Bruijn genoot in de B1 van Ajax: 'Dat draaide heel lekker'

BartVeenstra, 16-01-2020 om 10:25, 5568 views, Ajax.nl |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Voormalig Ajacied Jordy Bruijn bewaart goede herinneringen aan zijn tijd in de jeugdopleiding van Ajax. In gesprek met Ajax.nl blikt hij terug op het seizoen 2012/2013, de jaargang waarin de middenvelder in de B1 van Ajax speelde.

Aan meerdere spelers heeft Bruijn wel een herinnering. Wanneer hij de teamfoto ziet, spreekt de speler van - inmiddels - sc Heerenveen direct over Abdelhak Nouri. Appie was een jaartje jonger dan de rest, maar speelde wel al in de B1 tijdens dat seizoen. 'Normaal gesproken begin je in je eigen team en word je gedurende het seizoen doorgeschoven. Hij werd meteen al bij ons geplaatst. Dat was alleen maar mooi. Hij was altijd heel sociaal, positief en vrolijk. Echt een hele vrolijke jongen. Hij en ik liepen al sinds de F1 bij Ajax. Wat er met hem is gebeurd, is natuurlijk verschrikkelijk en absurd.’

Het kost Bruijn moeite om over Nouri te praten, maar wanneer hij Pelle Clement herkent, moet hij weer lachen. 'Hij is nog steeds mijn beste maat. Ik spreek hem nog steeds een aantal keer in de week. En toen we laatst tegen PEC Zwolle speelden, heb ik shirtjes met Pel geruild. Ik vind het gewoon leuk om shirtjes te ruilen.'

Controlerende middenvelder

In het seizoen 2012/2013 ging Bruijn steeds vaker met de punt naar achter spelen. Als verdedigende middenvelder bewaakte hij de verdediging en zorgde hij ervoor dat de jongens voor hem beter konden voetballen. 'We speelden vaak met Appie, James Efmorfidis en mij op het middenveld. Op een gegeven moment werd Donny (Van de Beek, red.) ook doorgeschoven. Dat draaide heel lekker. Voor mij vielen alle puzzelstukjes samen. Het was echt een positie die mij lag, die van spelverdeler.'

Een van zijn teamgenoten toen was Jaïro Riedewald en de linkspoot maakte toen veel indruk op Bruijn. 'Hij was wat groter dan de rest, maar technisch ook heel goed. Hij kon het spel lezen, was sterk in de duels en had een goede pass. Op dat moment was hij de beste van onze lichting. Dat bleek ook, want hij ging al snel richting de A's en het eerste elftal.'

Uiteindelijk zou Bruijn het niet redden bij Ajax. Door aanhoudend blessureleed kwam hij niet verder dan Jong Ajax. En zodoende dacht hij vaak genoeg 'wat als'. 'Maar ik heb me erbij neergelegd. Je kan wel gaan malen, maar daar kom je niet verder mee. Op een gegeven moment moet de knop om. Al met al kijk ik terug op een hele mooie periode bij Ajax. Je leert ook dingen die je thuis niet snel zal leren. Je komt dingen van andere culturen te weten en noem maar op. Een bijzondere ervaring!'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
DUDE92
Mooi verhaal, en wat een contrast met de recente uitlatingen van Jip Bartels, die alleen maar negatief was in zijn interview.

Bruijn heb ik altijd een mooie speler gevonden, maakte als ik me niet vergis dit seizoen ook een schitterend doelpunt voor NEC, door langs zo'n 4 man te slalommen.
0 -6
DrD3k
wat praat je allemaal?
0 -1
DUDE92
Ik snap niet wat er moeilijk te begrijpen is, behalve dat ik had kunnen toevoegen dat Bruijn niet goed genoeg is, was, en zal zijn voor Ajax 1, maar dat spreekt denk ik voor zich.

Dat van Bartels stond toch laatst op deze site? Anders was het VZ, waren toch echt meerdere artikelen aan gewijd.
0 0
Schip
Leuke speler was dat, kwam veel voetbal vandaan. Maar als 6 is het niet vanzelfsprekend om naar het eerste door te breken, ook niet als uitblinker. Zie Eiting.
2 -1
jowey23
'6' is misschien wel de belangrijkste positie in het spel van Ajax, je moet echt een heel hoog niveau halen wil je hiervoor een basisplaats krijgen.
Het gemis van Frenkie de Jong (en Lasse Schone) en het aantal verschillende spelers die op '6' hebben gespeeld is daar denk ik wel een goed voorbeeld van.

Verder is het natuurlijk altijd leuk om te lezen dat dit soort gasten positief over Ajax zijn.
0 -1
Schip
'6' is qua invloed op het spel inderdaad de oude '10' geworden. Onder De Boer ging het ook weer lopen, nadat Anita op 6 kwam. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen toen Siem op 9 kwam. Voetbal en balvastheid in de as is cruciaal.

Janssen op 6 was geen optie, Anita weer terug en het marcheerde weer.

Blind op 6 onder Frank: idem. Beste man van de eredivisie geworden en Ajax speelde sterk toen. Kreeg Barca ermee op de knieën. Ik zag in Serero ook een aardige 6, maar ok.
3 -1
mvdk
Vond het oprecht jammer dat Serero weg moest. Een hele fijne speler om naar te kijken.
0 0