Geld lenen: hoe en waarom?

NielsOpdam, 27-11-2019 om 15:05, 4687 views, ad |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Dit is een gesponsord artikel - Geld heb je niet altijd op het moment dat je het nodig hebt. Iedereen die wel eens zijn huis verbouwd heeft, merkt dat zulke dingen toch vaak duurder uitpakken dan verwacht. En als je middenin die verbouwing zit, dan voelt bezuinigen op je nieuwe keuken of badkamer toch als een teleurstelling. Een persoonlijke lening biedt uitkomst wanneer uitgaven onverwacht hoog uitvallen en spaargeld op dat moment ontoereikend is.

Lenen doen we (bijna) allemaal. Sowieso de meeste mensen die gestudeerd hebben of een huis hebben gekocht. Voor deze doelen bestaan hele specifieke leenvormen. Wanneer de kosten voor de verbouwing uit de hand lopen of er toch nog een extra ronde Europese uitwedstrijden volgt, is een persoonlijke lening de meest voor de hand liggende leenvorm. Hierbij wordt een bedrag uitgekeerd dat in vaste termijnen, plus rente wordt terugbetaald. Wanneer de lening volledig is terugbetaald, vervalt deze.

Anders werkt dat bij een doorlopend krediet. Hierbij wordt een maximum te lenen bedrag beschikbaar gesteld dat de aanvrager kan opnemen wanneer nodig. Dat hoeft niet volledig en er wordt alleen rente betaald over het deel van het krediet dat wordt opgenomen. Wie niets opneemt of al het geleende geld heeft terugbetaald, houdt de beschikking over het krediet en kan het dus op een later moment weer opnemen. De bekendste vorm van een doorlopend krediet is roodstaan bij de bank.

Waar op te letten bij aanvragen lening?

De rente die je betaalt bij een persoonlijke lening is een stuk hoger dan bij een studielening of hypotheek. Dat komt omdat er bij een hypotheeklening een huis als onderpand is. Hierdoor heeft de kredietverstrekker meer zekerheid en dat vertaalt zich in een lagere rente. Bij studieleningen zorgt de overheid voor een lage rente om studeren toegankelijk te houden. Bij persoonlijke leningen gelden die zaken niet. Daar betaal je een hoge rente als verzekering tegen betalingsproblemen bij kredietnemers. Een lening aanvragen is daarom alleen aan te raden als overbrugging van kosten die je makkelijk kunt dragen en wanneer je dus in staat bent om de lening binnen afzienbare tijd af te lossen.

Geld lenen tegen laagste tarief

Bij het uitlenen van geld maakt de bank of de kredietverstrekker een risico-inschatting. Hoe hoger zij het risico inschatten dat je de lening niet kan terugbetalen, hoe meer rente je betaalt. Ook daarom is het verstandig om leningen tijdig terug te betalen. Het aangaan van leningen levert een BKR-registratie op. Wie een slechte betaalhistorie heeft of nog leningen heeft uitstaan, komt niet alleen moeilijker aan nieuwe kredieten maar betaalt daar ook een hogere rente voor. (Foto: pixabay.com/image4you)  

Delen!

Het is niet toegestaan te reageren op dit artikel.