Bezoekersaantal Ajax tien procent gestegen in tien jaar

ThijsZwagerman, 15-01-2020 om 19:25, 8797 views, |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Voetbal International heeft berekend dat Ajax bij thuiswedstrijden gemiddeld tien procent meer bezoekers trekt dan tien jaar geleden. In een uitgebreide video stelt het medium dat Ajax in het afgelopen decennium de op drie na grootste (relatieve) groei heeft doorgemaakt van alle Eredivisie-clubs.

Slechts de bezoekersaantallen van FC Twente (zestien procent), Heracles Almelo (negentien procent) en PEC Zwolle (57 procent) groeiden in de afgelopen tien jaar relatief meer dan die van Ajax. Tom Knipping, journalist van Voetbal International, legt uit hoe de stijging bij Ajax tot stand is gekomen. ‘Er zijn in de loop der jaren natuurlijk wat plaatsen bijgekomen, een paar duizend plekken ten opzichte van hoe het eerst was. Als ik het goed heb, komen er nog eens duizend plekken bij. Die vier grote openingen in de hoeken worden nog voor het EK 2020 dichtgebouwd, dus dat levert weer extra plaatsen op.’

Hoewel Knipping vol lof is over de groei die Ajax heeft doorgemaakt en de sfeer die er inmiddels in de Johan Cruijff ArenA hangt, vindt de journalist het wel zonde dat Ajax geen eigenaar van de Johan Cruijff ArenA is. ‘Het grote nadeel voor Ajax is dat zij niet alles voor het zeggen hebben. Ze hebben het stadion namelijk niet in eigen handen. PSV heeft dat bijvoorbeeld wel en kan daardoor wat meer inkomsten genereren. Maar nog belangrijker: PSV kan het voetbal altijd voor laten gaan. Bij Ajax is het regelmatig voorgekomen dat er nog even een concert van bijvoorbeeld U2 was, terwijl Ajax kort daarna een belangrijke voorronde in Europa had. Dat is niet altijd in het belang van Ajax.’

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajax0403
Ik ben al weetikveel hoe lang lid van de supportersvereniging en heb dus een Supporters Club Card. Paar jaar geleden kon je nog wel losse tickets kopen, maar de laatste twee jaar echt bijna onmogelijk. Zeker als seizoenkaarthouders nog extra kaarten kunnen kopen voor bijvoorbeeld de EL, bovenop hun eigen plek.
Jammer wel, maar als ik het goed begrepen heb is Ajax wel bezig met een soort system zoals ze bij FC Barcelona hebben. Daar kunnen seizoenskaarthouders hun plek afstaan als ze niet kunnen. Zo'n kaarten-marktplaats moet, met de techniek van nu, tocht te realiseren zijn. Ik zou dat van harte toejuichen.
0 0
Ferd
"de laatste twee jaar echt bijna onmogelijk"? Alleen als je de krenten uit de pap wilt, maar voor gewone competitiewedstrijden is het nog altijd vrij simpel.

Ik woon in Azie, december 2018 was ik voor een familievakantie terug in Nederland. Ik heb mijn zoon toen meegenomen naar Ajax - Graafschap. Zonder clubcard toch gewoon kaartjes besteld, geen enkel probleem.
1 0
Ajax0403
Nee, niet eens de krenten uit de pap. Ik heb pas geleden nog geprobeerd om kaarten te kopen voor wedstrijden in de 2e seizoenshelft. Voor normale wedstrijden, niet de toppers. Lukte gewoon niet helaas.
0 0
afcasven1995
Grootste probleem zijn de bedrijven die 10 seizoenskaarten aanschaffen en uitdelen aan werknemers, die vaak niet eens iets met Ajax hebben. Die mensen gaan dan alleen tegen Psv, Feyenoord en de kampioenswedstrijd. Echte Ajax fans die alle wedstrijden willen gaan kunnen daardoor geen kaartje kopen.
2 -1
Ajax4xbestevaneuropa
Nu nog wat regels dat je per seizoenskaart maar 5 wedstrijden mag missen en/of dat je je kaart verplicht bent uit te lenen als je niet gaat. Ook bij langdurige ziekte of wat dan ook,als Ajax ziet dat je vaker dna 5 keer niet bent geweest in een seizoen moet je maar een straf bedenken,en als je 2 seizoenen op rij 15 keer niet komt mag je lekker wegwezen.'Staan mensen te trappelen om naar Ajax te gaan.
Er zitten nog zat mensen op de tribune die denken dat ze de baas van hun hele vak zijn, met andere woorden Als 3 man gaan staan en zingen of een beetje 'gek doen' dan meteen moelijk doen en roepen Moet je maar in F gaan zitten. Je beleeft voetbal in een stadion of niet waar je ook zit, kan je niet tegen mensen die meeleven of zingen dan moet je lekker op de bank kijken.
En een 3e ring zou natuurlijk fantastisch zijn, maar doe er dan meteen minimaal 15.000 bij en niet dat je op 63.000 uitkomt. Onderzoek of Ajax ook tegen Heerenveen 60.000 tot 65.000 mensen kan aantrekken. Je moet naar de bezettingsgraad kijken, bij barca kunnen er 100.000 in dus als er tegen mallorca of bilbao 70.000 zitten dan is dat meer dan 25% dat niet bezet is. Dus als Ajax 65.000/70.000 stoelen heeft dan mogen er tegen Groningen best 55.000/60.0000 zitten. Reken maar dat voor de toppers je makkelijk 70.000 kaarten verkoopt.
1 -3
Van Reenen
Ik meen mij te herinneren dat Ajax heeft laten weten een wachtlijst te hebben van 30.000 mensen voor een seizoenskaart.
1 0
Ferd
Dat Ajax zou moeten stimuleren dat de bezettingsgraad omhoog gaat, daar ben ik het mee eens. Geef tijdig aan bij Ajax via een online systeem dat je niet kunt, Ajax verkoopt de kaart door en jij krijgt korting op je nieuwe seizoenskaart bijvoorbeeld. Dan wint iedereen.

Maar daarna ga je de mist in. Het overgrote deel van de bezoekers wil rustig zitten en de wedstrijd zien. Als je wilt staan en springen doe je dat maar in de vakken waar de mensen zitten die het voetbal zo willen beleven.
0 0
Jelephi
Even terug naar school jij knul.
1 -1
AFCA1510
Een straf bedenken! zo, zo
0 -3
Jariiii
Ik heb de tijd in de jaren 80 nog meegemaakt dat je in De Meer blij was als er 10, 11.000 mensen waren. Dat was véél. Stond je daar met een man of 8.000 te kijken naar al die fantastische spelers.
4 0
Van Reenen
Stond? Ik zat op de 1e rij ongeveer op de middenstip t/o de eretribune. Meen dat onze tribune de Jack Reynolds tribune heette. De eerlojkheid gebied dat ik als 14 jarige jongen met mijn oom mee mocht en ik ook stond op de staantribune achter het doel aan de stadszijde. Leuke tijden trouwens met pissen tegen het hek bij de sloot aan de achterkant van die staantribune.
1 0
Eastwood
Nostalgische tijden waren dat.
0 0
Koningtoto
Tijd voor de derde ring. Drie sterren, drie ringen.
6 0
mgtow
Als ik met roltrap naar derde ring kan doe ik het zo. Niet al te duur en prima overzicht. Komt u maar.
0 0
GvanderK
Bouw die vierde dan ook maar alvast
1 -1
Ajaxxxisdebeste
Die vullen we makkelijk, vraag mij alleen af of daar met de uitbereiding rekening mee gehouden is.
1 -1
Juichtoon
Ja daar is rekening mee gehouden. 3e ring kan erop.
0 -1
johnantoni
Die vullen 'we' helemaal niet makkelijk.
1 -3
ZeeuwsAjax34
Binnen 2 uur nadat de sva leden konden kopen waren bijna alle kaarten voor de tweede seizoenshelft uitverkocht. Clubcardhouders nog niet aan de beurt gekomen. Die extra ring is binnen een half uurtje ook helemaal gevuld hoor.
0 0
Juichtoon
Zeker wel. Ajax ging in 1997 overnight van 14.000 gemiddeld naar 48.000 gemiddeld. We kunnen zo naar 62.000 gemiddeld, zolang je aan comfort naar niets afdoet of zelfs verhoogt.
2 0
Van Reenen
62.000 plaatsen? Wert jij dat zeker? Ik zou het toejuichen, maar er gaan nu ongeveer 55.500 mensen in, dus waar die andere 6500 mensen moeten zitten weet ik niet. Verklaar je nader. Alvast één duimpjes omhoog.
0 0
JSF
De seizoenkaart ook...
1 0