andere beleving. Ik kon nauwelijks echt balen. Meer van de verloren finale.
Ajax won veel meer dan Feyenoord. Oa een transfer van 40milioen voor Sanchez. En een basis voor een nieuw Ajax.

Voor mij is de schaal ook niet altijd alles.
Ik kon ook niet echt balen toen Frank de titel misliep tegen de Graafschap. Ja tuurlijk, wel even en ook flink. Maar berusting kwam heel snel; Ajax was imo gewoon niet goed genoeg.
In 16/17 was Ajax veel sterker dan Feyenoord en liep het de titel toch net mis. Toch viel het balen ook toen wel relatief mee.
Ik vond trouwens dat Bosz ook fouten maakte. Maar daar kom ik in discussies niet vaak aan toe. De ruimte voor nuance is beperkt omdat mensen zulke uiterste standpunten innemen.
1 0
Bapinho
Die viergever goal zal ik idd nooit meer vergeten haha. Die spelers schiet m tegen zn voet aan en hij vliegt er zo in. Werd echt helemaal gek
1 0
ETM
De aanval ervoor ook, met Sanchez, Viergever en De Ligt met zn allen in de aanval. Schalke wist gewoon niet wat ze overkwam :)
0 0
ghouleseddik
Die verlenging heeft ons waarschijnlijk wel het landskampioenschap gekost.
0 -1
Jariiii
Nou en, al was het zo.
1 0
Rentokill
Tuuuurlijk
0 0
mvdk
Jammer dan.
0 0
insectenverdelg
De potten Lyon en Schalke staan ook hoog in mijn lijst bij fse favorietewedsrrijden waar ik hrrn been geweest. Wat er toen in de JC ArenA gebeurde was eigenlijk pas voor de 2e en 3e keer Alleen de pot tegen Twente was vergelijkbaar qua sfeer imo. Zelfs de overwinning op Barca vond ik minder speciaal dan deze 2 potten.
0 0
Bjorn
De sfeer tijdens Ajax - Lyon was next-level. Ik stond op vak 423, eerste wedstrijd in officieus de Johan Cruijff Arena, 18:30 aftrap, laag zonnetje en iedereen vol adrenaline.

Lyon speelde ons het eerste kwartier helemaal weg, maar toen de goal van Bertje viel kwamen we helemaal los.
2 0
insectenverdelg
Weet idd nog dat ik tegen mn maat riep teerste kwartier dat Lyon een maatje te groot was en dat eigenlijk alleen Traore mee kwam in dat niveau.

Daarna scoorde Traore de 1-0 rn wat daarna gebeurde was 1 hele grote fantastische droom. Hele dag daarna gewerkt met een kater, maar o zo voldaan geviel.
1 0
Jariiii
Ik blijf me overigens nog altijd afvragen of het Traore wel was. Raakte hij de bal echt aan?
0 0
KlasseLasse
lees een stukje van bosz gelijk kipppenvel moment! zijn interviews waren goed geen bullshit gewoon de waarheid als het niet goed was zei die dat ook! mag zeker een keer terug komen als ten hag ooit vertrekt!
11 0
Ajaxxxisdebeste
Is gewoon een goeie trainer, maar goed prijzen winnen is hem nog niet gelukt. Soms denk ik dat hij mooi voetballen belangrijker vind dat winnen en dat is zeker zo, maar liever eerst winnen dan kijken of het met mooi voetbal lukt. Soms heb je tegenstander waar je geen mooi voetbal tegen kunt spelen. Vanavond is zo'n tegenstander die gaat er een kut wedstrijd van maken, hopen dat Ajax zijn vorm terugpakt en doorstoomt
0 -3
Jariiii
Doe nou niet zo raar. In de context van dat seizoen (en vooral ook de vele voorgaande seizoenen) was het halen van de finale een prijs op zich. Het is een van de mooiste en indrukwekkendste seizoenen die ik als Ajacied heb meegemaakt, en ik loop best al een tijdje mee.
2 0