Wenger pleit namens FIFA voor veranderen buitenspelregel

BartVeenstra, 19-02-2020 om 10:30, 4399 views, Algemeen Dagblad |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Hoofd mondiale voetbalontwikkeling Arsène Wenger van de FIFA wil dat de buitenspelregel op de schop gaat, zo schrijft onder meer het Algemeen Dagblad. Sinds de invoering van de VAR staan er spelers geregeld buitenspel met de schouder of de punt van rechterschoen, maar dit moet volgens de oud-trainer van Arsenal binnenkort verleden tijd zijn.

Op zaterdag 29 februari overlegt de spelregelcommissie of het idee doorgang vindt. Zo ja, dan gaat de nieuwe regel in op 1 juni, vlak voor de start van het EK 2020. Wenger pleit voor een nieuwe buitenspelregel, die wordt aangeduid met de daylight rule: 'als een ledemaat waarmee een speler kan scoren op gelijke hoogte of achter de laatste verdediger staat dan is het geen buitenspel - de aanvaller moet overduidelijk tussen de laatste speler en doelman staan.'

Wenger spreekt zich hardop uit over de buitenspelregel. 'De voetbalfans hebben de grootste problemen met de buitenspelregel', aldus de Fransman bij de Laureus Awards in Berlijn. 'Je kunt een centimeter buitenspel staan, letterlijk met de punt van de neus. Het is tijd om dit te veranderen, zodat je niet meer over millimeters hoeft te praten.'

Denk jij dat Ajax met 0-1 wint op bezoek bij Getafe? Zet in en krijg 8,60 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
FreddyAX
Klinkt goed maar als er dan geen overlap meer mag zijn voor buitenspel ga je die discussie weer krijgen was er misschien toch een overlap van 1 cm of nietof stond hij echt los.

Begrijpelijk maar geen echte oplossing, oplossingen zijn allemaal gebaseerd op een onfeilbare waarneming, geen mens is onfeilbaar en systemen kunnen slechts met een marge zekerheid bieden.
Dan is het meest objectieve om de marge van een systeem te respecteren ener mee te leven dat hij een centmeter eerder of later buitenspel ziet als gevolg van de frequentie van de beeldwisseling.
0 0
Van Reenen
Had Marco van Basten ook niet zo'n voorstel bij de uefa?
0 0
Bensco
Die wou het compleet afschaffen maar dat zag de voetballerij niet zo zitten. Buitenspel is immers een oeroude traditionele regel. Vreemd genoeg krijg je er wel zwaar aanvallend voetbal van.
0 0
roodwit007
ja wel hoor
0 0
vdhaas
Het probleem is dat er geen goed systeem lijkt te zijn om buitenspel vast te stellen. Dikke buitenspellijnen worden maar ergens geplaatst, het beeld staat niet op het juiste moment stil, het beeld heeft niet zowel de passer als ontvanger in een beeld, enz. Op die manier kun je niet binnen een marge van 5 centimeter iets zinnigs zeggen over buitenspel.

Misschien kunnen ze een systeem ontwikkelen zoals die fotofinish dingen die ze bij andere sporten weleens gebruiken.
0 0
Pheadrus
Maar dit voorstel dat je pas buiten spel staat als je "geheel" voor de laatste man staat (dus helemaal geen overlap hebt) is wel een verbetering.
0 0
Pheadrus
Dit is wel een groot voordeel voor de aanvallende ploeg. Als verdediger moet je in de toekomst meer marge houden. Nu kan een verdediger op een lijn gaan staan met een aanvaller. Bij een steekbal start de verdediger altijd op gelijke hoogte of met een voorsprong aan de sprint (anders staat de aanvaller buiten spel). In de toekomst kan de aanvaller met zijn (halve) lichaam al voor de verdediger staan, als maar een voet ter hoogte van de verdediger staat zodat er geen "licht" tussen de twee door kan. Dat is een groot voordeel bij het aanvallen.
1 0
Pheadrus
Dit zou wel een verbetering zijn. Het is nu heel lastig om buitenspel te constateren omdat omdat de spelers nu in de kritische gevallen op een lijn staan en de aanvaller staat net wel of niet ietsje verder met zijn neus. Door het daglicht principe zal een speler die buiten spel staat "los" staan van de laatste verdediger. Dat is in principe beter te constateren. Ook in dit geval zullen er altijd nog
cm-gevallen zijn maar die zijn beter in te schatten.
0 0
Ajaxadept
Wat vaak in beeld gebracht wordt is de positie van de speler die de bal krijgt, het gaat echter om het moment van (aan)spelen!
1 0
Pheadrus
Heel terecht punt. De var zoekt het moment van spelen. Hij gaat dan beeld voor beeld (0,05 sec.) door de video tot dat hij constateert dat de bal gespeeld is. Daar zit natuurlijk ook interpretatie in.
0 0
tyzinho
Buitenspel is van oorsprong een regel om balletje wachten tegen te gaan en zorgt voor het voetbal wat we nu kennen. Nu is buitenspel een ding geworden van millimeterwerk of een teennagel niet buitenspel staat. Ze moeten minimaal met een marge gaan werken want al die scheve lijnen die de ene keer wel of niet worden getrokken gaat nergens meer over.
1 0
ajaxdordtt
Prima idee. Net als dat de bal geheel over de lijn moet zijn, moet de speler geheel buitenspel staan.
0 0
AlexIbarra
De regels die er zijn, zijn toch duidelijk genoeg?
Bij twijfel is het geen buitenspel.

Als je er voor kiest om 1 camera in het stadion neer te zetten, gericht op de dakrand, kun je nooit buitenspel constateren en mag elk twijfelgeval door.
Neem je de meest hypermoderne 3D- calculator waarmee je elke kubieke millimeter van het veld kunt scannen, dan kun je wel steeds heel nauwkeurig de scheids corrigeren.

Maar het is met het blote oog of met technische hulpmiddelen precies even moeilijk om waar te nemen of een aanvaller 1 mm gelijk staat met de verdediger, als om te beoordelen of hij er 1 mm voorbij is.
Of zie ik iets over het hoofd?

Natuurlijk zijn ellenlange VAR-discussies over 1 mm buitenspel storend (net als over andere onderwerpen) maar dit is gewoon een vervelende aanpassing vd regels, waar de hele wereld dan aan moet wennen terwijl het niets oplevert.
1 0
Superjodeuh
Ik snap dat gezeur over buitenspel niet. Je moet toch ergens de grens trekken
0 0
Hans Kraay Jr.
Buitenspel gewoon volledig afschaffen net als bij hockey.
1 -2
Lazell
Dit is de doodsteek voor ploegen die hoog druk zetten en een zege voor teams als Atletico.
3 0
Hans Kraay Jr.
Dat vraag ik me dus af.

Uiteindelijk wordt je speelveld alleen maar groter komen er meer ruimtes en hebben voetballende teams daar het meeste profijt van.

Nu wint een Athletico ook gewoon met 1-0 van Liverpool.
0 0
De Stift
Ze moet gaan werken met chips in de schoenen en de bal. Dan kan je zonder twijfel laten berekenen of iemand buitenspel staat of niet. En het gaat er dan dus om: staan de voeten van de scorende speler voor de bal voordat de pass verzonden werd. Of een hand of schouder dan uitsteekt, maakt niet meer uit. En je kan dan ook nog een marge van bijvoorbeeld vijf centimeter vastleggen. Of zelfs meer, want de buitenspelregel heeft vooral als doel om te voorkomen dat teams met zijn tienen in de goal gaan liggen.
3 0
FreddyAX
Is haalbaar maar duur,waardoor dat niet door iedere club betaald kan worden en dan is er weer rechtsongelijkheid,zo blijven we lekker bezig ,
0 0
vanzanten
Ik ben geneigd te zeggen dat dit mij een briljant idee lijkt!
0 0
Welja
Dit verlegt het probleem slechts een paar centimeter. Wat is overduidelijk?
6 0
Lazell
Alsof dat het duidelijker maakt. Waar ligt de lijn tussen 'duidelijk ertussen' en 'niet niet genoeg duidelijk ertussen'? Je moet ergens een lijn trekken. Buitenspel is buitenspel.
6 0