Zo deden 'afvallers' het in de Europa League

FinnDekker, 13-12-2019 om 11:55, 13021 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Nu voor Ajax na de uitschakeling in de Champions League niets anders rest dan de Europa League na de winterstop, lijken sommige fans met niets minder dan de winst van dit toernooi genoegen te nemen. Alleen de Cup zou het Europese seizoen nog echt glans kunnen geven. Maar hoe moeilijk is het winnen van de Europa League eigenlijk, als nummer drie van de groepsfase van de Champions League?

Het verleden wijst uit dat dit regelmatig gebeurt. Zeven clubs slaagden er sinds de invoer van deze opzet in het seizoen 1999-2000 in om de Europa League als 'afvaller' van het miljardenbal te winnen. Atlético Madrid flikte het bovendien twee keer, waardoor liefst acht van de twintig edities werden gewonnen door een van de halverwege ingestroomde ploegen. Onder hen ook Feyenoord, dat in 2002 beslag legde op wat toen nog de UEFA Cup was. Dit ten koste van Borussia Dortmund in de eigen Rotterdamse Kuip, nadat men derde was geworden in de poulefase van de Champions League.

Ook dit seizoen krijgen acht clubs uit het miljardenbal een herkansing om de Europese campagne te verlengen, waaronder Ajax. Deze nummers drie voegen zich na de winterstop bij de 24 nummers één en twee van Groep A tot en met L in de zestiende finales. Wil Ajax deze zomer de finale in Gdansk halen, dan zullen de Amsterdammers zodoende vier rondes moeten zien te overleven, eentje meer dan in de Champions League het geval is. 

Ajax kon zelf nog niet overtuigen

Waar Feyenoord er als afvaller begin deze eeuw dus in slaagde om het toernooi te winnen, daar kwam Ajax na uitschakeling in de Champions League op een niveautje lager echter nooit verder dan de achtste finale. Zes keer mocht Ajax zich als nummer drie melden in de knock-outfase van de Europa League, maar telkens werd er ver voordat de finishlijn in zicht was verloren.

Zo waren Auxerre (2005), Spartak Moskou (2011), Manchester United (2012), Steaua Boekarest (2013) en Red Bull Salzburg (2014) een maatje te groot. In 2015 ging het voor de laatste keer ook rap mis, in de achtste finale tegen Dnipro Dnipropetrovsk. De club uit Oekraïne, die in 2019 failliet werd verklaard, schakelde Ajax na een verlenging in de Johan Cruijff ArenA uit op basis van uitdoelpunten. Dat seizoen zou Dnipro uiteindelijk de verliezend finalist worden van de Europa League.

Wat dat betreft ging het Ajax in het seizoen 2016-2017 beter af. Toen men al in de groepsfase tot Europa League-voetbal veroordeeld was, maar uiteindelijk wél reikte tot de finale, die in Stockholm werd verloren van Manchester United. Dit kunststukje lijkt Ajax te kunnen herhalen, of beter: te kunnen overtreffen. Maar anders dan drie jaar terug zullen de Amsterdammers dit keer een van de favorieten zijn in plaats van de underdog.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
MisterAFCA
Waarschijnlijk spreekt de teleurstelling nog maar de EL interesseert me echt ff geen moer. Man wat zijn we weer genaaid door die graf UEFA deze CL campagne. Echt ziek van.
0 0
blueberry
Als ze die winnen spelen ze wel CL dus best interessant
0 0
Ajacied33
We kunnen dus loten tegen de nummers 2 uit de groepsfase van de EL en de slechtste nummers 3 uit de CL. De slechtste nummer 3 uit de CL is Club. En dan volgt Olympiakos met 4 dacht ik, en dan Sjachtar met 6. Dus gelukkig geen RBS nog.
0 0
AjaxDordt
Salzburg thuis, de meest kansloze thuiswedstrijd die ik ooit live heb gezien....
1 0
Ajax27
Dat was idd een drama. Maja met de kennis van nu... als je toen de basiself zag wat voor ons heel normaal was, niet te vergelijken. Duarte een basisplek op het middenveld, een voorhoede met Fischer (toen al lang uit vorm), Sigthorsson en Bojan. Tjah hoeveel hadden we ervan kunnen verwachten.
0 0
Ajacied33
Jezus, die ploegen door wie we werden uitgeschakeld vanaf 2013 zeg maar....Frank de Boer tijdperk kijk ik echt vol schaamte naar terug. Verwachtingen zijn hoog nu, ook bij mij. We zullen zien hoe het gaat lopen. Met een fitte selectie, echte motivatie en vorm/geluk kunnen we ver komen
0 0