'Wintertrip Ajax naar Qatar moreel verwerpelijk'

BartVeenstra, 08-11-2019 om 11:15, 4129 views, Het Parool |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

De wintertrip van Ajax naar Qatar is volgens mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld moreel verwerpelijk, zo legt zij uit in gesprek met Het Parool. Begin januari belegt Ajax in Qatar een trainingskamp om daar de stadions voor het WK 2022 te testen, hetgeen veel kritiek heeft opgeleverd in de afgelopen weken.

Ajax traint in de Aspire Zone: een omstreden plek, omdat bij de aanleg daarvan op grote schaal buitenlandse arbeiders zijn uitgebuit. Daarnaast verblijft Ajax in het vijfsterrenhotel Marsa Malaz Kempinski en daarover berichtte The Guardian vorig jaar over gedwongen arbeid en 'moderne slavernij'.

Amnesty International meldde vorige week te onderzoeken of Ajax juridisch aansprakelijk gesteld kan worden. 'Dat is in juridisch opzicht onontgonnen terrein', zegt Zegveld. De advocaat was eerder betrokken bij een aanklacht tegen de FIFA voor medeplichtigheid aan mensenrechtingenschendingen met het toewijzen van het WK aan Qatar. 'De rechter in Zürich zat daar niet op te wachten, onze aanklacht werd ongegrond verklaard', herinnert Zegveld.

'Bij de trip van Ajax gaat het erom in hoeverre die bijdraagt aan het in stand houden van mensenrechtenschendingen', vervolgt de advocaat. 'In het algemeen kun je zeggen dat je als bedrijf of club niet in de buurt moet komen van Qatar. Ajax is in ieder geval moreel medeverantwoordelijk voor het in stand houden van verwerpelijke praktijken. Wat Liverpool doet, is wel toe te juichen', doelt ze op de keuze van de Engelse topclub om in een ander hotel te verblijven dan het Marsa Malaz Kampinski.

Zegveld verwacht dat er op termijn gerechtelijke uitspraken komen die het gebruik van de faciliteiten veroordelen. 'Maar nu is het al heel wat als de rechter de opdrachtgever voor de bouw verantwoordelijk houdt voor de ellende.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
noppenkoning
7 ton schenken aan de nabestaanden van overleden bouwvakkers
0 -2
Dennis1964
Ik ben het er helemaal mee eens hoor, maar boycot dan dat hele wk. Maar doe het consequent, geen winterspelen in Rusland, De VS????? Nee kan ook niet, zij zijn toch het continent dat de laatste grote oorlog is begonnen. Zo blijft er weinig over. Ook Uefa en FIFA is dubieus. Dus geen CL en geen WK.meer. Kunnen we het Amsterdam 700 toernooi nieuw leven in blazen.
3 -1
paulis
Slechte zaak dit van ajax, nooit supporten dit soort landen. Emiraten, Qatar, Turkije, Pakistan, Saudi arabie, enge islamfasistische landen. Ze geven niets om ons en onze kafir normen en waarden, als er niet iets aan te verdienen.
4 -4
033AFCA
Lekker boeie
1 -2
kampioenenjood
Ajax zit hier natuurlijk fout. We hoeven niet alles wat Ajax doet proberen goed te praten.
2 -5
Duif63
Laat me raden: ze is ook tegen Zwarte Piet.
0 -4
Bocarra
Hij die zonder zonde is werpe de eerste steen... selectieve verontwaardigend.
4 -6
blava
Invloed van Qatar is groot. Van het sponseren van terroristen tot het organiseren van het WK in 2022. Mensenrechten zijn in dat land niets waard. Arbeiders uit Pakistan en India worden als beesten behandeld. Ajax wordt als uithangbord gebruikt om Qatar's image te verbeteren. Moet je daar aan meewerken?

Het wordt overigens wel moeilijk om een land te kiezen. Steeds meer landen voeren een discutabel beleid.
3 0
Cupmetgroteoren
Ben het helemaal met Koningtoto eens. Er zijn genoeg problemen in eigen land. Mentale problemen hier, bijvoorbeeld, rijzen de pan uit, is net als in de VS, een epidemie aan het worden. Daar kunnen we met z'n allen een klein steentje aan bijdragen, bijvoorbeeld door wat vriendelijker met elkaar om te gaan, ik noem maar wat. In andere landen zijn weer andere sociale problemen waar wij helemaal geen goed zicht op hebben.
0 -4
Jariiii
Ik vind het de schoonheidsprijs ook niet verdienen, en dan druk ik me eufemistisch uit.
In sommige landen moet je gewoon niet willen spelen, en zo creëer (of versterk je, bij sommigen) ook nog het beeld van een zakelijke, kille club.
3 -2
AjaxCitizen
Ben zeker niet voor een trainingskamp in een land als Qatar. Vind het gewoon een kutland waar gastarbeiders als slaven worden behandeld. Wil verder niet de calimero gaan uithangen, maar Psv hield er vorig ook een trainingskamp. Waarom was er toen niet zoveel ophef over?
2 -1
Woodenshoe
Toch doe je het he, piep piep.. Wijzen naar wat anderen doen is het domste wat er is in dit soort zaken..
0 -1
Van Reenen
Fijn he dat je in een land woont dat je je eigen mening mag verkondigen? Gaat je in menig land niet lukken zonder dat je erop wordt aangesproken of tussen 4 muurtjes je dagen mag slijten. En waarom er geen ophef was over PSV in Qatar, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat roeptoeters dan niet in de media komen en AS alles over Ajax plaatst!
1 -1
WZAWZDB14
Psv is geen topclub
1 0
ajaxdordtt
Omdat er maar heel weinig mensen geinteresseerd zijn in , of zelfs opmerken, wat Psv wel of niet doet.
1 0
Van Reenen
Qatar is groot-aandeelhouder van Shell...! Misschien moet Zegveld toch maar eens daar zijn aandacht op vestigen, maar misschien heeft hij wel aandelen Shell, net zoals de Koninklijke familie.
2 0
Van Reenen
Even voor de goede orde om jullie mening te herzien......Qatar is aandeelhouder
0 0
Ferd
Een advocaat die het over ‘moreel verwerpelijk’ heeft. En dan volgende week een moordverdachte probeert vrij te pleiten....
2 -2
ajaxdordtt
Is geen strafrecht advocaat lieverd.
2 -3
Ajaxadept
Ach sommige kan en moet je niet echt serieus nemen. Liesbeth Zegveld is advocaat in mensenrechtschendingen, iemand die dus zijn/haar brood in deze business verdient. In plaats van geitewollensokken te gaan afbreien, meent ze ook een duit in het zakje hierover te moeten doen. Nog nooit een voetbalveld betreden, maar wel dom lopen blaten! Simpel negeren dus!
4 -3
Van Reenen
Dat ge-O.H. word ik wel een beetje moe van. Er staat nergens dat in januari 2020 Ajax en PSV naar Qatar gaan, maar alleen Ajax wordt er in de media op aangesproken. Daarom hoop ik dat Ajax gewoon naar Qatar gaat anders kan je nergens meer heen in de wereld. Overal is wel wat aan de hand, ook in Rusland en daar gaan oom gewoon hooggeplaatste mensen heen.
2 -3
Cupmetgroteoren
In Rusland wonen ook mensen zoals jij en ik en ieder ander hier. Dus: voetballiefhebbers. Rusland staat niet gelijk aan Putin. Een heel land wordt gereduceerd tot 'land dat mensenrechten schendt'. Echt heel nauw denken. Zefde geldt voor Qatar. Er wonen daar ook gewoon kinderen die het prachtig vinden om Ajax te zien langskomen, dat moet hen dan ontnomen worden, want we moeten met z'n allen meegaan in de moraalpolonaise. Ondertussen gaan Nederlandse trainers zoals Ten cate en van marwijk, en Nederlandse journalisten, zoals die van Voetbal International, in die landen werken als er geld op te halen is. Iedereen vertrekt erheen als ze stuivers kunnen grijpen. Aan de zijlijn heeft iedereen commentaar, maar ik heb nog nooit gezien dat iemand zegt: ik heb een aanbieding van 5 miljoen per jaar gekregen, maar ik ga er niet heen vanwege de slechte behandeling van arbeiders. Veronica Inside gaat in 2020 ook gewoon een programma rond het WK maken, want iedereen moet wel geld blijven verdienen daaraan.
2 0
Van Reenen
Precies, dat bedoel ik. Ronald en Frank hebben daar ook gevoetbald. Weliswaar in het grijze verleden, maar toen was er ongetwijfeld ook het nodige aan de hand. Geen drank te krijgen, maar in hotels ten overvloede. Daarnaast heeft de KNVB het Nederlands elftal gewoon uitgezonden in 1978 naar Argentinië terwijl daar het nodige aan de hand was. Maar de KNVB ontving toen veel geld, dus ga je erheen. En nu al die arbeiders uit vrije wil (ze werden niet ontvoerd) naar Qatar zijn gegaan omdat hen gouden bergen werd beloofd bleek het wel effe anders te liggen. Maar om daarom niet naar Qatar te gaan,........Gaat wel erg ver.
Misschien worden wij samen met Koningtoto wel uitgenodigd door Ajax om mee te gaan naar Qatar. Ik kan niet wachten, heb mijn koffer al van zolder gehaald.
0 0
CL=5
corruptie uefa moreel in orde... oh wacht!
0 0
Mocrodammerr
Nederland hypocriet. dan moet je ook geen olie van daar importeren etc. oh nee, dat hebbe we hier nodig. selectieve shizzle
6 -2
trodat4030
De méns is hypocriet. Nederland, Marokko en alle andere 194 erkende naties in de wereld. Hypocrisie is nou net 1 van de eigenschappen die de mens van het dierenrijk onderscheid.
0 0
Benleiden
Nederland: bemoeizuchtig land...
3 -5
tyzinho
Wat Ajax doet kan in mijn ogen ook niet, Qatar is in sommige opzichten een verwerpelijk land. Maar dat zijn meer landen in de wereld. In China gebeuren de meest vreselijke dingen met de extreme censuur en moslims die in kampen worden gestopt. De VS die voert elke oorlog met een dubbele agenda maar Nederland en de Europese Unie staan vooraan om zaken te doen met al deze landen. Laten we eerst de overheid verantwoordelijk houden voordat we naar een voetbalclub gaan kijken die "maar" €700.000 ophaalt terwijl er voor miljarden aan zaken wordt gedaan door overheden.
1 0
Ajaxtrouw
Een grote club is pas echt een grote club als het ook moreel leiderschap zou tonen.
5 -1
Benleiden
Dus er bestaat geen enkele grote club?
2 -1
aniet
prachtig
1 -1
Cupmetgroteoren
Al eerder gezegd: wat moreel verwerpelijk is, is het ruïneren van Irak, onder andere door Nederland. Ajax dient een excuusbrief mee te nemen naar het M-Oosten om namens de Nederlandse koning en Nederlandse bevolking excuses aan te bieden. Wat Qatar verder in hun eigen land doet is niet onze zaak. 99% van de landen ter wereld doet smerige zaken.
1 -5
Middenweg401
Mensenrechten tellen niet als het je "eigen land" is?
1 0
Cupmetgroteoren
Waarom zou je de behoefte hebben om een ander te veroordelen op zijn morele tekortkomingen terwijl je eerst je eigen morele gebreken deels kunt rechtzetten?
0 0
Middenweg401
Omdat er dan nooit meer iets wordt wordt veroordeeld? Niet zo'n moeilijke vraag hoor.
0 0
Cupmetgroteoren
Ja. En dat hoeft niemand dus serieus te nemen. Een pestkop die zelf gaat lopen janken dat een ander aan pestgedrag doet, dat noemen we gewoon een hypocriet.

Telkens dat bemoeizuchtige. En o wee als er een keer iets door anderen over Nederland wordt gezegd, zoals met Zwarte Piet, dat door Amerikanen als blackface wordt gezien. Dan slaat het land op tilt. De wereld zou er veel beter uitzien als iedereen zich ff met z'n eigen zaakjes zou bemoeien.
0 0
Middenweg401
Dus volgens jouw redenatie kan ook het hele rechtssysteem worden afgeschaft want er valt altijd wel iets te vinden aan de kant van aanklager of rechter. Maakt niet uit hoe onvergelijkbaar of hoe ver terug.
Zaken staan gewoon op zich en moeten op zich worden beoordeeld.
0 0
Cupmetgroteoren
Slechte vergelijking.
0 0
Middenweg401
Nee hoor. Ik lees hier overal over hypocrisie want...
Zeggen dat je naar elke afzonderlijke zaak moet kijken ipv wegkijken om iets anders is precies to the point.
0 0
trodat4030
Allereerst wil ik zeggen dat het verschrikkelijk is wat er in Qatar gaande is, maar waarom altijd Ajax? Waarom niet de Nederlandse overheid die gewoon multinationals subsidieert voor bouwprojecten in Qatar? Waarom ligt de aandacht dáár niet op? Waarom worden die niet aangeklaagd voor het in stand houden van die misstanden? Neemt niet weg dat ik vind dat Ajax lekker elders had moeten gaan trainen, maar ik vind dat een véél groter issue..
6 0
aniet
Zo we beginnen deze discussie weer nadat hij eerder onder een ander kopje,
namelijk dat Amnesty Internationaal het er ook niet mee eens was,
Voor de duidelijkheid; ik ben het er mee eens, we zouden niet die kant op moeten gaan
Maar als hier iedere x het vuur word opgestookt door AS wil ik dat veroordelen
1 -1
trodat4030
AS bericht over ál het nieuws over Ajax, niet alleen goed nieuws. Als je alleen maar 'hoera wat zijn we geweldig-nieuws' wilt lezen, moet je het lekker houden bij Ajax.nl.
2 -1
Middenweg401
aanvulling: AS bericht hoe Ajax in het nieuws komt. Hierdoor komt Ajax blijkbaar herhaaldelijk slecht in het nieuws. Ook als je het alleen uit marketing oogpunt zou bekijken (wat zo de focus heeft tegenwoordig) is dit oliedom.
1 -1
Middenweg401
Want belangrijke dingen mogen namelijk maar 1x onder de aandacht komen?
1 -1
Middenweg401
Eens. Het is heel simpel: je hebt alle keuze qua invulling, en je laat je nu door geld verleiden om een naar een heel foute plek te gaan. Of je bent wereldvreemd, of het kan je geen moer schelen.
5 -2
Benleiden
We spelen toch ook in de CL? Is ook een fout toernooi. Ook maar niet meer gaan dan?

Ajax moet gewoon gaan, poot stijf houden. Dit is een politieke aangelegenheid, en voetbal moet daarvan wegblijven. Anders is voetbal straks net zo erg als het songfestival.
1 -4