Van Basten botste met Cruijff: ‘Maar heb altijd van hem genoten’

ThijsZwagerman, 04-12-2019 om 15:30, 9617 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Marco van Basten heeft nog altijd ontzettend veel ontzag voor Johan Cruijff. Van Basten en Cruijff kregen het met elkaar aan de stok tijdens De Fluwelen Revolutie, maar Van Basten koestert jaren na dato alles behalve een wrok richting zijn grote voorbeeld en leermeester.

Op de boekpresentatie van Van Bastens biografie Basta, komt de tweevoudig Wereldvoetballer van het Jaar te spreken over de tijd waarin hij botste met Cruijff. ‘In die tijd had Johan het bij FC Barcelona als adviseur heel goed gedaan. Meerdere Nederlandse trainers zijn daar toen succesvol geweest en daar speelde hij een belangrijke rol in. FC Barcelona kreeg toen alleen een andere voorzitter, de vriend van Cruijff ging weg. Hij wilde toen op dezelfde manier blijven adviseren, maar dan bij Ajax. Dat was op zich een goed idee, maar ik vond dat hij op een gegeven moment ging overdrijven’, vertelt Van Basten. 

In 2011 stond Van Basten op het punt om directeur voetbalzaken van Ajax te worden. De voormalig topspits trok zich echter terug nadat Cruijff een adviesraad wilde instellen om zich over de aanstelling van Van Basten te buigen. ‘Daardoor stond ik plotseling midden tussen mensen die niet wilden samenwerken. Dat functioneert niet voor mij. Dan houd ik het voor gezien’, zei Van Basten daar in 2015 over. 

Maandagavond blikte hij nogmaals terug op het incident dat plaatsvond in een, met name op bestuurlijk vlak, zeer onrustige periode bij Ajax. ‘In mijn ogen deed Cruijff niet de juiste dingen. Maar dat kan, want hij heeft uiteindelijk zijn eigen visie. Ik was het daar alleen niet altijd mee eens. Op een gegeven moment is dat toen een beetje gaan botsen, maar wel met alle respect. Je hoeft niet altijd door één deur te kunnen.’


'Er was maar één iemand in het Nederlandse voetbal en dat was Johan Cruijff', zegt Van Basten op de boekpresentatie van zijn biografie Basta over zijn leermeester.

‘Cruijff was mijn grote voorbeeld’

Van Basten geeft aan dat hij het meningsverschil uiteindelijk los heeft kunnen laten en dat vooral de mooie momenten met en de herinneringen aan Cruijff hem zijn bijgebleven. ‘Cruijff was voor mij dé speler en hij was mijn absolute voorbeeld. Er was maar één iemand in het Nederlandse voetbal en dat was Johan Cruijff. Ik heb Johan als jonge jongen bij Ajax meegemaakt. Ik speelde toen in het tweede en hij meldde zich aan met de vraag of hij even mocht meetrainen, omdat hij net aan zijn lies was geopereerd. Natuurlijk mocht dat en zodoende trainde ik toen dus met hem in het tweede.’

‘Later kwam hij definitief terug naar Ajax en heb ik met hem in het eerste gespeeld’, vervolgt Van Basten, waarna hij meer herinneringen ophaalt. ‘Ik heb ook tegen hem gespeeld, toen hij bij Feyenoord speelde. Ik heb hem als trainer gehad, we hebben samen gegolfd en ik ben bij hem wezen logeren in Barcelona. We hebben heel veel met elkaar meegemaakt en hij is een fantastisch mens. Ik heb altijd van hem genoten en hij was mijn grote voorbeeld.’

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: redactieas@live.nl)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
sv
Mooi stel!
0 0
Cupmetgroteoren
Klassiek geval van egobotsing, zo simpel is het. Van Basten wilde het op zijn manier doen, maar wist eigenlijk niet goed wat zijn manier was. Dan had je nog Cruijffs vrouw op de achtergrond, die Van Basten de deur wees toen.
0 0
PetrusKeizer
twee stijfkoppen. ja, dan botst t wel eens.
0 0
ajaxrulesz
Het stikt hier werkelijk van de verkapte voetbal penis homos. Beaam dit door mijn post te disliken.
1 0
Ferd
Ik zie er sowieso eentje, die post onder de naam ajaxrulesz
0 0
ajaxrulesz
Hou nou toch op stelletje voetbal homotjes hier massaal. Voetbal is leuk maar laten we het niet overdrijven. Van mensen als badr hari raak ik als persoon pas echt onder de indruk. Leuk hoor als die mensenmassaas die massaal achter een lederen voetbal aan rennen maar die mensen die bewonder ik niet net zo als al die mensen op dit forum. Ik noem een badr hari , wat te denken van mij helden als cody Lundin, of Bear grylls dat zijn pas personen waar ik daadwerkelijk tegenop kijk. Met name Cody \hou nou toch op met dat verheerlijken van voetballers wat nergens op slaaat.
0 -6
redfella
lol ? je kijkt te veel tv vriend blijkbaar aangezien al die tv Namen die je noemt. die tv programma's zijn in elkaar gezet dus zeg maar met een script en aandikken hier en daar.
je kan zo veel tv kijken vanaf je bank stel en je zogenaamde helden bekijken en denken dat jij ook zo bent maar geloof me dat ben je niet. En al helemaal niet aan jou om een top sporter af te vallen die alles gelaten heeft in het leven om alles te bereiken, en was zijn enkel iets beter geweest dan was ie nog wat langer de beste geweest vriend .
en nog wat, als je dan een goede vechter wilt noemen en een goed mens die hard werkt kom dan aub niet met die Badr Hari aub, die heeft al bewezen zeer triest te zijn in en buiten de ring .verspilling van talent is Badje Harrie
0 0
Restored
hoeveel heb jij gezopen joh
1 0
Sterspeler
Badr Hari heb ik geen bewondering voor. Gedrocht van een persoonlijkheid.
Je zit op een voetbal forum. Als het je niet zint, ga dan lekker naar Hari Showtime.
3 -1
ajaxrulesz
ordinaire cum guzzler sterspeler dat je er bent
0 -5
ajaxrulesz
Hahah.dat bedoel ik dus vuile penislekker dat je bent. meteen met een weerwoord komen op mijn almachtige op waardheid beruste statement.
0 -3
PetrusKeizer
de AS redactie ligt duidelijk op 1 oor. Verwijderen, deze troep, aub.
0 0
FrankBeton
Cruijff was dol op confrontaties
0 0
AjaxDaniel
https://www.telegraaf.nl/sport/424067506/veldbestormer-lille-ajax-zet-shirt-ziyech-gelijk-te-koop

Haha wtf???
0 0
PetrusKeizer
dat is niet dat kind. zn zogenaamde vader heeft dat shirt in ontvangst genomen, hoe kon je eigenlijk weten dat t de vader was? want dat joch was in geen velden of wegen meer te bekennen....
0 0
MichelAngelo66
Alsnog een boete van €10.000 geven voor het betreden van het veld. Zal papa leren.
0 0
alvin01
Jammer dat Cruyff op moment supreme in de WK finale '74 nou net niet zijn beste wedstrijd speelde.
Dat blijft uiteraard eeuwig jammer wellicht door het zwembad incident en ook heel jammer dat hij niet als coach de selectie van 1990 mocht doen als bondscoach, waar idd Michels ging voor liggen.....
2 -2
Bocarra
Rinus Michels zei ooit eens voetbal is oorlog. Maar hij had net zo goed kunnen zeggen. Cruijff is oorlog. Een geniale voetballer maar ook vaak een ongeleid projectiel dat de boel flink verstoorde. In 74, 76 en 78 hadden we WK’s en een EK moeten winnen maar door onenigheid, eigenbelang en geouwehoer in een zwembad ging een gouden generatie wat dat betreft verloren.
4 -11
Schwalbino
In de absolute top, op welk gebied dan ook, is iedereen in zekere mate eigenwijs. Het zijn stuk voor stuk mensen die hun eigen geschiedenis schrijven, hun eigen, uniek pad bewandelen. Het pad van beide mannen kruiste elkaar een paar keer. De eerste keer liepen ze een stuk samen en de tweede keer niet.
2 0
ajaxrulesz
\hun geschiedenis schrijven dat is juist, maar enkel op het moment dat ze in de prijzen vallen!. Dat proces daarnatoe zal hj niet eigenwijs kunnen zijn want voetbal is een teamsport en hij zal dus niet voornamelijk aan zichzelf kunnen denken. Onthoud dit goed. Goede team managers zijn vaak het tegenovergestelde van egoistisch of eigenwiijs omdat ze constant het teamproces moeten bewaken.
0 0
Schwalbino
Cruijff is diverse malen bij Ajax weggegaan, bij Oranje is hij weggegaan. Hij ging zijn eigen weg ook als het niet om prijzen ging. En toch is hij de grootste in de voetballerij. Minder prijzen dan Beckenbauer, Pele of Maradona maar toch de grootste.

Dertig jaar nadat hij is gestopt met zijn carriere als coach bouwen alle coaches voort op zijn ideeen.
4 0
ajaxrulesz
Hij is dan ook niet de beste coach, bij lange na niet!. Wel beste voetballer.
1 -5
Vlieske
Bij lange na wel.
2 -1
ajaxrulesz
nee joh.
1 -4
Ansjo
Cruijff is de grootste voetballer aller tijden. Als speler en als trainer. Alleen als speler gezien zal hij denk ik op dezelfde hoogte staan ongeveer met spelers als Pele, Maradona, Messi maar compleet gezien over zijn hele leven is hij de allergrootste op voetbalgebied.
7 -2
FrankBeton
Je overdrijft nu wat.
0 -2
Schwalbino
Totdat Messi als trainer met PSV de CL wint ;)
0 -1
AnsB
Cruyff was uniek en inhoudelijk één van de belangrijkste personen in het voetbal wereldwijd. Ik vind alles wat hij erover zei interessant en belangrijk.
Maar hij was qua persoon niet de makkelijkste: in feite eiste hij volledige zeggenschap en loyaliteit, want anders vertrouwde hij de ander niet. Pas als je zijn vertrouwen had kon hij tegengas accepteren (ik vind het echt een misvatting dat hij alleen ja-knikkers om hem heen had, integendeel zelfs).

Die 'meedogenloze' houding van hem (géén compromissen, wars van tactisch/strategische aanpak) is voor zijn manier van denken én de resultaten die hij haalde heel logisch, maar het heeft hem ook vaker dan strikt noodzakelijk met andere mensen in botsing gebracht, of harder in botsing gebracht dan strikt noodzakelijk. Dat was de andere kant van zijn manier van denken en behaalde resultaten. Ik zie dat als een gegeven, een consequentie van zijn genialiteit en de manier waarop hij is gevormd door het leven zelf. Jammer aan de ene kant, want hij had ons nóg meer kunnen brengen als hij ietsiepietsie plooibaarder was geweest, maar 'logisch' aan de andere kant, juist omdat zijn compromisloze aanpak hem (en ons) zoveel heeft gebracht.

De botsing tussen Van Basten en Cruyff heb ik altijd als zeer pijnlijk ervaren, maar ik denk absoluut niet in termen van schuld, eerder als botsing van karakters op een moment dat de belangen strijdig waren. Een misschien wel een onvermijdelijke botsing van twee grootheden die beiden 'meedogenloos' zijn in hun manier van denken/aanpak.
4 -2
Spectre
Ik vind dat je dat uitstekend verwoord hebt
0 -1
Schwalbino
"Jammer (...) want hij had ons nog meer kunnen brengen als".

Bij het artikel over Noa Lang schreef je dat Noa een randje heeft. Bedoel je zoiets hier dan ook?
0 0
AnsB
Ik geloof niet dat ik schreef dat Noa Lang een randje heeft, wel dat hij op enkele mentale aspecten nog niet helemaal 'klaar' is. Zijn ongeduld zit hem wel wat in de weg b.v. en - naar wat ik over hem las - liet hij ook wel eens het hoofd hangen na een mislukte actie, waardoor hij tevens niet altijd vanuit de teamdiscipline handelt.

In mijn ogen is niemand perfect, iedereen heeft wel wat eigenschappen die minder leuk of minder efficiënt zijn om succes te boeken.
Ik zou dat zelf niet snel 'randjes' noemen. Dan denk ik eerder aan echt negatieve, meer destructieve eigenschappen.
Ikzelf vind Cruyff altijd heel aimabel overkomen, maar ik snap wel dat hij voor anderen (en dan heb ik het niet over de nitwits en grote ego's) die vanuit een andere invalshoek kijken bijna onmogelijk was om mee samen te werken. Je bent óf voor hem en dan ook helemaal vóór hem en je laat je eigen, botsende invalshoeken schieten, óf je probeert toch die eigen invalshoek erin te krijgen - en in dat laatste geval had je snel een probleem met Cruyff.
1 -2
Web
Eens
0 -1
ajaxrulesz
helemaal eens goed stuk meid zoals wel vaker.. Cruiff was nu eenmaal geen hiddink maar veel mensen willen dit maar niet verteren.
0 -3
Babangida83
Heel mooi geschreven. Een kleine nuance, als t mag: Ik denk dat Cruijff uitermate goed wist dat om successen te behalen op absoluut topniveau, je alle koppen één kant op moest hebben. Dat maakte hem succesvol. Michels wist dat overigens ook. Als je dan daar tegen ingaat. Dan ben je die topprestatie aan t saboteren in weze. Veel mensen begrepen dat niet en voelden zich gelijk tegenstander van Cruijff. Ik vind dat eerder een tekortkoming van die mensen. Komt vaak voor in ego culturen. Sommigen hebben gewoon een verstandsverbijstering, anderen hebben andere belangen. Vooral die laatste categorie kon Cruijff erg slecht tegen, als ze dan bleven zitten. En gelijk heeft ie. Ik denk dat de confrontatie-tactiek nog steeds de meest effectieve manier is om dit voor elkaar te krijgen. De ander manier is 'tijd'. Maar in voetbal heb je geen tijd. En eigenlijk in t bedrijfsleven ook niet, overigens.
0 -2
AnsB
Bij Cruyff was dat waarschijnlijk wel de beste werkwijze, maar dat heeft vooral te maken met zijn uniciteit en genialiteit en wat mij betreft niet persé de beste werkwijze. Hij wist zóveel méér van voetbal dan anderen dat hij ook moeilijk water bij de wijn kón doen.
Bij meer gelijkwaardige relaties/situaties werkt samenwerking vaak beter.

Maar jazeker, het ligt ook aan de karakters: als je veel eigenwijze mensen laat samenwerken, dan gaat dat op den duur vaak botsen.
En dan laat ik de grote ego's liever buiten beschouwing. Die zijn er zeer zeker, maar ik vind óók dat dit te snel, te gemakkelijk wordt gezegd.
Bij de crisis van het Technisch Hart vond ik de situatie veel beter vergelijkbaar van die met Cruyff-Van Basten: botsende karakters op het moment dat je het niet meer eens bent én de belangen verschillen.
0 -2
geDaante
Precies, Cruijff had een hekel gekregen aan die bobo's, die niks van voetbal wisten, maar wel hun stempel op het technische vlak wilden drukken. Cruijff heeft ook niks met die bekende Nederlanders die rond Ajax hangen als leden en een colonnetje vormen. En terecht natuurlijk.

Maar vooral ook omdat hij altijd werd tegengewerkt door dat soort figuren. Een voorzitter die niks van voetbal weet en Cruijff eruit gooit omdat ie het puur vanuit ego beter denkt te weten bijvoorbeeld. En zo vaak is hij in zijn rug gestoken, of zat een andere 'kamp' steeds dwars waardoor het gekibbel werd.

Heel logisch dus dat hij koos voor mensen die hij vertrouwde. En dat konden dus ook Van Gaal pupillen zijn, zoals tijdens de FR. Helaas bleken zij zelfs onbetrouwbaar en een erg groot ego te hebben, en hebben zij Cruijff ook weer een mes in de rug gestoken.

Kortom, mensen schieten over het algemeen tekort om samen iets moois neer te zetten, daarvoor kan men het ego en het eigenbelang niet (voldoende) opzij zetten.
3 -3
BokkieBokstra
Gedaante jij ben een echte JC fan, heb je het boek van Auke Kok over Cruijff al gelezen? Lees er nu in een mooi boek, aanrader.
0 0
AnsB
Ja, maar de vraag is en blijft of Cruyff in sommige gevallen niet ook te eigenwijs is geweest of te bevooroordeeld.
Ik herinner me het conflict met de KNVB i.c. met Staatsen. Dat vond ik echt geen gewone bobo met een groot ego. Die man wilde het echt oplossen naar mijn idee.
Eerlijk gezegd weet ik totaal niet meer waar het over ging.

Cruyff is geen god, maar een mens van vlees en bloed, die ook (beoordelings)fouten heeft gemaakt en wellicht blinde vlekken had. En nogmaals: ik begrijp dat hij compromisloos was in het algemeen, maar je kunt altijd twisten of hij dat altíjd, bij elk detail, elke nuance en elk punt moest zijn. Strikt noodzakelijk gesproken.
1 -2
BokkieBokstra
Staatsen, Cruijff en het bondscoachschap? Het ging over een Fax.
0 0
ajaxrulesz
voetballers zijn juist mensen onthoud dit oed met bijbehorende beoordelingsfouten. laten we stoppen als nederlanders zijnde om voetballers nog langer te behandelen als kinderen van god en van onze liever heer die vanuit de hemel zijn gevallen. Het is goed maar laen we onze kritiische blik niet vergeten als nederlanders en voetballes zin nog altijd maar mense ndie achter een bal rennen. Er is dus geen reden om die mensen overmatig inte schatten.
1 -2
MichelAngelo66
Van Basten dacht het beter te weten. Wist ie niet.

Ik vind hem nu als analist echt heel prettig om naar te luisteren. Vroeger als voetballer heb ik hem veel in het stadion gezien en van hem genoten, daarna als trainer bij Oranje vond ik hem met van 't Schip ook een verademing. In zijn bestuurlijke pogingen was het gewoon niet veel naar mijn mening. Rare moves.

Met het stukje dat Cruijff het goed gedaan heeft bij Barcelona, maar meerdere trainers door succesvol waren en het 'op zich' een goed idee was om dit bij Ajax te doen, maar hij ging overdrijven, maakt hij zich wel een beetje belachelijk voor mij. Barcelona is geworden wat het is door Cruijff en niet door van Gaal of Rijkaard. En ook Ajax is geworden wat het is door Cruijff. Het verre verleden maar even buiten beschouwing gelaten... Zonder het zogenaamde overdrijven hadden we nog met Davids opgescheept gezeten, met v.d. Boog, die ten Have, met die andere gele kaarten uitdelende directeur, met die achterlijk Olfers, Paul Romer..... pfff wat voor pluche tijgers hebben we allemaal wel niet gehad.

Ik ben blij dat de grootste Ajacied aller tijden heel hard aan de boom heeft staan schudden. Eeuwig sneu dat hij er zelf niet van heeft mogen genieten, maar vanaf boven weet ik zeker een glimlach niet kan onderdrukken.
12 -1
JohnnyD
Heerlijk deze. Van mij een vette plus. Zachte heelmeesters, maken stinkende wonden. Lijkt wel alsof niemand dat meer begrijpt. Helemaal niet als je al weet wat voor vlees je in de kuip hebt. Hij kon gewoon niet anders dan de hard way spelen. Sterker nog, zelfs dit probeerde hij in den beginne soepel op te lossen en zich aan te passen, maar als dan zo'n Ten Have begint met dat denigrerende toontje van hem dat ook "mijnheer Cruijff" op cursus moet, ben je al snel klaar natuurlijk als je een beetje rechte rug hebt. Van Basten liet zich gewoon piepelen door die V/d Boog en later met zijn ongefundeerde inhoudsloze kritiek op Cruijff dat die hele opleiding eigenlijk geen fuck voorstelde. Dat was wel degelijk bedoelt als mes in de rug. In het kader daarvan vind ik deze uitleg van Marco ietwat hypocriet.
0 0
gi0vanni
Haha, juist ja. En hij is nog groter. Heeft met Rinus het totaal voetbal geïntroduceerd. Waarmee hij heel het voetbal heeft veranderd. Verder is iedereen die die het niet met Cruijff we 's was gewoon dom. Niemand heeft zoveel voor 't voetbal gedaan als Cruijff. De enigste waar je hem wat niveau betreft mee kon vergelijk was Rinus.
1 -6
Babangida83
Dan vergeet je nog zijn rol bij de oprichting van het vvcs en het zijn rol in het verbeteren van de commercie in het voetbal. (Samen met zijn schoonvader)
0 0
Web
Johan en Michels ging helemaal verkeerd
In 1990 ging Michels er zelfs voor liggen dat Johan niet met die geweldige generatie naar het WK kon
Heb ik Michels heel erg kwalijk genomen
De spelers hebben dat WK geen poot uitgestoken, wat ik weer jammer vond voor Beenhakker
3 0
JariHeijden
Eens over 1990. Maar in 1994 was het anders. Cruijff zou de eindronde doen en heeft er toch vanaf gezien. Dat nam ik Cruijff heel erg kwalijk.
0 -1
Babangida83
Als je weet dat dit was omdat zijn familie thuis gekidnapt was geweest en er werd gedreigd dat dit nog een keer zou gebeuren als hij naar t WK zou gaan, zou je mening dan anders zijn?

Bron: biografie van Cruijff. Maar Derksen heeft dit ook altijd volgehouden.
1 0
MichelAngelo66
Hehe eindelijk, ik ben het (gedeeltijk) met je eens :) Michels heeft toen een grote fout gemaakt. Zijn eigen ego voorrang gegeven ten koste van het Nederlandse voetbal, het Nederlandse volk.
Ik was vooral boos op Cruijff dat hij niet keihard heeft doorgezet toen. Ordinair of niet. Die spelers hadden ook moeten weigeren te gaan. Beenhakker had ik geen medelijden mee. hij had ook moeten zeggen .. "Johan gaat of niemand gaat". Maar hij had nog een rekening openstaan vanuit het begin van zijn loopbaan met Johan. Het is niet voor niets dat Michels hem benaderde. Een sluw een tweetje.
3 -2
Web
Jij vond dit dus ook normaal
In de Meer van de tribune afstappen, en op de stoel van Beenhakker gaan zitten?
Niet wachten tot maandag, en Beenhakker ontslaan?
Gaat nooit weer gebeuren in het voetbal ( gelukkig )
Dit zegt alles over dat verheerlijken wat jij doet
1 -3
MichelAngelo66
Waar lees je dat in hemelsnaam? Probeer nu eens een keer geen woorden in iemands mond te leggen. Weet je, jij zegt wel zo'n Cruijff fan te zijn, maar dat ben je helemaal niet. Wie denk je nou in de maling te nemen? Elke mogelijkheid waar je maar wat negatiefs kan zeggen grijp je met beide handen aan. Praat jij nou lekker over het verheerlijken door mij als je wilt. Als je daar nog je gerief uit kan halen moet je het vooral doen. Op jouw leeftijd moet je een betere leesbril opzetten en niet zo eigenwijs zijn... gewoon op houden tijdens lezen. Dan zie je er wat er staat.
4 0
Web
Welke rekening had Beenhakker nog op staan met Johan volgens jouw dan?
1 -3
Babangida83
Wat betreft de visie van Cruijff op voetbalbeleid betreft is die altijd vooruitstrevend geweest. De visie van Van Basten kennen we niet eens, behalve dat het als trainer niet helemaal goed ging. Tja, dan kun je eigenwijs zijn, of Cruijff gewoon even volgen en vertrouwen dat t goed gaat komen. Want dat kwam t dan altijd. Van Basten koos voor t laatste. Eeuwig zonde. Kun je je voorstellen als hij nu bij Ajax werkte. Dan had je een aanzien gehad als Ajax...
2 -2
aniet
Twee van ajax grootste spelers, die ook mensen blijken te zijn
Heb genoten van beide spelers, heb om Johan gehuild toen hij naar Barcelona vertrok
Heb om Marco gehuild toen hij afscheid nam
Maar heb waanzinnig genoten van de voetbalkwaliteiten van beide mannen
Daar gaat het voetbal om! en wat er in de pers staat, ach
5 -1
Web
Heerlijk zoals je het omschrijft, geniet ik van
2 0
Babangida83
Ik dacht ook even dat ik een stukje van jou aan t lezen was :-)
1 0
Simpelishetmoeilijkst
Met dit commentaar ben jevast van mijn generatie, want ook ik heb ontzettend genoten vsn beiden. Heb het geluk gehad Vooral Cruijff heel vaak te zien spelen in de mooiste wedstrijden, zoals de destructie van Inter in de finale, en die vsn dat nare Bayern in 1973.
Gelukkig zitten we weer in een goede tijd, met het voetbal waar we gek op zijn.
1 0
Web
Wat was dit een tijd ja
Wedstrijden tegen Benfica in de sneeuw verliezen, winnen in Portugal
beslissings wedstrijd in Parijs, vergeet je nooit weer.

Maar inderdaad nu is het ook weer goed
0 0
ReinBurg
Cruijff was voor velen onschendbaar maar hij zat er met zijn salarisplafond en jeugd inpassen enkel en alleen om te verpatsen ipv zelf oogsten plus mensen in de organisatie neerzetten en op 1500 km toekijken hoe ze met elkaar overhoop lagen toch echt volledig naast. De aanpak van de jeugd deed ie nou juist weer ijzersterk want Wim Jonk heeft daar veel verstand van. Johan beloofde terugkeer aan de wereldtop maar dat liep even anders....pas tien het strakke (financiële) regime werd losgelaten ging het weer beter.

Als trainer en zéker als speler is hij de grootste Nederlander óóit, echt onbetwist de beste!
3 -9
geDaante
Je vergeet dat Ajax er financieel slecht voorstond, door te hoge salarissen en transferuitgaven (en tegenvallend transferinkomsten), en dat Ajax eerst gezond gemaakt moest worden. Dus salarisplafond en even een maximum aan transferuitgaven. Allemaal heel logisch. Ook meer 'gratis' jeugd inpassen is net zo logisch om versneld financieel gezond te worden.

'Enkel en alleen om te verpatsen'.... Ten eerste is dat logisch om ook weer versneld financieel gezond te worden en straks wat te kunnen besteden (investeren in opleiding, faciliteiten, stadion, spelers, etc.), en daarnaast doe je alsof Cruijff het om het financiele gaat, dan heb je er echte geen ene reet van begrepen. Juist Cruijff wilde het financiele en bestuurlijke meer loskoppelen van het sportieve, het sportieve moest volledig voorop, prioriteit ten allen tijde. Maar om sportief te oogsten, moet je goede jeugd koppelen aan goede aankopen, en het liefst die aankopen langer behouden. Dat kan alleen als je daar de financiele middelen voor hebt, en dat heeft Ajax nu dankzij Cruijff.

Cruijff zou het salarisplafond gewoon hebben mee laten groeien met de groeiende financiele situatie. Je oordeelt dus op basis van eigen aannames, die gewoon niet kloppen.

Ajax doet het nu zo goed met name door uitstekende jeugd, en enkele voltreffers aan aankopen (ondanks de vele miskopen die helaas gedaan worden, kan dus nog veel beter), wat mogelijk is door een sterk verbeterde situatie.

Allemaal dankzij Cruijff. Had hij niet ingegrepen, zat Ajax nog met types als Jol, werd de was de opleiding belachelijk slecht gebleven, werd jeugd uberhaupt weinig kansen geboden, zat er ieder jaar een andere trainer door paniekreacties, ieder jaar paniekaankopen, etc.
7 -1
Web
En wie moest in die tijd met veel minder middelen trainer zijn?
Juist Frank de Boer. ( door jouw verguist )
Johan had ook grote miskopen, dus toch ook maar een gewoon mens
Ik durf te stellen dat jij niet genoten had van het Ajax van Johan
Met Frank Stapelton, Hennie Meijer, Arnold Scholten enz
En misschien wel de beste technische voetballer ooit in Nederland
Vanenburg moest vertrekken, en zal maar niet zeggen hoe, schandalig

Wil alleen maar aangeven dat Cruiiff ook een mens is, dat verheerlijken
2 -2
geDaante
Frank de Boer had samen met Overmars totale maling aan het TH en daarmee ook aan de afspraken. Deden samen zeer slechte aankopen meer gericht op bikkelvoetbal dan op technisch aanvallend voetbal, en de speelwijze ging werd steeds verschrikkelijker en laffer.
En met minder middelen had je nog steeds veel meer middelen dan PSV, Feijenoord en AZ. Maar als je steeds met 5 miljoen met types als Sigthorsson, Van der Hoorn, Gudelj, Zimling, Poulsen, etc., aankomt, en niet met bijvoorbeeld Van Dijk, Pröpper, en meer zoveel betere opties, dan weet je wel met wat voor trainer je te maken heeft. Die dacht ook werkelijk dat balletjes breed en terug op de helft van de tegenstander domineren was.

Zette Schöne op rechtsbuiten, een breker op 6. Het eerste wat Bosz zowat deed was die breker weg en Schöne op 6, twee linies terug! Voor meer veel meer voetbal. De Boer is gewoon een behoudende coach die voor Ajax te behoudend en defensief denkt, teveel hamert op balverlies en balbezit als doel inzet.

UIteraard zal Cruijff fouten hebben gemaakt in zijn leven, heb ik ook, teveel en soms ook hele grove.
Dat hoort bij het leven, daar leer je als het goed is van.
Maar waarom moet dat bij Cruijff steeds even vermeld worden? Zijn fouten? Toch even naar beneden halen? Is wel een Hollands trekje, en daar is zelfs dat gezegde voor; boven het maaiveld wegkappen.
7 -1
Mocrodammerr
normaliter zou ik zeggen "leven is tekort".. maar uitstekende tekst ouwe. helenaal mee eens Frank Boer is en was shit. schone op rechtsbuiten was lachwekkend en Sana of Saba weet ik veel - kregen we er ook nog bij haha. het was echt afschuwelijk. maar met cruijff aan het roer zouden we nu nog steeds ergens struggelen in de EL. Iets negatief over cruijff zeggen is bijna strafbaar in dit land.
3 0
Web
Ik zou het liever niet doen zijn fouten vermelden, maar stop dan eens met dit verheerlijken
Ik denk dat ik een groter Johan fan ben dan jou
Nogmaals Frank is was de eerste die Schone op 6 zette
Ook later op de vleugel klopt, maar waren er goede vleugel spelers toen? Nee
En Bosz deed het op verzoek van Schone, en aangeven van Bruinslot. Niet zijn eigen inzicht dus
Propper wilde Frank heel graag ( zoveelste keer )

Vanenburg is het ergste wat ik heb mee gemaakt ( schandalig die jongen zo beschadigen, en wat een speler )
1 -1
Ajax114
Jij begrijpt het ook al niet. Het is een complete misvatting dat Cruijff een salarisplafond wilde voor alle spelers. Hij was ook voor uitzonderingen en ik weet zeker dat hij grotendeels achter het huidige salarisbeleid had gestaan.
5 -2
Babangida83
De uitzonderingsregel is bijna door Cruijff uitgevonden. "Daarom is een uitzondering een uitzondering".

Maar dat salarisplafond was in t begin zeker belangrijk om de financiële huishouding op orde te krijgen. Daarna pas zou er flexibeler mee om gegaan mogen worden. Iets waar Van Duivenbode weer heel rigide in was.
0 0
Web
Johan heeft zelfs van Duivenbode in de RVC gevraagd
Om de salarissen niet uit de hand te laten lopen
Ik ben er van overtuigd dat Johan nooit voor de salarissen was, wat Tadic en Ziyech nu krijgen, had met Johan nooit gebeurt
1 -3
ReinBurg
Nee jij begrijpt het wel zeker? Hij heeft van alles beloofd mits zijn beleid volledig op werd aangehouden. En dat is wel gebleken van niet. Ik heb persoonlijk met Piet Keizer nog anderhalf jaar voor zijn dood gesproken en ik was perplex hoe hij het met mij eens was over de verkeerde aanpak van Cruijff en dat is ook wel gebleken.
1 0
geDaante
Als Cruijffs beleid was aangehouden, was het nog veel beter geweest momenteel, en ZEKER wat betreft de lange termijn, die nu door de nieuwe organisatiestructuur (terug bij af, TD met technische alleenmacht) zeer onzeker is geworden, en afhankelijk is van één passant.

Er is minder een rode lijn en duidelijke visie bij Ajax nu, minder lange termijndenken. Een passant (Ten Hag momenteel) bepaald even de speelwijze van niet alleen Ajax 1, maar ook de bovenbouw van de jeugd. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op.
4 -1
ReinBurg
Cruijff stelde Overmars aan....die verpatst elk jaar de beste spelers met meerjarig contracten....Nou dan weet je t wel.
0 0
geDaante
Cruijff stelde Overmars als TECHNISCH MANAGER, dus niet als almachtige Technisch Directeur, een positie die Overmars op achterbakse wijze zich eigen heeft gemaakt.

Hij moest binnen het TH puur contracten opstellen en onderhandelen, want dat kan hij, zeer goed gezien door Cruijff dus.

Dat Overmars de macht gegrepen heeft en dat hele TH uit elkaar gevallen is, heeft met gebrek aan wil, sturing en leiding van bovenaf te maken, enerzijds door een nog steeds Cruijff hatende en in de rug stekende RvC en bestuursraad, die het liever zagen klappen dan slagen, en een slappe directeur in de vorm van Van der Sar, waar Cruijff liever de sterke Ling wilde, om die jongens in het gareel te houden en alles bij te sturen waar nodig.
3 0
LammertAlbertus
RvC Technische Zaken zgn namens JC, Theo van Duivenbode is hierin de boosdoener , hij maakte tegen alle afspreken in Overmars lid vh TH en TD. Cruijff's TH idee was louter per (3)-heid van stemmen iets doen of dingen niet doen . En zeer eigenwijze eigenheimer Van Duivenbode is hier de oorzaak dat Cruijff's origineel meteen al naar de galemiezen ging.
0 0
BRAMHOUTEN
Wat ben ik blij dat ling niet bij ajax zit. deze oplichter liegt al als hij fluit. vd sar en overmars doen het prima. ben blij dat Cruijff zijn nek heeft uitgestoken en dat hij de revolutie in gang heeft gezet. maar ik verbaas me wel dat er sommige zijn die denken dat Cruijff geen fouten heeft gemaakt. zelfs cruijff erkend dat hij niet alles goed heeft gedaan. weet zeker als hij dit huidige ajax ziet spelen hij ontzettend aan het genieten is
0 0
Wimmel
Een sterke Ling? In welk opzicht? Ling heeft al meerdere keren bewezen er vooral voor Ling zelf te wezen. Puur een groot ego en een grote inschattingsfout van Johan.

Overmars heeft niets achterbaks gedaan, hij heeft gedaan wat hij moest doen en deed dat dusdanig goed dat hij meer verantwoordelijkheid kreeg. Dat hij van daaruit enkele impopulaire maatregelen moest nemen tov het door Johan gewenste technisch hart was jammer, maar noodzakelijk.

Johan was en is een held, op voetbalgebied, als trainer en als mens en groter zal ik ze niet meer meemaken.
Maar zakelijk gezien is Marc vele malen beter en sterker en ik ben dolblij met hem als TD. En ja, ook hij heeft miskopen maar vangt doorgaans genoeg voor die miskleunen waardoor het per saldo niet veel kost. Het valt compleet weg bij de wel geslaagde aan en verkopen. Ajax heeft er financieel en sportief decennia lang niet zo goed voorgestaan en het voetbal is oogstrelend. We domineren eindelijk weer.
1 -1
FreddyAX
Eens, geDaante draaft door in een blinde verering van Jonk en Cruijff en nog blindere haat naar een ieder die in zijn ogen Cruijff onrecht hebben aangedaan.

Onbegrijpelijk genoeg kan hij daar geen nuance in aanbrengen.
Daarbij neemt hij allerlei stellingen in op basis van zelfgemaakte aannames die hij als feiten weergeeft.

Ik vind dat een enge vorm van verafgoding die extreem is in zijn vorm.
1 -2
geDaante
Dus vanaf dag 1 je niet aan de zojuist gemaakte afspraken houden vind jij normaal?

Jonk tegenwerken en ook structureel negeren vind jij normaal? Er helemaal niks aan doen het TH bij elkaar te houden en te helpen laten slagen vind jij normaal?

Cruijff laten stikken vind jij normaal? Ieder mondig persoon eruit werken en ja-knikkers en vriendjes aanstellen vind jij normaal?

Overmars kan daarbij zakelijk wel sterk zijn, maar qua inzicht in aankopen en talent snapt hij er werkelijk niks van, met vele miskopen als gevolg.
1 -1
LammertAlbertus
Gedaante komt met visie
0 -1
FreddyAX
Cruijff was zeker zakelijk en bestuurlijk geen wonder ,daarbij was hij ook niet een man die streefde naar hegemonie in een organisatie.
Cruijff gebruikte niet zelden conflicten om zijn doel te bereiken en niet zonder resultaat.

Helaas kan dat niet in een organisatie die uit veel schijven bestaat en waar je draagkracht nodig hebt om zaken te realiseren,.
Aanvankelijk stond iedereen achter Cruijff totdat er duidelijk werd dat zijn aanpak ook moeilijke kanten had, daar kon Cruijff dan weer niet mee omgaan en ontstonden er twee kampen.

In hoofdzaak is er gebeurt wat Johan wilde; sporters in de bovenlaag van de organisatie trekken aan de touwtjes.

De gekozen structuur bleek gewoon niet te werken vooral doordat er onvoldoende was vastgelegd wat de taken en verantwoordelijkheden waren en deze links en rechts teveel overlap hadden.

Dat is misschien jammer , achteraf blijkt de Cruijff revolutie alsnog een forse impuls te zijn voor de weg omhoog, laten we daar nou dankbaar voor zijn en stoppen met alle negatieve elementen op de voorgrond te plaatsen.
1 0
Web
Wat ben ik blij met Overmars
Super blij,
0 0
Web
Reinbug jij hebt het bij het goede eind
Keizer had het helemaal gehad met Johan
2 -1
geDaante
Wat had Keizer bewezen als adviseur en inrichter van een betaald voetbalorganisatie? Juist, helemaal niks.

Cruijff meer dan wie dan ook in de wereld.

Zo'n iemand moet je gewoon de ruimte geven, net als Apple uiteindelijk met Steve Jobs deed.
3 -3
LammertAlbertus
Plan Cruijff ware beter Plan Keizer-Cruijff dan hadden beiden denk ik ook wat langer geleefd en was Ajax1 vol met top top opgeleide eigenkwekers dan was Ajax nu al een tijdje de absoluut mooiste beste geweest. Maar helaas was Plan Cruijff ook een (commercieel) vehicle van Cruyff Foundation Johan Cruyff Institute , waardoor het helaas niet lang kon voortbestaan .
1 0
Schip
Wat een gezwets.

Keizer had al veel eerder een rapport uitgebracht met dezelfde kritiek op de opleiding en het aankoopbeleid. Identiek aan wat Cruijff later produceerde - en liet schrijven door anderen.

Kwam in het onderste laatje van bestuur Coronel terecht, met plucheklevers als Van der Aat en vdBoog, die enorm veel schade hebben aangericht.

Keizer was met Cruijff de bedenker van de spiegelzijde van totaalvoetbal. Michels had het als defensief instrument ontwikkeld, Keizer en Cruijff als aanvallend wapen. Zoals altijd weiger je credits te geven aan deze grootheid, omdat je mond maar plaats heeft voor 1 en niet voor 2 kwakkies.

Keizer had hier gelijk in. Cruijff maakt fouten en behoorlijke ook. De FR was er overigens geen van. Het introduceren van een TH wel, althans wel in die vorm. Keizer pleitte terecht voor mensen met ervaring en een track record. Cruijff heeft zich, anders dan jij, ook nooit in bochten gewrongen om fouten toe te geven. Die deed daar niet zo spastisch over op latere leeftijd.

Maar jij denkt al jaren dat als je niet elke scheet van Cruijff vereert als goddelijke interventie, dat mensen zijn nalatenschap onvoldoende eer aan doen.
1 0
geDaante
Overmars was uitstekend in dat waarvoor hij aangesteld was; onderhandelen en zaken doen, dus als Technisch Manager, niet als Technisch Directeur, de functie die hij zichzelf heeft weten toe te eigenen.

Jonk was uitstekend als opleider, noodzakelijke hervormingen doorgevoerd en door bovenop nog veel meer uitstekende hervormingen, waardoor de opleiding van vele malen hoger niveau is, en meer toegespitst op het Ajaxvoetbal.

Bergkamp een ideale individueel trainer. Alleen De Boer was een mispeer, maar die zat er al onder Van der Boog, kreeg de kans van Cruijff na kant te hebben moeten kiezen. Van der Sar was een slap alternatief voor Ling, waar Cruijff dan maar akkoord mee moest gaan.

Dus veelal zeer getalenteerde oud-voetballers op de juiste plek. Het is gebrek aan sturing, leiding en de wil om het allemaal te slagen van bovenaf geweest, dat het gekibbel werd tussen de oud-voetballers, hun ego kreeg teveel ruimte en er was geen leiding.
3 -1
LammertAlbertus
Jonk heeft topvisie is een top trainer-coach, maar geen sterke leider / communicator . Plan Cruijff Leiding had louter ietwat nerdy introverte mensen De 3J's Jonk Jongkind Jasper als ook Overmars
1 0
FreddyAX
Van der Sar een slap alternatief voor Ling?
Ik ben blij dat dat gedeelte nooit is doorgegaan, Ling is een man die ik op geen enkele manier vertrouw en die geen capaciteiten heeft om een grote club als Ajax te begeleiden.

De Boer werd doorgeschoven vanuit de jeugd, er waren weinig andere alternatieven gezien ook de financiële positie.Zijn band met Cruijff was goed overigens.
1 0
Web
Mag ik oprecht vragen
Ken jij Keizer wel?
Over voetbal inzicht gesproken
0 -1
geDaante
Keizer heb ik goede dingen horen zeggen.
Op veel vlakken in lijn met Cruijff, en dat is nou zo dom en onbegrijpelijk van Keizer geweest, en laf vind ik.

Als je te maken hebt met allerlei bobo's bij Ajax die niks van voetbal weten, en de dienst uit maken, en Ajax langzaam naar de afgrond brengen (pre-revolutie), en maar niet bij Ajax weg te slaan zijn, en Cruijff grijpt eindelijk in, en moet ENORM veel moeite doen om binnen te komen, wat maar net gelukt was, dan ga je als Keizer zijnde toch niet Cruijff tegenwerken omdat je het op een paar puntjes niet helemaal eens bent? Dan ben je toch belachelijk blij dat een oud-teamgenoot en bewezen VISIONAIR eindelijk inspraak krijgt? Omdat deze visie zoveel dichter bij die van jou ligt?

En Cruijff kon nog steeds alle steun gebruiken, want hij werd al flink tegengewerkt. Maar nee, het ego van Keizer moest zich ook weer even melden, en ook dwarsliggen.

Daarmee heeft Keizer net als al die anderen Cruijff ook laten vallen, vanuit het eigen ego.
6 -1
LammertAlbertus
Nee goede beste Gedaante hier ga je mis, Johan Cruijff had Plan Cruijff samen met Piet Keizer moeten doen en of je dan draagvlak had gehad door de gehele club
1 0
Web
Dus als je niet doet wat Cruijff wil laat je hem vallen?
Heel bijzonder.
Keizer stond dagelijks bij de jeugd te kijken, die wist meer wat er aan voetballers rond liep dan Johan
Die deed alles op afstand, dat werkt niet
0 0
Babangida83
Is wel saillant. Voordat Cruijff wegging bij Ajax (Als voetballer) gingen de rest van de spelers ook ineens denken dat ze allemaal de wijsheid in pacht hadden. Ze begonnen zich een beetje tegen Cruijff te keren, die de boel scherp probeerde te houden. Cruijff vertrok en een aantal donkere jaren volgden.

De geschiedenis heeft zich herhaald. Keizer had er dus niks van geleerd. Ook bij de revolutie had hij Cruijff moeten steunen. Net zoals Swart.

Mooi voorbeeld die van Jobs.
3 0
geDaante
Precies, dat schrijf ik net ook, Cruijff had zijn steun goed kunnen gebruiken.
0 -1
Web
Zitten twee kanten aan
Je hebt gelijk toen Johan naar Barcelona ging was het over. Maar het team was ook al heel lang bij elkaar, afgestemd op Johan
Maar daarom kan Keizer ( die wel goed bleef spelen )
Wel een enorm goed spelinzicht hebben toch?
0 0
Babangida83
Van Keizer is algemeen bekend dat hij een erg goed spelinzicht heeft. Maar ook hij had Cruijff moeten volgen (Stay united). Uiteindelijk is Cruijff de grote man. Bij twijfel dus Cruijff volgen.

Cruijff heeft altijd volgehouden weg te zijn gegaan omdat men niet meer achter zijn leiderschap stond (in weze). Wat er toen allemaal is gebeurd, is heel menselijk, maar wel erg jammer. Ze hadden zichzelf overschat en Cruijff daarmee onderschat.
0 0
FreddyAX
Dat is een wel heel enge manier van redeneren; als je het niet met iemand eens bent dan doe je er goed aan om dat te uiten en als dat er in uitmond dat je dan dat individu niet meer steunt dan is dat zo.

Deze wat dictatoriale wijze van steun betuigen en ja knikken moeten we vooral niet hebben, ook niet als het gaat om Cruijff of eender wie dan ook.

Ronduit fout om iemand te moeten volgen lijkt me.
1 0
ReinBurg
Moet wel zeggen dat ik voor beiden diep respect had. Ik was niet van een kamp. Beiden zijn iconen en dat ze niet meer onder ons zijn is vreselijk. Johan zou ook genieten als ie dit kon zien, net als Piet.
0 0
MichelAngelo66
Je draait de zaak een beetje om. Heb je dat echt niet in de gaten?
2 -2
Web
Heb je een poster boven je bed hangen?
0 -1
MichelAngelo66
Misschien moet je eens echt gaan nadenken wat Cruijff nou eigenlijk wilde. Wordt zo moe van gasten als jij die alleen maar vanaf de zijkant met die zogenaamde correctheid komen zwaaien. Enig in stomme opmerkingen plaatsen. Waarom denk je dat zo'n salarisplafond gewenst was? Omdat het financieel allemaal hosanna was? Dat het misschien ook een signaal was om de jeugd wat meer respect naar Ajax te laten krijgen, dat het een eer moest zijn om bij Ajax te spelen? ja dan lopen er paar, so what? Nee ga lekker over een poster beginnen, ben in de zeventig jaar oud en dan kom je daar mee. Mijn hemel.
2 0
Web
Zijkant, ik ben al meer dan 50 jaar dagelijks met Ajax bezig
Bij Johan hadden Tadic en Ziyech NOOIT deze salarissen gekregen. Was Johan WEL tegen
Zou eens een telefoontje doen naar Theo van Duivenbode.
Marc Overmars ook goed.
Zeventig jaar oud, en dan nog niet zien dat ook Johan heel veel fouten heeft gemaakt. Ook jij weet niet wat zich afgespeeld heeft tussen Johan en Marco. Waarom zij Marco nee?
Dat verheerlijken kan ik nog enigszins begrijpen bij de jongeren
Maar jij met levenservaring.
kom op man

Nu lijkt het dat ik geen Johan fan ben, maar dat ben ik heel erg zelfs. Maar ik ook maar een mens net als jij en ik
0 -1
MichelAngelo66
Haha...Mijn laatste zin in de post hierboven mist het woordje 'je' zie ik. kan het niet wijzigen, maar het moet zijn ''ben JE in de zeventig jaar oud ...."

Bij mij duurt het nog eventjes dat ik zeventig ben gelukkig. Maar goed, ik verheerlijk Cruijff niet, het kortzichtige over een ordinaire revolutie en salarisplafonds en limieten stoort me gewoon. Cruijff was op zijn tijd vast een drammer en onuitstaanbaar, maar zo zijn er wel meer. In Nederland heeft hij altijd de wind tegen gehad, omdat Nederlanders altijd wat te zeiken hebben over mensen die vooruitstrevend zijn. Ik vind dat hij heel veel goed heeft gedaan, zeker met zijn laatste kunstje bij Ajax. Ajax, zijn familie, raakte verstrikt in een verstikkend web (grapje) van ellende. Sportief en financieel werd het van binnenuit uitgehold en hij kon het niet aan zien. Hij legde zijn hoofd op het hakblok, niet jij, niet ik.
2 -1
FreddyAX
Ja dat spant nu toch wel de kroon, in mijn ogen is Cruijff ,terecht, een van de mensen die vrijwel altijd boven alle discussie of twijfel is verheven.

De rol die Johan heeft gehad bij zijn revolutie binnen Ajax is van zeer grote betekenis en was zonder hem niet mogelijk geweest.
Johan had de invloed en power om de zaak op de schop te nemen, met succes,ook al is dat niet volledig naar zijn inzichten verlopen.
1 0
Mocrodammerr
ik denk dat hij het zei omdat hij zei dat ie pijn aan zn zij had. ok flauw
0 -1
MichelAngelo66
Misschien van de 100 situps dan... ook flauw
0 -1
ReinBurg
Nee ik vertel zoals het is maar de heiligheid van Cruijff maakt het voor alle meepraters lastig om ook eens een kritische eigen beeldvorming over de grootste Ajacied ooit te geven. Daar zit jouw denkfout.
1 0
Laurel71
Die foto van twee geweldige rasvoetballers, op een veldje langs de straat en trambaan, waar je elke dag naar kon kijken zonder poespas - open voor iedereen. Als we toen wisten hoe bijzonder dat is, hadden we er waarschijnlijk elke dag met duizenden gestaan. Mooi.....
8 0
Web
Ik stond gewoon in de Meer vlak bij het veld
Je kon er zo oplopen enen handtekening van de jongens vragen, wat een tijd
Blak voor de deur bij het beton dorp waar Johan woonde
1 0
Indojood
Geen wrok maar wel Johan publiekelijk affakkelen in een column in VI.

Teksten als "Ajax laat zich gebruiken door Cruijff zonder dat ze het waarschijnlijk doorhebben" en "het hele Cruijff-verhaal is een fabeltjeskrant waar niemand iets over durft te zeggen."

Vandaag gaat alles wat Marco zegt erin als God's woord in een ouderling. Ik doe niet mee aan deze plotselinge verering.

Geweldige voetballer, na Jopie wellicht de beste NL voetballer ooit. Punt.
4 -1
MichelAngelo66
Van Basten was toen echt de weg kwijt als je het zo weer terug leest. Hij moet zich gewoon met het spelletje bezig houden, verder niet. Dat doet ie goed, heel prettig om hem te horen analyseren. Toen hij een bestuurlijke functie wilde bekleden bij Ajax was hij nog zo groen als gras. Hij had gewoon goed moeten luisteren en niet zo eigenwijs moeten zijn. Cruijff had helemaal gelijk dat hij er een stokje voor stak. Die gelijkmatige weg toentertijd was niet mogelijk. Er moest rigoureus een bezem doorheen. Goedschiks of kwaadschiks. Soms kan het niet anders, al krijg je zoals toen Cruijff, Jonk en Bergkamp, alle bagger over je heen.
2 -1
Web
Lees het verhaal van Schip hier onder eens
Dat verheerlijken wat jij constant doet, gaat veel te ver.
Volgens jou deed Johan alles goed?
Weet jij waarom van Basten nee zij tegen Johan?
0 -1
MichelAngelo66
Ach man, je leest wat je wil lezen en gaat daarop aanspreken? Ik kan prima lezen. Of kom je nu weer met dat je Cruijff hebt zien spelen en dat je het dus allemaal weet? Cruijff was allerminst foutloos. Zal bloed irritant geweest zijn soms om met hem samen te spelen of werken. Maar hing zijn nek in een strop toen hij de handschoen oppakte. jij bent een echte Nederlander.... lekker vanaf de zijkant roepen dat het niet goed gaat, niks doen en dan iemand veroordelen die zijn grote naam te grabbel gooit als ie ergens de bezem doorheen haalt. Dan is het allemaal ordinair en wat al niet meer. Schei toch uit man. dat deed ie om zijn cluppie te redden. om jou weer te laten genieten van het Ajax waar je mee groot bent geworden.
2 -1
FreddyAX
Ik begrijp eigenlijk niet wat nu het strijdpunt is tussen jou en Web.
Als ik jullie commentaren lees dan zijn jullie het veruit over de meeste en belangrijkste zaken eens.

We zullen er allemaal, niemand uitgezonderd, mee moeten leren leven dat we geen volledig beeld hebben van de zaken zoals die afgespeeld hebben.
Dan is het ook weinig zinvol om je gelijk te halen als dat gaat over details waar niemand hier het fijne weet, alhoewel sommigen dat wel veronderstellen.
1 0
Schip
Maar je doet wel mee aan kritiekloze verering van Cruijff?

Ik doe sowieso niet aan kritiekloze verering. Omdat zowel Cruijff als Van Basten gewone mensen zijn met al hun kwaliteiten en gebreken. Van Basten is eerlijk, maar heeft oogkleppen op en Cruijff is veel te dwingend geweest in bepaalde opzichten, al had hij vaak genoeg gelijk.

Ik stond ook achter die FR en behoorde ook tot de groep die al flink daarvoor kritiek had op de opleiding, de selectiecriteria en de soort trainers die Van Gaal's speelwijze copy paste invoerden bij de jeugd, terwijl die daar helemaal niet geschikt voor was.

Het was terecht dat er wat moest gebeuren en Jonk en Bergkamp zagen het als eerste van de jeugdtrainers. Die staken hun nekken uit. Alleen daarom al verdienen ze veel meer credits dan ze hier vaak krijgen. Zij effenden de weg voor die dodelijke column van Cruijff.

Mensen als Bergkamp en Jonk, die de noodzaak van verbetering van het kwaliteitsniveau in de opleiding blootlegden en bespreekbaar maakten, Frank de Boer die het positiespel en leuke voetbal weer in de jeugd bracht als jeugdtrainer, Cruijff die zijn reputatie verbond aan het 'herijken' van de opleidingswaarden en filosofie. Ze hebben allemaal bakken stront over zich heen gekregen, maar ze waren cruciaal voor de huidige staat van Ajax.

Marco bleef waarschijnlijk te lang loyaal aan zijn vrienden op de Toekomst en was altijd al te dwars en eigenzinnig, om zomaar mee te lopen met de nieuwe inzichten. Prima, ik heb meer respect voor iemand die voor zijn eerlijke mening uitkomt, dan een overlever die op de achtergrond wel even afwacht wie er wint.

En dat ontslaan van de jeugdtrainers die gewoon een contract hadden, kan ook niet zomaar. Daar heeft hij terecht een punt van gemaakt.

Alleen al zijn impact als wereldspeler, het feit dat hij als voetballer het pure voetbal symboliseerde en dat blijft uitdragen, maakt dat hij een enorme waarde heeft voor de identiteit van Ajax. Ook als hij de FR niet begreep. Ik denk dat hij dat achteraf beter zal begrijpen. Je ziet het aan de jeugd die jarenlang is doorgekomen onder de JOR's van deze wereld en die nu doorkomen.

Respect is op zijn plaats. Als je kritiek niet kunt hebben, kun je naar Noord Korea emigreren. Anders slik je dat en ga je er volwassen mee om. Van Basten zag het niet goed toen, maar heeft altijd een bepaalde band gehouden met Cruijff.
2 -3
FreddyAX
Goed geschreven en vanuit een oorspronkelijke visie,compliment.
Van Basten heeft zeker veel betekent voor Ajax, dat geldt ook voor Jonk en Bergkamp.

Cruijff was de klokkenluider maar niet de enige die een rol speelde, zonder hem echter was er weinig tot niets gebeurt.
0 0
Indojood
Respect is op zijn plaats. Iets wat Van Basten niet kon opbrengen toen hij die column schreef. Als iemand niet mee wil gaan prima maar ga niet de man die vitaal is geweest voor je carrière zo afbranden en plein public. Dit had Jopie niet verdiend na alles wat ie voor Van Basten en Ajax heeft gedaan.
0 -2
Odin
Mensen en plein public afbranden in een column... Inderdaad iets wat Johan zelf ook noooooit deed natuurlijk...
0 0
BokkieBokstra
Wees blij dat er iemand kritisch was, die kritiekloze verering is ook niet gezond. Het leek ook helemaal nergens naar die zogenaamde fluwelen revolutie.
4 -3
Amsteraaij
van basten mijn jeugdheld. heb nog twee van die poppetjes van hem. eentje van Nederlands elftal en eentje in Milan tenue. wat een speler
1 0
T.reckveugel
Fantastisch mens en dan toch aan de visie twijfelen. Alsof de visie van Rik vdBoog wel in het straatje van vBasten zou moeten passen.
Die liet hem wel voor 16 miljoen Suleymani kopen, misschien hielp dat
2 -1
Web
Als van Basten het een keer niet met Johan eens is, kan en mag toch?
Johan deinst nergens voor terug, als het moet gaat hij over lijken
En daar had van Basten misschien wel geen zin in, of het ging hem te ver?
1 0
Babangida83
Soms is verenigen beter dan je eigen gang gaan. Iets wat veel Nederlanders soms wat moeilijk begrijpen. Even afgezien van t feit dat Van Basten behalve op t voetbaltechnische vlak natuurlijk weinig recht van spreken heeft. Maar alsnog natuurlijk zijn beslissing, en dat hebben we te respecteren. Daar niet van.
1 0
trodat4030
Dat kan toch samengaan? Je kan toch iemand bewonderen, maar het niet overal mee eens zijn? Ben jij het altijd eens met je partner?
1 0
FlyingDutchMan
Ja want anders lonkt de bank..
2 0
trodat4030
Nou en? Als hij/zij liever op de bank gaat liggen, moet hij/zij zelf weten.. ;-)
2 -1
Sunny
Mooie woorden voor de grootste Ajacied ever en de grondlegger van de successen in verleden en heden.
4 0