VI: 'Ajax zit in een soort niemandsland'

FinnDekker, 21-01-2020 om 15:50, 15185 views, VI |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ajax zit volgens Voetbal International financieel gezien in een rare hoek, waar het niet meer lijkt uit te komen. In Nederland zijn de Amsterdammers verreweg de grootverdieners, terwijl er in Europa juist een steeds groter gat lijkt te ontstaan met de Europese top. 'Ajax zit vanuit economisch oogpunt in een soort niemandsland', aldus Tom Knipping.

Sportieve successen doen er nauwelijks meer toe, hoe gek het ook klinkt. De reden voor de grote verschillen zijn de tv-gelden. 'Het probleem van Ajax is dan ook helder: het marathoncontract dat ooit is afgesloten met FOX. De tien miljoen aan tv-gelden zijn een lachertje voor de twintig superclubs die hun tv-inkomsten alleen afgelopen jaar met dik een half miljard zagen stijgen.'

‘De komende jaren zal de concurrentiepositie van Ajax verder verslechteren’, vervolgt de verslaggever. ‘De afspraken met FOX lopen nog tot 2025 en in de tussentijd zal de rest verder weglopen. De meeste competities vernieuwen elke drie jaar hun contract en met nieuwe partijen die rechten kopen, zoals Amazon, profiteren de concurrenten van Ajax van de snel veranderende markt.’

Ook de sponsorinkomsten kunnen dit niet rechttrekken. 'Ajax kan dan heel mooi Curaçao strikken als mouwsponsor en zelfs een wedstrijd tegen Spakenburg uitverkopen, maar met goede commerciële contracten en stadionrecettes is de enorme slag die wordt gemist met de tv-gelden niet te compenseren.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ajaxrulesz
ajax moet eerst maar zorgen dat ze eens 6x achter elkaar kampioen worden. Ajax moet eerst zorgen dat ze nationaal er duidelijk bovenuit gaan springen, pas daarna kun je je zorgen maken over de internationale positie van ajax. zoals ajax nog niet langere tijd achter elkaar ongenaakbaar is nationaal heeft verder doemdenken over de internationale status van ajax geen zin.
0 0
roodwit007
Ajax is verplicht mee te lopen in een comp die de club alleen goodwill oplevert , fucs heeft de club bij de ballen en over 3 jaar beginnen de contract al op nieuw .
Ajax zal een statement kunnen maken door met andere in zee te gaan , er zijn er genoeg die de uitzendrechten van de club zou willen hebben en niks dokken voor de mini-mous comp Ajax kan en zal zelf verder moeten kijken en het is nog niet te laat ook niet over 3 jaar.
Het voetbal wat Ajax laat zien is zeer aantrekkelijk en zal altijd wel een sponsor vinden voor de uitzend rechten niks fucs nada wil de club verder gaan zal men deze moeten verlaten
0 0
korem
Onzin ! Nederland is gewoon te klein. Kijk Engeland hoe daar overal voetbal leeft ! Er gaat echt geen tv zender Ajax zoveel miljoenen geven om ze te mogen uitzenden want denk niet dat heel de wereld voor de tv zit om Ajax Utrecht ofzo te kijken !
1 0
Rentokill
Ik denk dat de financieel verschillen zo groot aan t worden zijn dat ze sportief uitgedrukt niet meer uitmaken.

Real Madrid kan 4x een CL waardige selectie kopen. Maar geen van die CL waardige spelers zit er op te wachten de nr 4 te zijn op hun plek. RM zelf heeft ook niks aan nog meer geld want wat heb je aan 4 CL waardige 11 tallen?

Enige nut van al dat geld is om met zo min mogelijk aantal clubs een zo groot mogelijk aantal clubs klein houden.

Maar dat gaat ook al niet omdat ook Crystal Palace een CL waardig 11 tal kan kopen. Alleen willen de echte toppers daar niet naartoe omdat die zich niet kunnen kwalificeren.

Van gekkigheid gaan ze dus maar spelers kopen die eigenlijk voor het segment Ajax/Salzburg/Benfica bestemd zijn en die zwaar overbetalen.
0 0
Markopantelic007
Goed over nagedacht! Snijdt ook wel hout.

Er kleeft natuurlijk ook wel een inflatie-effect aan al die kapitaalkracht, wat weer nadelig is voor clubs als Ajax. Aan de andere kant profiteren we ook wel weer door enorme bedragen voor onze talenten.

Al met al kan het nooit voor eeuwig zo doorgaan. Gevalletje zeepbel vermoed ik, of hoop ik.
1 0
Rentokill
Eens. Is Neymar bijvoorbeeld 222 miljoen waard? Heeft het PSG sportief verder gebracht? Ik denk het niet.

PSG is de eerste club die merkt dat meedoen met de grote jongens niets gaat opleveren. Hoeveel geld je er daar ook in stopt.
0 0
wladimir
Sportief heeft Neymar PSG nog niets opgeleverd. Commercieel natuurlijk wel. Ajax kan van Bayern en PSG best wat leren. De jeugdopleiding heeft ervoor gezorgd dat Ajax Ajax is. Door inflatie is de club zoveel meer waard geworden. Ik blijf het zeggen. Aandelen Ajax kopen.
0 0
Welja
Dan maar zelf de TV rechten zien te beheren. Als het aan de rest van het NL voetbal ligt krijgt Ajax nog minder want zoveel als ze nu krijgen is oneerlijk. Dan kan de rest van Nederland de 10m eerlijk verdelen en kan Ajax zijn rechten zelf slijten.

In China worden we steeds populairder en daar schijnen veel mensen te wonen
0 0
korem
Hoeveel mensen zouden denk jij een abonnement nemen om Ajax te kijken ? Wat zou Ajax daarvan krijgen ? Dat tv geld zo hoog krijgen of in de buurt van Engeland, Spanje of noem het maar op is gewoon niet realistisch en onmogelijk omdat Nederland te klein is en Ajax misschien wel hot is maar zo hot dat ze in China massaal Ajax Utrecht willen kijken ? Denk ik niet !
0 0
wladimir
In Azië (vooral China) liggen kansen. Die gaan echt wel kijken als er veel spelers actief zijn. Kijk hoeveel Mexicanen geïnteresseerd waren in PSV toen Lozano daar speelde. Samenwerken met die landen biedt kansen.
0 0
DeHardeWaarheid
Vergeet niet dat Ajax dan alleen de rechten van de eigen thuiswedstrijden kan verkopen. Dus moet jij als consument minimaal 2 abonnementen afsluiten.
0 0
Rentokill
Klopt. Dat is de oplossing niet. De verdeling is al onevenredig gunstig voor Ajax. Maar het is vooral de deal met fox die niet klopt. Fox heeft landen als nl alleen maar gekocht om de markt beheersbaar te maken en te houden. Misschien moeten we ook hier kijken of we een alliantie kunnen vormen met andere competities en deze gebundeld als tv pakket aanbieden.
0 0
trainerdv
Ok, maar er zit geen hond te wachten op de eredivisie buiten Nederland. Hoe goed de marketing ervan ook gaat worden, dat gaat nooit een vetpot worden. De nummer laatst van PL krijgt al meer tv gelden dan de hele eredivisie bij elkaar. Daar win je het toch niet van. Laten we juist niet te poenerig worden/blijven, maar eerder een kennisland en club blijven.
1 -1
FCMax
Gebrek aan ambitie
0 0
korem
Hoeso ? Hij heeft toch gewoon gelijk ! Of wil jij dat Nederland Duitsland en België binnenvalt en er Nederland van maken ! In Engeland alleen al kijken miljoenen mensen met een abonnement naar het voetbal en daar zit al het grote geld !
0 0
geDaante
Ik vind het juist wel mooi dat Ajax financieel niet meekan, dan moet je slim zijn, en uitstekend beleid voeren. Als dat dan lukt, en je piekt, dan geniet je ook echt van die prestatie, en oogst je lof over de hele wereld.

Een club die een begroting van een miljard heeft, wordt geacht vrijwel alles te winnen. En als men dat doet, is het leuk voor de supporters, maar geen verrassing. Het wordt niet écht als een prestatie gezien, want ze hebben de duurste spelers en coach.

Dat opboksen tegen die superrijke clubs met beter beleid dan hen, vind ik mooi. Gelukkig zie je heel veel erg rijke clubs, veel rijker dan Ajax, die nog slechter beleid voeren dan Ajax, en door Ajax dan ook te pakken zijn.

Ik zeg nog slechter beleid dan Ajax, omdat dat helaas het geval is. Het aankoopbeleid is verschrikkelijk geweest dit seizoen, echt ronduit belachelijk, met als gevolg twee spelers gehaald voor de verdediging op het middenveld, waarvan er één ook alweer op de bank zit, niet eens beter dan Veltman geacht wordt, en Schuurs. Waarom dan zoveel miljoenen aan verbrassen? Marin, de enige middenvelder gehaald om Frenkie of Schöne op te volgen, terwijl het een type Van de Beek is, op de bank. Ook weer vele miljoenen weggesmeten. Magallan, tsja, wat kan je daar nog over zeggen. Kristensen daarvoor net zo, voor leken al meteen te zien dat beiden een motoriek van niks hebben en een enorm draaicirkel. Bandé voor vele miljoenen gehaald omdat ie het een seizoenshelft leuk deed in België, Marin op basis van twee wedstrijden.

De scouting die vreemde spelers aandraagt, maar ook de scouting die totaal genegeerd wordt, een trainer (passant) die zijn zin krijgt, een TD die geen goed filter is en maar aankoopt wat voorgesteld wordt, geen oog voor talent en de juiste talenten vereist bij Ajax. Jeugd die het vertrouwen minder krijgt, aankopen die dat wel krijgen, en uiteindelijk vaak snel toch voorbijgestreefd worden door jeugd. Met als gevolg dure pure middelmaat op de bank, en dus een matige reservebank, zie afgelopen zondag bijvoorbeeld, Ajax-onwaardig.

Men is gered door de sterkhouders van afgelopen seizoen die gebleven zijn, en ook door jeugd, zeker de tweede seizoenshelft. Komende zomer gaan die laatste sterkhouders ongetwijfeld weg.
Dan moet er wel héél wat slimmer, secuurder en beter aangekocht worden, en jeugd al veel eerder klaargestoomd en ingespeeld, door ze dit seizoen al veel minuten te geven.
1 -3
wladimir
Misschien moet er gewoon wel niet worden aangekocht. Als kampioen zijn we sowieso al voor Champions League geplaatst. De opvolgers hebben we al in huis. Onana (Kotarski / Scherpen), Veltman (Schuurs / Alvarez), Tagliafico (Martinez / Castillo), van de Beek (Gravenberch), Marin (Eiting / Taylor), Ziyech (Ünüvar), Neres (Babel / Hansen), Huntelaar (Traoré / Brobbey).

Afgelopen zomer zijn Mathijs de Ligt, Daley Sinkgraven, Lasse Schöne, Frenkie de Jong, Dani de Wit en Kasper Dolberg vertrokken voor bijna 200 miljoen (heel zwaar naar boven afgerond). Deze zomer gaat een vergelijkbaar bedrag binnen komen.

Ajax harkt zo'n 100 miljoen per jaar binnen 50 miljoen uit deelname Champions League 100 miljoen gemiddelde transferinkomsten. Daarmee groeit Ajax uit tot het Bayern / Juventus / PSG van Nederland en blijft een incidenteel succesje in Europa er gewoon inzitten. Sowieso horen we dan wel bij die Top 20.
0 0
Rentokill
Miskopen zijn er altijd geweest en zullen er ook altijd zijn. Je kunt niet voorspellen hoe een inpassing uit gaat pakken. Wist je dat wel dan was elke aankoop raak en was je binnen mum van tijd voor n prikkie de beste club ter wereld.

Bijna gelukkig maar dat niet zo werkt, anders was het saai geweest in de voetballerij.
0 0
BrandjeXL
Heb jij zeker gelijk in! Maar aankopen als Kristsensen, Marin en Magallan hadden nooit gemogen. Iedereen zag na een wedstrijd dat ze tekort komen. Kijk Labyad, verreweg de beste van Utrecht, kan ik best begrijpen dat je die haalt.
0 0
Bjorn
TV-geld is inderdaad de cruciale factor en dat weten wij en de directie maar al te goed. Daarom zoeken we ook naarstig naar allerlei mogelijkheden om toch extra geld binnen te harken. Met constante CL deelname en creativiteit op het gebied van marketing (kantoren in buitenland, meer exposure, mouwsponsor, Bud.... etc.) probeer je toch in de buurt te blijven tot er een nieuw tv-contract mogelijk is.
0 0
Rentokill
Chris Blackwell, de baas van Island Records, zeg maar de baas van Bob Marley, deed dat ook zo. Die bood elke talentvolle reggae act een contract aan en liet ze vervolgens met weinig promotie klein. Zo kon Bob lekker groot worden en de echte centjes verdienen (en afdragen).
0 0
ajaxrulesz
Ajax is in ieder geval hard bezig om de nationale concurrentie hard af te schudden voorgoed. En van daaruit heb je een sterke positie om ook internationaal meer de concurrentie aan te gaan, lees cl gelden jaarlijks.
0 0
FrankBeton
Ajax moet haar eigen weg volgen.

Goed beleid op ieder vlak en daarmee haar voetbaltechnische succes, financieel succes en commercieel succes verder uitbouwen. Op eigen tempo.

Begroting en met name Eigen Vermogen flink laten doorstijgen.

Financiele waanzin in andere landen kan niet eeuwig blijven doorgaan. Dus wanneer het daar gaat tegenvallen, zitten wij met een volle portemonnee en dat allemaal op eigen kracht, zonder een filthy rich sugar daddy !
0 0
trooop
Een beetje geld x uitstekend beleid = nog altijd 100x beter dan heel veel geld x kutbeleid, zoals bij zoveel rijke clubs. Man utd is de rijkste club ter wereld maar staat al 7 jaar voor lul. Wij hebben die ordinaire bergen met geld helemaal niet nodig.

Pas als de rijke clubs net zulk gedegen beleid gaan voeren als wij, wordt het verschil binnen de lijnen onoverbrugbaar. Maar zoveel geld nodigt helemaal niet uit tot goed beleid, eerder tot slecht beleid.
1 0
geDaante
Veelal mee eens! Alleen ben ik van mening dat Ajax kutbeleid voert momenteel.

Met relatief zó weinig geld, ga je niet geld over de balk smijten, door te gokken met aankopen, maar een beetje raak te kopen. Dan moet er achter iedere aankoop een heel goed idee zitten. Dan moet een aankoop ook uitvoerig gescout zijn, door goede scouts die zich bewust zijn van de specifieke eisen die van een Ajaxspeler gevraagd worden, op desbetreffende positie. En de TD moet dan niet de trainer zijn zin gaan geven, de scouting negerend. Daarbij moet je een uitstekende TD hebben die goed is in talentherkenning en goed kan inschatten of een speler zal passen, en de benodigde, specifieke kwaliteiten heeft.

Zou Ajax daarover beschikt hebben, dan waren absolute flaters als Kristensen en Magallan niet gekomen (ook niks geleerd van Van der Hoorn), en zouden ook spelers als Marin, Bandé, Labyad, Alvarez, Siem de Jong, etc., niet gehaald zijn.
Men is ook niet visionair genoeg om te zien waar de jeugd staat, onderschatten de jeugd ook, met als gevolg dat zo'n miskoop binnen no-time toch door een talent uit de basis wordt gespeeld, al gaat dat onder Ten Hag traag, die hield bijvoorbeeld wel érg lang vast aan het compleet belachelijke experiment met Alvarez op het middenveld, met uitschakeling in de CL als gevolg (Ajax - Chelsea in de JC Arena, had met meer voetbal en aanvallen zeer makkelijk gewonnen kunnen worden).

Men smijt dus met geld, gokt op aankopen, kijken of het wat wordt. Blijken vaak miskopen. Naast het wegsmijten van geld maakt dat dat je vast zit aan middelmaat, en je bank gevormd wordt door pure middelmaat. Zie de bank van afgelopen zondag, Ajax-onwaardig. Deze middelmaat staat dan ook weer jeugd in de weg, totdat de trainer er echt niet meer omheen kan, en de dure aankoop op de bank belandt.
0 0
trooop
Het kan bij Ajax nog véél beter, zeker nu. Dat zeg ik zelf ook altijd, met name met betrekking tot het spel zelf. Wat voor een groot deel voortvloeit uit de kwaliteit van het aankoop- en selectiebeleid - dus inderdaad.

Maar kutbeleid, dat is te hard. Daarmee kom je met een 'mini'club als Ajax niet in de halve finale CL. Ze gokken qua aankopen ook heus niet zomaar wat; ze hebben er gewoon niet zoveel kijk op. Daar is imo niets vreemds aan, dat is bij de meeste clubs het geval. Het was pas vreemd geweest als we voltreffer na absolute voltreffer zouden binnenhalen. Waar zie je dat nou? Zo goed als nergens. Stuk voor stuk zitten ze vooral veel geld te verkloten. Zelfs goede voetballers mislukken regelmatig.

Veel td's/trainers redeneren trouwens zo, en daar zit best wat in: als een aankoop ervoor zorgt dat de speler die er al zat zich beter/sneller ontwikkelt, dan was het goed besteed geld.

Het is wat mij betreft puur een kwestie van geluk of je als club de juiste mensen op de juiste posities hebt. De baantjesjagers en ijdeltuiten zwermen als bijen om een club als Ajax heen, allemaal overtuigd van hun heilige kijk op het spel en op spelers. Waarbij er ook vast een aantal daadwerkelijk nog best wat verstand van voetbal zullen hebben. Zie daar de absolute meesterscouts maar eens tussenuit te filteren. Blijkbaar is dat gewoon verrekte moeilijk. Mensen van hoge kwaliteit zijn schaars, in het voetbal net zoals op iedere andere plek.

Zo bezien doen we het zo gek nog niet.
Het heeft ook wel wat dat je weet dat het nog vele malen beter kan. Waar moet je anders nog naar uitkijken? Op een dag zitten de juiste mensen op de juiste plekken en winnen we gewoon de CL met een begroting die 100x kleiner is dan die van onze tegenstanders.
0 0
Rentokill
Ajax kan niet veel anders. Je koopt zekerheid pas voor veel grotere bedragen. Als Ajax dat gaat doen leven ze boven hun stand en staan ze binnen no time weer op randje afgrond.
0 0
geDaante
Totaal niet mee eens. Zekerheid heb je nooit, maar de spelers die Ajax gehaald heeft, zoals ook opgesomd hierboven, is ronduit belachelijk.

Je hebt twee bepaldende middenvelders te vervangen, op de controlerende posities, en dan kom je alleen met Marin aan, die meer een type Van de Beek is... En gehaald is op basis van twee wedstrijden. Voldoet niet, Schöne ook weggestuurd, en dus twee verdedigers gehaald voor de verdediging dan maar op het middenveld, waarvan één voor een middenvelder veel te houterig, lomp en traag is (Alvarez).

En die voldoet ook niet eens als CV, blijkbaar zelfs niet beter dan Veltman, en je heb Schuurs lopen.

Zulke vreemde aankopen en keuzes, er zit gewoon geen idee achter.
De spelers voldoen niet qua kwaliteit, maar ook niet qua specifieke individuele kwaliteiten. Het lijkt wel alsof naar dat laatste helemaal niet gekeken wordt.

Alsof je voor 12 miljoen niet een betere middenvelder dan Marin kan vinden, of een betere verdediger dan Alvarez. Schuurs is al beter dan Alvarez, en die had je al lopen. Er is te weinig geloof in jeugd, en te weinig talentherkenning bij Ajax. Men is dus slecht in aankopen, en ziet de jeugd teveel over het hoofd. Weer een beetje richting de situatie pre-revolutie.
0 0
DeHardeWaarheid
Er gaat geen dag voorbij dat geDaante het niet beter weet.

Welke spelers zou jij gekocht hebben? Niet alleen de aankopen afserveren, maar ook met alternatieven komen.
0 0
BrandjeXL
Het meest slappe antwoord. Wie had jij gehaald en alsof jij het beter zou doen. Pffff komop man en kom eens met wat anders.
0 0
Rentokill
Er zit wel degelijk een idee achter. Misschien niet jouw idee, das wat anders.

Wist je dat er afgelopen wedstrijd 9 spelers met een Ajax opleiding speelden?
1 0
BrandjeXL
Prima verwoord en niks aan toe te voegen. Het is nu wachten op de reacties van de "penningmeesters" die met het argument komen dat financiële balans positief is.
0 0
Ruff Rhythim
Wat willen ze hier nou mee zeggen?
Alsof we dat nog niet wisten.
0 0
Lewis Hamilton
Klinkt misschien ingrijpend, maar ik zou me als Ajax zijnde gewoon bij de Bundesliga aansluiten. Ineens speel je in een van de grotere competities ter wereld, meer topwedstrijden en kan je eindelijk doorgroeien en structureel meedoen in de CL.
0 -2
DeHardeWaarheid
Er zitten 36 clubs in de eerste en tweede Bundesliga waarom zouden die allemaal voorstemmen?

Het meest realistische scenario is de RB Leipzig route en dan moet Ajax in Duitsland gaan spelen.
0 0
ST
Beneleague lijkt mij logischer en haalbaarder.
0 0
FrankBeton
Kan dat dan .. ??

Want dan willen Psv en Feyenoord dat ook vast wel

En dan wil Anderlecht vast wel naar de Franse league.

Zoiets ..
1 0
geDaante
Kan altijd, als de Bundesliga daar open voor staat.

PSV en Feijenoord kunnen dan zoveel willen, tenzij de Bundesliga hen er ook wel bij zou willen.

Maar dat kan ik me niet voorstellen ;)
0 0
Raoul14
Alsof dat een mogelijkheid is?
1 0
Babayaka
Als ze nou eens beginnen met stoppen te zeiken op de nederlandse competitie, en het buitenland niet zo verheerlijken, wellicht dat spelera wat positiver over de nederlandse competitie denken.
Godver alle bagger uit de hele wereld wil naar nederland omdat het zo geweldig is en dat nederland zo goed en rijk is. Maar met voetbal moet alles maar zo ver mogelijk uit nederland blijven want alles is zogenaamd kut aan de competitie hier
1 0
Raoul14
Zou dat geld opleveren denk je?
0 0
Caelintroy
Amen!!!!!
0 0
Luie
Nederland bij Duitsland voegen en België bij Frankrijk
3 0
Raoul14
En dan het Bayern van de nieuwe competitie worden!
0 0
FrankBeton
Graag !!
0 0
AjaxBaggio
Als we in een sterkere competitie speelden. Hadden we allang een stuk meer CL of EL bekers gewonnen.
Niks nieuws dus.

We zijn te groot voor Nederland. En helaas iets te klein voor Europa. Enige wat je kan doen is, sporadisch stunten in Europa met veel eigen jeugd. Waardoor je spelers kunt doorverkopen, en zodoende kun je toch proberen dat gat een beetje te dichten.

Wel kut dat je in 2-3 jaar tijd de finale CL op een paar secondes na misloopt. En de EL niet wint. Hadden echt minstens 1 van die 2 bekers moeten pakken.
2 0
Schip
Er is maar zoveel dat je kunt doen met geld. Een speler wordt niet beter, wanneer je die 20j salaris geeft. Natuurlijk vergroot je je kansen met een duurder en groter scoutingsapparaat, transfers, grotere selecties etc.

Maar voor AJax zou het makkelijker moeten zijn spelers te behouden en andere spelers te kopen. Alleen al uit de eredivisie. Als je daar steeds de Ziyechs en Odegaards weet te strikken, kun je in de zoveel jaar verrassen, mits je opleiding top blijft.

En daar geldt wel; stilstand is achteruitgang. Je moet blijven verbeteren in de trainingsvormen, scouting en output. Die TV gelden kun je pas een deel van krijgen als die supercompetitie er komt. En dan moet je wel de knock out fase van de CL blijven halen.
0 0
Oliveira
Ajax heeft het pech om in 1 van de minst populaire competities uit te komen. De enige reden voor Ajax om nog te willen uitkomen in de Eredivisie lijkt wel nostalgie.
2 0
Schwalbino
Het klopt natuurlijk wel maar het leuke van dit AJax is dat ze er geen genoegen mee nemen. Ze blijven keihard op die deur kloppen.

Ik kan ermee leven dat we nu een paar seizoenen proberen te oogsten. Er loopt heel veel talent in de jeugd. Als de helft het daarvan redt heb je straks weer de basis voor een team dat de CL kan winnen.
0 0
Aspers73
We zitten al 50 jaar in niemandsland. Maar toch staat er om de paar generaties een ploeg die meedoet om de grote prijzen.
2 0
3sterrenAjax1
altijd maar een weg zoeken om negatief te zijn. we halen meer geld binnen en zijn populairder dan ooit. tuurlijk zijn de tv-gelden een groot gemis. maar je had ook kunnen stellen dat ajax perfect aan het voorsorteren is voor een mogelijk super league die er een keer gaat komen. dat ajax de enige NL club is die hiervoor eventueel in aanmerking komt en gezien de europese prestaties van de laatste jaren op pole position ligt om hiervoor uitgenodigd te worden. als dit het geval is eten wij automatisch mee uit de grote ruif van tv-gelden voor deze super league.
1 0
Raoul14
Dat zou geweldig zijn!
0 0
Ruff Rhythim
Precies.
En dan komen de grotere spelers wel, en kan je je selectie intact houden voor langere termijn.
0 0
SilverHaze
Ze vergeten dat voetbal een sport blijft. Geld is handig, maar geen garantie. Jeugdopleiding is de key, want opleiden is een kennis die je niet zomaar koopt. Bovendien stroomt dat geld van die grote clubs keurig ons laatje in dmv transfersommen. Op die manier moeten wij best of the rest kunnen worden en wachten op het geluk van 3/4 wereldtoppers in je selectie en aanvallend voetbal. Dan kun je nog steeds de CL winnen.
0 0
ajaxxcied4life
Nou, dan een niemandsland samen met Benfica, Porto, Redbull Salzburg en nog een aantal van dat soort clubs. waarmee ik wil zeggen dat er nog genoeg te beconcurreren valt.
0 0
Eriksen10
Eerst maar eens zorgen dat je de komende 7 jaar domineert in Nederland, a la Juve/Bayern.
0 0
JSF
Toch zul je zowat elk jaar kampioen moeten worden wil je financieel blijven meedoen en kans maken op de CL inkomsten
0 0
Bocarra
Financieel kan Ajax nog groeien. Het contract met FOX ten spijt. Als je naar de shirtjes van de Franse clubs kijkt dan is er nog behoorlijk wat ruimte voor subshirtsponsors. Ik schat dat er nog wel 4 bij passen. Daarnaast zullen de buitenlandse deelnemingen de komende jaren uitgebreid worden en/of aan de winst bijdragen... De trend is groei. Ajax zit nog lang niet aan zijn plafond.
0 -1
MitsjollAjax
En extra media-aandacht voor het lelijkste shirt van Europa dan, krijg je een shirt waar je in kan darten
0 0
Hans Kraay Jr.
Daar kom je er toch lang niet mee.

Dat Curaçao levert Ajax 2 miljoen per jaar op, dan moet je 100 van dat soort opdrukken nemen wil je er het TV geld van een Engelse subtopper mee evenaren.

Financieel kan Ajax dat gat niet dichten, sportief natuurlijk wel sporadisch.
1 0
Dastaan
Lekker belangrijk. De spelers van Ajax leveren genoeg geld op met transfers. Tv geld kun je toch nooit meer tegen op boxen. Gewoon zelf opleiden, hier en daar een goede speler weg halen, en gewoon op deze voet doorgaan.
1 0
Web
Gewoon blijven doen waar je goed in bent. Opleiden en talenten aan trekken, dat is altijd al zo geweest. Ajax zal noot structureel aan kunnen haken, maar om de zoveel tijd kun je een team hebben, dat mee kan doen om de prijzen
2 0
dumperPattiruhu
Het is sommige jaren wel mogelijk om bijvoorbeeld een finale Europa league te halen.
0 0
dumperPattiruhu
Europees in the picture blijven zodat je talent/basisspelers worden verkocht aan de topclubs in Europa. Met als gevolg ooit een EV van een half miljard waarmee je de Arena kan kopen.
Verder gewoon blijven opleiden in combinatie met gerichte aankopen.
0 0
Causio
BeNe-Liga is hoogst wenselijk. Veel meer tv geld, competitie zo sterk als Italië, Spanje! Vinden ze mooi, in China!
2 -3
Oliveira
Ajax kan nog beter zich aanmelden bij de Bundesliga of de Franse competitie. een BeNe liga is leuk voor de korte termijn, maar Ajax zal die competitie ook al snel ontgroeien.
0 0
Caelintroy
Beneliga wordt geen redder in nood ben ik bang. Aansluiting bij onze oosterburen lijkt mij wel een uitstekend plan, maar of die Duitsers daar op zitten te wachten????
0 0
Duggoutdennis
Qua competitie en exposure inderdaad een goede stap, echter bestaat de kans dat dan de startbewijzen voor Europees voetbal niet opgeteld maar herverdeeld zullen worden waardoor veel clubs niet in zullen stemmen omdat hun kansen op Europees voetbal dan af zullen nemen..
0 0
fc Barcelona_ke
ik hoop dat UEFA meedenken wilt. Nederland en Belgie krijgen apart ranking.
bijv. 1e seizoen van Beneliga zijn eind
1e ajax, 2e psv, 3e club brugge, 4e twente, 5e willem ii, 6e aa gent, 7e anderlecht, 8e AZ 9e rc genk, 14e st. luik
NL op dit moment 1 cl, 1 clv, 1 EL poule, 2 EL kwalicatie: dus ajax cl, psv clv, twente EL poule, willem II en AZ EL kw.
BE dezelfde als NL: club brugge cl, aa gent clv, anderlecht EL poule, RC Genk en St. Luik EL kw.
0 -1
Hans Kraay Jr.
Denk dat Twente voorlopig niet aan Europees voetbal kan denken.
1 0
pieke
UEFA en meedenken?
1 0
Chesterson93
Niet gediend van de toon van Knipping.
2 -3
Hollister
Ik snap de strekking van dit verhaal hierboven wel maar toch mis ik nog een hele belangrijke kant van dit verhaal... Of Ajax al dan niet in de toekomst kan aanhaken heeft namelijk niet alleen te maken met de inkomsten (en dan waar dit stuk met name gaat op de tv inkomsten) , maar zeker ook de uitgaven.
Want bv als een willekeurige club uit de PL of Bundesliga of Primera Division al meer dan 100 miljoen aan tv gelden zou oppikken, maar daarnaast wel jaarlijks en dik verlies draait door te hoge transfersommen en salarishuis dan kan ik mij toch niet ana de indruk onttrekken dat dit uiteindelijk toch tegen dit soort clubs gaat werken.
maw Als Ajax net als afgelopen jaar, jaarlijks haar EV kan verhogen met 40 a 50 miljoen en bv in 2023/2024 dan een EV heeft opgebouwd richting de 400 of 500 miljoen en diezelfde clubs die nu maar blijven gooien met geld omdat het ieder jaar toch weer heel eenvoudig binnen komt, staan er een groot aantal diep in de rode cijfers.
In 2023/2024 komt er misschien wel een nieuwe opzet van de CL , waarbij de beste presterende , financieel gezondste en clubs met de grootste commerciele waarde en exposure in een nieuwe opzet worden betrokken, Ajax zal dan zeker een hele goede kans hebben is mijn mening.
Men staat al nr 19 op de UEFA coefficient van de UEFA, laatste 3 jaar prima gepresteerd Europees en nationaal, zijn financieel 1 van de gezondste clubs van de wereld, hebben een fantastische historie en met Cruijff een enorm boegbeeld.. ons image is dat van een van de grondleggers van het moderne voetbal en ook wereldwijd is onze naam weer enorm stijgende (social media)
Al met al... ik vind de benadering van alleen die tv gelden een te magere blik op de kansen van Ajax in de toekomst..
Iemand kan 5000 euro in de mand verdienen maar geeft 6000 euro uit, dan kan iemand met een salaris van 1500 euro er toch veel beter voorstaan die 400 euro per maand spaart
4 0
NegentigMinutenLang
Helemaal mee eens! Mis die nuance volledig in dat stuk. Natuurlijk zijn TV-gelden met de opkomst van de PL hard gegroeid, maar het blijft een nationale competitie. Met alle geruchten over supercompetities kan je er over een aantal jaar heel anders voor staan. Sterker nog, dat lijkt wel het doel van Van der Sar: commercieel groeien, naamsbekendheid verbeteren, financiële gezondheid garanderen en reserves aanleggen. Je zou bijna zeggen dat hij de club voorbereid op de komst van een supercompetitie. Natuurlijk kan dat ook verstandig lange termijn beleid zijn vanuit het huidige perspectief, maar als je ziet waar Edwin bij betrokken is lijkt het mij dat de supercompetitie zijn doel is.
1 0
Bounce77
Op zich klopt de theorie van Johan Cruijff gedeeltelijk, ik ben ervan overtuigd dat de toegevoegde waarde van geld op een gegeven moment wel stopt. Zie clubs als PSG en Manchester United, zelfs Real Madrid, sinds het vertrek van Ronaldo en Barcelona straks na vertrek Messi zijn niet meer zo dominant.
In het klein zie je het nu bij Ajax, er wordt, zeker voor Ajax, relatief veel uitgegeven aan nieuwe spelers, die feitelijk nu al zijn ingehaald door onze eigen jeugd.
Kortom geld helpt een heel eind, echter de kracht van een goed team is niet te koop, hiervoor heb je een stukje DNA nodig wat in een club zit. In dat opzicht is Ajax natuurlijk een fenomeen als je prestaties van de laatste jaren gaat leggen naast de hoeveelheid euro's die hierbij zijn gespendeerd zijn we gewoon de beste.
1 0
Ruff Rhythim
De kracht van een goed team mag dan volgens jou niet te koop zijn, de kracht van het team langduriger bij elkaar houden is dat wel. En dat is nou juist wat Ajax niet kan doen en daarom zal de toegevoegde waarde van een hoop poen in de poencompetities altijd blijven bestaan en daar kan Ajax nooit tegen opboksen als er niks veranderd.
2 0
Murtagh
Ookal hadden ze niet dat fox contract van 10 jaar kunnen we niet bijblijven kwa televisiegelden. In het buitenland wil niemand eredivisie zien op een paar masochisten na
2 0
voorkennis
En wat wil deze journalist hiermee nou duidelijk maken, dit wisten we toch al
2 0
Bijgoochem
Gewoon toppers blijven opleiden en jong talent aantrekken met hier en daar een vedette erbij en we blijven meedraaien in Europa
3 0