Blind: 'Passing kracht van me willen maken'

BVeenstra, 09-10-2019 om 14:40, 5065 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Met zijn passing is Daley Blind een enorm belangrijke kracht binnen het huidige Ajax. Vanuit de achterste linie maakt de ervaren Amsterdammer op voetballend vlak vaak het verschil. 'Ik heb passing echt een kracht van me willen maken door me heel bewust verantwoordelijk te voelen voor iedere bal die ik geef', zegt hij in een interview met Voetbal International.

Blind doelt hiermee op het feit dat het de kunst is om iemand in te spelen op zijn juiste been met de juiste snelheid. 'Zodat hij er een goede voortzetting aan kan geven. Vaak vooruit. Ik probeer iedere pass een boodschap mee te geven met de bal die ik speel, dat heb ik echt geleerd in de opleiding.'

Tegen ADO Den Haag heerste Blind vanuit de achterhoede. 'Tegen ADO heb ik denk ik één foute pass gegeven, de eerste bal die ik speelde', kan Blind er nu wel om lachen. Hij legt uit waar zijn goede passing vandaan komt. 'In de jeugd heb ik geleerd, ook door veel beelden te bekijken, dat je vaak meer tijd hebt dan jezelf denkt. Je hebt vaak toch nog een paar meter, waardoor je ook nog één of twee seconden hebt om alsnog een goede oplossing naar voren te vinden.'

Blind staat met zijn goede passing vaak aan de bal van een aanval. Om die reden praat hij met de aanvallers van Ajax: Quincy Promes, Dusan Tadić en Hakim Ziyech. 'Met Hakim is de klik snel gegroeid, hij voelt heel goed aan wat ik ga doen. En Quincy weet inmiddels dat ik zonder te kijken een bal tussen de linies door kan spelen. In het begin verwachtte hij het soms niet, maar we hebben het erover gehad.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AnsB
Eigenlijk is het best om te lachen - achteraf dan - al die discussies over welke plek voor Blind het geschiktst is. Hij kan in principe op al die plekken spelen die hem worden toebedacht (en misschien zelfs op nog meer plekken). Maar waar het vooral om gaat is of er balans is met de spelers om hem heen. Spelers die - net als hij - taakgericht zijn, positioneel slim en het inzicht en de timing hebben om te weten wat ze wanneer moeten doen.
En wat zeker ook helpt is wat de trainer hem meegeeft aan vertrouwen en aan opdrachten. Laat je hem risicoloos spelen (balletjes breed) of moet elke bal naar voren.

Ik heb nooit getwijfeld aan zijn kwaliteiten, maar toen hij terug kwam naar Ajax had ik wel twijfels: op welke plek dan? Staat hij dan niet vooral jeugdspelers in de weg? Is er niet meer behoefte aan andere spelers voor dat geld?
Hij speelde al die twijfels aan gort. Ik vind hem fenomenaal goed, vooral als je je realiseert hoe goed hij zijn gebrek aan snelheid weet te compenseren. En ja, zijn passing.... Wat hij 'vroeger' maar af en toe liet zien, laat hij nu aan de lopende band zien. Hij ontwikkelt zich steeds meer richting echte wereldtop, op welke positie hij ook speelt.
1 0
Schwalbino
Wat hij hier over zijn samenspel met Promes zegt is waarom je een team pas goed kan beoordelen als ze een poosje samen spelen en waarom je nieuwe spelers krediet moet geven.
3 -3
Schwalbino
Alternatieve headline:

Blind: "Ik kan zonder te kijken een bal tussen de linies door spelen".
1 -3
GotnohairWedontcare
Of deze:

Blind over functioneren Promes: ‘We hebben het erover gehad...’
0 0
Schip
Viel me al vanaf begin seizoen op, dat zijn passing nog dieper en splijtender geworden. De opbouw was altijd al zijn kracht, maar in zijn eerste periode bij Ajax vaak juist door subtiele passjes, zoals met buitenkant voet of vak die korte passing waarvan je denkt: hoe krijgt hij hem langs die tegenstanders.

Maar nu zijn het van die absurd lange inspeelpasses. Vejnovic gaf in zijn tijd bij Heracles en in iets mindere mate ook bij Vitesse soortgelijke ballen. Was ook fenomenaal daarin, wat ze bij Feyenoord vakkundig aan stront hebben geholpen. Gio heeft echt nooit gebruik gemaakt van de echte kwaliteiten van Vejnovic.

En Blind geeft die ballen nog op een hogere snelheid en handelingssnelheid mee en is ook diverser. Begrijpt goed dat van de grote jongens wordt verwacht dat ze zich nog meer laten gelden, na het vertrek van De Ligt en Frenkie.
1 -2
Web
Wat is hij daar enorm goed in, slaat zo makkelijk een linie over, geeft de de goede snelheid
Maar het vrij spelen en op het juiste moment druk zetten, man met inzicht
Ajax moet ook hem langen binden, net als zijn vader, afsluiten bij Ajax
Kan nog zeker 6 jaar mee
2 -2