De Jong en Gravenberch krijgen onvoldoendes

BartVeenstra, 27-01-2020 om 08:20, 4638 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Ajax-middenvelders Ryan Gravenberch en Siem de Jong hebben beiden voor hun optreden tegen FC Groningen een onvoldoende gekregen. Het duo - dat na een uur werd gewisseld door trainer Erik ten Hag - krijgt een 5.

De cijfers van de andere spelers van Ajax zijn overigens niet veel hoger, zo beoordeelde rapporteur Johan Zuidema van De Telegraaf. Nicolás Tagliafico en Dusan Tadić krijgen bijvoorbeeld een 5,5 en scoren daarmee een krappe voldoende.

De hoogste cijfers bij Ajax zijn voor Joël Veltman en Donny van de Beek. Beiden krijgen een 6,5 voor hun wedstrijd tegen FC Groningen. Alle andere spelers moeten het doen met een 6. In het klassement voor Voetballer van het Jaar liep Calving Stengs (105,5 punten) één puntje uit op Hakim Ziyech (104,5 punten), die niet in actie kwam door een blessure.

Cijfers Ajax:

Varela 6; Dest 6, Veltman 6,5, Martínez 6, Tagliafico 5,5; Van de Beek 6,5, Gravenberch 5, De Jong 5; Babel 6, Tadić 5,5, Promes 6.

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
trainerdv
Als dit een 6 is kan iedereen slagen.... Babel een 3, Promes een 4.
2 0
geDaante
Lullig voor Gravenberch, wordt in een wedstrijd waarin de tegenstander er vol op klapt, met dus erg kleine ruimtes als gevolg, op het middenveld gezet met Van de Beek én De Jong, allebei spelers die te snel en veel te diep staan en lopen. Met als gevolg geen afspeelmogelijkheden voor Gravenberch, werd een beetje aan zijn lot overgelaten.
5 -1
Ajax68
Alle zgn. sterkhouders hebben Ajax in de steek gelaten, Tadic is echt heel erg, is totaal geen schijn meer van vorig jaar, wat is er toch aan de hand met hem ? Babel was een sof, en Promes is zonder Hakim niet eens de helft meer. Aan Donny kun je zien dat hij loopt te balen, door het gemis van Blind, Neres, Ziyech en Labyat, en wij missen een ECHTE SPITS hoor Overmars, en niet wat eraan zit te komen. Zelfs onze beste aankoop Lisandro Martinez gaat minder spelen door al dit gemis van deze spelers, conclusie is...... Te smalle selectie, en de jeugd komt er dan wel aan, maar is nog lang niet van het vereiste niveau ( Gravenberg, Eiting, Traore ). Kampioenschap mag niet in gevaar komen door die eigenwijze en domme beslissingen van ten Hag, door de Jong en co op te stellen, daar is HIJ verantwoordelijk voor, net zoals de instelling van de trage en sloom ingestelde spelers, die pas in de tweede helft na (eindelijk) wisselingen wat Wakker werden. Schandalig om wéér zo aan een wedstrijd te beginnen, en telkens weer krijg je het zelfde verhaal te horen voor de camera's, het mag niet gebeuren, het mag Ajax niet gebeuren. Nou de laatste tijd zien we niet anders, met heel dat mooie en slappe GELUL.
2 -3
Restored
Babel en Promes een 6? Hoe dan? Hebben beide echt niks laten zien tegen een matige tegenstander
4 0
Inhartennieren
Promes, maar Vooral Babel hebben een te hoog cijfer, de rest snap ik wel.
Veltman was inderdaad de beste speler.
Maar hoort eigenlijk de minste spelers te zijn.
3 -1
Schip
Ik vind dat het beleid dit jaar echt ontzettend matig is en niet passend bij de status die Ajax zichzelf toemeet na vorig jaar.

Martinez is een prima aankoop, maar is eigenlijk gewoon gehaald als opvolger voor Nico. Die is niet gehaald om te spelen als middenvelder, laat staan direct. Dat was een probeersel, omdat om verschillende redenen Blind, Eiting en Marin niet de zes werden terwijl dat was beoogd.

Promes is een prima aankoop, maar vooral prima in de combinatie met Ziyech. Zonder hem, blijft er weinig van over. Hij is geen speler met prachtige dribbels of individuele acties. Hij herkent vooral het moment van voor de goal komen en het moment van de dieptepass van Ziyech.

Verder is het achenebbis qua aankopen. Alvarez is een speler die wel wat kan, maar kreeg van TH nooit het vertrouwen op 3. Terwijl hij daarvoor gehaald is. Schuurs kreeg nooit het vertrouwen op 3, terwijl hij daar verdienstelijk speelt.

Marin voegt echt niets toe voor een dure aankoop.

Dan valt Blind uit en halen ze.... Babel. Babel voegt niets toe, omdat eigenlijk Promes op zijn beste plek staat. Dat wist je van tevoren. En dan laat je Lang gaan, die als een van de weinigen creatief is. Sterker nog, de enige aanvallende middenvelder die creatief is, als je Eiting als zes ziet.

Dat faalt toch op alle fronten? Martinez is een toevalstreffer als middenvelder, Promes is enkel wat waard als Ziyech hem waardevol maakt. Dat is nog steeds een kwaliteit, maar Donny kan die plek minstens zo goed invullen. Dus je ruilt enkel de goals van Donny in voor die van Promes.

Geen vervanging van Frenkie, geen voor de Ligt, geen voor Blind. De jeugd krijgt met tegenzin en mondjesmaat een kans, terwijl je wedstrijd na wedstrijd absoluut zaad en kut speelt met Tadic in de spits. Het is al iets van 6 wedstrijden achter elkaar uitgesproken matig: geen beweging, geen goede patronen. Ook met Ziyech.

Dan kunnen ze lekker makkelijk over CL uitschakeling heenlullen 'niemand kan zeggen dat ze niet hebben genoten dit jaar', maar de tandem Overmars / TH gelooft veel te veel in zichzelf. TH onmiddellijk buiten technische beslissingen laten. Die gast begrijpt de waarde van jeugd te weinig en zet doodleuk Siem erin, waar zelfs Frank dat in deze fase van de loopbaan van Siem en met deze selectie dat nooit zou hebben gedaan.

Ik kan me niet voorstellen dat Ajax 6 punten gaat pakken de komende twee potten en het lek opeens boven is. Dan zit je nek aan nek met een ploeg die amper budget heeft en ga dan maar met vertrouwen EL spelen.
5 0
geDaante
Helemaal mee eens, dit roep ik al zo'n beetje vanaf de zomer, maar dan word je weggezet als azijnzeikert. Vergeet uberhaupt de aankoop van Siem de Jong niet, en eerder Orejuela en Kristensen voor op de rechtsback, terwijl je Mazraoui al had lopen. Twee aankopen voor één positie, en beiden waren helemaal niks. En dan heb je Magallan natuurlijk nog...

Uiteindelijk moet Overmars hierop afgerekend worden. Hij heeft de macht gegrepen, altijd al maling aan het Technisch Hart gehad. Vrij achterbaks dus. Hij is een zware TD geworden, ieder mondig type eruit geknikkerd, en heeft dat naar zich toegetrokken, met als bijkomstigheid dat hij hoofdverantwoordelijk is voor het technisch beleid, met name qua samen stellen van de selectie en dus aankopen.

Het zal vast een goed onderhandelaar zijn, maar dat is vrij irrelevant als je geen oog hebt voor goede spelers, van het juiste type. Dan kan je wel spelers voor relatief veel verkopen, maar als je zoveel miljoenen zo over de balk smijt aan belachelijke aankopen zonder idee erachter, en zo ook opgescheept zit met een zeer matige bank, en de jeugd door die middelmaat in de weg wordt gezeten, dan zit het helemaal fout.

Het is ook hij die de trainer zijn zin geeft, en voorbij gaat aan de scouting. En slechte spelers aangedragen door de scouting haalt ie ook klakkeloos binnen, geen talent voor talentherkenning.

Overmars' logische karma zou zijn ontslag.
1 -2
Babangida83
Ter aanvulling van hieronder, vind ik het dus nog steeds belachelijk dat Keizer en Bergkamp op straat zijn gezet. Ik denk echt dat Keizer het vorig seizoen niet slechter had gedaan dan Ten Hag met dat materiaal. Waarbij wel aangetekend moet worden dat Tadic zonder Ten Hag (Schreuder) misschien niet was gekomen. Maar Ten Hag kan alleen met gearriveerd talent werken, daar kon hij niet omheen, en niet met jong talent wat nog vertrouwen moet krijgen.
2 0
Babangida83
Ik vind eigenlijk dat Overmars best een goede selectie heeft neergezet. Alleen Ten Hag heeft veel te laat jeugd geimplementeerd.

Wat ik Overmars wel kwalijk neem, is dat hij iedere keer een duidelijke tandem met de trainer vormt en de trainer veel macht geeft mbt transfers. Hetgeen vaak fout uitpakt. Het TH werkte niet, mede daarom. Dus dan is Bergkamp een lastpak :-). Dat hij niet goed werkte in het TH, dat ligt deels aan Overmars. Maar laten we er even vanuit gaan dat die niet beter wist. In principe zou het functioneren van het TH niet Overmars verantwoordelijkheid moeten zijn, maar van de mensen boven hem.

Dat hij o.a. Marin accepteert van Ten Hag, laat hem overigens niet in de val trappen te veel spelers aan te trekken. Dat vind ik weer sterk van hem. Overmars heeft vertrouwen in het talent. Ten Hag overduidelijk niet. (Ze zijn nu spelers ook heel gericht naar het eerste aan het loodsen en Ten Hag is een heel klein beetje veranderd, met frisse tegenzin.) En zo kom je tot een samenwerking, die eigenlijk niet loopt. Want het talent wordt nu voor de leeuwen gegooid, terwijl ze gewoon beetje bij beetje ingevoegd hadden moeten worden in het draaiende team van vóór de winterstop. Zowel Gravenberch als Lang zijn daardoor flink beschadigd. Dat reken ik puur Ten Hag aan. En dat vind ik best ernstig, om heel eerlijk te zijn. Het gaat over de rug van die spelers.

Het zou me ook niet verbazen als Overmars al naar een nieuwe trainer op zoek is en het na dit jaar ophoudt voor Ten Hag. Hopende hem nog te kunnen slijten voor die tijd.
0 0
waayop
Van het technisch hart kregen we Riedewald, El Ghazi en Bazoer. Gelukkig is dat ontmanteld en is het niveau omhoog gegaan. Gisteren was daar echter helaas niks van te merken.
0 0
geDaante
Het Technisch Hart is er nooit geweest, door toedoen van De Boer en Overmars, die met zijn tweetjes de selectie samenstelden en aankopen deden, soms zelfs per SMS werd geclaimd.
0 0
EKS
De Boer heeft toch altijd geklaagd over gebrek aan budget en zeggenschap over het aankoopbeleid, ter verdediging van zijn onnatuurlijke speelstijl met Ajax.
0 0
RusselWestbrook
Vanaf de zomer? Je roept al zolang je een account hebt dat alles bij Ajax kut is. Daarom noemen mensen je een zeikerd.
1 0
geDaante
En nee, ik zat al sinds 2000 op Ajax Netwerk, en ik was uiterst positief na het slagen van de FR, en de periode daarna. Tot De Boer laf balletjes breed voetbal ging spelen en duidelijk werd dat Jonk alweer genegeerd werd, en Overmars en De Boer samen de aankopen deden.
0 0
geDaante
En steeds heb ik gelijk gekregen.
0 0
Ajax567
Ben je blij dat je gelijk hebt, gefeliciteerd
0 -1
PJK54
Ik hoop het niet maar ben bang dat de spiraal naar beneden nog niet op zijn eind is zeker nu duidelijk wordt dat Hakim langer uit de running zal zijn en deze aderlating absoluut niet is op te vangen. Zondag zal de test worden winnen ze die dan zie ik het hoopvol tegemoet bij een gelijkspel of erger verlies wordt het kampioenschap heel moeilijk en dat zal heel veel gaan kosten.
0 0
Babangida83
Helemaal eens.

Ik denk wel dat je Frank een beetje onderschat ;-). (die had Siem er ook ingezet, denk ik).
0 0
geDaante
Zelfs Frank zag uiteindelijk in dat een zelfs toen nog fitte De Jong tekort kwam op het middenveld, en zette hem alleen nog maar in de spits.

Frank gebruikte hem daarvoor als tandem met Eriksen, Eriksen de aangever op de lopende De Jong. Na het vertrek van Eriksen werd er meer voetbal van De Jong verwacht op het middenveld, en dat bleek te hoog gegrepen voor De Jong.

Met eerder ook al Alvarez zo lang op het middenveld, blijkt Ten Hag misschien nog wel meer een controlfreak dan De Boer. Het verschil is dat Ten Hag de bal sneller naar voren wil hebben en voorin meer creativiteit neerzet die veel vrijheid krijgt en veel risico mag nemen. Hij gebruikt een blok achterin om dan counters op te vangen. De Boer wilde het liefst nergens op het veld balverlies lijden, met als gevolg overal trage en veilige balletjes, en weinig creativiteit in het team.

De Boer blijft dan ook veruit nog de meest verschrikkelijke coach ;). Zelfs het opportunistische lange ballen spel van Jol was nog aantrekkelijker dan dat eeuwige balletjes breed en terug gedoe. Dat is het meest laffe voetbal dat er is, daar je zelfs niks probeert, maar je de tegenstander ook niks kan laten proberen, doordat je de bal achterin vasthoudt.
1 0
Boer Gijs
Geen speld tussen te krijgen en best armetierig. Hag en Marc zijn niet zo goed als vorig jaar leek. Beide laten sinpele steken vallen. Hier lullen we ook onzin vaak met elkaar, maar er zijn aantal punten/keuzes, waar Ajax echt nog beter de mening van de meerderheid op dit forum had kunnen volgen. Met gisteren als stuitend dieptepunt. Iedereen zei al gelijk: Eiting en Traore erin.
0 0
Labrador
Laten we nou gewoon eens beginnen met logische namen op logische plekken. Schuurs achterin, Martinez middenveld en Traore spits.
3 0
Schip
Oh, toch wel?
0 -1
Boer Gijs
Je verwacht het niet. Al vind ik een 5 nog vrij hoog. Ten Hag verdient voor gister een 1. Als je na flater tegen Sparta en wetend hoe Groningen speelt je ploeg niet beter prepareert en deze opstelling kiest, dan begrijp je het gewoon niet.
2 -1
aka
Ik kan dit rapport niet serieus nemen met Veltman een 6,5, de bal van die goal had ie de tribune in kunnen schieten
3 0
Babangida83
Dat was cruciaal inderdaad en dat gebeurt hem té vaak voor het niveau van Ajax. Verder speelde hij wel echt verdienstelijk gisteren. Dat wil ik maar even belichten.
0 0
iammike
De komende wedstrijden zonder Blind, Ziyech en Neres zou ik het op deze manier doen:

Traore
Promes, Van de Beek, Tadic
Eiting, Gravenberch
Tagliafico, Martínez, Schuurs, Veltman
Onana

Hieronder zal ik zeggen waarom ik voor deze namen kies:
- Onana spreekt voor zich.
- Veltman is op dit moment de beste rechtsback, zeker om onervaren verdedigers als Schuurs en Martinez te ondersteuenen. Dest is meer bezig met no look passes en akka’s bij een 2-1 achterstand.
- Schuurs RCV. Vind ik het meest complementair aan in dit geval Martinez, heeft ook al vaker naast hem gespeeld.
- Martinez door gebrek aan beter op die plek.
- Tagliafico spreekt voor zich.
- Dubbel 6 met Gravenberch/Eiting, zijn al een half jaar bij Jong zo op elkaar ingespeeld.
- Van de Beek op 10 ipv daarachter, heeft diepgang en kan verdedigend meer meters maken dan bijv. Siem.
- Tadic op dit moment de best beschikbare speler op die plek.
- Promes op links, heeft tot nu toe veel rendement op die plek.
- Traore in de spits omdat hij daar het beste in vorm is op dit moment.
3 -2
Babangida83
Op zich eens. Veltman rechtsback vind ik ook nog eens een plus omdat hij positioneel goed is. En Dest in mindere mate, wat de verdediging iets minder stabiel maakt. In deze fase hebben we stabiliteit nodig op plekken waar voetbal inleveren niet zoveel uitmaakt. Verder zou je kunnen discussieren over Promes b.v.

Wat ik wel cruciaal vind, is dat je Gravenberch naast Eiting zet. Gravenberch iets hoger op het veeld, maakt het Eiting makkelijker en speelt bovendien in zijn kracht. Op 6 heb je namelijk de verantwoordelijkheid van de organisatie voor het team. Echter vind ik hem daar nog te onervaren voor. En Gravenberch heeft dit niet van zichzelf. Daarom zou ik met Eiting als enkele 6 spelen. Die zet het wel neer en heeft bijna elke afvallende bal. Kleunde er gisteren ook op de juiste momenten in, zelfs met kopduels die hij op cruciale momenten won tussen twee Groningers in.
0 0
trodat4030
Sorry, maar ook ik ben het niet eens met het opstellen van Veltman. Die maakt werkelijk waar elke wedstrijd dezelfde soort fouten en ze gaan er nimmer uit. Na 7 jaar in het 1e nog steeds niet. De kans dat een Schuurs, Dest of Mazraoui leren van de fouten, die ze absoluut nog zullen maken, is zóveel groter, dat je ze eigenlijk gewoon op MOET stellen. Zij zullen ook fouten maken, maar zij kunnen er beter door worden, Veltman wordt niet meer beter, die maakt over 6 jaar, tijdens zn allerlaatste wedstrijden van zn carrière exáct dezelfde fouten als tijdens zn debuutseizoen. Schuurs, Dest en Nous zijn je toekomst. Investeer daarin. Laat hun de fouten maken die Veltman ook maakt (onderaan de streep wordt je er dus niet slechter van), de kans dat zij er van leren en er beter van worden is 100 keer groter dan dat Veltman er ooit nog wat van leert.
0 0
MisterAFCA
Gravenberch heeft gisteren wel laten zien absoluut niet in de basis thuis te horen. Heb zelden iemand zo inspiratieloos en traag zien spelen muv Siem de jong. Die was nog slechter. Natuurlijk draaide het hele elftal niet maar het was echt drama gisteren. Tweede goal volledig op zijn conto. Hoe hij na dat balverlies ook terug sjokt in eerste instantie is tekenend. We missen key-players en dan heeft hij gewoon op dit moment niet het niveau voor de basis. Zijn er straks weer een aantal terug en draait het elftal weer lekker kan jij prima invallen maar nu is het voor hem en het elftal geen goed idee om hem in de basis te zetten.
1 -1
jaripettersson
Je wijst de verkeerde aan. TH zet een nieuwkomer op het middenveld samen met siem en donny die allebei in geen velden of wegen te bekennen zijn. Een van de gevolgen van deze domheid van TH is dat supporters gaan roepen dat hey aan gravenberch ligt. TH heeft wat mij betreft zoveel krediet verloren gisteren.
1 0
MisterAFCA
Volgens mij hebben we allemaal met onze eigen ogen kunnen zien dat hij een draak van een wedstrijd speelde gisteren. Gezien zijn reactie na de goal weet hij zelf ook heel goed dat hij het op dat moment heeft verkloot. Ik neem hem verder niks kwalijk maar als het kut is is het kut. Dat mag gewoon benoemd worden. Verder schrijf ik, laat ik het anders verwoorden, dat hij op dit moment met dit middenveld niet in de basis hoort. Daarmee verkracht je hem en zijn spel. Hij kan gewoon niet in de basis met een Siem de jong voor zich. Donny was ook gewoon kut gisteren en dan blijft er voor dat joch weinig over om aan op te trekken. Ik wijs dus helemaal niet de verkeerde aan. Nogmaals, als hij de primaire basisspelers voor en naast hem heeft kan hij prima in het elftal. Op dit moment met deze spelers dus gewoon niet. Maar er mag wel gezegd worden dat de tweede goal gisteren op zijn conto komt. Hij verspeeld de bal zelf knullig en verzaakt daarna om volluit terug te verdedigen. Dat heeft niets te maken met de spelers om je heen. Dat doet hij helemaal zelf. TH had nooit het middenveld zo neer moeten zetten en is in deze idd de hoofdschuldige.
0 0
jaripettersson
Ik ben het met je eens. TH is hoofdschuldige. Jij noemde dat niet en dat vind ik geen detail om weg te laten.
0 0
MisterAFCA
Daar heb jij dan weer een goed punt!
0 0
Babangida83
Net zoals dat Lang goed genaaid is door Ten Hag. (Vanuit de KKD ineens 4x basis in 10 dagen, waarvan 2 in de CL en dan veraasd zijn dat hij de 3de en 4de wedstrijd geen man meer voorbij komt).
3 0
Babangida83
Precies. Gravenberch is gewoon keihard genaaid door Ten Hag gisteren. Als je toch genaaid wordt, dan moet t wel lekker zijn, vind ik.
2 0
Marcao
Veltman?! Die is minimaal 1 keer per helft zijn man kwijt. Dat kost ons 1 goal per wedstrijd. Aardige gozer, maar gewoon niet goed genoeg.
2 0
Duif63
En Ten Hag, een 3 of 4 neem ik aan ?
1 -1
Rentokill
Veltman krijgt al een paar wedstrijden achter elkaar een vd hoogste cijfers en toch wordt hij nog steeds gezien als de as van al het kwaad.

Gister was een behoorlijke off-day voor t team. We missen ritme doordat telkens een of twee sleutelspelers missen. Hopelijk is deze golf snel voorbij. We weten allemaal hoe goed Ajax het wel kan.
1 0
ck69
Veltman speelt altijd wel een 7 met een slippertje ertussen. Kost iedere week wel een goal
1 0
MisterAFCA
Als hij je iedere week een goal kost zoals gisteren, speel je nooit een zeven. Als verdediger is je primaire taak tegengoals voorkomen. Lukt dit niet speel je dus een onvoldoende.
1 0
ck69
Ben ik helemaal met je eens, Veltman is gewoon niet het niveau dat wij na moeten strevem
0 0
Joker
Dat zegt dan wat over de cijfergevers, risico loze pasje naar links naar rechts, nooit speelt hij de man in de dekking strak aan.

Gisteren bij de 1 0 Sierhuis helemaal kwijt, je speelt met een andere keeper.

Tegen Sparta een bal 5 seconde onderweg sjokt niet eens naar de doelpuntenmaker.

Je speelt onderhand 10 jaar bij Ajax, en ipv onberispelijk te zijn zoals Blind of Nico en ja die spelen ook k wedstrijden, is er bij hem altijd discussie en dat laatste zegt dan eigenlijk al genoeg na 10 jaar Ajax, en geen club die in hem geïnteresseerd is.
1 0
jaripettersson
Lachwekkend.
0 0