'Dan zie ik Hansen nog eerder debuteren dan Brobbey'

basdew92, 02-10-2019 om 09:40, 27562 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Woensdagmiddag neemt Ajax O19 het in de Youth League op tegen hun leeftijdsgenoten van Valencia CF. Met jeugdwatcher Bram van der Ploeg beschouwen we kort voor op het duel en bespreken we het elftal van John Heitinga, dat tegen Lille zo voortvarend aan het Europese seizoen begon. 

Bram, wat weet jij van tegenstander Valencia?
'Valencia O19 is op papier een gevaarlijke ploeg. Het is prima gestart in de competitie met pas eenmaal puntenverlies en uit bij het sterk geachte Chelsea werd het 3-3 in de Youth League. In dat opzicht lijkt de ploeg typisch Spaans, zoals we de afgelopen jaren ook de jeugdteams van Sevilla, Barcelona en Real hebben zien spelen. Het is aanvallend en vol voetbal. Maar vaak zijn zulke ploegen ook kwetsbaar.

Valencia is altijd al een club geweest in Spanje met mooie spelers uit eigen jeugd. Denk aan David Silva, Isco en Nolito. In tegenstelling tot veel andere clubs in Spanje breekt er best veel eigen jeugd door. Met linksback Jose Gaya en Ferrán Torrés spelen er nu twee spelers uit eigen jeugd in de basis van het eerste. En er zitten er nog wel een paar op de bank dicht tegen de basis aan.'

Wat verwacht jij van Ajax? Met welke opstelling denk je dat het aan zal treden?
'Dat zal normaal niet heel erg verschillen van het duel met Lille, verwacht ik zo. Heitinga kiest net als toen vooral voor spelers uit zijn eigen ploeg. Quinten Timber komt erbij op het middenveld, samen met de weer herstelde Kenneth Taylor. Liam van Gelderen zal normaal rechtsback spelen in plaats van Filip Frei, die de vorige keer begon. Rensch-Musampa is al weken het centrum door de blessure van Kasanwirjo, Salah-Eddine is op linksback een zekerheid en op het middenveld is Youri Regeer weer fit. Meest opvallend is misschien wel dat doelman Issam El Maach niet mee is. Daan Reiziger, Calvin Raatsie en Harm Dieker mogen het uitvechten.'

Naci Ünüvar zal vast wéér gaan uitblinken. Je hoort hier en daar mensen stellen dat hij al minuten zou moeten maken in het eerste. Wat vind jij daarvan? 
'Ik vind het veel te vroeg. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Mohammed Ihattaren heeft Ünüvar zijn lengte nog niet echt mee. Het zal ook de reden zijn dat Heitinga hem vaak als linksbuiten opstelt. Vanuit daar mag hij alles doen en laten wat hij wil. Normaal gesproken volgt hij het pad van Ryan Gravenberch en dat lijkt me ook beter. Eerst straks bij Jong Ajax wat kilometers maken en dan eens verder kijken. Het is mooi dat hij al meetrainde bij het eerste, maar daarbij vergeten we dat veel anderen uit O19 dat ook al deden.'

Een jaar geleden schreef jij een lovende column over Eric Llansana. Hoe vind je dat hij zich sindsdien ontwikkeld heeft? Zou hij zich als nummer zes niet iets dwingender en dominanter op moeten stellen in het veldspel?
'Llansana heeft weer een mooie stap gemaakt als aanvoerder van O19. Dat is niet zomaar, hij was al in meer teams captain. Hij is echt de veldheer van deze ploeg en wordt enorm onderschat. Llansana speelt redelijk sober als echte controleur, mede omdat Heitinga een vrije rol heeft voor Ünüvar en Hansen. Als het moet, bemoeit Llansana zich echt wel met de opbouw. Tijdens wedstrijden draagt Heitinga hem ook vaak op om in te zakken tussen de centrale verdedigers. Hij moet de opbouw starten en verzorgen en is daarmee een cruciale factor.'

Tot slot; Sontje Hansen blonk tegen Lille - tot het ongelukkige moment met de blessure - ontzettend uit. Zijn ontwikkeling is stormachtig, maar waarin moet hij nog verbeteren wil hij Bryan Brobbey en Lassina Traoré voorbij richting het eerste elftal?
'Ik vraag me steeds meer af of hij die twee wel voorbij moet. Hansen is geen Tadic die als aanspeelpunt drie verdedigers in zijn rug houdt. In dat opzicht ben ik blij verrast met zijn ontwikkeling in zijn huidige rol. Hansen mag bij O19 om de spits heen zwerven en zelfs als hij spits is, is hij overal te vinden. In het huidige systeem zie ik hem eerlijk gezegd meer in een rol zoals Promes op tien. En dan zie ik hem misschien nog wel eerder debuteren dan Brobbey.'

Door: Bas de Wit
Met dank aan: Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
geDaante
Hansen heeft natuurlijk vele malen meer puur voetbaltalent, tikt soms het niveau Ünuvar even aan.
Maar Brobbey gebruikt zijn fysiek goed, heeft oog voor de combinatie, balvast, snel en nog best technisch. Het is de vraag wat er over blijft als zijn fysiek echt geneutraliseerd wordt in bijvoorbeeld de Premier League, maar ik zie hem het wel redelijk ver schoppen. Had ie meer lengte gehad was het toch een beetje een type Lukaku.
0 0
OntlastendeMiddenvelder
Dus Tadic houdt 'drie verdedigers in zijn kont'. Hoe dit door de eindredactie is gekomen is mij een raadsel.
1 0
basdew92
is wel wat ongelukkig geformuleerd ja :p We maken er voor het goede fatsoen 'in zijn rug' van. Dank.
1 0
BillSplate
Hulde dat z'n reactie niet verwijderd is en dat jullie er netjes op gereageerd hebben.
0 0
geDaante
Lengte als aanvallende middenvelder maakt natuurlijk helemaal geen verschil. Zijn gebrek aan lengte speelt zelfs een beetje een positieve rol in zijn vlotte en behendige bewegen.
0 0
MPAjax
snap niet waarom traore niet een keer is ingezet
0 0
Babangida83
Omdat De Jong moest invallen.
0 -1
Wimmel
Goedkoop.
1 0
AjaxMJ
Hoe zit het met het bezoeken van dit potje? Prijs, locatie?
0 0
trodat4030
Misschien kan het Engelse twitter account van Valencia je helpen aan die informatie.

https://twitter.com/valenciacf_en
0 0
afcas
Ik ben juist van mening dat Hansen de ideale spits zou zijn qua tadic type. Hij is gewoon balvast, goed in de combinatie, heeft een neusje voor de goal, maar maakt ook de juiste keuzes tussen afspelen of zelf voor de kans gaan. Ik denk dat hij de beste van de 3 genoemde spitsen is voor het type spel dat ajax speelt. Net zoals unuvar juist de ultieme 10 zou zijn voor dit systeem met zijn kwaliteiten in de kleine ruimte en positionering in de 16. Een ideale combinatie die 2.
5 0
FlyingDutchMan
Helemaal met je eens
0 0
Ajaxamsterdam0485
Brobbey heeft de jeugd een fysieke voorsprong gehad, ik denk dat hij het heel moeilijk gaat krijgen als hij bij de grote mannen gaat spelen
5 -4
Babangida83
Brobbey heeft constant zo veel mogelijk weerstand gehad, ook op technisch niveau, gedurende zijn opleiding. Dus zijn fysiek is enkel een plus. Met uitzondering van zijn lengte misschien, dat weet ik niet.
0 0
Robindebruyn
En daarom speelt Brobbey dus structureel tegen oudere jongens, al jaren. Vorig jaar gewoon basisspeler bij O19 terwijl hij O17 is, om maar een voorbeeld te noemen. Ik hoop dat Brobbey doorbreekt, leuke gast, eigenzinnige speler.
2 -1
Joseph
En die fysieke voorsprong is nu weg? Ik zou die jongen eens goed bekijken, Matthijs de Ligt komt niet in de buurt hoor. Las ook dat hij hoger springt dan Ronaldo en de snelste speler bij Ajax is.

Daarnaast een uitstekende spits. Goed aanspeelbaar, sterk aan de bal, goed overzicht, goede kaats en een neusje voor de goal.
5 -1
Capi86
Inderdaad al oogt hij traag dat is hij niet. Volgens mij word dit een nieuwe soort Lukaku maar wel moet hij technisch nog vele malen beter. Zo’n sterke jeugdspeler heb ik iig nog zelden gezien. Hansen op rechts, Unuvar links, Taylor erachter en Jensen vind ik ook een leuke speler.
0 0
Babangida83
Jensen op t middenveld met Eiting en Gravenberch werkt al een stuk beter. Dan blinkt Jensen uit in de snelle korte combinaties. Heerlijk om te zien. En scoort toch betrekkelijk vaak, is vrij effectief.
0 0
Ajax412
Die jongen moet je klaar stomen in de gym en puur op zijn fysiek gebruiken, dat is de enige optie met hem, dan kan hij een grote worden. Dat is alleen niet het Ajax-spelletje en op den duur zal hij geen genoegen nemen met de functie van stormram denk ik.
0 -1