KNVB hoopt op buitenspelsysteem Premier League

BartVeenstra, 16-01-2020 om 08:15, 6762 views, NOS |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De KNVB hoopt in het volgende seizoen met behulp van de video-arbitrage het buitenspel nog beter te kunnen aanpakken. Coördinator scheidsrechterszaken Dick van Egmond hoopt daarbij dat er gebruik gemaakt kan worden van hetzelfde systeem als in de Premier League.

In de Engelse competitie wordt met behulp van extra camera's op de zestienmeterlijn en speciale software heel nauwkeurig buitenspel vastgesteld. De aanschaf van al die verfijnde technische apparatuur kost enkele tonnen. 'We streven naar optimalisatie. Maar dat hangt af van overleg tussen de KNVB en de clubs, want iedereen moet wel bereid zijn om die investering te doen', zegt van Egmond tegenover de NOS.

Dit seizoen greep de VAR 42 keer in tijdens 153 wedstrijden en dat is minder dan in het vorige seizoen. Volgens scheidsrechter Bas Nijhuis is dat een goede zaak. 'Want ik vind dat je de scheidsrechter véél meer de wedstrijd moet laten fluiten en niet bij elk wissewasje moet ingrijpen', aldus Nijhuis, waarna Van Egmond zegt dat nog niet alles naar wens is. 'Nou, we zien ook dat hij twaalf keer verzuimd heeft in te grijpen. Weinig ingrepen is niet per definitie goed', aldus Van Egmond, waar Nijhuis zich bij aansluit. 'Je ziet dat je op sommige momenten te veel op de scheidsrechter steunt, waar je eigenlijk had moeten ingrijpen.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Babayaka
KNVB wil een beetje meer kunnen manipuleren.

Misschien moeten we er een spelshow van maken, dan word het voetbal een beetje interactief.
bijv: VAR moment en het publiek achter de tv en publiek in het stafion krijgen na het zien een stem ronden.
Wel of geen buitenspel....
Dan bouwen we de spanning op en zien we een rode en groene balk oplopen.

en whala er komt een uitslag.....


Waarom heeft de mens toch altijd de eigenschap om alles zo moeilijk te maken en beleids bepalers alles maar te willen manipuleren.

Zo moeilijk is het allemaal niet.
0 -1
MankeNelis
Ja alleen het bepalen wanneer de bal vertrekt is dan weer geen millimeter werk. Dat gaat met de Franse slag. Uiteindelijk kan alleen een machine bepalen wanneer het buitenspel is, de vraag is hoever ga je daarin.
1 0
Jariiii
Gestoord. Of bewust kwaadaardig met een reden die we niet begrijpen.
IEDEREEN weet dat de weerstand tegen de VAR nu al toeneemt, met náme door buitenspelbeslissingen. Iedereen weet ook dat juist het Britse VAR-systeem uitgekotst wordt. En wat doen ze in Zeist?
2 0
vdhaas
Mensen klagen dat het te nauwkeurig of mierenneukerig is, maar dat is het nu ook al. Als iemand nu een mm buitenspel lijkt te staan op een beeld vanuit het verkeerde perspectief wat op het verkeerde moment is vastgelegd, wordt de goal afgekeurd. Als je dan gaat kijken op de milimeter, doe het dan in ieder geval zo nauwkeurig mogelijk.
1 0
Ajax27
Hahaha... de KNVB wil hetzelfde systeem als in de Premier League. maar in de premier league weten ze niet hoe snel ze er vanaf willen. Dat systeem is veel te nauwkeurig. Ze willen het nu alweer gaan aanpassen dat je een marge hebt.

Vind het sowieso apart dat je tegenwoordig met je elleboog of hand buitenspel kunt staan. Vroeger ging het toch puur om de voeten.... of heb ik het altijd verkeerd gesnapt haha?
1 -2
AlexIbarra
De regel was altijd al dat je met elk lichaamsdeel meetelt behalve je armen. (Want daar mag je niet mee voetballen.)

Als je diep sprint is dus vaak knie, teen, hoofd of schouder het voorste punt en als de verdediger net stapt is zijn hiel het achterste punt.
Als de verdediger echter op de grond ligt met zijn hoofd richting achterlijn, is zijn kuif de buitenspellijn en niet zijn voet 1.87m verderop.
2 0
Tecmessa
Alle spelers bij deze verplicht een kale kop! je weer maar nooit! Zal EtH ook kunnen waarderen #kalekoppenniettestoppen
5 0
RuffRhythim
Welkom in de wereld van EA Sports....it's in the game !!
0 0
AlexIbarra
Als ik de berichten goed begrepen heb is het systeem in Engeland ook niet waterdicht, het heeft nog steeds een aardige foutmarge alleen kun je meer doen met de (foute?) data.

Dan kunnen we die foutmarge beter gewoon bij de scheids en VAR laten, met alle risico's op partijdigheid van dien. Die 2-4 van Azpilicueta tegen ons mag je van mij gewoon tellen als het niet waarneembaar buitenspel is met de huidige camera's.

Bij twijfel = gelijk = geen buitenspel.
Enige probleem is dat Nijhuis dan erg gaat twijfelen als een kakkie 8 m buitenspel staat. ;)
1 0
Bjorn
Dat lijntje met 2 mm buitenspel word je wel moe van hoor. Het wordt bijna wiskunde.

Aan de andere kant kan je zeggen: ja, buitenspel is buitenspel..
0 -1
Lazell
Dat laatste moet je wel gaan zeggen. Want stel je voor dat 5cm buitenspel acceptabel is en je staat 5,5cm buitenspel. Dan krijg je dezelfde discussie opnieuw over die laatste halve cm.
2 -1
FUBAR
Als je een bepaalde marge hebt dan is het in ieder geval waar te nemen dat het niet op een lijn is. Dat voelt eerlijker aan.
1 -1
Koekepeer
Foutmarge kun je bepalen. Alles wat niet voorbij die foutmarge komt: geen buitenspel. Kan de grensrechter ook weg. Die kan het sowieso nooit zien namelijk.
1 0
Radie125
buitenspel regel veranderen trek een lijn op de helft van de helft als de bal over de helft van de helft wordt gepaast kan je geen buitenspel meer staan maakt het spel gewoon aantrekkelijker en je hebt minder gezeur.
0 -1
Beretta
Fuck deze shit, te veel verfijning zou in geen enkel domein van het leven wenselijk moeten zijn. Bouw gewoon een systeem waar een foutmarge van een paar centimeter in zit. Dan hou je de controverse ook weg als iemands nagel een millimeter buitenspel staat. Het systeem in Engeland is technisch misschien optimaal, maar voor het schouwspel, vermaak en flow van het spel is een farce.

Het maakt voor je scoringskansen echt niet uit of je 2 cm niet of wel buitenspel staat, en hierdoor gaan veel geniale acties verloren omdat juist die vaak net goed gaan. Je verneukt op deze manier de creativiteit en vindingrijkheid van het spel.
1 -1
TheTruth
Is het niet mogelijk om velden in te laten scannen, en dat spelers een chip in hun schoenen krijgen? Dan kan je op een soort mini map precies alles nakijken.
1 0
Lazell
Moet gewoon mogelijk zijn, ben geen technische expert maar als je ze dat in tennis kunnen met hawkeye bijv...

Het enige wat je moet kunnen is een lijn trekken op het allerlaatste moment dat de bal nog aan de voet is (zodra er ruimte tussen zit, is de bal van de voet). Dat moet toch wel geautomatiseerd kunnen.
0 0
GrandMasterFlex
Het moment waarop de bal van de voet gaat is natuurlijk cruciaal en dat kan prima met een chip in de punt van de schoenen. Dit combineer je met beelden van meerdere camera’s links, rechts en boven waarmee beelden worden geanalyseerd door software van het moment waarop de bal los is van de schoen. Dat lijkt mij al een goed begin. Natuurlijk kan je het spel levend houden door een marge in te bouwen.
0 0
AlexIbarra
Je kunt ook met je hoofd of bil buitenspel staan.
1 0
TheTruth
Als dat systeem optimaal werkt, waarom niet? Maar als het echt goed werkt zouden ze in principe kunnen instellen dat het alleen op de voet bijvoorbeeld werkt of dat er 3 cm tussen mag zitten. Dan zou het probleem gewoon opgelost zijn.
0 -2
Labrador
Ze zijn helemaal gek geworden
0 0
BokkieBokstra
Dan zou ik zeggen, kijk eens paar avondjes MOTD dan piep je wel anders. Dat gaat helemaal nergens meer over met die var, naar mijn mening glaszuivere doelpunten afgekeurd zien worden. Dat gecombineerd met werkelijk hopeloze scheidsrechters daar in Engeland geeft iedere week gekkigheid.
2 0
Saanchez
Ik ben helemaal voor eerlijkheid in t voetbal en denk dat uiteindelijk de VAR daarmee kan helpen. Maar op dit moment zie je nog nergens dat het systeem goed werkt, soms icm onduidelijkheid over wat wel en niet teruggedraaid mag worden en waarom t zo lang duurt. Ook in de Premier League werkt het nog niet goed, misschien wel nog slechter dan in Nederland. Misschien moeten ze even een seizoen of twee stoppen met de VAR en echt gaan werken aan verbetering en ervoor zorgen dat we later wél een duidelijk idee hebben van wat het systeem kan en mag en dat het ook gewoon werkt.
Uiteindelijk zal er altijd een stuk interpretatie in zitten dus nooit zonder discussie. Maar iedere manier waarop het spelletje eerlijker kan, hoe beter.
1 0
Ajax412
Ik ben het met je eens, de var nu al afschaffen zou op de langere termijn niet voor een eerlijker of leuker spel zorgen. Er zitten momenteel kinderziektes in en iedereen moet met elkaar gaan bekijken hoe het systeem op een juiste manier gebruikt kan worden, maar het de kliko in flikkerend is onzin lijkt me. We moeten gaan kijken naar bijvoorbeeld een error marge waarbinnen de var de grensrechter niet mag verbeteren bij buitenspel, of een tijdsgrens trekken voor beslissingen die de var neemt. Mocht een doelpunt dan niet binnen bijvoorbeeld 30 seconden afgekeurd kunnen worden, word hij goedgekeurd. Hetzelfde voor penalties, maar wel in het voordeel van de aanvallende teams. Interessante vraagstukken die de komende jaren gezamenlijk beantwoord zullen moeten worden, maar het afschaffen van de var zou op langere termijn een stap terug zijn.
1 0
Ferd
Nijhuis: je moet de scheidsrechter zijn eigen wedstrijd laten fluiten.

Ook Nijhuis: de var moet de scheidsrechter niet zijn eigen wedstrijd laten fluiten
2 0
Aspers73
Verschrikkelijk, wat een gedrocht is er gemaakt.
1 -1
033AFCA
Gewoon die hele var afschaffen! Dan maar verliezen door arbitrale dwalingen, hier is geen flikker meer aan.
0 -1
Hagmag
Veel weerstand. Maar met dit systeem had je thuis tegen Chelsea wel met 1-0 voor komen te staan. Goal Promes was dan goedgekeurd.
Graag uw reactie svp.
0 -2
FUBAR
Goal van Promes werd juist afgekeurd door de VAR.
0 0
GrandMasterFlex
Maar met behulp van dit systeem niet... zolang dr mannetjes achter de systemen mensen zijn is het nog steeds gevoelig voor fouten en corruptie. Er moet software komen die het registreert met behulp van een computer en wiskunde :)
0 0
ajaxminimax
Maar ondertussen wordt er in engeland 1000x ingezoomd om te zien of er ook iemand met zijn bijbal buitenspel staat. Spel ligt daar soms absurd lang stil. Het is niet voor niks dat veel clubs er fel op tegen zijn in engeland? Nee ik ben en blijf faliekant tegen. Wij moeten niet doorslaan in buitenspel
1 0
BokkieBokstra
Dan had die VAR beter moeten functioneren. Het beeld werd helemaal op het verkeerde moment stilgezet, toen de bal al vertrokken was. Maar je zag met het blote oog, in de herhaling, dat het een zuiver doelpunt was.
1 0
***1900***
Ik denk dat ze een systeem als dit niet hadden gebruikt in die wedstrijd. CL hanteert andere regels, ik kan me voorstellen dat ze dit alleen zouden gebruiken als alle clubs verplicht zijn hier gebruik van te maken.
0 0
WesleySonck
Nauwkeuriger buitenspel bepalen is een stap in de verkeerde richting. De gedachte achter buitenspel is altijd al geweest dat het voordeel voor de aanvaller is, als je het op het blote oog niet kan zien. Met millimeters werken schiet je je doel volledig voorbij
6 -1
Mikee
Er is zoveel weerstand tegen dit systeem, voetbal moet gewoon een spelletje tegen andere mensen, en ja, hierbij hoort ook de scheidsrechter. Dat maakt een deel van de charme van deze sport. Die Engelse supporters zijn zo gek nog niet.
2 0
mgtow
Achterlijk idee. In de PL gaan er al zwaarwegende stemmen op om die zooi weer in de kliko te stampen.

Ajax zou voor dit soort zaken veto recht moeten genieten. Zonder Ajax is de eredivisie einde verhaal. Snappen ze in Zeist geeneens.
1 -6
ajaxminimax
Alsjeblieft niet zeg... Dat maakt echt alles kapot
6 -1
AFCAMM
Ik ben er ook geen fan van, maar het went hopelijk vanzelf als het hierdoor constanter wordt.
0 -1
Ajax412
Het is sneller er preciezer dan hoe ze het nu doen en dan nog kun je kijken naar alternatieve regelgeving waarin je een error marge inbouwt of waarin je zegt dat het maximaal 30 seconden mag duren tot wanneer de beslissing valt bijvoorbeeld. Het is even bijsturen nu, maar op langere termijn gewoon beter en eerlijker.
2 0