Kreek: 'Dan hebben wij ons werk goed gedaan'

BartVeenstra, 12-10-2019 om 11:35, 3459 views, Sky Sport Italia |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Bij Ajax is men er trots op dat spelers afkomstig uit de jeugdopleiding van de Amsterdamse club weten te slagen in het buitenland. In de afgelopen zomer vertrokken Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong (weliswaar niet opgeleid in Amsterdam) naar respectievelijk Juventus en FC Barcelona en dat is volgens jeugdcoördinator Michel Kreek typerend voor Ajax.

'Dat is onze levenscyclus', zegt Kreek tegenover Sky Sport Italia. 'De Eredivisie is simpelweg niet van het niveau Premier League, Serie A of La Liga. Het is dus normaal dat onze grootste talenten op den duur vertrekken om in de grotere competities te gaan spelen. Als wij spelers op kunnen leiden naar het niveau van FC Barcelona of Juventus, betekent het dat wij ons werk goed hebben gedaan.'

Wanneer dergelijke spelers als De Ligt en De Jong vertrekken, is de opdracht voor mensen als Kreek duidelijk. 'Dan moeten wij er als jeugdopleiding klaar voor zijn en nieuwe talenten aanleveren voor het eerste elftal', vervolgt Kreek, die erop wijst dat er ook dit seizoen alweer jeugdspelers zijn doorgebroken. 'Sergiño Dest, onze rechtsback, heeft de jeugdopleiding doorlopen en speelt nu in de Champions League. Ook andere talenten zullen snel doorbreken.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Schwalbino
Volgend seizoen wordt cruciaal. Wat gaat er gebeuren als er nog een paar sterkhouders vertrekken? Worden de plekken opgevuld door aankopen of worden jeugdspelers doorgeschoven?

Ik ben voorstander van dat laatste. Het seizoen Keizer/Ten Hag was een tussenjaar na de piek onder Bosz. Frenkie, Matthijs, Donny en David konden zich in de luwte ontwikkelen en lieten het seizoen erna zien hoe goed ze waren.
0 0
Cruyffie
Tussen 2002 en 2014 sprak hoofd jeugdopleiding van Ajax ook deze woorden, en is nauwelijks een zelfopgeleid talent doorgebroken. Dat betekent dat je wel dergelijke woorden kunt gebruiken Kreek, laat het eerst maar eens zien in de opleiding.

Werken we alweer met meer specialisten? Data, neuroscience, psychologie? Focus op handelingssnelheid ipv kracht en stamina? Ook bij scouten focus op intelligentie en inzicht boven lengte en kracht? Individueel opleiden boven teambelang? Enz.

Zo ja, top! Zo niet, dan is er een boel werk aan de winkel.
1 -1
ajaxxcied4life
Eens. Laten we maar weer eens kritisch zijn. Juist nu het ogenschijnlijk goed gaat en de halelujaverhalen je om de oren vliegen.
0 -1
Web
Als De Ligt en Frenkie vertrekken, moeten wij zorgen dat er nieuwe klaar staan?
Wat is daar nou mis mee?
0 0
Web
Weet je ook dat er heel veel jong zijn vertrokken, en dat heb ik het helemaal nog niet over Malen en Bergwijn. Denk maar eens aan Redan enz
En het zijn gewoon golfbewegingen
Talent heb je of niet, je kan van een werkpaard geen renpaard maken
Frenkie is ook groot geworden bij Willem 11. Hebben die dan in eens een hele goede jeugdopleiding? Jij maakt het allemaal veel te groot, gebeurd wel meer hier
1 0
Cruyffie
Dat is een benadering. En eentje die heel makkelijk te begrijpen is: talent heb je of heb je niet, en thats it. En die visie mag je hebben.

Cruyff, toch niet de minste, dacht er in ieder geval anders over. Uiteraard kun je van een talentloze voetballer geen Frenkie maken, maar je kunt wel 1) beter/anders scouten en 2) de talenten die je hebt 5, of 10, of 20% beter maken. En in topvoetbal maakt die paar procent al een gigantisch verschil: op techniek, op tactiek, op fysiek en op mentaal gebied. Lees bijv. Das Reboot, over de Duitse talenten, mocht je daadwerkelijk interesse hebben. Of vraag het Guardiola.

Ps. Uiteraard heb je een punt met spelers die vertrekken. Dat zal altijd zo zijn, en moet je incalculeren.
3 -1
Web
Mocht je daadwerkelijk interesse hebben. Lekkere zin
Ik volg het voetbal al meer dan 50 jaar, ben al jaren trainer geweest en op een behoorlijk nivaeu gespeeld, daarbij nog eens twee keer als beste amateur voetballer van Nederland gekozen. 30 jaar seizoen kaart Ajax gehad. Door omstandigheden nu niet veel meer rond en op het veld.
Natuurlijk word je beter door training. En moet je een oog voor talenten hebben. Denk je echt dat ik dit niet begrijp? Ben benieuwd of jij zoveel in voetbal stopt.
Maar de toon daar gaat het om, alles was goed en is slecht sinds Jonk weg is. ik was fan van de trainer Jonk, maar niet van zijn leiding gevende kwaliteiten. Komt veel meer voor kijken, net als met Bergkamp
Mijn reactie over Frenkie is ook werkelijkheid.
0 0
Cruyffie
Ha sorry, zo bedoel ik het niet. Excuses. En de werkelijkheid is uiteraard weerbarstiger. Volgens mij verschillen we dus niet zoveel van mening.

Ik wilde alleen aangeven dat ik de visie ‘opleiden heeft geen zin, talent komt en gaat’ echt te makkelijk vind. Maar dat vind jij dus ook. En dat zelfs 2% verbetering door opleiding al een enorme impact heeft op het veld.

Maar inderdaad: Jonk blonk niet uit in leidinggevende capaciteiten (maar daar hebben we het ook niet over, toch?). En inderdaad: de toon is nogal omgeslagen. Maar ik denk niet dat dat geheel onterecht is. Want hoe je het ook wendt of keert: onder Jonk floreerde de jeugopleiding zichtbaar, zeker qua inhoud en qua doorbrekende talenten, niemand die dat ontkent. En zo iemand wegsturen, die ook nog eens Cruyff visie achter zich heeft, mag wel op wat kritiek rekenen, zeker richting de opvolging (Kreek, Ouaali). Ajax is als club een grote jongen, die kunnen wel wat hebben :).

Ps. Ik heb tot mijn 15e bij de bond gevoetbald, toen gestopt vanwege blessures. Zat tijdens fluwelen revolutie continu op de Toekomst en lees - als phd neuro - alles wat wetenschappelijk verschijnt over voetbal, dus ja, daar zit wel wat tijd in :)
0 0
Web
Daarom is het ook zo jammer dat er binnen Ajax geen type Beenhakker loopt. Een persoonlijkheid die dit zeker had opgelost, want ik denk toch dat Jonk daar te kort in schiet?net als Dennis, het waren grote vrienden, die het beste uit elkaar halen, Jonk legde ze op de stropdas bij Dennis, en die wist er altijd was goeds mee te doen. Gingen samen naar Inter, en met een filosofie die niet veel anders was, details ging het volgens mij. Dennis vond te veel perfomance trainers.
Deze jongens waren als trainer goud voor Ajax, wat had ik Dennis nog graag gezien bij Dolberg, wie weet hoe het dan was gegaan
Maar ik denk dat het nu best goed zit, zie best veel grote talenten rond lopen, doorschuiven in hogere teams, zodat de weerstand groter word, ook een goede zaak, ik ben geen fan van Heitinga, maar ik heb 019 zien spelen tegen Barcelona, Feyenoord en de YL, ben toch wel onder de indruk van de manier van spelen, toch de credits.
0 0
Radie125
De Jong hebben wij niet opgeleid maar gekocht kreek. Onder opleiden versta ik met 10 11 beginnen en niet als 17 18 jarige binnen halen.
0 0
Cruyffie
Het ‘echte’ opleiden begint volgens Cruyff sowieso pas vanaf 14 tot 16, als talenten tactisch inzicht gaan ontwikkelen. Maar idd, Frenkie was 18 toen ie bij Ajax kwam. Desalniettemin kun je ‘m dan zeker nog een paar procent beter maken.
1 0
Web
Blijkt dat het wel werkt, je moet je zelfs afvragen of Frenkie net zo goed was geworden als Ajax hem met 10 jaar ophaalt?
Andere omgeving opgroeien, dan met zijn bescheidenheid in het rustige Brabant
0 0
ajaxxcied4life
Inderdaad. Laten we niet a la PSV spelers gaan claimen.
0 0