Onana: 'Hier ook wel paar dingen meegemaakt'

JesseTH, 22-11-2019 om 19:15, 3964 views, NOS |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

André Onana erkent dat voetballers - en dan vooral keepers - met een donkere huidskleur het bij vlagen lastig kunnen hebben in de voetbalwereld. De Ajacied wil zich er niet achter verschuilen en legt het ogenschijnlijk gemakkelijk naast zich neer, maar hij herkent zich in het fenomeen.

'Dat is het lot van een keeper, vooral als je zwart bent. Ik denk dat het een combinatie is', vertelt Onana tegenover de NOS. Bij Ajax lijkt hij als een vis in het water en lijkt er van enig racisme richting hem geen sprake, maar dat blijkt niet helemaal waar. 'Ik heb hier ook wel een paar dingen meegemaakt die wat beter hadden gekund.'

Ook in eerdere gesprekken die hij voerde met een andere club kwam zijn huidskleur naar voren als een gevoelig onderwerp, zo vertelt hij. 'Ik wil de club niet noemen, maar twee jaar geleden sprak ik met een club en zij zeiden: het is hier lastig voor zwarte mensen. Dus ik ken het wel.'

Denk jij dat Ziyech scoort en Ajax wint van Heracles? Zet in en krijg 1,80 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Harrie Nak
Ik ben ook al 38 jaar een tata en een kaaskop. Blanke mensen hebben blijkbaar een dikkere huid, want ik noem een ander niet om het minste of geringste een racist. Let wel, ik wil wat er in Den Bosch is gebeurd zeker niet goedpraten!
3 -6
JanTa
Ik ben gewoon een mens zoals we dat allemaal zijn en behandel iedereen zoals ik zelf ook graag behandeld wil worden zonder (voor)oordeel. Als iedereen dat zou doen dan komen heel dicht in de juiste richting.
0 0
Simpelishetmoeilijkst
Mrnsen dir het niet doen zoals je beschrijft zijn simpelweg heel dom.
0 0
rafael32
Of hoe het absurde identiteitsdenken onze samenleving in de greep heeft. Hier iemand die mensen reduceert tot blank en niet-blank, waarbij de blanke de dappere man is die het racisme tegen hem gelaten ondergaat omdat hij dat niet alles racisme noemt, en als voorbeeld kaaskop noemde. En vervolgens meldt dat hij Den Bosch niet wil goedpraten, dit nadat hij net DenBosch heeft goedgepraat door zichzelf in het slachtofferrol te plaatsen. En dit is geen satire.
2 -2
Noxin
Ugh, dus vooral geen kritiek leveren op Onana en alles doen zoals hij het wilt, anders ben je een racist.
0 -7
AFCAsphere
Haha :”)

Hoe krijg je het voor elkaar om precies dat vervormde beeld uit het bovenstaande te krijgen? Eerlijk waar, dat lijkt me heel erg knap.
4 0
Deepblue
Heb ook wel eens in mijn leven zaken meegemaakt waarvan ik denk: 'dat had beter gekund.
Blanken hebben ontzettend last van racisme.
3 -7
NegentigMinutenLang
Kan je dit verder uitleggen? Lijkt me niet direct relevant.
1 0
DeMeervanweleer
Ieder weldenkend mens is tegen elke vorm van discriminatie op basis van ras, geloof of sekse, niet alleen omdat het kwetsend is, maar vooral ook omdat het ongelofelijk dom is.
Aan de andere kant zou ook ieder weldenkend mens op zijn hoede moeten zijn voor het huidige identiteitsdenken waar de samenleving van doortrokken raakt. Elke groep of-zichzelf als groep beschouwende, voelt zich al snel te kort gedaan en wil erkenning en het liefst privileges. De kracht van een pluriforme samenleving zit hem juist in de gelijke behandeling van de groep als geheel. Positieve discriminatie is in dat kader dan ook contra-productief, omdat er dan altijd weer een andere groep is die zich te kort gedaan voelt. Racisme is trouwens geen louter wit-zwart probleem, zwart discrimineert net zo goed, naar zwarter bijvoorbeeld of meer bedekt, ik versta Surinaams en je zal verbaasd staan wat ik her-en-der aan keiharde discriminatie heb gehoord.
9 -1
rafael32
Je maakt je ook schuldig aan identiteitsdenken." Surinaams pratende mensen", en "Zwart", en die identiteit maak je verantwoordelijk voor hun woorden. Zie je, het is allemaal niet zo simpel als je denkt.
1 -1
DeMeervanweleer
Dat klopt, ergens op in gaan doe je altijd vanuit je eigen identiteit, beter zwijgen we, want eigenlijk is alles olie op het vuur. Overigens heb ik het nergens over: " Surinaams sprekende mensen" maar over het feit dat ik de taal versta, maar dat terzijde.
0 0
Jebale
Scherp.
Het klopt zeker.
Heb paar jaar in Afrika gewerkt en daar scholden ze elkaar onderling ook uit voor ' zwarte monkey' en dat soort taal.alleen maar omdat de een net iets zwarter dan de ander was.
Ook ik als blanke werd regelmatig gediscrimineerd.
Voelde vijandschap.
Mensen discrimineren vooral tegen het onbekende en als ze denken dat hun werk of eten in gevaar komt denk ik.
Ik kon er niet mee zitten maar op bv mijn kind had het wel redelijke impact. Vooral onzekere mensen zijn denk racistisch.
1 -1
RedFeather
Opvallend zinnig
1 -1
Bocarra
Onana insinueert dat hij bij Ajax is gediscrimineerd. Ik vind dat je dan man en paard moet noemen. Nu geeft hij voer aan allerlei speculaties. Ook geeft hij aan dat een transfer naar een andere club niet door is gegaan omdat de supporters van de club niet van zwarte supporters houden. Wat moet ik mij daar nu weer bij voorstellen??? Je wordt door een club benaderd om daar te gaan spelen en dan zegt desbetreffende club in het zelfde gesprek dat hun supporters wel moeite met zwarte spelers hebben???? Allemaal heel vaag.
1 -6
OdjePils
Dat insinueert hij helemaal niet. Met ‘hier’ lijkt hij Europa of Nederland te bedoelen....
3 -1
Mocrodammerr
dat insinueert hij juist wél. check filmpje op NOS site. binnen Ajax óf door supporters is hij dus niet altijd fijn bejegend. zal misschien gebeurd zijn in beginperiode waarin hij af en toe goed was voor een blundertje
1 -1
OdjePils
Heb je een link?
0 0
trodat4030
'NOS' in de tekst is de link naar het filmpje.
0 0
MK77
Ten Hag was heel stellig dat het binnen Ajax niet zou voorkomen. Dat kan ik me bijna niet voorstellen. Wellicht niet wijdverbreid maar helemaal niets kan ik me niet voorstellen. Zeker niet als ik hier af en toe ook dingen lees over onze Marokkaanse spelers
0 0
Ajax412
Dat zijn eenlingen die hun professionaliteit niet kunnen bewaren en uit de club gewerkt dienen te worden als dit binnenskamers aan het daglicht komt, zodra dat dan gebeurt is er geen sprake van aanblijvend racisme binnen de club, daar doelde Ten Hag op. Ook tussen de supporters blijven er altijd mensen tussen die er wat uit flappen dat niet door de beugel kan, maar we hebben absoluut geen club of supoortersgroeperingen die zich specifiek tegen gekleurde spelers keert. Ook in het verleden is gebleken dat het enige wat bij Ajax telt en waar je op afgerekend word, is of je kunt voetballen of niet. We hebben een scala aan grote gekleurde voetballegenden afgeleverd, die we met zijn allen nog steeds in de armen sluiten, Onana is er daar één van. Een van de beste keepers die we gehad hebben, fantastische persoon en ook nog eens goudeerlijk.
4 0
MK77
Ik geloof ook wel dat dit niet clubbreed gebeurt maar ik zie hier soms dingen voorbij komen waar ik een lel om mijn oren zou krijgen van mijn moeder (en terecht).
2 -1
trodat4030
Het verschil is dat je online lekker anoniem kunt zijn en kunt roepen wat je op straat of in het stadion misschien niet durft. Daar sta je in volle glorie, op internet vaak ben je eentjes en nulletjes met een verzonnen nickname.
0 0
AFCAMM
Volgens mij werd daar niet mee bedoeld dat er nooit iets geroepen wordt door een supporter.
1 0
Ismael Urzaiz
Volgens mij zouden velen hier tot vlak voordat de Titanic volledig onderwater verdween nog roepen "het valt allemaal wel mee, overtrokken gezeik."
1 -3
Ajax#1900
Storm in een glas water ;)
0 0
Ajax#1900
Ik gok dat alle niet westerse mensen wel iets meemaken op dat gebied dus ik verbaas me er niet over. Voor hem lijkt het me wel iets om rekening mee te houden. Misschien eerder naar de PL dan de serie A bijvoorbeeld.
0 0
Deepblue
Ook westerse mensen en blanken maken het vaak mee.
0 -1
AFCAsphere
Ben heel benieuwd naar jouw ervaringen en waarom jij je zo gediscrimineerd voelt in een overwegend wit land.
1 -1
trodat4030
Misschien komt Deepblue ook wel eens in het buitenland.....?

Daarnaast wordt ik ook geregeld 'tata' of 'witje' genoemd, vooral in Zuid-Oost. Vaak door pubers waar ik veel mee werk, daar ga ik dan mee in gesprek en ik vraag ze dan hoe zij het vinden als ik hun 'neger' zou noemen. Vaak zie je de vonken al in hun ogen bij die vraag, maar dan ga ik er snel overheen door te vragen hoe ze denken dat ik me voel als zij me dus Tata of Witje noemen. Dan zie je ze denken.. Vaak helpt het (al is het voor even). Overigens raken die woorden me niet echt, maar het is wel goed om ze daarmee te confronteren, ze laten inzien wat ze doen en zeggen.. Het komt dan ook wel eens voor dat ze me daarna 'bro' noemen, das wel grappig. Maar het gebeurd dus wel zeker.. Ook in Nederland, zelfs in Amsterdam..
0 0
AFCAsphere
Ik hoor echt nooit verhalen van witte NL’ers die racisme/discriminatie ervaren in het buitenland. Het kan natuurlijk zo zijn dat het wel gebeurd, dat wil ik niet ontkennen, maar ik hoor er nooit iets over. Als mensen dat zo ervaren, moeten ze zich erover uitspreken en desnoods aangifte doen, zeker als het stelselmatig is.

En dat je dat zo ervaart in A’dam is wel een slechte ontwikkeling. Het is juist de bedoeling dat we elkaar niet benoemen aan de hand van onze kleur, maar gewoon bij onze naam. Dus daar ben ik oprecht een beetje teleurgesteld in om dat te lezen, ondanks dat je zegt dat het je niets doet. Misschien is het ook wel de leeftijd hoor, want zoiets hoor je een volwassene niet snel tegen je zeggen, toch? Heeft zeker ook te maken met hoe we kinderen opvoeden in Nederland.
0 0
Hans Kraay Jr.
Blijf maar gewoon in Amsterdam, wij houden van je André!
4 0