'Als een mes in mijn rug, na die mooie tijd samen'

BVeenstra, 09-10-2019 om 15:10, 10321 views, ELF Voetbal Magazine |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Finidi George kon niets begrijpen van zijn vertrek bij Ajax in de zomer van 1996. Toen de Nigeriaan na de zomervakantie terugkeerde in Amsterdam werd hij naar het kantoor van toenmalig trainer Louis van Gaal geroepen: 'Hij was woest. "Wil je naar een andere club? Nou, ga dan maar"', haalt Finidi in gesprek met ELF Voetbal Magazine het moment van toen aan.

Finidi stond vervolgens perplex, zo vertelt hij. 'Ik was verbaasd en vroeg wat hij bedoelde. Hij had ergens gehoord dat ik met Real Madrid had gesproken. Dat was niet zo', aldus de oud-aanvaller, over wie ook werd gezegd dat hij wilde vertrekken bij Ajax. 'Ook niet waar. Een journalist vroeg me of ik zou blijven, waarop ik zei dat ik niet wist wat de zomer zou brengen.'

In de zomer van 1996 accepteerde Ajax een bod van Real Betis. Finidi gaf aan te willen blijven, maar het was al te laat. Met Tijani Babangida had de club al een vervanger gehaald. 'Voetbal is een harde business, bleek toen maar weer. Ajax wilde waarschijnlijk voorkomen dat ik een jaar later transfervrij zou vertrekken', doelt hij op het feit dat er door het Bosman-arrest al meerdere spelers transfervrij waren vertrokken.

Langer blijven bij Ajax zat er niet meer in en zodoende ging Finidi in gesprek met Real Betis. 'Ik vroeg of ze mij het eerdere akkoord met Ajax zwart op wit konden tonen. Ik kon het bijna niet geloven dat ze zo hadden gehandeld. Maar de handtekeningen van mensen bij Ajax stonden er echt. Dat voelde als een mes in mijn rug, na die mooie tijd samen.'

Finidi geeft aan dat het leven doorgaat en hij focust zich dan ook op het heden. 'Het is mooi om te zien hoe Edwin en Marc Ajax nu runnen. Ik heb Marc op tv zien glijden over het veld in Turijn, geweldig. Als Ajax me uitnodigt, kom ik graag weer een keer langs.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajax4xbestevaneuropa
Ze geven vaak de schuld aan het bosman arrest en dat daarom zoveel spelers goedkoop vertrokken, ajax en ook van gaal zaten gewoon te slapen en had de contracten al eerder moeten opwaarderen.Als je gaat kijken hoeveel ajax ontving voor alle toppers dan is dat natuurlijk lachwekkend. O.a Kluivert, reiziger,finidi, bogarde hadden 2 CL finales gespeeld en gingen weg voor schijntjes. Dat van gaal daarna veel spelers naar barca haalde die hij nog van ajax kende viel ook niet goed bij veel mensen.Davids ging gewoon transfervrij weg en van seedorf weet ik dat hij ook niet de hoofdprijs opleverde.Ontzettend dom van ajax, Kluivert liep ook gratis de deur uit, werd later de meest scorende buitenlander in hun historie +100goals. Seizoen 96/97 na 2 CL finales werd ajax 4e, puur wanbeleid dus als je zo afzakt van wereldtop naar 4e zonder enkele prijs. Van 1987 tot 1996 speelde ajax 5 europese finales, dus in 9 jaar 5 finales betekent om het jaar een finale.Iedereen weet dat we tot 2017 moesten wachten op een nieuwe finale. Deze eeuw verloor ajax al van +10 middelmatige europese clubs, in 19 jaar meer dan 10 clubs als laussanne sports,praag,dnjepr,rostov, zoek maar na.Deze eeuw verloor ajax gem. om het jaar van een klein k*t clubje. Als johan het geloof op europese glorie niet terug had gebracht dan hadden we in 2050 nog steeds geen europese finale gespeeld.
1 0
bdsngsfs
Goed gesproken. Daar valt geen stok tussen te krijgen. Ik geloof dat ze bij Ajax eindelijk geleerd hebben. Laten ze ook vooral niet de periode 1996-2017 vergeten. 21 jaar!
0 0
Babangida83
Dat is niet zo netjes van Ajax. Vraag me wel af of ze hebben geprobeerd zijn contract nog te verlengen.
0 0
Bocarra
Kan mij nog herinneren dat na het bosmanarrest zo’n beetje de hele selectie gratis vertrok. Kan mij voorstellen dat de toenmalige leiding dacht.... laten we nog een paar centen pakken.
0 0
Cupmetgroteoren
Finidi kende z'n hoogtepunt bij Ajax. Na Ajax volgens mij naar Betis gegaan ofzo, maar nooit echt in het buitenland doorgebroken. Bij Ajax was het ook geen onbetwiste basisspeler.
0 -8
Ferd
HAHAHAHAHAHAHA geen onbetwiste basisspeler. Mafklapper
0 0
Ajacied33
Toen wij de cup met de grote oren wonnen was ik een kind nog, jij was er nog helemaal niet zo te lezen...
0 0
Babayaka
Wow geen onbetwiste basis speler ? 1 van de beste rechtsbuitens ooit
Als we met dolberg een rechtsbuiten als finidi hadden gehad had dolberg 100 goals perseizoen gemaakt.

Ga gauw je mond spoelen.
2 0
Ton70
Heerlijke rechtsbuiten met een fluwelen voorzet. Was de onbetwiste rechtsbuiten in die tijd!
0 0
Chesterson93
Hahaha genieten, jouw reactie.
0 0
3sterrenAjax1
pfff dat doelpunt tegen bayern met buitenkant rechts. was er bij in het olympies. kindertijd sentiment.
4 0
Frank1978
Ik krijg elke keer weer kippenvel als ik die goal terugzie!
2 0
ram
Hmm.. zonde zeg! Geweldige speler was dit. En toch wel een stukkie beter dan z'n vervanger.
3 0
AlexIbarra
Je moet natuurlijk beide kanten horen maar het klinkt alsof Ajax zelf een beetje bang was geworden na de eerste paar tegenvallers door het Bosman-arrest.
Het was nou niet echt zo dat we niet om Nordin Wooter heen konden, of dat we helemaal binnenliepen met Finidi. Al leverde hij wel een net bedrag op voor die tijd.
Wat mij betreft onze laatste echt klassieke rechtsbuiten (die ook goed was).

Jammer dat het Bosman-gebeuren niet in 2000 of zo gebeurde ipv in 1995. Net als wij Europa's beste zijn, blaast er ff een orkaan door het voetballandschap..
De Premier League bestond toen al wel maar in Engeland was een 33-jarige Gullit nog de top, nota bene als speler / manager. Real en Barca waren ook niet de grootmachten van nu.

Zonder Bosman en de wonderdokter van Juve, hadden we er waarschijnlijk een paar CLs bij.
0 0
noppenkoning
Finidi, oh oh, Finidi, oh oh
5 0
Amsteraaij
mn lievelings speler. had een levensgrote poster van hem op mn slaapkamer. speelde zelf ook rechtsbuiten, later rechtsback geworden. wingback dan maar. kan me niet herinneren dat het zo cru gelopen is. Maar wellicht wat te jong toen om dat allemaal mee te krijgen. zou hem graag bij Ajax terug zien
3 0
Web
Wat was dit een geweldige speler, bestreek de hele rechterkant
Goede voorzet, mooie trap techniek, en speelde makkelijk een mannetje uit
Dat was nog in de tijd van de echte rechtsbuitens.
5 0
Schip
Hele aparte rechtsbuiten. Nooit meer een vergelijkbaar type gezien. Elegant, ingehouden, maar messcherp. Legde ballen echt op het hoofd van bij voorkeur Litmanen en anders van Kluivert.

Eerste keer dat ik dit verhaal hoor. Had zo graag nog Kanu en Finidi bij Ajax gehouden.
4 -1
bdsngsfs
Ik denk dat Ajax uiteindelijk zijn lesje ook wel geleerd heeft na 21 jaar ellende, sinds 1996. Gaan tegenwoordig respectvoller met spelers om. Dat is misschien ook wel gewoon de klasse van Overmars en Van der Sar. En het gebrek aan klasse van de toenmalige directie.
0 0
Aspers73
Ok, kon me niet herinneren dat dit zo gegaan is toen. Wel vond ik het vreemd dat hij naar een club als Betis ging. Maar goed, Ajax zag al zijn spelers gratis vertrekken na het Bosman arrest dus er zal enige paniek zijn geweest denk ik.
2 0
@Maar7en
Wat heb ik genoten van hem als rechtsbuiten. Het doelpunt tegen Bayern staat nog zo op mijn netvlies geweldige speler!
4 0