Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Wijnaldum: 'Ik ben absoluut geen held'

JesseTH, 19-11-2019 om 22:50, 4860 views, NOS |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Georginio Wijnaldum blijft bescheiden na zijn optreden op de persconferentie van maandag. De aanvoerder van Oranje van dinsdagavond sprak zich uit tegen racisme, maar wil niet dat alle aandacht op hem gericht wordt. Hij voelt zich gezegend door het podium dat hij verkrijgt om de boodschap over te brengen.

'Het was een dag voor iedereen, een eye-opener', aldus Wijnaldum voor de camera van de NOS. 'Ik heb gezegd wat ik voelde en meerdere mensen wilden zeggen. Omdat ik voetbal en bekend ben heb je wat eerder een stem, waardoor mensen wat eerder naar je luisteren. Mensen komen met woorden als "held", dat ben ik absoluut niet. Ik hoop dat we er nu echt iets aan gaan doen.'

'Vandaag probeerde ik alles te geven wat ik had, daar komen drie goals uit en dat is mooi', vervolgt de hattrick-hero vervolgens over de te spelen interland tegen Estland. 'Ik had zaterdag (tegen Noord-Ierland, red.) graag willen spelen, maar ik was ziek en ben dat nog een klein beetje. Elke voetballer wil spelen en zijn bijdrage leveren. Als je niet scoort en je bent belangrijk, dan is het ook goed.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
brullie
Misschien geen held maar wel een bescheiden gozer en uitgegroeid tot een top voetballer! Mocht je je volgend jaar vervelen? Kom maar hoor...;-)
0 0
Deepblue
Ik luister praktisch nooit als voetballers praten.
Maar hij is wel een held! 3 x gescoord!!
0 -1
Cruijffthebest
Ik word er een beetje moe van, genoeg aandacht is er geweest.
Hoeveel aandacht is er als er telkens zeer kwetsende spreekkoren zijn richting spelers van Ajax, over Nouri en ga zo maar door?
Juist, niets...........helemaal niets. je hoort er niemand over en nu werd 1 speler onheus bejegend en heel Nederland maakt zich druk.
Ben benieuwd wat de media en de bevolking in Nederland doet als Ajax straks in 010, in Utrecht en Den Haag, om de ergste maar te noemen, heeft gespeeld en ze weer van alle kanten zeer kwetsend zijn toegezongen en uitgescholden!!!
1 -2
Juichtoon
Wijnaldum zou het pas echt begrijpen als hij ook zou zeggen dat Zwarte Piet geen racisme is.
En anders pleit hij vooral voor eigen parochie.
Voor de goede orde, ik ben nog uit de samenleving waarin racisme totaal geen issue was.. Mijn amateur voetbal team had in de jaren 80 al de saamhorigheid en kleurigheid waar Wijnaldum nu over spreekt.
5 -6
ram
Het is toch wat he, een donker iemand die aangeeft dat racisme (Zwarte Piet is zeer racistisch by the way) echt niet meer kan. Wat een klootzak die Wijnaldum, om zo te "pleiten voor eigen parochie".

De "jaren 80 waarin racisme totaal geen issue was"... Die opmerking is even grappig als ongelooflijk bizar. Jouw reactie laat zie dat je he-le-maal niets weet. Dunning-Kruger effect to the max!
0 -1
Juichtoon
Lezen ram. Ik zeg dat ik nog uit de samenleving kom waarin racisme geen issue. Ik zeg niet dat dat de jaren 80 waren. Die conclusie trek jij.
0 0
gi0vanni
Nee inderdaad in de jaren 80 was dat nog niet uitgevonden. In de jaren 80 was alles perfect. :d
1 0
mmmkeee
Hahahaha echt niet te geloven inderdaad
1 -1
Juichtoon
Jij bent ook al zo'n domoor. Ik vermoed dat mensen zoals jij en ram het meest van ons allemaal vol zitten met vooroordelen. Je weet niks van NL. Je luistert te veel naar overgewaaide verhalen uit de Amerika. Nederland was en is nog steeds een El Dorado voor anders denkenden, kleuren, diversiteiten etc. Mensen zoals Jeffrey Afriyie zouden in zijn land van herkomst (Ghana) al lang achter slot en grendel zitten. Zou ik niet terecht vinden, maar hij bekritiseert het land en de mensen die hem juist en zn metgezellen alle ruimte geven.
0 0
Schip
Dat noem je een cultural bias, oftewel oogkleppen. Je ervaart het niet zo en dus is het ook niet zo. Want als je het zelf niet als racisme voelt, hoe kan het dan racisme zijn? Die laatste zin ook. Racisme geen issue in de jaren 60 of id? Kerel, kruip eens uit je eierschaal.

Je mist ook het punt. Kijk strips als Kuifje in Afrika uit 'jouw' tijd er maar op na, dan zie je hetzelfde stereotype als hoe wij zwarte piet neerzetten. Dat was ongetwijfeld ook niet kwetsend bedoelt van de tekenaar, maar het legt wel een bepaald vooroordeel bloot en plaatst een groep in een onderontwikkeld, primitief hoekje. Natuurlijk is dat kwetsend.

Wij zijn ook maar producten van onze cultuur en geschiedenis. En daarin klinken bepaalde echo's van het verleden door, zoals hoe wij Afrika zagen. Dat is geen modegril, politieke correctheid of hype, dat zijn echte beperkingen in onze denkbeelden, die wij moeilijk zien. Maar zwarte piet kan gewoon niet.

Het is echt een kwetsende folklore, die pijnloos kan worden aangepast, zonder dat de magie van het feest vermindert. Iedereen tevreden.
2 -6
Juichtoon
Kan me niet herinneren dat racisme in die tijd in NL een issue was, nogmaals. Niks met eierdop te maken. Zeker in die tijd kon iedereen leren naar vermogen en verdienen naar prestaties.
Je zet erg snel grote stappen van bias naar Kuifje. En juist in die grote stappen zit het probleem. Je zou beter moeten weten. En natuurlijk hebben mensen vooroordelen, ons brein kan zelfs niet zonder. En ja die tekeningen waren karikaturaal maar ook weer niet ver naast de realiteit. Het zag er in Afrika in sommige delen zo uit. Zelfs nu nog. Wij op klompen, zij met een botje in de neus. Erg? Neen ik moet er om lachen.
en dan Piet, voor de miljoenste keer, de figuur Piet heeft niets met de VOC slavernij te maken. Zwarte Piet is echt veeeel ouder. En dat Piet erop lijkt dat doet er niet toe. Het is niet wat het lijkt. Zonder dat de magie vermindert? Als je kunt zien wie Piet is is de lol er toch af. Je weet juist niet wie die Piet is.
En als jij verder zou kijken dan je neus lang was, zie je nog dingen die je niet wilt zien (jij denkt echt dat het mensen als Jeffrey Afriyie om alleen maar Zwarte Piet gaat, welterusten Schippie). Hij is nota bene een Ashanti (dat zijn de grootste slavendrijvers aller tijden) en bedient zich vaak van homofobe en antiblanke teksten of steunbetuigingen aan groepen die anti blank zijn ('slegs vir zwarten').
Was het maar alleen zijn cultural bias, die kun je wegpoetsen, dit is onvervalste haat. Soort zwarte kkk en jij neemt die mensen serieus en ik de totaal geweldloze, alles van meerdere kanten bekijkende poster ben eng.
Ik ga maar weer eens een Ajax filmpje kijken.
0 -2
Rentokill
"Ik kan me niks herinneren dus er was geen issue." Je kopt in eigen doel gast. "Wij op klompen" worden niet gekarikaturiseerd toch? 0-2. En voor alle onzin die je erna nog uitkraamt krijg je een aai over je bolletje. Ga maar lekker Ajax filmpjes kijken. Dat kan op elk niveau.
1 -1
Juichtoon
Loop de kranten van 1960, 1970, etc maar door. Racisme was in die tijd geen issue in NL. Maar jij die niks van NL weet en uberhaupt niet veel weet (show me your certificates dude) vertelt mij wat. U know nothin met je aangeleerde racistische praat. Je bent schaamteloos.
En waarschijnlijk zelf behoorlijk racistisch. Je bent te veel de beschuldiger en dat zijn vaak zelf de schuldigen.
0 0
Minsc
Zwarte Piet is gewoon een jongetje dat zwart is omdat hij door schoorstenen klimt, heeft niets met ras te maken.
3 -1
Rentokill
Tuuuurlijk, en dat kroeshaar komt door de wind op de daken. En die grote rode lippen hebben te maken met de Decemberkou.
1 -1
Juichtoon
Zoals ik al zei. U know nothing. Speciaal voor jou Rentokill. Zwarte Piet was er al eeuwen voor de VOC slavernij. Je bent of een racist yourself of fu..king stupide. Vul maar in..
0 0
Juichtoon
Zwarte piet is ook geen racisme. Deze figuur is van ver voor de VOC slavernij. Dan mensen het erin zien wil nog niet zeggen dat het zo is. Het is veel meer een culturak bias aan de andere kant. Altijd maar verongelijkt zijn.
De kleurigen die ik ken uit de jaren 70 Ed en waarnaar ik verwees kosten hun problemen niet op door naar anderen te wijzen.
3 -3
Rentokill
Want vóór de 'VOC slavernij' waren er geen negers om na te doen... En daarom is zwarte Piet geen racisme lieve kijkbuiskinderen....jawelll.
1 -1
Juichtoon
Nee lullo want voor de VOC slavernij hadden mensen in onze contreien nog nooit een zwarte gezien, dan kunnen ze hem ook niet nadoen.
Tot aan 1800 kwam 95% van de mensen hun leven lang hun eigen ommeland niet uit.
0 0
Dazoo
'Altijd maar verongelijkt zijn' - racisme pur sang. Je bent eng.
2 -3
Juichtoon
Neen hoor is een breed geluid tegenwoordig. Ook bij jongeren algemeen zie je dit veel terug in de huidige tijd. Ook jij Dazoo zou niet zo snel moeten oordelen maar eerst doorvragen. Ik ben al zelfs door jou tot eng veroordeeld. Je ziet dus hoe 'schuldig' je zelf bent en hoe je jezelf voor schut zet.
Ik bedoel niks menselijks is jou vreemd, maar wat meer nadenken zou je goed doen. Fijne avond.
0 -2
ram
Precies, er zijn heel veel mensen die zeggen "Die zwarten zijn altijd maar verongelijkt". En dat is juist het zieke; Nederland is heel erg racistisch. En jij ook.

Echt... wat jij bij dit topic allemaal schrijft is zó bizar, niet normaal. Educate yourself... alsjeblieft.
0 -1
Juichtoon
NL heel erg racistisch? Je bent een dwaas. Jij weet echt helemaal niets. En door NL heel.erg racistisch te noemen ben je zelf een enorme aanstichter van racisme. Maar bovenal een dwaas.
Ben je wel een in Afrika geweest? Daar loopt de haat tussen zwarten je op straat tegemoet. Die zijn naar elkaar extreem haatdragend en onderscheid makend. Nederland is daarbij vergeleken het paradijs.
0 0
Rentokill
Wie is hier verongelijkt?
0 0
Ajax4life16
Jij kan het geen racisme vinden en zo is het tegenwoordig ook niet bedoeld, maar het is een traditie die stamt uit een tijd van slavernij. Als je er objectief naar kijkt is het eigenlijk belachelijk dat het nog bestaat. Ik ben blank en heb nooit naar de kleur gekeken en velen van ons ook niet, maar blijkbaar zijn er mensen die het erg beledigend vinden, dus laat die pieten lekker roetveegpieten zijn. Als je je hierover verder druk kan maken raad ik je aan je eigen leven meer betekenis te geven.
3 -3
Juichtoon
Nou voor de miljoenste keer plus 1 dan. Het is geen traditie die stamt uit de tijd van de VOC slavernij. Er liepen al ver voor onze jaartelling hier Pietachtige figuren rond met donker gemaakte gezichten en al. Dus jouw zelf benoemde 'objectiviteit' is in werkelijkheid gewoon jouw beperkte blik. Het is niet anders.
0 0
Rentokill
Wat loop je toch te zeulen met je VOC slavernij?

Er liepen inderdaad al ver voor onze jaartelling Negroiden rond ja. Daar stammen jij en ik vanaf. Dus dat ze ook sinds mensheugnis nagedaan worden is niet gek, maar bovenal ook niet waar het om gaat.
1 -1
Juichtoon
Omdat Zwarte Piet een verwijzing zou zijn naar de slavernij slimpie. Dan plaats je het in historisch perspectief. Je kunt immers niet iets nadoen wat er niet is. In jouw termen want anders snap je het niet, Zwarte Piet anno 750 na Chr. is geen verwijzing naar de slavernij want die was er pas een kleine 1.000 jaar (!) later.

Negroïden voor onze jaartelling? Ja maar niet hier....En ze worden niet sinds mensenheugenis nagedaan. Dat is nonsense. Tot aan 1800 hadden mensen in onze streken nog nooit een zwarte gezien. Je legt beelden van nu op het verleden.
0 0
Schip
Goed gezegd, echt compleet mee eens. En maak die pieten voor mijn part groen en verzin er een nieuwe sage bij. Het gaat kinderen niet om de kleur zwart, maar om de magie van iets onbekends. Die is wat mij betreft weg als je roetveegpieten gebruikt, omdat je de personen kunt herkennen. Dat even terzijde.
2 -2
Juichtoon
en om 10.31 u vond je weer dit 'een kwetsende folklore, die pijnloos kan worden aangepast, zonder dat de magie van het feest vermindert'. Je bent een weerhaan of erger je kletst maar wat.
0 -2
Rentokill
Je kunt kwetsende folkore pijnloos aanpassen zonder de magie aan te tasten en toch zwarte Piet aanpassen... Ik snap dat wél...
1 0
Juichtoon
Maar hij zegt eerder dat dat niet kan.
0 0
Rentokill
Helemaal mee eens, dat van dat onbekende.
1 0
Rentokill
Dus jij denkt te weten of iemand anders zich beledigd zou moeten voelen of niet? Das knap van je. Heb je daarvoor gestudeerd? Gutmensch!
2 -5
Juichtoon
Je bent een beetje dom zou Maxima zeggen.
1 -2
Rentokill
Nou en of!
0 0
Schip
Nee, nou ben ik het eindelijk eens een keer eens met Rentokill. Mag in de krant.
1 -1
Rentokill
Hahaha, inderdaad. We moeten het snel ook weer over voetbal hebben.
0 -1
Benleiden
En toch heeft hij in essentie gelijk. Zwarte piet is geen racisme. Daarmee doe je de mensen tekort die dit jaren gevierd hebben, en nog steeds vieren.

Uiteraard kan het voor sommige mensen een belediging zijn, mits ze zichzelf daar in verplaatsen. Ook daar is weer iedereen vrij in.
5 -4
ram
Zwarte Piet is heel racistisch. Als je je een beetje zou verdiepen én empathisch vermogen zou hebben, zou je dat inzien. Nu loop je met je eigen domheid te koop.

Schokkend dat je zegt "Daarmee doe je de mensen tekort die dit jaren gevierd hebben en nog vieren". Heb je enig idee hoe ziek dat is?!
Vroeger staken we vrouwen in de fik als we dachten dat het heksen waren. Op een gegeven moment ontwikkelt de samenleving zich en hebben we gezegd dat we dat maar niet meer moeten doen... En toen kwam jij er ff tussen met "maar daarmee doe je de mensen tekort die dat altijd hebben gedaan en nog steeds graag willen doen!"
Same thing.

En zelfs al was Zwarte Piet níet racistisch, dan nóg zou iedereen die geen klootzak is, het wel willen aanpassen omdat het voor het feest geen ene reet uitmaakt welke kleur die pieten zijn. Maar dan doe je wél iets aardigs richting mensen die erdoor gekwetst zijn. Maar nee hoor... want "huil huil, het was vroeger zo en dus moet het zo blijven". Bizarre vorm van egoisme (en dus ook van racisme want Zwarte Piet is een racistisch fenomeen).
0 0
Rentokill
Zwarte Piet is een karikatuur van een ander ras. Het komt uit een traditie van toen er nog geen Afrikanen waren hier. Dat gaf extra magie aan het feest.

De mensen die Sinterklaas vieren zijn geen racisten.

Nu zijn er wel Afrikanen hier en die voelen zich ongemakkelijk dat ze op deze manier nagedaan worden. Dat is toch niet raar?

Toch ook niet zo raar om dat aan te passen? Er is al zoveel aangepast aan dat hele feest.
3 -3
Benleiden
Fijn dat je nog even mijn reactie samenvat, zij het met enkele punten waar ik het niet mee eens ben. Dit zal je echter altijd houden. Iedereen heeft zijn eigen perceptie.
0 -3
Rentokill
Weet jij wat samenvatten is?
2 0
Juichtoon
Zwarte Piet is geen karikatuur van een ander ras. Er wordt helemaal geen ander ras mee uitgebeeld. Het is Zwarte Piet.
Daarna maakt je stukje wat meer sense. Alhoewel ik niet vind dat je het moet aanpassen omdat anderen, een hele kleine groep, zich er ongemakkelijk bij voelt. Op de Antillen is Piet gewoon zwart. Dus het ligt behoorlijk genuanceerd.
Ik denk dat er in NL meer tegenstanders te vinden zijn voor the Gay Pride of het Zomercarnaval. Dat gaat toch ook gewoon door. Het zijn alle feesten.
2 -3
Schip
Hilarisch dit. Je bent net die Irakese minister van propaganda met je ultra koppige ontkenningen: vroeger was racisme geen issue! Zwarte piet is geen karikatuur van een ander ras! The Americans are not in Bagdad! It is a lie, don't believe it!
2 -3
ram
Haha, nice. En true. Echt bizar, deze onwetenden óf ontkenners.
0 -1
Juichtoon
Wat vind je nu weer hahaha
0 -1
Ajax4life16
Haha geen karikatuur van een ander ras kom op man wees niet zo naief
2 -1
Rentokill
uhm... Zwart schminken, kroeshaar, grote lippen... neehoor er wordt geen ander ras mee uitgebeeld.

Als bij ons op het werk,waar we allemaal Nederlands met elkaar praten, iemand uit Engeland komt, gaan wij allemaal Engels praten. Ik vind het normaal om je aan een kleine groep aan te passen omdat die Engelsman zich misschien ongemakkelijk voelt.

En wie heeft het over wel of niet doorgaan? Wie wordt er trouwens beledigd door Gaypride of zomercarnaval? Toch niet een specifieke bevolkingsgroep? Worden de Hetero's belachelijk gemaakt bij GayPride? Of de Gereformeerden tijdens Carnaval?
3 -2
Juichtoon
Zo zijn toch niet alle Zwarte Pieten. De meesten zijn gewoon ome Jan met schmink. Overigens zijn er velen die aanstoot nemen aan het Zomercarnaval en ja hun (vd de refo's) levensovertuiging wordt zeer zeker belachelijk gemaakt. Maar zij eisen niet dat deze mensen (vaak anderskleurigen) hiermee stoppen.
0 -1
Rentokill
Leg uit, hoe worden de refo's belachelijk gemaakt tijdens carnaval?

Mogen van jou de katholieken ook niet zeuren als de Oranjemarsen in Ierland elk jaar door hun wijk paraderen?
0 0
Juichtoon
Precies als je echt racisme wilt bestrijden zul je je naar beide kanten open moeten stellen.
Denk maar eens aan wat Nelson Mandela ooit deed. In een rede voor 1 miljoen zwarten nam hij het op voor de blanken. Een enorm gejoel was zijn deel. Maar Mandela wist wat hij deed.
2 -2
Schip
Mandela pleitte voor verzoening. Dat is heel wat anders dan je ogen sluiten voor racisme. Dat deed hij namelijk nooit.

Je begrijpt geen pepernoot van de geschiedenis en pikt er kleine elementen uit die je niet helemaal kent en verkeerd uitlegt.

Enige waar ik in mee kan gaan is dat het overgrote deel van degenen die SInterklaas op de oude manier willen blijven vieren, dat niet doen om anderen te kwetsen. Maar hier speelt ook wel een stukje nostalgie mee. Het feest wordt niet minder intens of magisch als je een piet groen maakt en daar een mooi verhaal bij verzint. De eerste generatie kinderen zal daar al mee aan de loop gaan.
1 -1
Rentokill
Dat is zeker waar en een goed voorbeeld. Ook de reden waarom Zuif Afrika nog steeds redelijk draait en geen 3e wereld land is geworden. Mandela was een wijs man.

Wat zouden de Surinamers, Antilianen en Afrikanen dan moeten doen als handrijking voor hun vraag om te stoppen met deze karikatuur van hun ras? Zwijgen hielp niet. Pas toen ze zijn gaan lopen demonstreren op de intochten kwam er aandacht hiervoor en kwam de omslag.
1 0
Juichtoon
In ieder geval niet de blanken die Zwarte Piet willen behouden voor racist uitmaken. Dat was een hele slechte openingszet.
De eerste demonstraties waren ook nog eens met geweld. In Gouda, ik was erbij. Ik heb de mensen van KOZP gehoord en aanschouwd. Die mensen hebben niet alleen een hekel aan Zwarte Piet om het heel voorzichtig te zeggen. En dat was een hele slechte 2e zet.
1 -2
Rentokill
Mensen die zwarte Piet zwart willen houden uitmaken voor racisten is inderdaad misschien wel net zo racistisch als wat ze willen bereiken. Dom dus.

Maar dat heeft verder niet zo veel met de discussie te maken toch?

Ik maak niemand voor racist uit die niet begrijpt waarom ik vind dat we beter roetveegpieten kunnen hebben.

En nogmaals, helaas zijn degenen die er ongenuanceerd in vliegen vaak wel degenen naar wie eerder geluisterd wordt.
0 0
Jornnn
Prima speler en sympathieke vent. Die interviewer deed net alsof hij Martin Luther King aan het interviewen was.
3 0
Rentokill
Echt he? Hij bleef er maar over doorgaan.
2 0
Dennis1964
Geweldige speler!!!!
0 0
RSM
Heerlijk zijn reactie
0 0
Stone020island
AJAXSHOWTIME?!?!?
1 -1
Suarez16_
Achja lekker boeiend. Gelukkig nu een half jaar verlost van die kut interlands. Mijn god zeg wat 2 ongelofelijke zaadpotten van Oranje.
1 0
wendoo9
Tv na rust afgezet en lekker naar bed gegaan. Was niet om aan te gluren .Dan hunker je toch om naar het spelletje van ons aller Ajax te kijken !!
1 0
***1900***
Er komen nog oefeninterlands helaas.
0 0
Suarez16_
Ja 1 periode in Maart kan ik nog wel overleven tot het EK. Bizar eigenlijk dat je in de eerste 12 duels 3 interlandbreaks hebt en in de overige 22 maar 1 en dat elk seizoen.
0 0