#jutjaj: Waarom niet Scherpen of Kotarski?

FinnDekker, 11-02-2020 om 16:25, 13789 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Bij Jong Ajax staat het resultaat op de tweede plaats. Ontwikkelen is het hoofddoel. Onze samenvatting na afloop van de wedstrijd geeft dus niet altijd de juiste weergave van wat echt van belang is. Wat viel op naast het scoreverloop? Dat proberen wij na ieder duel uit te leggen aan de hand van een aantal opvallende notities van Jong Ajax-watcher Finn Dekker. Ditmaal over de wanvertoning op het jeugdcomplex van FC Utrecht.

Collectief opgeven is kwalijk en onacceptabel

Een wanprestatie was het, de 7-2 nederlaag tegen Jong FC Utrecht. Tot de eerste goal haalde Jong Ajax een heel aardig niveau, maar daarna werd het met de minuut slechter en slechter. Na afloop was Mitchell van der Gaag terecht boos over de instelling van de beloften, die zich vrijwillig naar de slachtbank lieten leiden. Wisselvalligheid hoort bij Jong Ajax, maar dit is een ander uiterste. De talentvolle Amsterdammers kregen de afgelopen weken terecht veel complimenten. Nu is het tijd om op de blaren te zitten en verantwoordelijkheid te nemen, ook op deze leeftijd al. Excuses zijn er niet op het hoogste niveau.

Waarom niet Scherpen of Kotarski?

De mimiek van Erik ten Hag, die aanwezig was in Utrecht, sprak boekdelen wat betreft het optreden van Bruno Varela. De doelman mocht in Jong Ajax ritme opdoen, omdat Ajax volgende week de geschorste André Onana moet missen tegen Getafe. Van ritme en vertrouwen is echter geen sprake na maandagavond. De Portugees veroorzaakte een penalty en maakte twee hele grove fouten bij twee andere goals. De vraag rijst nu of Kjell Scherpen of Dominik Kotarski geen betere opties zijn dan de 25-jarige. Beiden keepen al weken sterke wedstrijden. Hoewel het opstellen van een van die twee ook niet zonder risico is, lijkt de keuze voor een van hen op goal tegen Getafe toch logischer. Zaak is wel om in dat geval Scherpen of Kotarski al tegen Vitesse of RKC te laten keepen. 

Varela niet de enige blunderaar

Varela was overigens niet de enige met een slechte avond. Vrijwel de hele verdediging zakte tegen Jong FC Utrecht door het ijs. De enige die nog aardig zijn mannetje stond was rechtsback Liam van Gelderen. Jurriën Timber, normaal gesproken goed voor een dikke voldoende, haalde onder meer een forse onvoldoende. Hetzelfde gold voor zijn broer Quinten, maar ook voor Brian Brobbey, Jurgen Ekkelenkamp en Naci Ünüvar. Kortom, de jongens waar je eigenlijk van hoopt dat ze het brengen, deden dat niet. Kenneth Taylor was de enige trainingskamp-ganger die sporadisch zijn kwaliteiten toonde. Nogmaals, wisselvallig zijn op zestien- of zeventienjarige leeftijd kan gebeuren. Maar zo hard door de ondergrens zakken is Ajax-onwaardig.

Jensen scoort bij zijn rentree

Was het dan alleen maar kommer en kwel? Nee. Victor Jensen maakte zijn rentree en luisterde deze op met een prima goal bij zijn eerste balcontact. De Deen zat al tegen Go Ahead Eagles weer bij de selectie, maar bleef toen negentig minuten op de bank zitten. Maar maandagavond kwam het er dus wel van. Hoewel de zevenklapper een smetje is op zijn terugkeer, zal de middenvelder toch vooral blij zijn met zijn eerste minuten sinds maanden. 

Danilo zit bij de selectie voor Vitesse-uit

Tegen Jong FC Utrecht ontbraken overigens twee opvallende namen. Juan Castillo meldde zich op de wedstrijddag ziek en was daardoor afwezig. Zijn vervanger, Jasper ter Heide, kende een zeer ongelukkige avond: binnen tien minuten moest de verdediger zich laten vervangen met een blessure. Danilo Pereira was eveneens afwezig. In zijn geval gelukkig om een heuglijke reden. De Braziliaan trainde maandag namelijk mee met het eerste en zit naar alle waarschijnlijkheid bij de A-selectie voor het TOTO KNVB Beker-duel van aanstaande woensdag met Vitesse.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com)  

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Jariiii
Omdat je de koe achteraf zo heerlijk in z'n kont kijkt, daarom.
1 0
Red Devil
Ze wilden Varela minuten laten maken vanwege volgende week tegen Getafe.
Maar niet alleen Varela was bagger want die andere 10 waren net zo erg.
1 -2
fc Barcelona_ke
klopt, maar als scherpen of kotarski gisteren gekeept? dan had AJax zeker verloren met 1-3/1-4??
0 0
Hagmag
Volgende probleem indien een sterkhouder wegvalt.
Uit de teksten hieronder weergegeven concludeer ik dat we uit de 3 slechtste opties de beste moeten kiezen. Ajax heeft of had tot zich zelf een doel gesteld om aansluiting te krijgen c.q. te houden met de Europeese TOP. Dan moet je er ook voor zorgen dat je net als die andere topclubs een goeie 2e keeper hebt. Er zal niet alleen geld binnen geharkt moeten worden maar ook worden geïnvesteerd in de selectie en dat gebeurd nog steeds amateuristisch, onprofessioneel en te weinig. De uitzondering daargelaten.
Aansluiting krijgen c.q. houden met de Europeese TOP, kost tijd en vooral keiharde Euro's. Als je dit niet wil moet Ajax de doelen bijstellen en de supporters niet blijvend in de maling nemen. Dan moet je er eerlijk vooruit komen dat je alleen maar geld wil verdienen.
2 -1
Ozymandias
Kotarski is geen slechte optie om Onana te vervangen. Hij heeft een groot voetballend vermogen (voor een doelman), heeft snelle reflexen en is goed in één op één situaties. Alleen bij hoge ballen van de flanken is hij af en toe kwetsbaar maar het is ook weer niet alsof hij daar erg veel moeite mee heeft (zoals Stekelenburg en Vermeer hadden toen die in het eerste van Ajax speelden). Vorig seizoen had hij nog regelmatig een enorme blunder maar dit seizoen heb ik hem veel minder vaak zo in de fout zien gaan. Ik heb al eerder aangegeven dat ik hoop dat als Onana vertrekt Ajax ervoor kiest om Kotarski het vertrouwen te geven.
5 -3
superman0313
Eens.
2 -1
020bornraised
Heeft Benfica destijds ook hun kampioenschap gekocht, die lachen zich al tijdje rot daar dat wij hem willen overnemen
1 -1
PJK54
Ik heb nog even de samenvatting bekeken maar we kunnen niet alle goals aan hem hangen ook verdedigend klopte er geen bal van en waren de spelers te beroerd om eet stap harder te lopen. Verder vond ik de scheidsrechter ook een beetje wazig zwak fluiten maar geen excuus daar moet je overheen stappen.
Ik ben wel van mening dat we voor woensdag beter Kotarski kunnen opstellen en as zondag Scherpen en daarna de beslissing nemen wie er gaat keepen tegen Getafe. Ik heb in beide meer vertrouwen op dit moment.
2 -2
Babangida83
Beetje opportunistische discussie na 1 slechte wedstrijd. Was ook wel erg slecht. Zonder doelman had je met 4-2 verloren. Maar nog steeds, één wedstrijd.

Volgend seizoen is t anders. Dan denk ik dat ze alle drie ongeveer gelijkwaardig zijn, waarbij ik een zwak heb voor Kotarski. Die is zowel voetballend als keepend erg goed en zie ik ook nog erg groeien. Heeft als doelman al wel de kwaliteiten om in t eerste te spelen. Zou hem graag af en toe een kans zien krijgen met het oog op volgend jaar.
1 0
Ozymandias
We kunnen de beschikbare doelmannen alleen beoordelen op de wedstrijden die ze hebben gespeeld en zowel Scherpen als Kotarski hebben die seizoen vooral goede wedstrijden gespeeld terwijl Varela gisteren een dramatische wedstrijd speelde.
2 -1
Babangida83
Scherpen heeft ook wel wedstrijden gehad dat hij de meeste ballen gewoon naar voren peerde omdat de druk van de tegenstander iets hoger was.

Maar goed. Het gebrek aan wedstrijden van iedereen is nog geen reden om de andere keepers meer rechten te geven. Die jongen verdient t vertrouwen. Eén wedstrijd vind ik een incident. Overkomt de besten.
3 0
Ozymandias
Zeker en daarom zou ik ook voor Kotarski kiezen maar Scherpen heeft geen enkele wedstrijd gehad waar hij fout op fout stapelde. Want Varela ging niet alleen in de fout bij drie tegendoelpunten maar had nog een paar grote fouten waar niet uit werd gescoord. Lamprou kreeg hier op AS enorm veel kritiek maar die heb ik nog nooit zo'n slechte wedstrijd zien spelen als Varela gisteren speelde. De vraag is ook of Varela zich in één week tijd mentaal kan herpakken voor zijn belangrijkste wedstrijd als Ajacied.
5 0
Babangida83
We kunnen hier nu gaan discussiëren wie er de slechtste wedstrijd heeft gekeept, maar dat lijkt me een gebed zonder eind. Het is een wanprestatie, maar nog wel een incident. Vind ook dat je na een 7-2 niet alleen de keeper de schuld kunt geven, ook al deed hij zijn best ;-)
0 0
Ozymandias
Het gaat er niet om wie de schuld aan de nederlaag had maar wat de rol van Varela in die nederlaag was. Varela speelde dramatisch én herpakte zich niet. Vooral dat tweede lijkt mij een enorm probleem gezien het feit dat hij straks zijn belangrijkste wedstrijd voor Ajax moet spelen.
2 0
Steeph
Jeetje mina, jij hebt echt geen wedstrijd van Scherpen gezien hè? Scherpen kan er nog steeds hele-maal niets van.
3 -4
Ozymandias
Ik heb Scherpen wel degelijk slechte wedstrijden zien spelen. Vooral vorig seizoen en daarom was ik ook tegen zijn komst. Ook aan het begin van dit seizoen heb ik hem slechte wedstrijden zien spelen.

Alleen heb ik hem nog nooit zo'n slechte wedstrijd zien spelen als Varela gisteren speelde. In de slechte wedstrijden die Scherpen speelde maakte hij een paar fouten. Varela stapelde gisteren fout op fout en herpakte zichzelf ook niet.
3 -1
Ajacied33
Scherpen nooit aan beginnen, denk de slechtste keeper die ik ooit gezien heb. Zie het absoluut niet zitten in hem. Geef Varela nou het vertrouwen, komt wel goed. Onana en Cillissen begonnen ooit ook dramatisch bij Ajax
4 -8
Ferd
Luister jij vaker alleen maar naar je onderbuik? Scherpen ontwikkeld zich stormachtig
4 -2
Matzet
Veel mensen hebben op overdreven manier aangegeven dat Scherpen er geen pepernoot van kan. Dan is het verdomd lastig om toe te geven als later blijkt dat hij toch wel iets kan.
5 -2
Aspers73
Vind Scherpen in keepen en ook uitstraling al zoveel beter dan aan begin van het seizoen.
3 -2
Ozymandias
Ik zie liever dat Kotarski een kans krijgt maar Scherpen ontwikkeld zich dit seizoen goed (met name op voetballend gebied maar ook in één tegen één situaties) en heeft geen enkele wedstrijd zo slecht gespeeld als Varela gisteren speelde. Ik was tegen de komst van Scherpen omdat ik behalve zijn lengte en het feit dat hij (zeker voor iemand van zijn lengte) snel weer overeind kan komen nadat hij naar de grond is gegaan (het belang waarvan wel eens wordt onderschat) niets in hem zag. Nu begin ik langzamerhand wel te begrijpen waarom Ajax hem heeft aangetrokken. Trouwens toont zijn ontwikkeling nog maar eens aan wat voor een goede vakman L'Ami is. By far de beste keeperstrainer die Ajax ooit heeft gehad.
2 -2
Gerbrand
Over het algemeen ben ik het vaak met je eens, maar van keepers heb je absoluut geen verstand. Varela keept een slechte wedstrijd , bovendien in hondenweer. K en S. heb ik meer slechte dan goede wedstrijden zien spelen.
0 -1
Ozymandias
Dan heb je Scherpen en Kotarski dit seizoen waarschijnlijk nauwelijks zien spelen want ze hebben veel meer goede dan slechte wedstrijden gespeeld. Scherpen speelde alleen tegen De Graafschap en Jong AZ een slechte wedstrijd. Verder heeft hij wel fouten gemaakt maar één fout in een wedstrijd maakt het niet direct een slechte wedstrijd.

Kotarski speelde dit seizoen alleen tegen NEC Nijmegen en Volendam slecht. Hij speelde vorig seizoen ook de meeste wedstrijden goed maar had slechte momenten (blunders). Onana had véél meer blunders in de periode dat hij voor Jong Ajax speelde. Zo slecht als Varela gisteren was hebben Scherpen en Kotarski dit seizoen niet gespeeld. De meeste van zijn fouten kwamen niet door het weer.
1 0
Matzet
Goed moment om Scherpen te laten spelen tegen Getafe. Die jongen ontwikkelt zich goed. Misschien ook om tegen RKC op te stellen. Kan hij alvast wennen om in de Arena te spelen en alvast automatismen te kweken met een andere achterhoede.
4 -2
Steeph
Ik weet niet hoe goed Kotarski is, maar met Scherpen weet je in ieder geval zeker dat je Utrecht uit snel kan inhalen.
1 -1
Gerbrand
Met deze weersomstandigheden had het er met K. of S. heus niet beter uitgezien!
0 -12
RuffRhythim
Vreemdste opmerking van de dag dit hoor.
2 0
Luie
Die corner waarbij hij uitkwam maar de bal niet had.
dat had wel te maken met dat de wind de bal van het doel afblies.
0 0
RuffRhythim
Dan heeft Gerbrand waarschijnlijk dat bizarre passje vanuit het 16m gebied niet gezien waaruit een van de vele tegengoals kwamen want dat had werkelijk niks met de wind te maken.
0 0
Soccerskins
Zou je wel denken na die wedstrijd van gisteren haha
0 -1