Gravenberch: 'Soms een schop onder mijn kont nodig'

BVeenstra, 14-02-2020 om 15:35, 3405 views, Ajax Life |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ryan Gravenberch moet soms even flink wakker geschud worden. De talentvolle middenvelder doet het liefst één ding tegelijk, zo vertelt hij in gesprek met Ajax Life. 'Als ik aan tien dingen tegelijk moet denken, gaat het mis', zegt hij.

'Ik kies er bewust voor om rustig te blijven, ik hou van een relaxte sfeer om me heen. Als voetballer kan me dat weleens opbreken, dat besef ik', is Gravenberch eerlijk. 'Soms moet ik even wakker geschud worden, heb ik een schop onder mijn kont nodig. Dat is nog altijd een duidelijk verbeterpunt in mijn spel.'

In de afgelopen vijftien maanden heeft Gravenberch veel geleerd, zo geeft hij in het interview aan. 'Maar dat relaxte haal je er niet zomaar uit, dat zit er nou eenmaal in. Ik heb het gevoel dat ik goed bezig ben. Ik maakte het voorbije jaar stappen, maar dat is nog niet genoeg. Er is meer voor nodig om een basisplaats te veroveren. Daar is nu nog geen sprake van. Althans, dat durf ik niet hardop te zeggen. Nog niet', besluit hij.

Denk jij dat Van de Beek scoort en Ajax wint van RKC Waalwijk? Zet in en krijg 2,20 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Babangida83
Heeft de afgelopen drie wedstrijden megastappen gemaakt in t volwassen worden. Is feller in de duels, loopt met zijn man mee, blijft in de organisatie als t moet en waarschijnlijk een aantal dingen die ik nog niet gezien heb. Volgende stap is dat hij wat meer aanwezig is en daarna ook meer gaat bepalen. Scoren doet hij wel al. Erg knap.
0 -3
Caparzo
Hij doet wel goede dingen maar toch ook nog wel dingen waarvan je zegt, man-oh-man. Kun je zeggen hij is nog jong, maar zoals tegen Vitesse als voorin de bal verspeelt wordt, een speler van hun aan de bal op hem af komt, stapt hij in richting hem i.p.v. (wat je bij de ffjes al leert) meelopen en het duel aangaan. Sja, dat getuigd toch niet echt van voetbalgogme, hij passeert hem uiteraard alsof ie er niet staat, middenveld ligt compleet open en ze staan 5 tegen 3. Tegen een betere ploeg grote kans dat Onana kan vissen. Dat mag toch echt niet gebeuren.
3 0
Dexy
Aan de bal zie je dat hij echt wel een goede techniek heeft. Speelt makkelijk een tegenstander uit en zoekt graag de weg naar voren. Scoort ook best makkelijk.

Hij doet alleen nog alles te veel op één tempo. Moet zich echt nog verbeteren als het spel sneller gaat en de tegenstander meer druk zet, want dan sneeuwt hij nog te vaak onder. Ook mag hij verdedigend meedogenlozer worden en positioneel verbeteren.

Als hij die aspecten verbetert, ben ik ervan overtuigd dat we veel plezier gaan beleven aan Ryan. Maar dan wel als 8, dat is echt zijn positie. Voor 6 loopt hij teveel uit positie en voor 10 is hij te log.
2 0
Bocarra
Altijd goed als je in de spiegel durft te kijken. Het klinkt trouwens als ADD. Ben nog lang niet overtuigd. Doe niet mee met die opportunisme als het om AJax of Nederlandse spelers gaat.
1 0
EersteAanname
Grappig dat je het ook opmerkt. Ik 'heb' zelf ook ADD (schijnbaar) en herken dat dromerige en niet meerdere dingen tegelijk kunnen overzien wel. Tegelijkertijd denk ik dat het 'kwartje' nog wel kan gaan vallen bij hem, omdat ik uit eigen ervaring weet dat het bij ADD mensen ook een kwestie is van het wennen aan nieuwe situaties en omgevingen, en dat het er wat later alsnog uit kan komen. Overigens ben ik het er helemaal mee eens dat hij het voor Ajax 1 benodigde niveau nog niet heeft en dat het vaak nog wat sloom oogt. Maar iedereen ziet zijn potentie. Laten we hem vooral niet te veel hypen en de mogelijkheid geven zich in de luwte (van Vd Beek, Eiting, Martinez etc.) door te ontwikkelen. Dan denk ik dat we nog erg veel plezier (of geld, aangezien Raiola zijn zaakwaarnemer is) aan hem kunnen beleven.
0 0
Aad82
Hij is zooo langzaam, ben daar echt van geschrokken.

Nog langzamer dan Eiting.
3 -3
altijdwelwat
Langzamer dan Eiting is zo goed als onmogelijk , dan moet je echt een blessure hebben.
1 -1
PetrusKeizer
ja, valt wel erg op. lijkt wel of hij constant achter n tegenstander moet 'aansjokken', bij balverlies. wat is zn tijd op de 60m sprint?
0 0
altijdwelwat
Hangt van zijn gemoedstoestand af .....
0 0
PetrusKeizer
dus n wereldrecord als Raiola m naar Juve weet te brengen?
1 0
Jelephi
Niet goed genoeg
2 -1
Robbie en de Kock
Hij bedoelt dat hij het liefs op intuïtie speelt maar dat dat volgens velen niet voldoende is.
En dat als hij moet nadenken tijdens zijn spel dat ten koste gaat van zijn creativiteit.
Sommige op intuïtie spelende voetballers doen precies wat het elftal nodig heeft. Bv Frenky.
Ryan is nog niet zover helaas.
0 0
Ajax412
Ten Hag is de ideale coach om hem die schop af en toe te geven en het is goed dat hij zelf beseft dat hij die schop zo nu en dan nodig heeft. Zodra Blind weer een basisplaats kan spelen zie ik op het moment meer pit en heil in Eiting, dus zou het logisch zijn als Martinez door schuift en Gravenberch eruit gaat. Die twee kunnen dan alsnog afwisselen, maar de echte mentale ontwikkeling moet nog even komen bij hem.
0 0
Ajaxadept
Vraag me af of Gravenbergh de stappen wel kan maken of net als Riedewald en Bazoer de eeuwige belofte blijft! Laatste wedstrijden op het middenveld geen echte indruk gemaakt...! Leeftijd mag geen permanent issue zijn, de Ligt was op zijn leeftijd al veel verder...!
2 -1
Babangida83
De Ligt was ook geen uitblinker, hoor, die eerste wedstrijden. En kan mij ook nog een wedstrijd bij Oranje herinneren, waarna er toen enorm op hem afgegeven werd. Net zoals nu met Gravenberch. Heel opportunistisch, en weer vol goede argumenten (not).
0 0
PetrosQ
Riedewald en Bazoer hadden meer potentie, maar hebben voor de makkelijke weg van het geld gekozen. Als zijn volhardender waren geweest, dan waren ze niet weggegaan nadat even wat minder ging. Het zelfde geldt voor Kishna, El Ghazi en Tete. Allemaal talentvolle jongens die niet het onderste uit hun kan hebben gehaald bij Ajax en in mindere periode kozen voor het grote geld. Dat is zonde, maar ook een keuze. Hopelijk leert Gravenberch daarvan en kiest hij wel voor de lange termijn.

Daarnaast zou ik je adviseren om geen talent meer te vergelijken met De Ligt (qua leeftijd) en De Jong (qua talent), dat is oneerlijk. Overigens speelde De Jong nog bij Jong Willem II op de leeftijd die Gravenberch nu heeft. Hij moet zich gewoon blijven ontwikkelen en focus houden op het doel om een van de beste te worden. Dan komt hij er wel
0 0
FissaDeGekste
Kom op, de Ligt is Golden Boy geworden. Gravenberch is 17. Frenkie kwam ook pas op zijn 20e vast in de basis. Maar daar stond je vorig jaar wel voor te juichen.

Neemt niet weg dat Gravenberch nog een heel lange weg te gaan heeft en feitelijk nog niets heeft (bereikt). Maar laten we hem niet afschieten omdat 'De Ligt veel verder was op zijn 17e', dan geef je die jongen een eerlijke kans.
Als ie oogkleppen op heeft zoal Lang en zichzelf helemaal de shit vind, is het wel goed zeker? Azijnpisser.
0 0
Redrum
Het bevalt me wel dat hij dit soort dingen over zichzelf zegt. Hij lijkt in ieder geval niet het idee te hebben dat hij perfect is en bereid te zijn zich te verbeteren. Dat klinkt mij als muziek in de oren. Toch is er bij Gravenberch altijd enige waakzaamheid geboden, aangezien zijn zaakwaarnemer een wandelende deegbal is die alleen maar aan zijn eigen belangen denkt.
1 0
Cupmetgroteoren
Ik vind 'm wel een goed karakter hebben. Hoor geen gekke dingen van hem. Wellicht moet ie een plek jaar achteren en kan ie de nieuwe Rijkaard worden?
0 -1
trainerdv
Hebben er wel meer. Daarom is goede leiding ook zo belangrijk. Fijn dat Blind terug is, die houdt iedereen wel 90 minuten bij de les.
1 0
ram
Ik zie het talent in hem maar vind hem, ondanks dat ie regelmatig scoort, niet klaar voor een basisplaats. Ik hoop dat hij dit jaar veel speelt in Jong Ajax en af en toe mag invallen.

Maar voor de basis hoop ik dat we snel weer naar Donny-Martinez kunnen op het middenveld. En dat zit er ook wel weer aan te komen natuurlijk.
1 0
AnsB
Tja, dat relaxte, de toekomst zal uitwijzen of hem dit bekomt in de voetballerij of dat het hem juist in de weg staat.
Voor mij is dit niet een noodzakelijk maar wel een optioneel breekpunt, zeker zoals hij het beschrijft: dat het mis gaat als hij aan tien dingen tegelijk moet denken icm die grote behoefte aan rust en relaxtheid.
Maar eigenlijk weet ik bij hem nooit of hij dit soort gedachten echt werkelijk uit zich zelf haalt, of dat hij woorden napraat die veel aan hem worden voorgehouden (door trainers en de familie o.a.). De bedoelingen van de familie zijn heel goed (ze praten heel veel met hem, in de 'groep', zo heb ik begrepen), maar ik heb er mijn vraagtekens bij. Zonder dat ze het beseffen kunnen ze juist de druk verhogen door hun grote betrokkenheid. Niet alleen de druk op het voetbalgedeelte, maar ook dat het moeilijk kan zijn voor een jonge jongen om te weten wat hij zelf denkt en wat de anderen denken. Daar kun je makkelijk in samensmelten. Bepaalt dat - mede - zijn behoefte aan rust om hem heen?

Op het veld zie ik die relaxtheid wel terug (of denk ik dat te zien?), soms in positieve vorm (hij laat zich niet snel gek maken door op hem afstormende verdedigers), maar ook in negatieve vorm (laconiek, niet alert, late reactie na balverlies of na de omschakeling).
Velen zeggen dat dit de leeftijd is. Dat kun je zeker niet uitsluiten, maar ik ben bang dat het juist ook in zijn karakter ligt en dat is veel lastiger te doorbreken, helemáál als het inzicht 'die schop onder zijn kont nodig hebben' niet helemaal uit hemzelf komt maar hem 'aangepraat' is.
Dan leert hij een kunstje, dat hij zich niet echt eigen maakt - zoals Ziyech zich wel het terugverdedigen en omschakelen eigen heeft gemaakt. Daar zit passie bij en dat maakt echt uit.

Ik mis eigenlijk, ook in de interviews, enige vorm van passie (ja, in het eerste willen spelen, maar komt dat uit zijn ténen? Zoals bij Nouri e.a.?). Ook dat zegt nog helemaal niets, want hij is ook best nog verlegen, valt me op. Tegelijkertijd is dit precies het grote verschil met jongens die wél een enorme passie hebben (Ünüvar b.v.). Die hebben een hele andere uitstraling, zodat ik automatisch ook meer vertrouwen in zulke jongens krijg (terecht of onterecht).

Enfin, allemaal overpeinzingen in een poging te verwoorden waarom ik maar twijfel blijf houden over een doorbraak van Gravenberch. Dus niet zozeer twijfel over zijn voetbalcapaciteiten, maar twijfel over zijn mentale capaciteiten in combinatie met zijn persoonlijkheid. Niet bedoeld om hem af te kraken of negatief te zijn, maar intuïtieve twijfels of hij het echt gaat maken.
Geen voorspelling maar twijfels.
Mag ik die hier uitspreken of krijg ik nu allemaal minnetjes?
Wat mag overigens, geen probleem mee.
Hoe dan ook, het spreekt voor zich dat ik hoop dat hij al die twijfels aan gort speelt en één van de grote smaakmakers van Ajax wordt.

(Even ter vermelding: ik ken hem alleen van Oranje O17 [WK als ik me goed herinner] en van zijn wedstrijden in Ajax 1; jeugdwedstrijden zie ik nooit en Jong Ajax zie ik vrijwel nooit).
0 0
Bennyben
Als die dat nu al nodig heeft vraag ik me af of die de top gaat halen, een Messi of Ronaldo hoef je geen trap onder hun reet te geven die halen de motivatie uit zichzelf naar boven
1 -3
Schwalbino
Zlatan gaf aan dat bij hem het kwartje pas echt viel toen hij bij Juventus speelde. Ronaldo heeft menige schop onder de kont gehad bij United. Die arriveerde daar als frivole pingelaar en veranderde in een zakelijke afmaker.
0 -1
Ozymandias
Juist op jonge leeftijd heb je af en toe een schop onder je kont nodig. Namate je volwassen wordt hoor je te leren hoe je jezelf optimaal kan motiveren.
2 0
036AFCA97
Alle vertrouwen in Ryan. 17 jaar en iedereen heeft commentaar. En ondertussen hockeyspeler Eiting en Marin een hand boven het hoofd houden.
0 -8
Pheadrus
Zijn broers hockeyen bij Pinoke. Hij is de enige die voetbalt. Eiting zat op het Vossius gymnasium in de klas bij de dochter van een goede vriend van mij. Het was toch een beetje gek toen hij in eens op zijn 16e een salaris van 2 ton kreeg. Veel meer dan all zijn leraren!
1 0
smokum
Heb Eiting nog nooit hockey zien spelen.. hij kan wel verschrikkelijk goed voetballen. Of zeg je dit omdat hij een stuk welbespraakter is dan de meeste voetballers?
5 0
Aeter
Snap het ook niet. Hij is juist in alles Ajax. Veel Amsterdamser als Careltje ga je ze niet vinden.
1 0
Labrador
Zo loop je er soms ook bij maar goed, welke jongen van 17 heeft dat niet?
3 0
Lazell
Ik loop er nog steeds zo bij af en toe.
0 0
Ajax567
Hij is volgend jaar basisspeler
1 -1
Mocrodammerr
Is niet erg Ryan, je gaat onze bank lekker warm houwe.
1 -2
OpaVerteld
Geeft niks, Ryan.
Hebben meer mensen last van, maar die zitten dan thuis met een bijstandsuitkering.
Zielenrust is ook wat waard, niet dan?
1 -5