Overmars legt uit: 'Sparta is niets verplicht aan Ajax'

JesseTH, 19-01-2020 om 20:00, 10237 views, RTV Rijnmond |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Volgens Marc Overmars heeft Sparta Rotterdam de grootste voordelen in de samenwerking tussen de Rotterdamse ploeg en Ajax. Het hoge niveau van de jeugdopleiding van Sparta is alom bekend, zo ook binnen Ajax. Juist om die reden gaat Ajax de coöperatie aan met de club, om zo te investeren in talent.

'Sparta heeft bewezen een hele goede jeugdopleiding te hebben. Dat kost enorm veel geld', begint Overmars te vertellen tegenover RTV Rijnmond. 'Wij hebben ook spelers bij Sparta weggehaald. Destijds heb ik de afspraak gemaakt meer te willen doen dan een speler weghalen, zodat de club er in de toekomst ook nog profijt van kan hebben. Dat hebben we zonder overeenkomst gedaan, tot enige tijd geleden. Toen maakten we er iets formeels van, maar ook weer niet té veel. Daar houd ik zelf ook niet van.'

Het is dan ook allerminst zeker dat Ajax nu jaarlijks jeugdspelers weg gaat halen uit Rotterdam. 'Misschien wel nul, dat kan ook. Sparta is niets verplicht aan Ajax. Wat dat betreft hebben zij alle touwtjes in handen. Voor ons is het belangrijk dat ze kwaliteit kunnen leveren met jeugd. Het was de insteek om elkaar te helpen. Het is een overeenkomst die misschien wel veel gunstiger is voor Sparta dan voor Ajax.'

De directeur benadrukt nogmaals dat Ajax nu geen optie heeft om met een groter gemak spelers weg te halen bij Sparta. 'Als de speler naar een andere club wil, dan kan hij gaan. Wij hebben eigenlijk heel weinig rechten. Dat is ook niet de insteek. We willen proberen een goede band met de club te hebben. Áls er een speler is die we graag zouden willen hebben, dan vind ik het belangrijk dat er een warm gevoel is richting Ajax.'

'Onze jeugdopleiding kost elf miljoen per jaar'

Op alle mogelijke manieren probeert Ajax het niveau van de eigen spelersselectie hoog te houden. Via aankopen, de eigen jeugd, maar ook indirect via samenwerkingen met clubs. 'Wij moeten proberen altijd een goed team te hebben dat in Europa en Nederland mee kan doen. Wij staan erom bekend dat we een speler in het eerste zetten als hij goed is. Daar investeren we heel veel in. Onze jeugdopleiding kost elf miljoen per jaar. Dat is serieus geld en dat hopen we weer terug te halen.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ajax1forever
Wel gek dat Noa Lang naarTwente is uitgeleend en niet aan Sparta
0 0
Ronaldinho020
Tijd om het budget voor de jeugd opteschalen. Lijkt me de beste optie tot succes.
1 -1
Lazell
Wat zou je willen verbeteren met dat geld?
1 0
ST
Eigenlijk best bizar veel geld. Wil je die investering er jaarlijks uithalen zul je dus elk seizoen een speler voor 11 miljoen moeten verkopen aan spelers die uit de eigen jeugdopleiding komen. Denk dat dit overigens wel lukt.
0 0
AlexIbarra
Ik heb laatst zelf een lang verhaal gepost dat het mooi is als de miskopen en jeugd die het net niet haalt, toch nog genoeg opleveren om geen verlies te maken.
Dus ik snap jouw rekenmethode.

Maar het is natuurlijk ook prima als je met een opleiding van 11 miljoen per jaar het eerste elftal van spelers kunt voorzien, die vervolgens 130 miljoen per jaar aan omzet bij elkaar voetballen.
Een jeugdspeler die 350x in een volle Arena staat, elke maand salaris kost en dan met 'pensioen' gaat, is geen verliespost.

Als hij gewoon een bijdrage levert aan sportief en financieel succes is het goed.
De 'winst' op Lasse Schöne is niet die 1,5 mln die Genoa heeft betaald maar zijn aandeel in de prijzen vh team. Nou is Lasse geen eigen jeugd maar anders moest ik Veltman noemen. ;)

Steeds je beste spelers doorverkopen voor winst is zakelijk gezien eigenlijk armoede, een echte topclub is immers een eindstation. Uiteraard is het onze clubcultuur etc. maar even zwart / wit gesteld.

Stel dat Real of City hun elftal kon vullen met alleen maar eigen jeugd en dan 600 mln omzetten met een opleiding van 11 miljoen (of 110 mln) per jaar.
Ze zouden zich kapot lachen.
2 0
insectenverdelg
Je moet t niet per jaar bekijken maar over een langere periode. Met de Ligt rn van de Beek alleen al hrb jr zo meer dan 130 miljoen. Das bijna 12 jaar jeugdopleiding terug betaald voor 2 speelrs.

Daarnaast kost een Marin t zelfde geld als een heel jaar jeugdopleiding. Dat is veel meer gokken dan dit op de langere termijn. De jeugd is en blijft de levensader.
1 0
Lane 8
de jong en de ligt coveren wdb al zon 13 a 14 jaar voor break-even.
0 0
wladimir
Zo'n 150 miljoen voor de Ligt en de Jong is serieus geld. Aankomende zomer vertrekken Veltman en van de Beek die de jeugdopleiding hebben doorlopen. Er mag wel wat meer geld naar de toekomst. Hou maar op met het halen van spelers als Alvarez en Marin. Natuurlijk gaat Ajax deze zomer ook veel verdienen aan de verkoop van Tagliafico en Neres. Toch zie ik liever jeugdspelers doorbreken. Samenwerking met een club als Sparta zie ik als iets positiefs.
0 0
insectenverdelg
Moet je de jong meerekenen is de vraag. Maarals je kijk naar eigen jeugd heeft ajax 147 miljoen opgehaald. En san zijn de Jong en Bazoer nog niet meegerekend. . T gast hier pm spelersalsde Ligt, Riedewald, Tete, Klaassen, Kluivert als de grote jongens. Stuk voor stuk onbetwiste eigen jeugd. Vd Beee gaat ook zo goed als zeker voor meer dan 50 miljoen, hrb jr nog steeds Mazraoui en Dest ook rond lopen. En niet te vergeten wat er nog aan komt met jongens als Gravenberch? Unuvar, Hansen, Timber en Taylor.

De jeugdopleiding is naast dst t je sportief resultaten oplevert, pok een cashcow. En met de transferbedragen die alleen maar stijgen is 11 miljoen een schijntje. En dan hebben we het nog geen eens dat we juist dit product ook nog is over de wereld verkopen.

Ik zou nog meer op de jeugdopleiding inzetten om dat nog verder te optimaliseren.
0 0
Dastaan
Elk seizoen worden de beste spelers verkocht dus dat 11 miljoen euro per jaar is makkelijk te compenseren. Alleen moeten er geen domme aankopen worden gedaan van spelers die niks toevoegen aan Ajax. Blijft misschien altijd een risico, en hoe een ontwikkeling van een desbetreffende talent is. Maar dit moet niet iets zijn om je zorgen over te maken Marc.
0 0