'Wintertrip Ajax naar Qatar moreel verwerpelijk'

BVeenstra, 08-11-2019 om 11:15, 3389 views, Het Parool |

Profiteer eerder van Black Friday in de Ajaxshop!

De wintertrip van Ajax naar Qatar is volgens mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld moreel verwerpelijk, zo legt zij uit in gesprek met Het Parool. Begin januari belegt Ajax in Qatar een trainingskamp om daar de stadions voor het WK 2022 te testen, hetgeen veel kritiek heeft opgeleverd in de afgelopen weken.

Ajax traint in de Aspire Zone: een omstreden plek, omdat bij de aanleg daarvan op grote schaal buitenlandse arbeiders zijn uitgebuit. Daarnaast verblijft Ajax in het vijfsterrenhotel Marsa Malaz Kempinski en daarover berichtte The Guardian vorig jaar over gedwongen arbeid en 'moderne slavernij'.

Amnesty International meldde vorige week te onderzoeken of Ajax juridisch aansprakelijk gesteld kan worden. 'Dat is in juridisch opzicht onontgonnen terrein', zegt Zegveld. De advocaat was eerder betrokken bij een aanklacht tegen de FIFA voor medeplichtigheid aan mensenrechtingenschendingen met het toewijzen van het WK aan Qatar. 'De rechter in Zürich zat daar niet op te wachten, onze aanklacht werd ongegrond verklaard', herinnert Zegveld.

'Bij de trip van Ajax gaat het erom in hoeverre die bijdraagt aan het in stand houden van mensenrechtenschendingen', vervolgt de advocaat. 'In het algemeen kun je zeggen dat je als bedrijf of club niet in de buurt moet komen van Qatar. Ajax is in ieder geval moreel medeverantwoordelijk voor het in stand houden van verwerpelijke praktijken. Wat Liverpool doet, is wel toe te juichen', doelt ze op de keuze van de Engelse topclub om in een ander hotel te verblijven dan het Marsa Malaz Kampinski.

Zegveld verwacht dat er op termijn gerechtelijke uitspraken komen die het gebruik van de faciliteiten veroordelen. 'Maar nu is het al heel wat als de rechter de opdrachtgever voor de bouw verantwoordelijk houdt voor de ellende.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
noppenkoning
7 ton schenken aan de nabestaanden van overleden bouwvakkers
0 -2
Dennis1964
Ik ben het er helemaal mee eens hoor, maar boycot dan dat hele wk. Maar doe het consequent, geen winterspelen in Rusland, De VS????? Nee kan ook niet, zij zijn toch het continent dat de laatste grote oorlog is begonnen. Zo blijft er weinig over. Ook Uefa en FIFA is dubieus. Dus geen CL en geen WK.meer. Kunnen we het Amsterdam 700 toernooi nieuw leven in blazen.
3 -1
paulis
Slechte zaak dit van ajax, nooit supporten dit soort landen. Emiraten, Qatar, Turkije, Pakistan, Saudi arabie, enge islamfasistische landen. Ze geven niets om ons en onze kafir normen en waarden, als er niet iets aan te verdienen.
4 -4
033AFCA
Lekker boeie
1 -2
kampioenenjood
Ajax zit hier natuurlijk fout. We hoeven niet alles wat Ajax doet proberen goed te praten.
2 -5
Duif63
Laat me raden: ze is ook tegen Zwarte Piet.
0 -4
Koningtoto
https://www.youtube.com/watch?v=GlCmbEMxHt4

Minder bedeelde mensen, maar ik kan me enorm vinden in dit sentiment.
0 -4
Benijax
Jij vind het OK dat iemand roept dat je de kanker kan krijgen en dood moet gaan, als je een andere mening hebt? Treurig.
2 0
Koningtoto
Ik zeg niet voor niks minder bedeelde mensen he?
0 0
Koningtoto
Dat is iedereen als je media moet geloven....
1 -1
Bocarra
Hij die zonder zonde is werpe de eerste steen... selectieve verontwaardigend.
4 -6
Koningtoto
Als je dan toch de bijbel er bij wil halen, dat is pas hypocriet.
2 -1
Woodenshoe
Het oude gekke sprookjesboek.....
0 0
blava
Invloed van Qatar is groot. Van het sponseren van terroristen tot het organiseren van het WK in 2022. Mensenrechten zijn in dat land niets waard. Arbeiders uit Pakistan en India worden als beesten behandeld. Ajax wordt als uithangbord gebruikt om Qatar's image te verbeteren. Moet je daar aan meewerken?

Het wordt overigens wel moeilijk om een land te kiezen. Steeds meer landen voeren een discutabel beleid.
3 0
Cupmetgroteoren
Ben het helemaal met Koningtoto eens. Er zijn genoeg problemen in eigen land. Mentale problemen hier, bijvoorbeeld, rijzen de pan uit, is net als in de VS, een epidemie aan het worden. Daar kunnen we met z'n allen een klein steentje aan bijdragen, bijvoorbeeld door wat vriendelijker met elkaar om te gaan, ik noem maar wat. In andere landen zijn weer andere sociale problemen waar wij helemaal geen goed zicht op hebben.
0 -4
Jariiii
Ik vind het de schoonheidsprijs ook niet verdienen, en dan druk ik me eufemistisch uit.
In sommige landen moet je gewoon niet willen spelen, en zo creëer (of versterk je, bij sommigen) ook nog het beeld van een zakelijke, kille club.
3 -2
Koningtoto
Wat een gezwam. Ajax gaat ieder jaar naar kindjes die op sterven liggen lamlul.
3 -3
Jariiii
Vergeet je kalmeringsmiddelen niet.
1 -3
Koningtoto
Daar gaat het niet om Jari, je vergeet gewoon dat Ajax veel meer goed dan kwaad doet. En posts als die van jou doen daar gewoon afbraak aan.
2 -4
Jariiii
Dát is pas gezwam. Hemel.
2 -1
Koningtoto
Jij vind Ajax een extra kille club door het spelen in dat gat. Dat is gezwam, want Ajax is nooit een kille club geweest, alleen de mietjes die weggestuurd zijn vinden Ajax een kille club.
1 -3
Jariiii
Je moet lezen, ik zeg nergens dat ik Ajax zelf een kille club vind.
2 0
Koningtoto
Klopt, je zegt alleen dat het heel normaal is dat Ajax kil wordt gevonden. Komt een beetje op hetzelfde neer.
0 -2
Benijax
Jij lult als een totale loser uit je nek. Niemand zit op jouw debiele oordeel te wachten.
1 -2
Koningtoto
Maar dit is een vrij land en kan ik mijn debiele mening gewoon openlijk ventileren. Hoe moeilijk dat ook is voor jou.
0 0
AjaxCitizen
Ben zeker niet voor een trainingskamp in een land als Qatar. Vind het gewoon een kutland waar gastarbeiders als slaven worden behandeld. Wil verder niet de calimero gaan uithangen, maar Psv hield er vorig ook een trainingskamp. Waarom was er toen niet zoveel ophef over?
2 -1
Woodenshoe
Toch doe je het he, piep piep.. Wijzen naar wat anderen doen is het domste wat er is in dit soort zaken..
0 -1
Van Reenen
Fijn he dat je in een land woont dat je je eigen mening mag verkondigen? Gaat je in menig land niet lukken zonder dat je erop wordt aangesproken of tussen 4 muurtjes je dagen mag slijten. En waarom er geen ophef was over PSV in Qatar, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat roeptoeters dan niet in de media komen en AS alles over Ajax plaatst!
1 -1
WZAWZDB14
Psv is geen topclub
1 0
ajaxdordtt
Omdat er maar heel weinig mensen geinteresseerd zijn in , of zelfs opmerken, wat Psv wel of niet doet.
1 0
Van Reenen
Qatar is groot-aandeelhouder van Shell...! Misschien moet Zegveld toch maar eens daar zijn aandacht op vestigen, maar misschien heeft hij wel aandelen Shell, net zoals de Koninklijke familie.
2 0
Koningtoto
Tja, dat is een pijnlijk punt voor de rest van Nederland.
1 -1
Van Reenen
Even voor de goede orde om jullie mening te herzien......Qatar is aandeelhouder
0 0
Koningtoto
Ik ook. Van wat eigenlijk?
0 0
Van Reenen
Eens met je stelling over de advocaat, Die achter de ellebogen politiek can mensen, waarvan ik nog nooit heb gehoord, moeten oom zonodiv iets te lullen hebben in de media. En die lullen alles na, net papegaaien.
0 0
Koningtoto
Omdat het Ajax is... Klinkt bekrompen, maar het is gewoon zo.
0 0
Ferd
Een advocaat die het over ‘moreel verwerpelijk’ heeft. En dan volgende week een moordverdachte probeert vrij te pleiten....
2 -2
ajaxdordtt
Is geen strafrecht advocaat lieverd.
2 -3
Koningtoto
Maakt toch niet uit popje, alle advocaten zijn verdorven. Gaatjes zoeken om onder een wet uit te komen. De mazen in de wet zijn het Babylon van de wetgeving.
2 -4
Benijax
Jouw domheid kent kennelijk geen grenzen. Stop met poep te praten.
0 0
ajaxdordtt
Het gaat erom dat ze niks te maken heeft met moordenaars of pedofielen.
0 -2
Koningtoto
In civiele zaken ook niet? I think so.
1 0
Koningtoto
Een pedofiel probeert vrij te pleiten, ben ik helemaal aan voorbij gegaan, als er iemand niet over moreel mag praten is het een advocaat.
3 -2
Ajaxadept
Ach sommige kan en moet je niet echt serieus nemen. Liesbeth Zegveld is advocaat in mensenrechtschendingen, iemand die dus zijn/haar brood in deze business verdient. In plaats van geitewollensokken te gaan afbreien, meent ze ook een duit in het zakje hierover te moeten doen. Nog nooit een voetbalveld betreden, maar wel dom lopen blaten! Simpel negeren dus!
4 -3
Van Reenen
Dat ge-O.H. word ik wel een beetje moe van. Er staat nergens dat in januari 2020 Ajax en PSV naar Qatar gaan, maar alleen Ajax wordt er in de media op aangesproken. Daarom hoop ik dat Ajax gewoon naar Qatar gaat anders kan je nergens meer heen in de wereld. Overal is wel wat aan de hand, ook in Rusland en daar gaan oom gewoon hooggeplaatste mensen heen.
2 -3
Cupmetgroteoren
In Rusland wonen ook mensen zoals jij en ik en ieder ander hier. Dus: voetballiefhebbers. Rusland staat niet gelijk aan Putin. Een heel land wordt gereduceerd tot 'land dat mensenrechten schendt'. Echt heel nauw denken. Zefde geldt voor Qatar. Er wonen daar ook gewoon kinderen die het prachtig vinden om Ajax te zien langskomen, dat moet hen dan ontnomen worden, want we moeten met z'n allen meegaan in de moraalpolonaise. Ondertussen gaan Nederlandse trainers zoals Ten cate en van marwijk, en Nederlandse journalisten, zoals die van Voetbal International, in die landen werken als er geld op te halen is. Iedereen vertrekt erheen als ze stuivers kunnen grijpen. Aan de zijlijn heeft iedereen commentaar, maar ik heb nog nooit gezien dat iemand zegt: ik heb een aanbieding van 5 miljoen per jaar gekregen, maar ik ga er niet heen vanwege de slechte behandeling van arbeiders. Veronica Inside gaat in 2020 ook gewoon een programma rond het WK maken, want iedereen moet wel geld blijven verdienen daaraan.
2 0
Van Reenen
Precies, dat bedoel ik. Ronald en Frank hebben daar ook gevoetbald. Weliswaar in het grijze verleden, maar toen was er ongetwijfeld ook het nodige aan de hand. Geen drank te krijgen, maar in hotels ten overvloede. Daarnaast heeft de KNVB het Nederlands elftal gewoon uitgezonden in 1978 naar Argentinië terwijl daar het nodige aan de hand was. Maar de KNVB ontving toen veel geld, dus ga je erheen. En nu al die arbeiders uit vrije wil (ze werden niet ontvoerd) naar Qatar zijn gegaan omdat hen gouden bergen werd beloofd bleek het wel effe anders te liggen. Maar om daarom niet naar Qatar te gaan,........Gaat wel erg ver.
Misschien worden wij samen met Koningtoto wel uitgenodigd door Ajax om mee te gaan naar Qatar. Ik kan niet wachten, heb mijn koffer al van zolder gehaald.
0 0
CL=5
corruptie uefa moreel in orde... oh wacht!
0 0
Koningtoto
Politiek moreel in orde... oh wacht!
Media moreel in orde... oh wacht!

Mensen die janken over qatar maar wel dik doen met hun Nike air max, gemaakt door kinderen van 10. Kappen met het verontwaardigde gedoe, of echt leven naar het morele walhalla. Dus geen kleding meer die in Taiwan of Vietnam is gemaakt. Maar dan valt iedereen al af.
1 -2
Mocrodammerr
Nederland hypocriet. dan moet je ook geen olie van daar importeren etc. oh nee, dat hebbe we hier nodig. selectieve shizzle
6 -2
Koningtoto
Echt soms ben ik jaloers op fundamentele Moslims die alles zwart/wit zien.
5 -1
trodat4030
De méns is hypocriet. Nederland, Marokko en alle andere 194 erkende naties in de wereld. Hypocrisie is nou net 1 van de eigenschappen die de mens van het dierenrijk onderscheid.
0 0
Benleiden
Nederland: bemoeizuchtig land...
3 -5
tyzinho
Wat Ajax doet kan in mijn ogen ook niet, Qatar is in sommige opzichten een verwerpelijk land. Maar dat zijn meer landen in de wereld. In China gebeuren de meest vreselijke dingen met de extreme censuur en moslims die in kampen worden gestopt. De VS die voert elke oorlog met een dubbele agenda maar Nederland en de Europese Unie staan vooraan om zaken te doen met al deze landen. Laten we eerst de overheid verantwoordelijk houden voordat we naar een voetbalclub gaan kijken die "maar" €700.000 ophaalt terwijl er voor miljarden aan zaken wordt gedaan door overheden.
1 0
Ajaxtrouw
Een grote club is pas echt een grote club als het ook moreel leiderschap zou tonen.
5 -1
Benleiden
Dus er bestaat geen enkele grote club?
2 -1
aniet
prachtig
1 -1
Koningtoto
Moet Ajax de moraalridder van de hele wereld gaan spelen? Waarom? In China worden miljoenen moslims onderdrukt. Hoor je niemand over. In Amerika moorden ze elkaar uit. Hoor je niemand over. Toch hebben we daar ook banden mee. Helemaal doodziek word ik van de algehele verontwaardiging omdat het om Ajax gaat. Wat Trodat zegt is zo waar. De hele wereld doet zaken in en met Qatar . Hoor je niemand over. Maar de simpele zielen in Nederland zijn massaal verontwaardigd, omdat van Ajax verwacht wordt dat ze even de gehele wereld op sleeptouw nemen en laten zien hoe het hoort. Pleur op.
3 -5
Jariiii
'In Amerika moorden ze elkaar uit.'
Serieus, ga je dát nou als argument gebruiken?
En een trip om morele redenen weigeren is niet per definitie 'de moraalridder uithangen'.
1 -1
Koningtoto
Ja, want het wordt wereldwijd geaccepteerd. Hoor je niemand over, dat snap je wel, toch?
0 -1
vincent_DV
Ik ben het in principe met je eens. Enige verschil met jouw voorbeelden is wel dat voetbal in Qatar direct betrokken is en verantwoordelijk voor zo’n 1700 doden en Ajax gaat zelfs voetballen en slapen in stadions en hotels waar al die doden zijn gevallen. Dat is voor mij de reden dat ik het verwerpelijk vind, omdat voetbal en dus ook Ajax er rechtstreeks mee te maken heeft. Met moslimonderdrukking in China heeft Ajax niet rechtstreeks te maken. Maar nu maak je echt gebruik van faciliteiten die ontzettend veel doden hebben opgeleverd. Daaraan moet je in mijn ogen niet aan mee doen.
0 0
AFCAjax
Niet de moraalridder uithangen gewoon geen slavernij steunen, als in dat hotel echt mensen gedwongen moeten werken (en dus niet vrij zijn om te gaan) dan moet je gewoon een ander hotel pakken.
3 0
Koningtoto
Daar ben ik dan even niet van op de hoogte, vertel me dat even als je wil.
0 -1
Benleiden
We willen altijd overal in voorlopen, tot ergenis aan toe.
0 -2
Koningtoto
Ik schaam me ieder jaar meer dat ik Nederlander ben, serieus. Het klimaat, we moeten voorop lopen, dat heel Nederland stil valt boeit niet, het klimaat... Terwijl het allemaal zwaar overdreven wordt. Ze hebben het over de smeltende poolkappen, ze meldden alleen niet dat de kappen op andere plekken explosief groeien, want dat is rechts. Het hele zwarte Piet gelul, het stikstof gelul, PFAS, Nederland moet laten zien dat ze leider zijn. terwijl de inpact van Nederland 0,2% is op wereldniveau. Kotsmisselijk word ik van dat gelul. Kom maar met de minnen. Blijf lekker geloven in de Greta's die opgefokt wordt door haar ouders, het is allemaal gelul.
2 -4
Jariiii
HIer ben ik het dan wél weer mee eens. ;-) Kunnen we toch een keer een biertje doen.
0 0
Koningtoto
Ik kan met iedereen een biertje doen kerel. Ik hou van een discussie en het liefst op het scherpst van de snede. Maar bier drink ik zelfs met Wilders!
0 0
Jariiii
* het scherp *
0 0
Koningtoto
Nope... Kan beide bijgoochem.
0 0
Cupmetgroteoren
Je hebt helemaal gelijk. Mensen willen graag een feel good gevoel hebben over zichzelf en gaan zich dan voordoen als moreel superieur. Dat er in hun dagelijks leven van alles schort aan hun gedrag en dat hun morele boodschap vooral niet ten koste moet gaan van hun eigen belang en financieën (velen werken voor Nederlandse bedrijven die in diverse zogenaamd moreel verwerpelijke landen werken), gaat aan hen voorbij. Als ze maar kunnen drammen, het liefst op hoge toon. Je wordt er gewoon niet goed van.
1 -2
Benleiden
Ik zeg precies hetzelfde elke dag: Nederland neemt zichzelf te serieus.
1 0
noodles
Wat een slechte redenering is dit. Het gaat er om dat Ajax als club de ene week praat over sustainability door er voor te kiezen om met de trein naar Lille te gaan en een aantal weken later doodleuk aankondigt dat het naar Qatar gaat op trainingskamp. Ajax heeft andere opties, zit niet in een financiële penibele situatie die de organisatie dwingt om over principes heen te stappen en maakt desondanks deze keus. Is gewoon een dikke uitglijder van de club. Laten we hopen dat er iets aan gedaan wordt voor t trainingskamp en op z’n minst dat er lering uit getrokken wordt.
3 -3
Koningtoto
Wat heeft het klimaat met Qatar van doen? Met de trein is het lastig om in de woestijn komen denk ik.
0 -2
Middenweg401
Nou, vertel ons eens over het elkaar uitmoorden in Amerika en de relatie tot voetbal waarom het moreel verwerpelijk is om daar een trainingskamp op te zetten. Ik ben heel benieuwd.
Dus als je één van de 9 normale opties kiest ipv die ene foute, dan ben je een moraalridder? Interessante logica.
4 -4
Koningtoto
Mis jij iets aan de berichtgeving in Amerika? Google even hoeveel doden er daar per dag vallen. Vuurwapengeweld, drugsgeweld, politiegeweld.

Je bent een moraalridder, als je vol op Ajax gaat aanvallen en de rest van de wereld buiten schot laat.

Opvallend ook dat je China bewust buiten je betoog laat...
0 -1
Middenweg401
Man, man.. Dus je gaat wapenbezit in Amerika vergelijken met de moderne slavenij waarmee die stadions gebouwd zijn, en waar Ajax in zou gaan spelen. Tja.. zoveel onzin verkondigen dat mensen niet meer weten waar ze moeten beginnen qua reactie is ook een discussie tactiek misschien.
2 0
Koningtoto
Doe niet zo ongelofelijk naïef man. Wat denk je dat er met de Oostblokkers hier is gebeurd? Die werkte zeker onder menselijke omstandigheden. Die zijn uitgebuit tot en met. Dat er in Qatar mensen zijn gestorven komt doordat ze in die regio geen regels hebben in de bouw, misschien moet je daarom protesteren. Uitbuiten gebeurt altijd en overal.
0 -3
Middenweg401
Je redeneert als een stuiterbal en je gebruikt de hele wereld en decennia lang in tijd in je "redenatie" terwijl het hier en aanwijsbaar concreet fout zit op exact de plek waar Ajax wil gaan spelen. Ajax hoeft er niet heen. Gewoon niet doen dus. Als je dat ziet als een protest tegen de bouwprocedures dan vind ik dat prima.
2 0
Cupmetgroteoren
Hij heeft gewoon gelijk man, met je persoonlijke aanvallen. De uitbuiting van Oostblokkers hier is enorm. Zorg eerst eens dat je het onkruid uit je eigen tuin wiedt voordat je in andermans tuin gaat pissen.
1 -1
Koningtoto
Je gaat aan mijn punt voorbij en ik denk moedwillig. Eet dan ook geen tomaten, asperges, aardbeien en weet ik veel wat voor voedsel dat hier verbouwd is door mensen die in een hokje worden gedumpt met een salaris wat beneden alle peil is.

Er is nogal een verschil tussen uitbuiting en gebrek aan regelgeving in de bouw beste man. Als hier dezelfde regels als in Qatar hadden geteld, had je hier ook honderden, zo niet duizenden doden per jaar gehad. Dat die mensen daar zijn uitgebuit, helemaal mee eens, maar daar kiezen ze zelf voor. Net als de Polen hier.
2 0
Middenweg401
Dus niks aan de hand als mensen uitgebuit worden terwijl ze er zelf ingestapt zijn (vrouwen in sexwerk, kinderarbeid, mensenhandel)?
2 0
Koningtoto
Als ze er zelf voor kiezen boeit het me inderdaad geen ene moer. Het is namelijk hun keuze. We leven in een vrije wereld en als iemand er voor kiest om een domme keuze te maken is dat zijn of haar goed recht. Gedwongen is heel iets anders, dat veroordeel ik enorm. Maar niemand die in Qatar is komen werken is gedwongen.
0 -1
Middenweg401
Er is natuurlijk een reden waarom mensen zich "laten" uitbaten. Wie is er nou naïef?
1 0
Koningtoto
Geld. Hebben ze dat geld echt nodig om te overleven? Of willen ze net zo rijk zijn als wij?
0 -1
Middenweg401
Je ziet niet in dat bepaalde groepen kwetsbaar zijn en dat het goed is als niet de hele wereld onverschillig is?
0 0
Koningtoto
Daar kiezen ze zelf voor! Ze kunnen ook gewoon in hun eigen land werken! Hier in Nederland zijn ook zat kwetsbare groepen, maar gek genoeg hoor je daar HELEMAAL niemand over. Beau van Erven Doorns is de enige die er wat aan doet. 17 miljoen mensen 1 man die het opneemt voor onze daklozen. Sorry hoor, maar ik ben de hele armoede in de wereld zat, er is zoveel armoede hier waar niemand oog voor heeft. Ik wel, ik doneer aan voedselbanken etc. Ga daar eens beginnen en ga je dan druk maken om de ver van je bed show.
0 0
Middenweg401
Je kiest er zelf voor dat je paspoort wordt afgenomen?
Er is een verschil tussen kiezen voor en niet ander kunnen.
0 0
Koningtoto
Ze gaan er zelf heen! Ze reizen er zelf heen! Ze kiezen er ondanks alle negatieve berichtgeving zelf voor! Haal je hoofd uit je reet en zie wat er gebeurt.
0 0
Middenweg401
Haal je voeten uit je eigen reet, en verplaatst je naar hun situatie.
0 0
Koningtoto
Waarom? Ik werk me de tering dag in dag uit. En ik ook geen Ferrari kopen hoor.

Ik maak me druk om alle bijstandsmoeders, alle ouderen, alle mensen die geen eten kunnen kopen, geen zorg kunnen betalen en daarom vervolgd worden in dit land. En het buitenland kan me volledig gestolen worden. Eerst je eigen puin ruimen, dan pas aan de rest denken.
0 0
Middenweg401
Je haalt je 40e niet door je arbeidsomstandigheden? Ik heb het met je te doen man.
Hoewel ik het principe van eigen volk eert al onzin vind, gaat het hier niet om een keuze wie te steunen met een zak geld. Het gaat simpelweg om iets niet doen om morele redenen en misschien zelfs een signaal. het dan toch doen is stuitend.
0 0
Koningtoto
Alleen dit al ''eigen vol eert'' Sta jij in Duitsland met die linkse mongolen te rellen tegen die nazi's? Ik vond het tot nu toe een redelijk nuttige discussie, maar mijn beeld van jou is wel bepaald nu.
0 0
Middenweg401
Prima joh. Ik hecht niet veel waarde aan jouw beperkte beeld. Je vult het toch in zoals je zelf wil.
0 0
Koningtoto
Mooi zo, mijn mening komt vaak voor en is dus bepalend in het beeld in Nederland en jij laat zien dat je daar niet mee om kunt gaan. Hou ik van.
0 -1
Cupmetgroteoren
Al eerder gezegd: wat moreel verwerpelijk is, is het ruïneren van Irak, onder andere door Nederland. Ajax dient een excuusbrief mee te nemen naar het M-Oosten om namens de Nederlandse koning en Nederlandse bevolking excuses aan te bieden. Wat Qatar verder in hun eigen land doet is niet onze zaak. 99% van de landen ter wereld doet smerige zaken.
1 -5
Middenweg401
Mensenrechten tellen niet als het je "eigen land" is?
1 0
Cupmetgroteoren
Waarom zou je de behoefte hebben om een ander te veroordelen op zijn morele tekortkomingen terwijl je eerst je eigen morele gebreken deels kunt rechtzetten?
0 0
Middenweg401
Omdat er dan nooit meer iets wordt wordt veroordeeld? Niet zo'n moeilijke vraag hoor.
0 0
Cupmetgroteoren
Ja. En dat hoeft niemand dus serieus te nemen. Een pestkop die zelf gaat lopen janken dat een ander aan pestgedrag doet, dat noemen we gewoon een hypocriet.

Telkens dat bemoeizuchtige. En o wee als er een keer iets door anderen over Nederland wordt gezegd, zoals met Zwarte Piet, dat door Amerikanen als blackface wordt gezien. Dan slaat het land op tilt. De wereld zou er veel beter uitzien als iedereen zich ff met z'n eigen zaakjes zou bemoeien.
0 0
Middenweg401
Dus volgens jouw redenatie kan ook het hele rechtssysteem worden afgeschaft want er valt altijd wel iets te vinden aan de kant van aanklager of rechter. Maakt niet uit hoe onvergelijkbaar of hoe ver terug.
Zaken staan gewoon op zich en moeten op zich worden beoordeeld.
0 0
Cupmetgroteoren
Slechte vergelijking.
0 0
Middenweg401
Nee hoor. Ik lees hier overal over hypocrisie want...
Zeggen dat je naar elke afzonderlijke zaak moet kijken ipv wegkijken om iets anders is precies to the point.
0 0
trodat4030
Allereerst wil ik zeggen dat het verschrikkelijk is wat er in Qatar gaande is, maar waarom altijd Ajax? Waarom niet de Nederlandse overheid die gewoon multinationals subsidieert voor bouwprojecten in Qatar? Waarom ligt de aandacht dáár niet op? Waarom worden die niet aangeklaagd voor het in stand houden van die misstanden? Neemt niet weg dat ik vind dat Ajax lekker elders had moeten gaan trainen, maar ik vind dat een véél groter issue..
6 0
aniet
Zo we beginnen deze discussie weer nadat hij eerder onder een ander kopje,
namelijk dat Amnesty Internationaal het er ook niet mee eens was,
Voor de duidelijkheid; ik ben het er mee eens, we zouden niet die kant op moeten gaan
Maar als hier iedere x het vuur word opgestookt door AS wil ik dat veroordelen
1 -1
trodat4030
AS bericht over ál het nieuws over Ajax, niet alleen goed nieuws. Als je alleen maar 'hoera wat zijn we geweldig-nieuws' wilt lezen, moet je het lekker houden bij Ajax.nl.
2 -1
Middenweg401
aanvulling: AS bericht hoe Ajax in het nieuws komt. Hierdoor komt Ajax blijkbaar herhaaldelijk slecht in het nieuws. Ook als je het alleen uit marketing oogpunt zou bekijken (wat zo de focus heeft tegenwoordig) is dit oliedom.
1 -1
Middenweg401
Want belangrijke dingen mogen namelijk maar 1x onder de aandacht komen?
1 -1
KleinMiljoen
Onbegrijpelijke en oerdomme keuze van Ajax. Hopelijk annuleren ze
5 -1
Middenweg401
Eens. Het is heel simpel: je hebt alle keuze qua invulling, en je laat je nu door geld verleiden om een naar een heel foute plek te gaan. Of je bent wereldvreemd, of het kan je geen moer schelen.
5 -2
Benleiden
We spelen toch ook in de CL? Is ook een fout toernooi. Ook maar niet meer gaan dan?

Ajax moet gewoon gaan, poot stijf houden. Dit is een politieke aangelegenheid, en voetbal moet daarvan wegblijven. Anders is voetbal straks net zo erg als het songfestival.
1 -4