Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De Jong: 'We wilden de foto kracht bijzetten'

BadembaBarrie, 20-11-2019 om 07:40, 5069 views, Voetbalzone |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum maakten dinsdagavond nogmaals duidelijk hoe men bij Oranje over racisme denkt. Na de 1-0 van aanvoerder Wijnaldum, maakten de twee zich even los van hun juichende teamgenoten, terwijl ze samen de camera opzochten. Daar hielden ze hun armen (zwart en wit) naast elkaar om voor eens en altijd duidelijk te maken dat dit Oranje één team is, waarbinnen voor racisme geen plaats is. 

'We wilden de foto die we hebben geplaatst wat kracht bijzetten', zo reageert De Jong op het moment tegenover de camera van Voetbalzone. Met 'de foto', refereert de middenvelder van FC Barcelona aan de foto die dinsdagmiddag door elke speler en de bondscoach op sociale media gedeeld werd. Hier staan alle spelers van de selectie met hun armen naast elkaar in een cirkel, om de verbondenheid van het team aan te tonen in een statement tegen racisme en tegen de gebeurtenissen in Den Bosch. 

De Jong verklaart dat de viering van de 1-0 afgesproken was en dat het om een donkere en een witte jongen moest gaan. 'En Gini scoorde en ik liep naast hem dus hij zei we doen dat.' Wijnaldum sprak zich maandag op de persconferentie fel uit tegen racisme en volgens De Jong sprak hij voor het hele Nederlands Elftal. 'Ja zeker weten, we staan als groep helemaal achter hem. Ik denk dat we daarom ook met zijn allen die foto hebben gemaakt. Dus zeker weten.'

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

What a night!! Unbelievably honoured to make my debut as captain today, to combine that with 3 goals is just unforgettable 🙏🏾 So excited for the summer with this incredible squad! 🔶🦁 We are one team 🤜🏻🤛🏾

Een bericht gedeeld door Gini Wijnaldum (@gwijnaldum) op

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Deepblue
Goed bezig!

Volgende ophef-topic: https://www.telegraaf.nl/nieuws/383488553/ophef-om-filmpjes-groepsmishandeling-tieners

Wil Oranje zich hier ook over uitspreken?
0 -1
ram
Nee, dit is niet gerelateerd aan voetbal. En je begrijpt zelf ook wel dat dit een bizar statement is.

Door dit te zeggen, insinueer je trouwens óók dat jij het niet eens bent met de statements van de Oranje spelers... Héél héél naar...
0 0
Deepblue
Nee, ik vind dit gewoon ook heel heel erg. Eigenlijk nog wel erger want het is gewoon een mishandeling en er wordt ook nog geweld gebruikt..
Om nou te zeggen: daar gaan we ons niet over uitspreken want het is niet gerelateerd aan voetbal - dan insinueer je gewoon dat het dan maar moet kunnen. En dat vind ik heel heel heel naar..

statements moet je maken over ALLE vormen van onsympathiek gedrag tot aan mishandeling en geweld, en ook overal. Want doe je aan selectieve verontwaardiging en dan houd je alleen jezelf voor de gek.
0 -1
ram
Mijn God... Wat een niveau heb jij toch
0 0
Deepblue
goed argument
0 -1
Simon1
Top, next!
0 -2
Dennis1964
Vind je het lastig
1 0
Cruijffthebest
Ik word er een beetje moe van, genoeg aandacht is er geweest.
Hoeveel aandacht is er als er telkens zeer kwetsende spreekkoren zijn richting spelers van Ajax, over Nouri en ga zo maar door?
Juist, niets...........helemaal niets. je hoort er niemand over en nu werd 1 speler onheus bejegend en heel Nederland maakt zich druk.
Ben benieuwd wat de media en de bevolking in Nederland doet als Ajax straks in 010, in Utrecht en Den Haag, om de ergste maar te noemen, heeft gespeeld en ze weer van alle kanten zeer kwetsend zijn toegezongen en uitgescholden!!!
1 -1
Dennis1964
Precies daarom krijgt het eindelijk aandacht. Het zit diep geworteld in onze maatschappij. Nooit eerder spraken voetballers zich zo duidelijk uit over een maatschappelijk probleem.
1 -2
ram
En juist omdat racisme zo ongelooflijk diep in de wortels van heel veel Nederlanders zit, krijg je op deze site veel opmerkingen als "next" en "ik word er moe van"... Te confronterend.
0 -1
EricAjax1
Ik vond het een beetje overdreven. minimaal 90% van de bevolking denkt er toch net zo over? Statement is leuk en aardig allemaal hoor maar waar waren de statements bij; 90 minuten lang, Nouri aan een zuurstofslang, Kanker Ziyech je moeder is een hoer. Is dat niet minstens net zo erg? En dat is alleen nog maar bij Ajax. Het is absoluut verwerpelijk wat er bij Den Bosch gebeurde begrijp me niet verkeerd. Ik vind het alleen hypocriet dat dit ineens landelijke aandacht krijgt, en de rest van de kwetsende dingen gaat maar door op de tribunes. Enfin als je hier mensen een goed gevoel mee geeft vooral doen. Vind alleen dat je dan overal een vuist tegen moet maken
3 -1
ram
Als samenleving hebben we nu eenmaal besloten dat we (gemiddeld genomen) racisme erger vinden dan beledigen/uitschelden.
0 -1
EricAjax1
Maar is dat niet juist ook discrimineren? Iemand anders zijn pijn voortrekken omdat hij donker is?
0 -2
ram
Serieus... Vraag je dit nu echt... Okay, ik wil het uitleggen omdat ik denk dat je de vraag oprecht stelt en ik geef toe: het is heel moeilijk uit te leggen aan iemand die deze vraag schijnbaar moet stellen omdat je qua 'begrip' op een heel laag niveau zit. Ik bedoel dat niet lullig en ik wil je ook niet aanvallen! Ik probeer alleen uit te leggen dat het mij misschien niet lukt om het op een goede manier uit te leggen.

Dus: nee. Dat is niet discrimineren; het lijkt er niet eens op. Als het in die categorie zou vallen, dan zou het eerder 'positieve discriminatie' zijn.

Ik gaf aan dat we als samenleving hebben besloten dat racisme erger is dan beledigen/uitschelden. Dan doel ik dus op alles wat valt onder het begrip racisme (dus niet per se richting een donker persoon) versus alles wat we scharen onder beledigen/uitschelden.

Schijnbaar vinden we dat omdat racisme mensen het diepst in hun 'zijn' (of ziel) raakt. Dieper kan niet. En geschiedenis speelt daarbij een rol, denk ik. En macht en meerderheid speelt een rol. In dit geval een donkere voetballer die is opgegroeid in een 'wit land' en door deze witte meerderheid wordt gepakt op zijn 'niet wit-zijn'. Maar het kan ook gelden voor een wit meisje, opgegroeid in Azië die wordt aangepakt om haar 'vieze ronde ogen', om maar een ander voorbeeld te geven. Daar is zij de minderheid.

Maar het gaat dus over racisme in het algemeen. We "trekken niet de pijn van een donker iemand voor", we vinden dat discriminatie het laagste van het laagste is. Of dat nu richting een donker persoon is, richting een Aziatisch persoon of een wit persoon; same thing.

Alleen in de Westerse samenleving (en eigenlijk wereldwijd) hebben witte mensen de macht en de meerderheid. En denk ook aan het verleden wit vs zwart... In onze samenleving komt het dus 'toevallig' vaker voor dat de witte mens racistisch is tegen de donkere mens.
0 -1
Deepblue
Wat is het verschil tussen discriminatie en positieve discriminatie?
En ik vind een wit mens racistisch, graag blank. Dank u
0 0
ram
Nope. Wit is neutraler dan blank; dus dat gebruik ik.
En als je niet weet wat "positieve discriminatie" is, moet je dat lekker Googlen.

Ook bijzonder dat je alleem op deze kleine details ingaat. Jij zou bij uitstek heel veel kunnen leren op dit gebied...
0 0
EricAjax1
Je doet weer alsof je slimmer bent maar beantwoord de vraag niet.. Nogmaals: ik vind het net zo erg om iemand vieze flapoor of kankerneus noemen net zo erg als apengeluiden. Dat de maatschappij daar blijkbaar verschil in maakt vind ik kwalijk
2 -1
ram
Okay... jammer dat je zegt dat "ik weer doe alsof ik slimmer ben" terwijl ik gewoon iets probeer uit te leggen waar jij om vroeg. Iemand die een ander iets uitlegt op een bepaalde vlak is, op dat vlak, namelijk per definitie slimmer... Fact of life.

En daarbij probeer ik ook nog eens extra aardig te zijn door aan te geven dat ik het niet lullig bedoel. En ik neem uitgebreid de tijd om het uit te leggen. Ik heb wel degelijk (meer dan) antwoord gegeven op de vraag.

Ik ga uiteraard geen nieuwe poging doen. Want als jij zegt dat "vieze flapoor" net zo erg is als het maken van apengeluiden, dan heb je de boot echt on-ge-loof-lijk gemist. Dan kan ik alleen maar zeggen: bestudeer mijn stukkie nog een paar keer en ga je verder verdiepen. Want je hebt in vrij extreme mate bevestigd waar ik mijn eerder uitleg mee begon: qua begrip zit je (wat betreft dit onderwerp) op een héél laag niveau.
0 -1
Dick
Het is moeilijk uit te leggen. Ik denk dat er ook persoonlijk gevoel bij komt. Iemand kan rooie erger vinden dan racisme, uit persoonlijke belangen. Dat kan. Alleen wereldwijd gezien en door het verloop van de geschiedenis word racisme strenger veroordeelt. Enzo zal een ieder zijn persoonlijke pijn voelen en dat boven het pijn van een ander stellen.
0 0
ram
Ja, het kan zijn dat Enzo dat op die manier doet. Maar ik had het inderdaad over wat we als maatschappij bepaald hebben. Ik had het niet over persoonlijke pijn maar over de concepten 'racisme' en 'beledigen/uitschelden'.

En het is natuurlijk ook heel ingewikkeld én zeer afhankelijk per situatie. Als iemand bijvoorbeeld jarenlang iedere dag wordt gepakt op zijn flaporen, wordt dat wél als heftiger gezien in vergelijking met iemand één keer 'Zwarte Piet' noemen in het voorbijgaan. En zo zijn er nog ontelbaar factoren die meespelen.

Maar 'overall' vind ik wel dat mensen 'moeten' inzien wat het verschil is tussen racisme en uitschelden/beledigen.
0 0
Dick
Mee eens, en daar hoort ook een stuk opvoeding en geschiedenis bij, hoe pijnlijk deze ook is. En een stuk acceptatie van een veranderende maatschappij. De wereld is een stuk kleiner en volken gaan meer en meer mengen. Ben je uitsluitend in een witte omgeving opgegroeid, dan is dat denk ik best een overgang. Maar mijn kinderen weten bijvoorbeeld niet beter en gaan hier heel anders mee om dan ikzelf of generaties eerder.
0 0
EricAjax1
1x "net zo erg" te veel
0 0
DeLeermeester
Ik vond het gepast en netjes. Mooi gebaar.
2 0