'Coëfficiënt-premies CL dreigen te verdwijnen'

BVeenstra, 09-10-2019 om 11:40, 11696 views, The Guardian |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

Het voetbal moet eerlijker worden voor alle teams uit alle landen en een mogelijke wijziging die in het Europese voetbal gaat plaatsvinden, is het verdwijnen van de 'historical coefficient payments', oftewel de coëfficiënt-premies op basis van prestaties uit het verleden. Dit valt te lezen op de website van The Guardian.

Veel grote clubs zien hierdoor de miljoenen jaarlijks binnenstromen. Onder de 32 deelnemers van de Champions League keert de UEFA liefst 585 miljoen euro uit. Een aandeel is 1,108 miljoen euro waard. De nummer één op de coëfficiëntenlijst ontvangt 32 aandelen, de nummer twee 31 aandelen, enzovoorts.

Ajax staat - van de deelnemende Champions League-teams - op een veertiende plek en ontvangt daarmee negentien aandelen. Dat levert de Amsterdamse club dit seizoen - naast het startbedrag van 15,25 miljoen euro plus winstpremies - al ruim 21 miljoen euro op. Bij de European Leagues, een organisatie die het opneemt voor zo'n negenhonderd clubs in 32 verschillende voetbalcompetities, wil men graag een financiële herverdeling zien, zodat ook clubs die niet Europees spelen sterker kunnen worden.

Verder heeft men bij de European Leagues ook plannen om de nummers vier van Engeland, Spanje, Italië en Duitsland geen automatisch ticket meer te geven voor de Champions League. Deze ploegen zouden zich eerst moeten kwalificeren voor het miljardenbal.

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
TheTruth
Geweldige ontwikkelingen.
0 0
Jariiii
Op zich helemaal voor, wel lullig dat dat dan net gebeurt als Ajax ook eens fijn kan meeprofiteren.
Maar goed, eerst maar eens zien dat die veranderingen er komen, de grote clubs hebben heel veel macht.
0 0
niquedegraaff
Fijn, we stijgen en dan schaffen ze het af..
0 0
Babangida83
Die nummers 4 moeten gewoon lekker naar de Europa League gaan. Anders zitten ze de kleinere landen in de kwalificatie alsnog in de weg en zal t financiële verschil ook blijven.
0 0
Ajax27
Nee, gewoon niet. Ik speel met Ajax 100 x liever tegen een ploeg als Man U, Arsenal, Sevilla, Valencia, Wolfsburg, Schalke, Roma of Lazio dan een of ander schijt Oost Europees kampioenneke waar niemand geen hol om geeft. CL gaat allang niet meer om het kampioenenbal. Het zijn potten met de hoogste amusementswaarde. Je wilt waar voor je geld, spektakel, dikke potten spelen... Nee iedereen kan janken wat ze willen over dat we als kampioen voorrondes spelen, Maja dan moeten we als Nederland zijnde maar weer structureel het beter doen in Europa. Ajax is al goed op weg, nu nog 2-3 andere NL die structureel weer een ronde verder komen in CL of EL.
0 0
MPAjax
monopoly geld
0 0
Gijpjes
Belachelijk man, dat de nummers 4 van Engeland, Duitsland, Spanje en Italië in de CL mogen.
4 0
jaripettersson
Als real of Barcelona een complete wanprestatie leveren en derde of vierde worden, worden ze nog even beloond met een nieuw seizoen CL. Belachelijk.
1 0
Koningtoto
De nummers drie eigenlijk ook. Het heet champions league, dat de runners up mee doen, oke, maar de rest is gewoon belachelijk.
3 0
RusselWestbrook
Deze discussie is belachelijk, echt waar. Met alleen maar kampioenen en runners up in de CL wordt de EL het sterkst bezette toernooi van de wereld. Daarmee zal het ook de meeste kijkers trekken, het meeste geld generen en het meest prestigieuze toernooi zijn.

Elk voorstel waarbij de meeste topclubs niet in de CL zitten is het einde van de CL als meest prestigieuze toernooi.
3 -1
Cupmetgroteoren
Nee, de clubs uit andere landen krijgen daardoor meer geld en zo krijg je een gelijkwaardiger speelveld. Het is nu echt totale scheefgroei. Het is geen zak aan omdat de grote clubs telkens ver komen en de rest vroegtijdig afvalt. Het is veel leuker als er sterke deelnemers uit België, Nederland, Oekraïne of pakweg Roemenië meedoen in de kwartfinales, dan dat die hele CL wordt volgepropt met clubs uit Italië, Spanje en Engeland.
1 0
strafschop
Het verschil wordt gemaakt door de TV gelden in de eigen competities, niet door het CL geld.

Minder clubs uit de grote landen betekent significant minder CL geld.

Bovendien wordt het EL toernooi nog lastiger voor de kleinere voetballanden, die wordt nu al gedomineerd door de nummers 5, 6 en 7.

En om niet te vergeten je maakt vele kleinere competities kapot door de scheefgroei die jij verafschuwt.
1 0
Bensco
Hangt van de club en zijn land van herkomst af. Valencia bijvoorbeeld kon afgelopen jaar 48 miljoen bijschrijven vanuit Spanje en mocht vanuit de Champions League ook zo'n kleine 40 miljoen ontvangen (7 coeffecientenbonus, 15 plaatsing groepsfase en 7.2 miljoen voor 2x winst en 2x gelijk)

Borussia Dortmund kon afgelopen jaar 66 miljoen vanuit de bundesliga meepakken en kreeg vanuit de CL 56.3 miljoen (25 coëfficiëntenbonus, 15 miljoen plaatsing groepsfase, 9.6 miljoen voor het halen van de laatste 16 en 6.7 miljoen voor 4x winst en 1 gelijkspel)

meedoen aan de Champions League kan dus al snel een verdubbeling van je budget opleveren.

1 0
Koningtoto
Nee, je krijgt dan een gelijkwaardiger Europees avontuur. Zeker als je de 3e league er bij denkt, die er op zeker aan komt. Het is belachelijk dat Ajax met het behalen van de EL 16 miljoen(geloof ik) binnen haalde en nu niet eens hoeft te voetballen om dat bedrag te overtreffen. Wil je meer gelijkheid in het voetbal, is dit een serieuze optie.
0 0
strafschop
Waarom is dat belachelijk? De CL genereert al die inkomsten toch echt zelf.

Net zo goed dat er een gigantisch verschil tussen de Eredivisie en Eerste Divisie zit kwa inkomsten.

Daarbij komt meer dan helft van alle CL inkomsten voor de UEFA uit de tv-rechten van de grote vijf voetballanden.

Daardoor verdient een Nederlandse club in de CL veel en veel meer dan er voor de Nederlandse tv-rechten is betaald.
0 0
Koningtoto
Dus je vindt het normaalste zaak van de wereld dat de EL finalist minder krijgt dan een instromer in de CL? Oke, ik vind dat niet normaal.

Verder is het qua en niet kwa.
0 0
strafschop
Meer clubs, minder inkomsten.

Niks vreemds aan. Ajax kreeg als kampioen van de Eredivisie meer dan alle Eerste Divisie club gezamenlijk.
0 0
Koningtoto
En nu vissen er talloze clubs, met een grote naam uit het verleden achter het net. Slaat gewoon nergens op.
0 0
RusselWestbrook
Die clubs hadden dit allemaal van mijlenver aan kunnen zien komen. Al in 1995 was het duidelijk dat het financiële gat niet alleen onoverbrugbaar was, maar ook dat het vele malen groter zou worden.

Toen al hadden competities samengevoegd moeten worden. Ook toen waren de plannen er al.

Allemaal afgeschoten omdat clubs en bonden liever vast hielden aan hun nationale competities. En ondertussen maar huilen dat alles zo oneerlijk is.

Moet hierbij wel aantekenen dat de winst van de CL door Ajax en later Porto het beeld wel vertroebeld hebben. Zonder deze uitschieters was er, denk ik, wel eerder tot actie overgegaan.
1 0
Koningtoto
Afgeschoten door de 'mindere' clubs. Helaas leven we in een democratie wat dat betreft. Als het aan Ajax, maar ook aan psv had gelegen, had het er hier nu heel anders uitgezien.
0 0
RusselWestbrook
Dat is toch veel makkelijker op te lossen? Meer prijzengeld in de EL. Daarvoor hoef je niet de CL te ontmantelen.

Nu we het toch over prijzengeld hebben:

De landencoëfficient zou gebruikt moeten worden om de winstpremies aan te passen. Kom je uit een land hoog op de ranking? Dan krijg je minder winstpremie. Hoe lager je landencoëfficient, hoe hoger je winstpremie.
0 0
Koningtoto
Is ook een optie, maar ik vind mijn optie interessanter, omdat er nu geen hond naar de EL kijkt of er om geeft. En dan heb je in plaats van 2 avonden Europees voetbal kijken er 3. Want wie kijkt er nou naar de EL? Ik zap zo nu en dan even voorbij psv, feyenoord en AZ, maar hele wedstrijden hou ik niet vol. De dynamiek is er gewoon niet.
0 0
Hollister
Heel erg jammer voor Ajax maar wel begrijpelijk.. plek 4 afnemen ook goede zaak.
0 0
JSF
Nummer 14... what else?
0 0
Caparzo
Volledig kansloos, helaas maar waar. Aan ons de taak ook langzaam maar zeker naar deze Europese elite toe te kruipen. Iets als “if you can’t beat the (laten we eerlijk zijn, zeer lucratieve) system, then join it”. Wat moet je anders..
0 0
Libero
Gaat natuurlijk niet gebeuren. De UEFA heeft juist deze zaken in het leven geroepen om (clubs uit) de grote landen tegemoet te treden en zo een Europese Super League te voorkomen.
2 0
Aeter
Die super league is een illusie en loos dreigement. Verder is het je reinste afpersing.
1 -2
RusselWestbrook
De Super League zou per direct de sterkst bezette competitie ter wereld zijn, met de meeste kijkers, de meeste topspelers en dus het meeste geld.

Het is geen loos dreigement, het is een direct gevaar voor het Europese voetbal zoals wij dat kennen.

Persoonlijk vind ik dat overigens niet erg, maar dat terzijde. Mede omdat ik verwacht dat Ajax gewoon uitgenodigd gaat worden voor de SL.
1 0
Danos
Eens dat het geen loze dreiging is, als er meer geld te verdienen is dan gaan clubs en spelers gewoon mee.

Het zou juist naïef zijn om deze optie te onderschatten
1 0
Bensco
Ben ik met je eens. De verdeling van tickets en geld slaat nergens op. De topclubs hebben bijna een monopolie omdat ze praktisch altijd gegarandeerd CL hebben en dus ook dr financiën die erbij horen. Wil je de sport eerlijker maken dan moet het prijzengeld ook eerlijker verdeeld worden. Dus die hele coëfficiënten premie mag er van mij wel vanaf en naar de EL verplaatst worden. Als je EL clubs ook meer geld gunt kunnen zij ook gaan concurreren met de wat grotere clubs en wordt het vanzelf aantrekkelijker om naar te kijken.

En ze mogen van mij ook wel kappen met die instroom van afvallers CL naar EL. Nu wordt de KO fase ook al bijna overstroomt met clubs die 3e zijn geworden in de groepsfase van de CL. Slaat nergens op, zit totaal geen sportieve gedachte achter. Als die clubs na de winter niet meer m3e mogen doen kunnen ze in de competitie weer competief mee doen tegen hun eigen teams.
0 -1
Libero
Is het ook, maar feit is wel dat de UEFA er geen enkel probleem mee heeft om de topclubs te pleasen. Die is hoofdzakelijk gemotiveerd door de eigen inkomsten en het zal ze aan de reet roesten dat kleinere clubs geen eerlijke kans krijgen. Daar gaat The European Leagues niets aan veranderen.
0 0
Schip
Helaas maar waar.

Vraag me af of er niet eens een rechtsgang naar het Europees Hof kan worden gemaakt, om aan te tonen dat het huidige systeem diversiteit in de top in de weg staat en daarmee indirect discriminatie inhoudt. Discriminatie in de zin van het Europese recht, dus naar nationaliteit. In feite hou je kleine landen en die nationaliteiten namelijk buiten de deur.
0 0
Libero
Ajax heeft zo'n zaak natuurlijk geen goed gedaan, afgelopen seizoen, door aan te tonen dat je met goed opleidings-/aankoop- en verkoop/financieel beleid ook als club uit een klein voetballand ver kan komen.
Zo heeft Porto dat deze eeuw al vaker gedaan en zou Salzburg dat ook wel eens kunnen gaan doen.
Maar goed, dan heb ik het wel over drie clubs uit landen die nog relatief hoog op de Europese ranglijst staan en zo vaak komt het ook niet voor dat een club uit een niet- 'Big Five'-land de kwartfinale, laat staan een halve of dé finale weet te bereiken.
0 0
Bullmajor
Ajax heeft vooral ook laten zien dat het leuk is als er eens een ander team bijzit in de halve finales, ipv the usual suspects.
1 0
strafschop
Wie zijn de usual suspects?

De voorgaande 3 seizoenen stonden er 10 verschillende clubs in de CL halve finales.
0 0
Libero
Dat zeker.
0 0
Koningtoto
Kan de rest van de wereld meteen naar de rechter om bij de G7 te komen!
1 0
ajaxdordtt
Eens. En laat ze anders maar lekker. Komen ze snel met hangende pootjes terug.
0 0
Danos
Kansloos,De grote clubs gaan hier echt niet mee akkoord en gaan dan eerder kijken naar een andere opzet/ super Liga.

0 0
JariJari
Fuck off! Net nu wij daarin flink stijgen en flinke voordelen uit halen.

Dikke lul 3 bier.
0 0
Simpelishetmoeilijkst
Men moet m.i. Teruggaan naar slechts 2 buitenlanders per elftal, zodat een Engelse ploeg ook Engels is, en niet Braziliaans, zoals tegenwoordig. Dat zou ons ten goede komen, denk ik op de langere termijn.
1 -1
RusselWestbrook
Dit is juridisch niet haalbaar. Vrij verkeer van personen binnen de EU maakt dit onmogelijk. Wel kun je een maximum aantal niet EU spelers instellen (zoals in Spanje), een maximum aantal niet EU transfers (zoals in Italie) of zo'n gekke minimumloon regeling voor niet EU spelers (zoals in Nederland)

Twee van die landen die ik hier noem, Spanje en Italië, geven ook duidelijk de pijnpunten van zulke maatregelen weer. In Italië is zo'n beetje elke Argentijn ook een Italiaan, in Spanje krijg je nog net geen Spaans paspoort als je je handtekening onder een contract zet.
1 0
strafschop
Bosman arrest.

En eenvoudig te omzeilen met dubbele paspoorten.
0 0
xstaniox
Vergeet niet dat ons elftal ook voor ongeveer de helft uit buitenlanders bestaat he.
0 -1
Lazell
Dat wel, maar het grootste deel van de NL-ers die in het buitenland spelen worden eruit gebonjourd, tenzij ze bij de beste 2 spelers horen. Dan zou je misschien wel spelers als Van Dijk, De Ligt en Frenkie nog in de Eredivisie hebben.
1 0
Koningtoto
Als die regel ingevoerd wordt, hebben wij dat probleem niet meer, aangezien we niet iedere seizoen leeg gekocht worden.
0 0
RusselWestbrook
Nee, dan worden elk seizoen onze aller beste spelers verkocht, en houden we middelmatige Nederlandse meuk over, aangevuld met middelmatige buitenlandse meuk.

Ook zullen dan in één klap de competities met geld, maar zonder prestige (denk aan China) ineens zéér interessant worden voor spelers net onder de top die heel veel geld willen verdienen, maar hier in Europa geen kans voor krijgen.
1 0
Cupmetgroteoren
Het moet leuker, competitiever en eerlijker. Er moet echt een uitgebreider plan komen met andere regels zoals minimaal x aantal jeugdspelers, beperking van huurdeals, maximaal aantal spelers in de selectie en maximaal aantal spelers mogen aantrekken per seizoen.
2 0
RusselWestbrook
De helft van deze regels bestaan al (minimaal aantal jeugdspelers en maximum aantal spelers in selectie), de andere helft zullen maar weinig effect hebben.
1 0
ajaxajaxajax
De nummers 4 van Engeland, Duitsland, Spanje en Italie zouden sowieso niet mee mogen doen aan de Champions League ook niet via voorrondes. Het is toch te gek voor woorden dat de kampioen van Nederland zich moe(s)t plaatsen via voorrondes terwijl in andere landen zich 3 of 4 teams plaatsen....wat nou CHAMPIONS.
5 -1
Lazell
Idd. Dan krijgen we weer grote clubs uit oostbloklanden en krijgen we weer écht Europees voetbal. Lijkt me veel mooier dan tegen Sevilla oid in de CL.
1 -1
tyzinho
De nummers 4 moeten zich toch al plaatsen via de laatste voorronde? Dus dat zou betekenen dat er niks verandert... Of ik lees het verkeerd
0 -1
JesseMKB33
Nummers 4 van Engeland Duitsland Spanje en Italië zijn direct gekwalificeerd, spelen geen voorronde meer.
4 0
Minsc
Atalanta Bergamo, meer champignon dan champion.
1 0