Heitinga geeft inkijkje: 'Willen juiste route voor toptalenten'

ThijsZwagerman, 02-02-2020 om 12:25, 4079 views, FOX Sports |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

John Heitinga heeft bij Goedemorgen Eredivisie een mooi inkijkje in het jeugdbeleid van Ajax gegeven. Volgens de trainer van Ajax O19 worden de wedstrijden van zijn team als een middel gezien om talenten te ontwikkelen. ‘Uiteindelijk willen we Champions League-spelers opleiden.’

Doordat de ontwikkeling van het individu bij Ajax belangrijker wordt bevonden dan het winnen van wedstrijden, moet Heitinga het de laatste tijd zonder toptalenten als Naci Ünüvar, Sontje Hansen, Kenneth Taylor en Brian Brobbey doen bij Ajax O19. ‘We zitten in een verandering. Er is een aantal jongens die sinds halverwege het seizoen structureel zijn gaan meetrainen met de betaald voetbal-tak. Neem bijvoorbeeld Sontje Hansen, Naci Ünüvar of Kenneth Taylor, die al een snuffelstage bij Ajax 1 hebben gehad.’

De reden hiervan is volgens Heitinga simpel. ‘We weten dat onze wedstrijden worden gezien als een middel om het individu op te leiden. Het individu staat centraal en uiteindelijk willen we Champions League-spelers opleiden. Dat gaat dan weleens ten koste van het resultaat, maar uiteindelijk gaat het erom dat er straks weer spelers de stap naar de Johan Cruijff ArenA kunnen maken.’

Heitinga vindt het dan ook alleen maar goed dat de beste spelers continu worden doorgeschoven. ‘Dan staan ze namelijk opeens met Hakim (Ziyech, red.) en Dusan (Tadić, red.) op het veld. Dan komen die jongens erachter dat de intensiteit omhooggaat, maar ook de balsnelheid en passzuiverheid. Dan zie je dat ze hoger in hun hartslag zitten, dat wordt gemonitord. Het vraagt veel van die jongens, ook omdat ze tussen vier elftallen - O19, Jong Ajax, Ajax 1 en de nationale elftallen - inzitten’, legt de jeugdtrainer uit. 

Tot slot vertelt Heitinga hoe wekelijks wordt bepaald welke spelers met welke teams meedoen. ‘Op woensdag en donderdag hebben Mitchell van der Gaag en ik contact met elkaar en bespreken we wie waar speelt. Wat is voor de speler de beste prikkel? Daar wordt de staf van Ajax 1, in dit geval Michael Reiziger, ook bij betrokken. Uiteindelijk gaat het erom de juiste route voor de talenten te maken. Dat is wel een hele leuke uitdaging.’

Denk jij dat Van de Beek scoort en Ajax wint van PSV? Zet in en krijg 4,00 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Van Reenen
Ik hoor helemaal niet dat Traore meedoet.. Is dat ook zo?
0 0
blava
Dan moeten die talenten wel doorbreken. Nu leiden we meestal op voor andere clubs, verliezen transferrechten (Zeefuik, Sierhuis) en moeten dure spelers kopen. Ook het beleid van TH strookt niet met deze visie.
0 -1
geDaante
Nou, hopelijk is het nu echt zo, en houden ze zich er echt aan, in plaats van eerder in de Youth League je beste wat jongere talenten ineens opzij te schuiven ten faveure van pure oudere middelmaat uit Jong Ajax, en aan te komen met De Wit én Ekkelenkamp op het middenveld.

Dat was echt bizar. En dat was dus niet om je beste talenten beter te laten worden door die extra weerstand in de Youth League, waar deze ook voor bedoeld is, maar puur om een resultaatje zien te halen, met dus beperkte meer ervaren voetballers die fysieker zijn, en die helemaal geen toekomst hebben bij Ajax. Ook was het spel ineens behoudender.

Dat gaf aan dat men als het er echt om ging, toch niet geloofde in jonge kwaliteit gekoppeld aan overtuigend aanvalsspel met wat risico. Men geloofde dus meer in meer ervaren pure middelmaat, en behoudender spel.

Maar misschien dat men nu werkelijk gelooft wat men zegt. Zou mooi zijn.

Nu nog de Cruijffiaanse speelstijl terug met één zes en vlot aantrekkelijke combinatiespel over het hele veld, want daar is helaas geen sprake meer van.
0 -2
Pheadrus
Opleiding gaat voor resultaat is een goed principe onder de voorwaarde dat Ajax1 kampioen wordt. Anders MOET O19 kampioen worden om de Youth League binnen te halen. YL is ook een heel belangrijk opleidingsplatform. Midweeks naar het buitenland een wedstrijd spelen is voorbereiding op EL en CL voetbal van Ajax1.
1 0
Babangida83
Weet nog dat Heitinga heel gericht bezig was met Dest. Die zette hij dan rechts of links buiten. En dan schreeuwde hij op veel momenten: "passeeractie!". Heeft Dest nu profijt van als aanvallende back.
5 0
Web
Inderdaad nu je het zegt
1 0
AnsB
Volkomen eens met dit beleid!
Leve Ajax!
2 0
Ozymandias
Tactisch is er genoeg aan te merken op het spel wat de o19 onder Heitinga speelt maar dat is logisch gezien het feit dat hij elk seizoen een spelersgroep heeft die gemiddeld zo'n anderhalf jaar jonger is dan de jaren daarvoor. Daarbij is de individuele ontwikkeling van spelers natuurlijk veel belangrijker en in dat opzicht doet Heitinga het erg goed. Ik vind dat hij veel meer krediet verdient voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van talenten als de broertjes Timber, Brobbey, Hansen, Gravenberch, Taylor en Ünüvar. Daarnaast is het aantal grote talenten wiens ontwikkeling onder Heitinga tegen is gevallen relatief laag.
6 -1
JariHeijden
He Ozy, wat tof dat je weer terug bent. Ik las je stukjes altijd graag. Iemand met verstand van voetbal en een realistische kijk erop.
4 0
Pheadrus
Ik vind het ook leuk. Kleine tip naar jou Ozy; Een behoorlijk aantal comments zijn uitingen van frustratie zonder enige interessant inzicht. Daar hoef je echt niet op te reageren. Dat is parels naar de zwijnen gooien. Die mensen veranderen toch niet van mening.
0 0
Web
Heerlijk dat je weer terug bent
Ik heb in principe niet een goed gevoel met Heitinga?
Maar wat ik al eerder zij, de talenten ontwikkelen zich wel goed onder hem en binnen Ajax. En daar draait alles om
0 0
Ozymandias
Ajax presteert even wat minder dus ik ben tijdelijk terug om een tegenstem te geven aan alle negativiteit die direct AzijnShowtime weer overspoelt. ;-)
5 0
AnsB
Fijn om eens een positief geluid te horen.
Ik lees bijna altijd negatieve kritiek, en helaas ben ik niet in staat mijn eigen mening over dit onderwerp te vormen. Ik ben dus erg afhankelijk van wat er hier - onderbouwd - wordt geschreven. Want met niet-onderbouwd gekanker kan ik niet zo veel (no offence).
6 -1
Van Reenen
Weet niet waar dit over gaat. Maar de 2 radioreporters daar en duidelijk. Naaihuis had ADO gisteren en penalty en vandaag dezelfde situatie vindt hij het niet nodig om die andere hond naar de kant te roepen om Ajax een penalty te geven. Dus erg begrijpelijk dat mensen hierop reageren in het heetst van de strijd. Weliswaar had Ajax al met 4-0 moeten voorstaan en roept het d3 ellende over zichzelf af. Trouwens wie is AnsB.?
0 0
geDaante
Daarbij is het natuurlijk een slechte en nogal vreemde zaak dat een passant (Ten Hag voor nu) even de speelwijze van Ajax 1 en de bovenbouw bepaalt.

Cruijff wilde dat de opleiding leidend was, en daarin een rode lijn van de F-jes tot aan Ajax 1 duidelijk zichtbaar was, en de opleiding zodoende de visie en spelopvatting bewaakte, ook voor de lange termijn. Talenten zó goed in een bepaalde speelwijze opleiden zodat je optimaal 'gebruik' van ze kan maken in Ajax 1. En vooral ook om talenten nog eerder klaar te stomen. Vandaar ook die performance trainers, om talent ook fysiek versneld klaar te stomen. Dus niet scouten op fysieke matige spelers zoals pre-revolutie, maar technische spelers aan het einde van de rit even fysiek flink aanpakken.
0 -1
Ozymandias
Ten Hag bepaald helemaal niet de speelstijl van de elftallen in de bovenbouw. De elftaltrainers in de jeugdopleiding hebben de vrijheid gekregen om hun eigen speelstijl vorm te geven mits deze binnen de spelprincipes van de Ajax School passen. Daarom zie je dat ze in de bovenbouw regelmatig wisselen tussen een speelstijl met een '6' en een speelstijl met een '10'. Het is onverstandig om talenten maar één speelstijl aan te leren omdat ze dan veel minder prikkels krijgen om zich tactisch te ontwikkelen.

Ik heb je al eerder het voorbeeld van de 'winkelhaak' gegeven. Nadat Roy bij Bayern stage had gelopen wilde hij deze manier van opbouwen toevoegen aan de speelstijl in de jeugdopleiding van Ajax maar Jonk verbood hem dat (waardoor Roy zich ziek melde en nooit meer bij Ajax is teruggekeerd). Niet lang daarna werd Bosz hoofdtrainer en introduceerde hij de 'winkelhaak' bij het eerste.
0 0
geDaante
Het is vrij simpel.

Goed:

- Jeugdscouting, al haalt buitenlands talent het opvallend vaak niet, moet beter)
- Het doorschuiven van talent

Slecht:

- De manier van spelen, tegenwoordig meer gericht op tactiek dan op het vlotte en korte combinatiespel over het hele veld. Weer sneller de lange bal, de kansloze voorzet. Grover spel waarin handelingssnelheid, techniek en creativiteit niet optimaal uitgedaagd en dus verder uitontwikkeld wordt.
Ook wordt er veel voor de punt naar voren gekozen, wat het korte en vlotte combinatiespel van achteruit, en optimaal opbouwen, al minder goed mogelijk maakt.
Beetje een mengelmoes tussen het spel van Cruijff en Frank de Boer/Van Gaal, met ook de lopende 10 vaak (Ten Hag). Ten opzicht van Cruijffs spel is het dan ook statischer, meer breed en terug, moeizamer opbouwen en dus eerder de lange bal. Opbouw wordt onder meer moeilijker door de punt naar voren, en de nummer 10 die meestal een loper is, en in de opbouwfase vaak al diep staat, wat uiteraard niet de bedoeling is. Dan heb je alleen een middenveld over van twee man, die naast elkaar staan voor de verdediging.

Daarom werkte dat 4-2-3-1 van Ten Hag vorig seizoen ook beter, dankzij Frenkie de Jong, die in zijn eentje de diepe Van de Beek wel wist te bereiken. Zonder zo'n type krijg je de bal daar niet makkelijk, en dat is gebleken dit seizoen.
0 -1
Web
Zo hoort het te zijn, jezelf wegcijferen voor de ontwikkeling van de talenten
Kampioen worden is leuk, maar meer niet
Alles draait er om, wie zien wij terug in de Johan Cruijff Arena
Ik heb het idee dat ze heel goed bezig zijn met de jeugd, kijk maar eens naar de ontwikkeling van onze beste talenten
2 0
Babangida83
Precies dit Web. Maar er zijn ook zeker nog wel fronten waar t beter kan natuurlijk. En dat is op zich ook mooi. (Zoals meer individuele voetbaltraining en fysieke training in de laatste fase van t traject.)
1 0
Web
Je moet altijd beter willen, nooit tevreden zijn.
1 0