De vijf opties om absentie Blind op te vangen

ThijsZwagerman, 16-01-2020 om 16:55, 25885 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Door de eind december bij Daley Blind geconstateerde hartspierontsteking, moet Ajax het voor nog onbepaalde tijd stellen zonder één van de sleutelspelers uit de eerste seizoenshelft. De absentie van Blind is een groot gemis en dwingt trainer Erik ten Hag zijn elftal te wijzigen. Wat zijn de opties om de absentie van Blind op te vangen?

Door zijn hartproblemen miste Blind voor de winterstop al drie wedstrijden. Tegen AZ, Telstar en ADO Den Haag moest de routinier noodgedwongen toekijken. Lisandro Martínez speelde in al deze duels op de positie van Blind, als linker centrale verdediger. Omdat de Argentijn het op die positie goed deed en hier ook in Qatar tegen Club Brugge minuten maakte, lijkt hij tot Blinds terugkeer de positie van linker centrumverdediger in te gaan vullen. In Qatar probeerde Ten Hag ook Perr Schuurs op die positie, terwijl ook Edson Álvarez hier kan spelen.

Ondanks zijn geringe lengte is het echter aannemelijk dat Martínez de voorkeur boven dit tweetal krijgt. De Argentijn kan het spel van achteruit maken en heeft een verdedigende meedogenloosheid waar Schuurs en Álvarez beiden nog van kunnen leren. Daarnaast speelt Ten Hag graag met een linkspoot en een rechtspoot in het centrum van de verdediging. Al met al heeft Martínez dus duidelijk een streepje voor op Schuurs en Álvarez. Wanneer Ten Hag Martínez daadwerkelijk weghaalt van het middenveld en centraal achterin posteert, komt er dus geen vacature vrij in de verdediging, maar op het middenveld. Op die plek heeft Ten Hag vijf opties.

Ryan Gravenberch

De meest waarschijnlijke optie voor de positie van linkermiddenvelder is Ryan Gravenberch. De zeventienjarige heeft zichzelf voor de winterstop tegen ADO Den Haag en in Qatar tegen Club Brugge van zijn beste kant laten zien en ligt op poleposition om de komende weken de openstaande vacature op het middenveld in te gaan vullen. Niet voor niets stond Gravenberch tegen Club Brugge in de beoogde basisopstelling van Ajax.

De sierlijke middenvelder blinkt met name in balbezit uit. Met mooie dribbels en slimme passes is Gravenberch in staat om de defensie van verdedigende tegenstanders open te breken en het spel van Ajax te versnellen. Daarnaast speelt hij inmiddels met meer discipline en heeft hij zich ook in zijn spel zonder bal ontwikkeld. Hoewel Gravenberch zich in dat laatste aspect nog altijd zal moeten blijven verbeteren en continu scherp moet blijven in de omschakeling na balverlies, heeft hij met zijn spel in Qatar en tegen ADO Den Haag duidelijk zijn visitekaartje afgegeven.

Noussair Mazraoui

De tweede optie die Ten Hag heeft om de vacature op het middenveld mee in te vullen, is Noussair Mazraoui. De Marokkaans international, die vorig seizoen definitief doorbrak als rechtsback, speelde dit seizoen al diverse keren op het middenveld en weet wat er op deze plek van hem gevraagd wordt. Mazraoui blinkt als middenvelder uit door zijn voetballend vermogen en positionering in balbezit.

De 22-jarige weet goed waar hij zich op moet stellen om vrij te komen en durft aan de bal vervolgens ook risico’s te nemen om teamgenoten vrij te spelen. Wel is Mazraoui in het pure verdedigende aspect nog onbetrouwbaar. Als rechtsachter is dat soms al risicovol, maar op het middenveld levert die onbetrouwbaarheid vaak meer gevaar op. Dikwijls wordt Mazraoui afgetroefd in onderlinge of luchtduels en geeft hij daarmee de tegenstander de gelegenheid om door de as van het veld snel uit te breken. 

Razvan Marin

Op bezoek bij AZ, de eerste wedstrijd waarin Ajax het zonder Blind moest stellen, werd Razvan Marin opgesteld als linkermiddenvelder. De Roemeen wist echter niet te overtuigen. Waar Marin bij Standard Luik de grote spelmaker was en zeer dominant speelde, heeft hij in zijn eerste halfjaar bij Ajax zichtbaar moeite. De middenvelder ruziet dikwijls met de bal, krijgt deze regelmatig moeizaam onder controle en heeft een te lage handelingssnelheid. Met name op het middenveld, waar het vaak druk is, is dit een serieuze handicap.

Wanneer Marin meer ruimte heeft, komt hij meestal wel met een goede voortzetting. Zijn traptechniek is uitstekend en ook zijn passes zijn goed. Marin heeft een goed inzicht en weet vaak waar de ruimtes liggen, maar door zijn lage handelingssnelheid lijdt hij alsnog regelmatig balverlies of haalt hij het tempo uit een Ajax-aanval. In Qatar toonde Marin echter een lichte verbetering in zijn spel en haalde hij een goed niveau tegen KAS Eupen. Als de Roemeen Ajax deze winter niet verlaat, bereid is voor zijn kans te vechten en zijn handelingssnelheid weet te verbeteren, is hij een serieuze optie op het middenveld. 

Edson Álvarez

Edson Álvarez heeft, evenals Marin, moeite om zijn plek in het elftal van Ten Hag te veroveren. De Mexicaan speelde kort na zijn komst veel als middenvelder, maar zat aan het einde van de eerste seizoenshelft vaker op de bank dan hem lief is. Net zoals bij Marin heeft dat te maken met de handelingssnelheid van Álvarez. Die ligt namelijk te laag, waardoor de Mexicaan aan de bal te weinig toevoegt aan het Ajax-spel.

In zijn spel zonder bal is Álvarez wel van waarde op het middenveld. Door slimme loopacties weet hij gevaar te stichten en soms zelfs een doelpunt te maken. Daarnaast is hij verdedigend solide en aarzelt hij niet om resoluut in te grijpen als dit nodig is. Toch lijkt Álvarez beter tot zijn recht te komen als centrale verdediger en is zijn spel aan de bal vooralsnog te pover om zich op het middenveld in de basis te spelen.

Carel Eiting

Tot slot is er nog Carel Eiting. De bijna 22-jarige middenvelder staat als sinds jongs af aan te boek als grote belofte, maar heeft deze belofte vooralsnog niet kunnen inlossen. Vorig seizoen begon Eiting sterk en leek hij definitief door te gaan breken, maar een zware knieblessure gooide toen roet in het eten. Sinds een paar maanden is hij, na enkele terugslagen, volledig hersteld en na een serie wedstrijden in Jong Ajax lijkt Eiting klaar voor het echte werk.

Op het trainingskamp in Qatar speelde de Ajacied een goede wedstrijd tegen KAS Eupen. Eiting liet zich gelden als echte spelmaker en verbindingsspeler. De middenvelder is slim en in het bezit van een uitstekend spelinzicht. Met knappe passes, zowel kort als lang, weet Eiting bijna altijd een ploeggenoot te vinden. Wel is hij wat aan de trage kant, iets dat hem soms in de omschakeling kan opbreken. Als Eiting echter fit blijft en zijn vorm uit Qatar weet door te trekken in de tweede seizoenshelft, is hij een geduchte outsider voor op de positie van linkermiddenvelder.

Conclusie

Afgaande op het trainingskamp in Qatar lijkt Gravenberch zich te kunnen opmaken voor een basisplaats. De jongeling voegt dynamiek en tempo toe aan de bal en heeft zich in verdedigend opzicht goed ontwikkeld. Als Ten Hag toch iets anders wil, lijkt Mazraoui de meest waarschijnlijke optie. Hij speelde al vaker op het middenveld en voegt meer voetballend vermogen toe dan Marin en Álvarez. Dat tweetal lijkt pas aanspraak te maken op meer speeltijd als zij hun handelingssnelheid weten te verhogen. Eiting heeft deze tekortkoming niet en is mits fit dan ook een serieuze optie op het middenveld.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: info@ajaxshowtime.com

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
036AFCA97
Off topic:

Kongolo naar Fullham. Was dat geen optie geweest? Vond hem bij Feyenoord altijd wel een goede speler.
1 0
Caparzo
Ik hoop de 6e optie, dat Daley zo snel mogelijk weer gezond en terug is.
4 0
DS
Zou Promes gelijk weer wedstrijd fit zijn?

Onana
Mazraoui Veltman Martinez Tagliafico
Van de beek Gravenberch
Babel Ziyech Promes
Tadic

En dan die 4 voorop gewoon afwisselen natuurlijk.
3 0
Redrum
1. Gravenberch op het middenveld. 2. Gravenberch op het middenveld. 3. Gravenberch op het middenveld. 4. Gravenberch op het middenveld. 5. Gravenberch op het middenveld.
0 0
MK77
Ze noemen niet eens Boy Kemper als optie. Waanzin!
2 0
Matts
Ik hoop dat Eiting de kans krijgt. Gravenberch mag wat mij betreft ook opgesteld worden, mits hij voor 5 jaar heeft bijgetekend.
1 -1
DrD3k
dus die moet je nu gewoon een half jaar op de bank zetten, terwijl je hem nu keihard nodig hebt, omdat hij pas op zijn 18e MAG tekenen?

Gelukkig luisteren we niet naar jou hea
2 0
Redrum
Hoe vervelend het ook is dat hij Mino Calzone als zaakwaarnemer heeft. Het is in dit geval het beste om hem wel speeltijd te geven. Als je hem nu op de bank zet lult Mino hem sowieso zonder problemen naar de uitgang. Met een basisplaats gaat die jongen misschien zelf ook geloven dat hij beter nog even bij Ajax kan blijven.
2 0
koenos1
Precies dit
1 -2
de-Ajacied
Martinez moet echt op het middenveld blijven, dan kan je Ziyech de vrijheid op 10 geven
Dus moet er een nieuwe LCV komen. Eigenlijk Vertonghen.
Anders maar Alvarez of Schuurs
2 -3
rodnet
Ik ben helemaal voor Gravenbergh maar zou daar de voorwaarde aankoppelen dat hij per direct bijtekent. Anders loop je met die gek van een Raiola de serieuze kans dat hij a la Kluivert een half jaartje mooi weer speelt en vervolgens bij een kutclub als Roma of Juventus gaat cashen. Zo niet kun je het beter met Eiting of Alvarez proberen (of Schuurs links centraal en Martinez "gewoon" op het middenveld), kampioen worden we toch wel. Marin en Mazraoui zijn per definitie ongeschikt voor die positie.
0 0
preme
Eens ook dat zon speler nooit helemaal geliefd kan worden met die zaakwaarnemer er achter, maar Ajax vangt meer voor Gravenberch wanneer hij nu wat minuten maakt als ‘the next best thing’. Ook als hij niet bijtekent. Dan kun je verderop het seizoen nog prima Ekkelenkamp of Eiting inpassen en is het signaal naar die jongen duidelijk: je hebt je kans gehad, of je tekent bij of je speelt niet en vertrekt maar.
0 0
JariHeijden
Prima analyse, AS!

Ik had Ekkelenkamp in dit verhaal nog meegenomen, naar voor de rest echt een prima analyse.
1 -2
Wout1988
te aanvallend denk ik
2 -1
Ar
Ekkelenkamp is ook nog een optie. Zelfs Ziyech en Tadic.
Marin lijkt me daarom overbodig. Die kan mee met Heerenveen en op den duur misschien bij ons, maar de eigen jeugdspelers zijn verder, en er komt ook weer een nieuwe lichting aan (hoewel die allemaal twee, drie jaar de tijd moeten krijgen). Mocht er iemand 8 miljoen bieden, dan zou ik het verlies van 4 miljoen maar op de koop toenemen. Verhuur kan natuurlijk ook.
2 -2
Daniii
Eiting speelde laatst goed in de oefenwedstrijd maar vond hem voorheen in de competitie altijd wat minder om eerlijk te zijn. Gravenbergh verwacht ik wel veel van maar is nu nog niet toe aan EL+Eredivise in mijn ogen.

Over de rest hoeven we het niet te hebben betreft het middenveld imo.
0 -1
Babangida83
Ik heb eens speciaal op Eiting geled tegen Eupen. Tweede helft kwam Marin ook op de 6-positie en toen werd de restverdediging een chaos. Eiting lijkt dan ook gewoon erg goed in zijn communicatie en positionering. Dat voorkomt al een hoop ellende die andere spelers wel veroorzaken. Toch zou ik zelf voor Gravenberch gaan. Met in de afwisseling Eiting. En laat ze het dan maar uitvechten. Voor volgend seizoen kunnen ze dan naast elkaar spelen, als Vd Beek weg is.
5 0
nicholas87
Je ziet dat spelers van buitenaf langer de tijd nodig hebben om te wennen aan het spelletje (lees Marin). Die jongen zal best wat kunnen maar geef hem even de tijd. Hij heeft wel een goede trap in de benen. Jongens uit eigen jeugd weten direct wat van ze verlangt wordt, (Gravenberch, Eiting). Mazraoui en Alvarez zijn verdedigers en komen te kort voor het middenveld. Lekker achterin laten
4 0
Ansjo
Laat Gravenberch en Eiting het maar uitvechten. Alvarez is alleen voor de verdediging en Marin tja..
6 0
ChrisEriksen8
Ik zou persoonlijk Marin een paar wedstrijden de kans geven zich te laten zien. Ik zie nog steeds de potentie in hem om een waardige middenvelder te worden voor dit Ajax
2 -2
Redrum
Ik vermoed dat Marin het tegen Spakenburg mag gaan laten zien.
1 -1
Soccerskins
Ben ook wel benieuwd hoe Eiting het zou doen mocht hij de kans krijgen. Ten Hag is ook wel gecharmeerd van hem.
3 -1
vincent_DV
Wie dit heeft geschreven heeft wel een hele grote roze bril op zijn hoofd.

Het stuk over Mazraoui is gewoon echt lachwekkend. Die is in niks een middenvelder voor Ajax, blinkt daar juist vaak uit in balverlies, verstoppertje spelen en de bal te lang aan je voet houden. Is daar gewoon echt te weinig.

Ook het stuk over Alvarez en Eiting zijn behoorlijk te positief. Alvarez heeft helemaal niet zo veel waarde op het middenveld als gezegd wordt. Heeft wel loopvermogen maar als je niet zo veel met een bal kan, dan houdt het middenveld gewoon voor je op. En over Eiting. Zoals gezegd al bijna 22 en na zo veel blessures zie ik het niet goedkomen. Is ook te sloom, te weinig duelkracht, inderdaad wel een slimme voetballer maar komt in mijn ogen op de andere facetten te kort.
2 -3
mistermiyagi
Eiting was ooit de beoogd opvolger van een de Jong..

Blessure's kunnen veel met je doen en in een team als Ajax staat er binnen 2 seizoenen een top talent die het weer beter doet.

Gravenberch moet de kans krijgen heeft een enorm potentieel, de overige kandidaten hebben dit gewoon niet..
Ajax doet er goed aan om jeugd door te schuiven en kansen te bieden.. Traore, Gravenberch, Unuvar een keer een wedstrijd geven.
0 0
AFCAfan93
Onana tagliafico martinez schuurs mazraoui gravenbergh ziyech van de beek promes babel Tadic denk dat dit de sterkste opstelling is op dit moment.
3 0
AnsB
Wat mij betreft vechten Gravenberch en Eiting dit uit.
Mazraoui is ook voor mij te kwetsbaar als we de bal niet hebben, vooral positioneel. Het lukt hem gewoon niet om consequent verdedigend te denken en ik heb er geen vertrouwen in dat hij dat alsnog leert. Jammer, want puur voetballend zou hij veel kunnen bijdragen.
Alvarez moet eerst bijleren qua handelingssnelheid, maar ik vind wel dat hij daarin groeiende is.
En Marin is nog te veel zoekende. Ik zie hem dit seizoen niet meer tijdig zichzelf hervindend. Ik geloof wel in zijn voetbaltalent, maar mentaal is hij (nog) niet sterk genoeg. Ik ben wel benieuwd hoe hij zich volgend seizoen ontwikkeld. Datzelfde heb ik bij Alvarez.
Bij beiden sluit ik n.l. niet uit dat zij een herstart kunnen maken in een ongetwijfeld veranderde situatie.
4 0
Matzet
Ik ben het helemaal met je eens! Met 1 kleine kanttekening dat Ik het niet zie gebeuren dat Marin het op korte termijn op gaat pikken. Tegen de tijd dat hij wel zover is (wat ik dus betwijfel), zijn Taylor en Unuvar ook klaar voor een plek op het middenveld. Mijns inziens kunnen we alleen een ervaren linksbenige centrale verdediger gebruiken, omdat we na Martinez niemand meer hebben. Buiten Vertonghen weet ik niet wie hiervoor in aanmerking komt.

Op de lange termijn hebben we alleen nog maar talentvolle buitenspelers nodig, omdat degene die in Jong Ajax spelen nog niet klaar zijn voor het eerste (Bande, Kuhn).
2 0
De Stift
Zou Eiting niet als linkercentrale verdediger kunnen spelen? Net als Blind heeft hij een geweldig spelinzicht en fijne techniek. En net als Blind mist hij de pure snelheid en fysiek. Op lcv heeft hij aan de bal wat meer tijd en kan hij door zijn inzicht veel aanvallen neutraliseren.
2 -7
FlyingDutchMan
Helemáál geen slecht idee, daar speelde Carel ook in de jeugd. Denk alleen dat TH hem verdedigend niet sterk genoeg vind, maar opbouwend wellicht de beste optie!
0 0
wolterx
Heeft hij wel eens gespeeld in de jeugd maar kan me niet voorstellen dat Ten Hag dit idee in zijn hoofd heeft.
0 0
AFCA1510
Nee, echt gewoon nee.
3 -4
JariHeijden
Goed onderbouwd...
0 -1
Ajaxbrl
Had liever een goede aankoop gezien.. Maar ze waren veel te druk met het verzieken van het shirt natuurlijk.. Curacao..
1 -10
Hans Kraay Jr.
Hoop Gravenberch.
2 -2
DT10
Promes ---------- Tadic ---------- Neres
Gravenberch - Van de Beek - Ziyech
Nico --- Martinez --- Schuurs --- Dest
-------------------- Onana --------------------
0 -3
NemanjaG
Persoonlijk denk ik dat het Gravenberch gaat worden. Dat hoop ik ook. Gravenberch heeft veruit de meeste potentie en lijkt nu ook een stuk verder te zijn dan pakweg een half jaar geleden.
Mazraoui op het middenveld is gewoon klaar. Daar komt hij echt te kort voor. Niet voor niets dat hij als " middenvelder " door is gebroken als rechtsback, had anders nooit het eerste elftal gehaald.
Eiting is een leuke gast en schijnbaar ook slim en mondig in de groep, maar ik vind hem echt net op vele vlakke te kort komen. Daar waar Gravenberch echt een moderne middenvelder is daar is Eiting dat zeker niet. Is net wat te traag en mist ook het fysiek (in ieder geval op dit moment).
Marin is te hopen dat hij echt wat meer gaat laten zien dan hij tot nu toe heeft gedaan. Ik denk wel dat het in hem zit maar het komt er zeker nog niet uit. Lijkt nu ook wel zijn kans te moeten pakken.
6 0
RobertoD
Martinez en schuurs centraal en gravenbergh de kans geven de komende wedstrijden.
Eiting, de jong en lang verhuren/verkopen.
2 -3
Ajaxxxisdebeste
Eiting heeft nog heel veel potentie
1 -3
jaribombari
Is Veltman ook geblesseerd dan?
5 -1
DeKenner
Voor mij is Mazraoui geen optie op het middenveld. In Ajax 1 heb ik hem daar geen goede wedstrijd zien spelen, dus Ten Hag hou hem daar aub weg! Ik hoop
dat Gravenberch nu gewoon een serieuze kans krijgt, want die heeft de meeste potentie. Marin kan wat mij betreft verkocht worden want daar kan ik maar moeilijk naar kijken. Eiting en Alvarez vertrouw ik wel als back ups.
3 0
Harderwijk
Schuurs moet spelen als je dat als trainer niet ziet en hem straft voor fout tegen Az ben je een slechte trainer. Ten Hag hoop dat je snel weg bent want je maakt voordurend de verkeerde keuze
1 -10
JariHeijden
Hahaha!!!!
Jaaaaaahhh, Ten Hag heeft het nog lang niet laten zien!!!! Tuuuuuurlijk!!!!!!!

Comedy capers is er niets bij!!!
2 0
Hans Kraay Jr.
Tot nog toe is Ajax dit seizoen actief op drie fronten. We spelen mee voor de beker, de EL en staan op het moment 1ste in de competitie.

Vorig seizoen win je onder Ten Hag 2 prijzen(beker en kampioenschap) en rijk je tot de halve finale CL.

En dat allemaal door de verkeerde keuzes te maken. Nou dan hoop ik dat Ten Hag nog lang voor ons de verkeerde keuzes blijft maken.
5 -1
Ajax27
hahaha... gefrustreerd? Schuurs kan er echt wel komen. Maar in tegenstelling tot iemand als de Ligt is het gewoon nog een menneke in het veld. Nog wat groeien in spierkracht en meedogenloze worden. uitstralen dat er niets valt te halen, en de slordigheidjes eruit halen. Maar de potentie zit er zeker, dus hij gaat zn kansen nog wel krijgen.
1 -1
NemanjaG
Schuurs mag wel eens wat medogenlozer worden. Goede voorbereiding gehad in het begin van het seizoen maar pakt toch niet echt door. Kan me bijvoorbeeld wedstrijd tegen Heerenveen thuis herinneren toen overtguigde hij ook verre van.
2 0