Van Basten botste met Cruijff: ‘Maar heb altijd van hem genoten’

ThijsZwagerman, 04-12-2019 om 15:30, 11598 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Marco van Basten heeft nog altijd ontzettend veel ontzag voor Johan Cruijff. Van Basten en Cruijff kregen het met elkaar aan de stok tijdens De Fluwelen Revolutie, maar Van Basten koestert jaren na dato alles behalve een wrok richting zijn grote voorbeeld en leermeester.

Op de boekpresentatie van Van Bastens biografie Basta, komt de tweevoudig Wereldvoetballer van het Jaar te spreken over de tijd waarin hij botste met Cruijff. ‘In die tijd had Johan het bij FC Barcelona als adviseur heel goed gedaan. Meerdere Nederlandse trainers zijn daar toen succesvol geweest en daar speelde hij een belangrijke rol in. FC Barcelona kreeg toen alleen een andere voorzitter, de vriend van Cruijff ging weg. Hij wilde toen op dezelfde manier blijven adviseren, maar dan bij Ajax. Dat was op zich een goed idee, maar ik vond dat hij op een gegeven moment ging overdrijven’, vertelt Van Basten. 

In 2011 stond Van Basten op het punt om directeur voetbalzaken van Ajax te worden. De voormalig topspits trok zich echter terug nadat Cruijff een adviesraad wilde instellen om zich over de aanstelling van Van Basten te buigen. ‘Daardoor stond ik plotseling midden tussen mensen die niet wilden samenwerken. Dat functioneert niet voor mij. Dan houd ik het voor gezien’, zei Van Basten daar in 2015 over. 

Maandagavond blikte hij nogmaals terug op het incident dat plaatsvond in een, met name op bestuurlijk vlak, zeer onrustige periode bij Ajax. ‘In mijn ogen deed Cruijff niet de juiste dingen. Maar dat kan, want hij heeft uiteindelijk zijn eigen visie. Ik was het daar alleen niet altijd mee eens. Op een gegeven moment is dat toen een beetje gaan botsen, maar wel met alle respect. Je hoeft niet altijd door één deur te kunnen.’


'Er was maar één iemand in het Nederlandse voetbal en dat was Johan Cruijff', zegt Van Basten op de boekpresentatie van zijn biografie Basta over zijn leermeester.

‘Cruijff was mijn grote voorbeeld’

Van Basten geeft aan dat hij het meningsverschil uiteindelijk los heeft kunnen laten en dat vooral de mooie momenten met en de herinneringen aan Cruijff hem zijn bijgebleven. ‘Cruijff was voor mij dé speler en hij was mijn absolute voorbeeld. Er was maar één iemand in het Nederlandse voetbal en dat was Johan Cruijff. Ik heb Johan als jonge jongen bij Ajax meegemaakt. Ik speelde toen in het tweede en hij meldde zich aan met de vraag of hij even mocht meetrainen, omdat hij net aan zijn lies was geopereerd. Natuurlijk mocht dat en zodoende trainde ik toen dus met hem in het tweede.’

‘Later kwam hij definitief terug naar Ajax en heb ik met hem in het eerste gespeeld’, vervolgt Van Basten, waarna hij meer herinneringen ophaalt. ‘Ik heb ook tegen hem gespeeld, toen hij bij Feyenoord speelde. Ik heb hem als trainer gehad, we hebben samen gegolfd en ik ben bij hem wezen logeren in Barcelona. We hebben heel veel met elkaar meegemaakt en hij is een fantastisch mens. Ik heb altijd van hem genoten en hij was mijn grote voorbeeld.’

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: redactieas@live.nl)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
sv
Mooi stel!
0 0
Cupmetgroteoren
Klassiek geval van egobotsing, zo simpel is het. Van Basten wilde het op zijn manier doen, maar wist eigenlijk niet goed wat zijn manier was. Dan had je nog Cruijffs vrouw op de achtergrond, die Van Basten de deur wees toen.
0 0
PetrusKeizer
twee stijfkoppen. ja, dan botst t wel eens.
0 0
ajaxrulesz
Het stikt hier werkelijk van de verkapte voetbal penis homos. Beaam dit door mijn post te disliken.
1 0
Ferd
Ik zie er sowieso eentje, die post onder de naam ajaxrulesz
0 0
ajaxrulesz
Hou nou toch op stelletje voetbal homotjes hier massaal. Voetbal is leuk maar laten we het niet overdrijven. Van mensen als badr hari raak ik als persoon pas echt onder de indruk. Leuk hoor als die mensenmassaas die massaal achter een lederen voetbal aan rennen maar die mensen die bewonder ik niet net zo als al die mensen op dit forum. Ik noem een badr hari , wat te denken van mij helden als cody Lundin, of Bear grylls dat zijn pas personen waar ik daadwerkelijk tegenop kijk. Met name Cody \hou nou toch op met dat verheerlijken van voetballers wat nergens op slaaat.
0 -6
redfella
lol ? je kijkt te veel tv vriend blijkbaar aangezien al die tv Namen die je noemt. die tv programma's zijn in elkaar gezet dus zeg maar met een script en aandikken hier en daar.
je kan zo veel tv kijken vanaf je bank stel en je zogenaamde helden bekijken en denken dat jij ook zo bent maar geloof me dat ben je niet. En al helemaal niet aan jou om een top sporter af te vallen die alles gelaten heeft in het leven om alles te bereiken, en was zijn enkel iets beter geweest dan was ie nog wat langer de beste geweest vriend .
en nog wat, als je dan een goede vechter wilt noemen en een goed mens die hard werkt kom dan aub niet met die Badr Hari aub, die heeft al bewezen zeer triest te zijn in en buiten de ring .verspilling van talent is Badje Harrie
0 0
Restored
hoeveel heb jij gezopen joh
1 0
Sterspeler
Badr Hari heb ik geen bewondering voor. Gedrocht van een persoonlijkheid.
Je zit op een voetbal forum. Als het je niet zint, ga dan lekker naar Hari Showtime.
3 -1
ajaxrulesz
ordinaire cum guzzler sterspeler dat je er bent
0 -5
ajaxrulesz
Hahah.dat bedoel ik dus vuile penislekker dat je bent. meteen met een weerwoord komen op mijn almachtige op waardheid beruste statement.
0 -3
PetrusKeizer
de AS redactie ligt duidelijk op 1 oor. Verwijderen, deze troep, aub.
0 0
FrankBeton
Cruijff was dol op confrontaties
0 0
AjaxDaniel
https://www.telegraaf.nl/sport/424067506/veldbestormer-lille-ajax-zet-shirt-ziyech-gelijk-te-koop

Haha wtf???
0 0
PetrusKeizer
dat is niet dat kind. zn zogenaamde vader heeft dat shirt in ontvangst genomen, hoe kon je eigenlijk weten dat t de vader was? want dat joch was in geen velden of wegen meer te bekennen....
0 0
MichelAngelo66
Alsnog een boete van €10.000 geven voor het betreden van het veld. Zal papa leren.
0 0
alvin01
Jammer dat Cruyff op moment supreme in de WK finale '74 nou net niet zijn beste wedstrijd speelde.
Dat blijft uiteraard eeuwig jammer wellicht door het zwembad incident en ook heel jammer dat hij niet als coach de selectie van 1990 mocht doen als bondscoach, waar idd Michels ging voor liggen.....
2 -2
Bocarra
Rinus Michels zei ooit eens voetbal is oorlog. Maar hij had net zo goed kunnen zeggen. Cruijff is oorlog. Een geniale voetballer maar ook vaak een ongeleid projectiel dat de boel flink verstoorde. In 74, 76 en 78 hadden we WK’s en een EK moeten winnen maar door onenigheid, eigenbelang en geouwehoer in een zwembad ging een gouden generatie wat dat betreft verloren.
4 -11
Schwalbino
In de absolute top, op welk gebied dan ook, is iedereen in zekere mate eigenwijs. Het zijn stuk voor stuk mensen die hun eigen geschiedenis schrijven, hun eigen, uniek pad bewandelen. Het pad van beide mannen kruiste elkaar een paar keer. De eerste keer liepen ze een stuk samen en de tweede keer niet.
2 0
ajaxrulesz
\hun geschiedenis schrijven dat is juist, maar enkel op het moment dat ze in de prijzen vallen!. Dat proces daarnatoe zal hj niet eigenwijs kunnen zijn want voetbal is een teamsport en hij zal dus niet voornamelijk aan zichzelf kunnen denken. Onthoud dit goed. Goede team managers zijn vaak het tegenovergestelde van egoistisch of eigenwiijs omdat ze constant het teamproces moeten bewaken.
0 0
Schwalbino
Cruijff is diverse malen bij Ajax weggegaan, bij Oranje is hij weggegaan. Hij ging zijn eigen weg ook als het niet om prijzen ging. En toch is hij de grootste in de voetballerij. Minder prijzen dan Beckenbauer, Pele of Maradona maar toch de grootste.

Dertig jaar nadat hij is gestopt met zijn carriere als coach bouwen alle coaches voort op zijn ideeen.
4 0
ajaxrulesz
Hij is dan ook niet de beste coach, bij lange na niet!. Wel beste voetballer.
1 -5
Vlieske
Bij lange na wel.
2 -1
ajaxrulesz
nee joh.
1 -4
Ansjo
Cruijff is de grootste voetballer aller tijden. Als speler en als trainer. Alleen als speler gezien zal hij denk ik op dezelfde hoogte staan ongeveer met spelers als Pele, Maradona, Messi maar compleet gezien over zijn hele leven is hij de allergrootste op voetbalgebied.
7 -2
FrankBeton
Je overdrijft nu wat.
0 -2
Schwalbino
Totdat Messi als trainer met PSV de CL wint ;)
0 -1
AnsB
Cruyff was uniek en inhoudelijk één van de belangrijkste personen in het voetbal wereldwijd. Ik vind alles wat hij erover zei interessant en belangrijk.
Maar hij was qua persoon niet de makkelijkste: in feite eiste hij volledige zeggenschap en loyaliteit, want anders vertrouwde hij de ander niet. Pas als je zijn vertrouwen had kon hij tegengas accepteren (ik vind het echt een misvatting dat hij alleen ja-knikkers om hem heen had, integendeel zelfs).

Die 'meedogenloze' houding van hem (géén compromissen, wars van tactisch/strategische aanpak) is voor zijn manier van denken én de resultaten die hij haalde heel logisch, maar het heeft hem ook vaker dan strikt noodzakelijk met andere mensen in botsing gebracht, of harder in botsing gebracht dan strikt noodzakelijk. Dat was de andere kant van zijn manier van denken en behaalde resultaten. Ik zie dat als een gegeven, een consequentie van zijn genialiteit en de manier waarop hij is gevormd door het leven zelf. Jammer aan de ene kant, want hij had ons nóg meer kunnen brengen als hij ietsiepietsie plooibaarder was geweest, maar 'logisch' aan de andere kant, juist omdat zijn compromisloze aanpak hem (en ons) zoveel heeft gebracht.

De botsing tussen Van Basten en Cruyff heb ik altijd als zeer pijnlijk ervaren, maar ik denk absoluut niet in termen van schuld, eerder als botsing van karakters op een moment dat de belangen strijdig waren. Een misschien wel een onvermijdelijke botsing van twee grootheden die beiden 'meedogenloos' zijn in hun manier van denken/aanpak.
4 -2
Spectre
Ik vind dat je dat uitstekend verwoord hebt
0 -1
Schwalbino
"Jammer (...) want hij had ons nog meer kunnen brengen als".

Bij het artikel over Noa Lang schreef je dat Noa een randje heeft. Bedoel je zoiets hier dan ook?
0 0
AnsB
Ik geloof niet dat ik schreef dat Noa Lang een randje heeft, wel dat hij op enkele mentale aspecten nog niet helemaal 'klaar' is. Zijn ongeduld zit hem wel wat in de weg b.v. en - naar wat ik over hem las - liet hij ook wel eens het hoofd hangen na een mislukte actie, waardoor hij tevens niet altijd vanuit de teamdiscipline handelt.

In mijn ogen is niemand perfect, iedereen heeft wel wat eigenschappen die minder leuk of minder efficiënt zijn om succes te boeken.
Ik zou dat zelf niet snel 'randjes' noemen. Dan denk ik eerder aan echt negatieve, meer destructieve eigenschappen.
Ikzelf vind Cruyff altijd heel aimabel overkomen, maar ik snap wel dat hij voor anderen (en dan heb ik het niet over de nitwits en grote ego's) die vanuit een andere invalshoek kijken bijna onmogelijk was om mee samen te werken. Je bent óf voor hem en dan ook helemaal vóór hem en je laat je eigen, botsende invalshoeken schieten, óf je probeert toch die eigen invalshoek erin te krijgen - en in dat laatste geval had je snel een probleem met Cruyff.
1 -2
Web
Eens
0 -1
ajaxrulesz
helemaal eens goed stuk meid zoals wel vaker.. Cruiff was nu eenmaal geen hiddink maar veel mensen willen dit maar niet verteren.
0 -3
Babangida83
Heel mooi geschreven. Een kleine nuance, als t mag: Ik denk dat Cruijff uitermate goed wist dat om successen te behalen op absoluut topniveau, je alle koppen één kant op moest hebben. Dat maakte hem succesvol. Michels wist dat overigens ook. Als je dan daar tegen ingaat. Dan ben je die topprestatie aan t saboteren in weze. Veel mensen begrepen dat niet en voelden zich gelijk tegenstander van Cruijff. Ik vind dat eerder een tekortkoming van die mensen. Komt vaak voor in ego culturen. Sommigen hebben gewoon een verstandsverbijstering, anderen hebben andere belangen. Vooral die laatste categorie kon Cruijff erg slecht tegen, als ze dan bleven zitten. En gelijk heeft ie. Ik denk dat de confrontatie-tactiek nog steeds de meest effectieve manier is om dit voor elkaar te krijgen. De ander manier is 'tijd'. Maar in voetbal heb je geen tijd. En eigenlijk in t bedrijfsleven ook niet, overigens.
0 -2
AnsB
Bij Cruyff was dat waarschijnlijk wel de beste werkwijze, maar dat heeft vooral te maken met zijn uniciteit en genialiteit en wat mij betreft niet persé de beste werkwijze. Hij wist zóveel méér van voetbal dan anderen dat hij ook moeilijk water bij de wijn kón doen.
Bij meer gelijkwaardige relaties/situaties werkt samenwerking vaak beter.

Maar jazeker, het ligt ook aan de karakters: als je veel eigenwijze mensen laat samenwerken, dan gaat dat op den duur vaak botsen.
En dan laat ik de grote ego's liever buiten beschouwing. Die zijn er zeer zeker, maar ik vind óók dat dit te snel, te gemakkelijk wordt gezegd.
Bij de crisis van het Technisch Hart vond ik de situatie veel beter vergelijkbaar van die met Cruyff-Van Basten: botsende karakters op het moment dat je het niet meer eens bent én de belangen verschillen.
0 -2
geDaante
Precies, Cruijff had een hekel gekregen aan die bobo's, die niks van voetbal wisten, maar wel hun stempel op het technische vlak wilden drukken. Cruijff heeft ook niks met die bekende Nederlanders die rond Ajax hangen als leden en een colonnetje vormen. En terecht natuurlijk.

Maar vooral ook omdat hij altijd werd tegengewerkt door dat soort figuren. Een voorzitter die niks van voetbal weet en Cruijff eruit gooit omdat ie het puur vanuit ego beter denkt te weten bijvoorbeeld. En zo vaak is hij in zijn rug gestoken, of zat een andere 'kamp' steeds dwars waardoor het gekibbel werd.

Heel logisch dus dat hij koos voor mensen die hij vertrouwde. En dat konden dus ook Van Gaal pupillen zijn, zoals tijdens de FR. Helaas bleken zij zelfs onbetrouwbaar en een erg groot ego te hebben, en hebben zij Cruijff ook weer een mes in de rug gestoken.

Kortom, mensen schieten over het algemeen tekort om samen iets moois neer te zetten, daarvoor kan men het ego en het eigenbelang niet (voldoende) opzij zetten.
3 -3
BokkieBokstra
Gedaante jij ben een echte JC fan, heb je het boek van Auke Kok over Cruijff al gelezen? Lees er nu in een mooi boek, aanrader.
0 0
AnsB
Ja, maar de vraag is en blijft of Cruyff in sommige gevallen niet ook te eigenwijs is geweest of te bevooroordeeld.
Ik herinner me het conflict met de KNVB i.c. met Staatsen. Dat vond ik echt geen gewone bobo met een groot ego. Die man wilde het echt oplossen naar mijn idee.
Eerlijk gezegd weet ik totaal niet meer waar het over ging.

Cruyff is geen god, maar een mens van vlees en bloed, die ook (beoordelings)fouten heeft gemaakt en wellicht blinde vlekken had. En nogmaals: ik begrijp dat hij compromisloos was in het algemeen, maar je kunt altijd twisten of hij dat altíjd, bij elk detail, elke nuance en elk punt moest zijn. Strikt noodzakelijk gesproken.
1 -2
BokkieBokstra
Staatsen, Cruijff en het bondscoachschap? Het ging over een Fax.
0 0
ajaxrulesz
voetballers zijn juist mensen onthoud dit oed met bijbehorende beoordelingsfouten. laten we stoppen als nederlanders zijnde om voetballers nog langer te behandelen als kinderen van god en van onze liever heer die vanuit de hemel zijn gevallen. Het is goed maar laen we onze kritiische blik niet vergeten als nederlanders en voetballes zin nog altijd maar mense ndie achter een bal rennen. Er is dus geen reden om die mensen overmatig inte schatten.
1 -2
MichelAngelo66
Van Basten dacht het beter te weten. Wist ie niet.

Ik vind hem nu als analist echt heel prettig om naar te luisteren. Vroeger als voetballer heb ik hem veel in het stadion gezien en van hem genoten, daarna als trainer bij Oranje vond ik hem met van 't Schip ook een verademing. In zijn bestuurlijke pogingen was het gewoon niet veel naar mijn mening. Rare moves.

Met het stukje dat Cruijff het goed gedaan heeft bij Barcelona, maar meerdere trainers door succesvol waren en het 'op zich' een goed idee was om dit bij Ajax te doen, maar hij ging overdrijven, maakt hij zich wel een beetje belachelijk voor mij. Barcelona is geworden wat het is door Cruijff en niet door van Gaal of Rijkaard. En ook Ajax is geworden wat het is door Cruijff. Het verre verleden maar even buiten beschouwing gelaten... Zonder het zogenaamde overdrijven hadden we nog met Davids opgescheept gezeten, met v.d. Boog, die ten Have, met die andere gele kaarten uitdelende directeur, met die achterlijk Olfers, Paul Romer..... pfff wat voor pluche tijgers hebben we allemaal wel niet gehad.

Ik ben blij dat de grootste Ajacied aller tijden heel hard aan de boom heeft staan schudden. Eeuwig sneu dat hij er zelf niet van heeft mogen genieten, maar vanaf boven weet ik zeker een glimlach niet kan onderdrukken.
12 -1
JohnnyD
Heerlijk deze. Van mij een vette plus. Zachte heelmeesters, maken stinkende wonden. Lijkt wel alsof niemand dat meer begrijpt. Helemaal niet als je al weet wat voor vlees je in de kuip hebt. Hij kon gewoon niet anders dan de hard way spelen. Sterker nog, zelfs dit probeerde hij in den beginne soepel op te lossen en zich aan te passen, maar als dan zo'n Ten Have begint met dat denigrerende toontje van hem dat ook "mijnheer Cruijff" op cursus moet, ben je al snel klaar natuurlijk als je een beetje rechte rug hebt. Van Basten liet zich gewoon piepelen door die V/d Boog en later met zijn ongefundeerde inhoudsloze kritiek op Cruijff dat die hele opleiding eigenlijk geen fuck voorstelde. Dat was wel degelijk bedoelt als mes in de rug. In het kader daarvan vind ik deze uitleg van Marco ietwat hypocriet.
0 0
gi0vanni
Haha, juist ja. En hij is nog groter. Heeft met Rinus het totaal voetbal geïntroduceerd. Waarmee hij heel het voetbal heeft veranderd. Verder is iedereen die die het niet met Cruijff we 's was gewoon dom. Niemand heeft zoveel voor 't voetbal gedaan als Cruijff. De enigste waar je hem wat niveau betreft mee kon vergelijk was Rinus.
1 -6
Babangida83
Dan vergeet je nog zijn rol bij de oprichting van het vvcs en het zijn rol in het verbeteren van de commercie in het voetbal. (Samen met zijn schoonvader)
0 0
Web
Johan en Michels ging helemaal verkeerd
In 1990 ging Michels er zelfs voor liggen dat Johan niet met die geweldige generatie naar het WK kon
Heb ik Michels heel erg kwalijk genomen
De spelers hebben dat WK geen poot uitgestoken, wat ik weer jammer vond voor Beenhakker
3 0
JariHeijden
Eens over 1990. Maar in 1994 was het anders. Cruijff zou de eindronde doen en heeft er toch vanaf gezien. Dat nam ik Cruijff heel erg kwalijk.
0 -1
Babangida83
Als je weet dat dit was omdat zijn familie thuis gekidnapt was geweest en er werd gedreigd dat dit nog een keer zou gebeuren als hij naar t WK zou gaan, zou je mening dan anders zijn?

Bron: biografie van Cruijff. Maar Derksen heeft dit ook altijd volgehouden.
1 0
MichelAngelo66
Hehe eindelijk, ik ben het (gedeeltijk) met je eens :) Michels heeft toen een grote fout gemaakt. Zijn eigen ego voorrang gegeven ten koste van het Nederlandse voetbal, het Nederlandse volk.
Ik was vooral boos op Cruijff dat hij niet keihard heeft doorgezet toen. Ordinair of niet. Die spelers hadden ook moeten weigeren te gaan. Beenhakker had ik geen medelijden mee. hij had ook moeten zeggen .. "Johan gaat of niemand gaat". Maar hij had nog een rekening openstaan vanuit het begin van zijn loopbaan met Johan. Het is niet voor niets dat Michels hem benaderde. Een sluw een tweetje.
3 -2
Web
Jij vond dit dus ook normaal
In de Meer van de tribune afstappen, en op de stoel van Beenhakker gaan zitten?
Niet wachten tot maandag, en Beenhakker ontslaan?
Gaat nooit weer gebeuren in het voetbal ( gelukkig )
Dit zegt alles over dat verheerlijken wat jij doet
1 -3
MichelAngelo66
Waar lees je dat in hemelsnaam? Probeer nu eens een keer geen woorden in iemands mond te leggen. Weet je, jij zegt wel zo'n Cruijff fan te zijn, maar dat ben je helemaal niet. Wie denk je nou in de maling te nemen? Elke mogelijkheid waar je maar wat negatiefs kan zeggen grijp je met beide handen aan. Praat jij nou lekker over het verheerlijken door mij als je wilt. Als je daar nog je gerief uit kan halen moet je het vooral doen. Op jouw leeftijd moet je een betere leesbril opzetten en niet zo eigenwijs zijn... gewoon op houden tijdens lezen. Dan zie je er wat er staat.
4 0
Web
Welke rekening had Beenhakker nog op staan met Johan volgens jouw dan?
1 -3
Babangida83
Wat betreft de visie van Cruijff op voetbalbeleid betreft is die altijd vooruitstrevend geweest. De visie van Van Basten kennen we niet eens, behalve dat het als trainer niet helemaal goed ging. Tja, dan kun je eigenwijs zijn, of Cruijff gewoon even volgen en vertrouwen dat t goed gaat komen. Want dat kwam t dan altijd. Van Basten koos voor t laatste. Eeuwig zonde. Kun je je voorstellen als hij nu bij Ajax werkte. Dan had je een aanzien gehad als Ajax...
2 -2
aniet
Twee van ajax grootste spelers, die ook mensen blijken te zijn
Heb genoten van beide spelers, heb om Johan gehuild toen hij naar Barcelona vertrok
Heb om Marco gehuild toen hij afscheid nam
Maar heb waanzinnig genoten van de voetbalkwaliteiten van beide mannen
Daar gaat het voetbal om! en wat er in de pers staat, ach
5 -1
Web
Heerlijk zoals je het omschrijft, geniet ik van
2 0
Babangida83
Ik dacht ook even dat ik een stukje van jou aan t lezen was :-)
1 0
Simpelishetmoeilijkst
Met dit commentaar ben jevast van mijn generatie, want ook ik heb ontzettend genoten vsn beiden. Heb het geluk gehad Vooral Cruijff heel vaak te zien spelen in de mooiste wedstrijden, zoals de destructie van Inter in de finale, en die vsn dat nare Bayern in 1973.
Gelukkig zitten we weer in een goede tijd, met het voetbal waar we gek op zijn.
1 0
Web
Wat was dit een tijd ja
Wedstrijden tegen Benfica in de sneeuw verliezen, winnen in Portugal
beslissings wedstrijd in Parijs, vergeet je nooit weer.

Maar inderdaad nu is het ook weer goed
0 0
Laurel71
Die foto van twee geweldige rasvoetballers, op een veldje langs de straat en trambaan, waar je elke dag naar kon kijken zonder poespas - open voor iedereen. Als we toen wisten hoe bijzonder dat is, hadden we er waarschijnlijk elke dag met duizenden gestaan. Mooi.....
8 0
Web
Ik stond gewoon in de Meer vlak bij het veld
Je kon er zo oplopen enen handtekening van de jongens vragen, wat een tijd
Blak voor de deur bij het beton dorp waar Johan woonde
1 0
Amsteraaij
van basten mijn jeugdheld. heb nog twee van die poppetjes van hem. eentje van Nederlands elftal en eentje in Milan tenue. wat een speler
1 0
Sunny
Mooie woorden voor de grootste Ajacied ever en de grondlegger van de successen in verleden en heden.
4 0