Kranten: 'Terecht staande ovatie voor Ten Hag en spelers'

BartVeenstra, 18-09-2019 om 08:05, 10731 views, Nederlandse kranten |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De Nederlandse kranten zijn daags na de 3-0 overwinning van Ajax op Lille OSC in de Champions League vol lof over de Amsterdamse ploeg. De kranten zagen uiteraard dat ook de Fransen er af en toe heel gevaarlijk uitkwamen, maar desondanks zijn de complimenten voor de Amsterdammers.

De Telegraaf

Zo zag De Telegraaf dat Ajax in een spektakelstuk tegen Lille OSC weer verder naam heeft gemaakt in Europa. 'Het elftal van Erik ten Hag koppelde tegen de Fransen een sluitende tactiek aan een ongekende passie, een moordend tempo en het ene na het andere technische hoogstandje.'

De krant zag vervolgens dat het publiek - dat voor een geweldige sfeer zorgde - 'dubbel en dwars werd terugbetaald'. 'Ten Hag en zijn spelers kregen terecht een staande ovatie en iedereen, behoudens de paar honderd Franse en neutrale toeschouwers, ging zingend naar huis. Zich verheugend op een nieuwe, prachtige Champions League-campagne.'

Algemeen Dagblad

Het Algemeen Dagblad spreekt over een wervelende voetbalshow. 'De Amsterdammers overklasten het Franse Lille met razendsnel aanvalsspel met 3-0', schrijft Ajax-watcher Freek Jansen. De journalist zag dat Ajax als een 'hecht geheel' speelde. 'Waarbij spelers voor elkaar vuile meters wilden maken, om eenmaal in balbezit elkaar weer snel op te zoeken. En met individuen die zich opnieuw vol vernuft en klasse aan de wereld toonden. Zo was Hakim Ziyech gisteren weer bovenal Hakim Ziyech. Continu op jacht naar de onderscheiding, en het team excellerend met de voeten sturend. Vol risico, maar daardoor ook veelvuldig ongrijpbaar.'

Niet alleen Ziyech blonk dinsdagavond uit in de Johan Cruijff ArenA, zo zag Jansen. 'André Onana stond er op de momenten dat zijn ploeggenoten angstig over hun schouder naar hem keken, toen tot drie keer toe een aanvaller van Lille van dichtbij vrij kon uithalen', schrijft de journalist, die ook Nicolás Tagliafico en Lisandro Martínez zag uitblinken. 'Twee Argentijnen, beiden de verpersoonlijking van het Zuid-Amerikaanse gif, dat bij Ajax een paar jaar geleden steevast ontbrak. Martinez speelde als controlerende schakel niet alleen in de duels vol overtuiging, ook aan de bal verdeelde en versnelde de nieuweling het spel met verve.

de Volkskrant

Bij de Volkskrant hoopt men op een nieuw succesvol Champions League-seizoen voor Ajax. 'Het Europese seizoen is als een zoektocht naar de vakantieliefde van vorig jaar, van wie het alleen de vraag is of ze weer op de plek van de romantiek vertoeft. Maar de eerste stap naar de roze horizon is met verve gezet', gebruikt journalist Willem Vissers opnieuw een mooie metafoor.

De verslaggever zag Ajax kwaliteit inleveren, maar er werd ook kwaliteit voor teruggehaald. 'En niet zo weinig ook', is hij onder de indruk van met name Lisandro Martínez. 'De Argentijn paart overzicht aan hardheid, diepte aan rust, flair aan inzet. Zijn passing is formidabel. Ajax heeft bovendien meer ervaring dan vorig seizoen, haastte aanvaller David Neres zich deze week te melden, toen het om vergelijken ging tussen recent verleden en heden.'

Ook Joël Veltman krijgt complimenten in de krant. 'Oudgediende Joël Veltman is geen De Ligt, maar gewoon Veltman. Hij krijgt weleens kritiek, maar het is bijna niet te beschrijven hoeveel hij weghaalt, hoe hij dinsdag duels aanging met Victor Osimhen, de Nigeriaanse spits van 20 jaar, een van die vele talenten van Lille, nummer twee uit de vorige Franse competitie.'

Trouw

Tot slot dagblad Trouw. De krant is lovend over de latino's van Ajax. 'Niet alles klopte bij het nieuwe Ajax, zeker niet, maar de Latijnse kracht betaalde zich ten volle uit, met doelpunten van Alvarez en Tagliafico, de strijders uit Mexico en Argentinië. Ajax, strijdvaardig en bovenal effectief, won met liefst 3-0 van het best vaardige, maar ondoelmatige Lille.'

Journalist Henk Hoijtink wijst erop dat Ajax vorig seizoen in deze fase ook nog geen geoliede machine was. 'Dat kwam (veel) later pas. Nee, Ajax werd teruggedreven door de handigheid van de tegenstander. Doelman Onana hielp zijn ploeg weer eens met de voet, na een vaardig uitgespeelde aanval.'

Hoijtink lijkt te vinden dat de kritiek op Ajax niet overdreven mag worden. 'Zo kan dat gaan in Europa: een wedstrijd volledig in de hand hebben is nauwelijks mogelijk. Maar Ajax knakte niet en richtte zich al vroeg na rust op, met de juiste mentaliteit voor dit niveau. Een van de waardevolle nieuwkomers op dat vlak sloeg een gat van gewicht. De Mexicaan Alvarez, bediend door Neres, liet de bal naar de verste hoek zeilen (2-0).'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
JanTa
Dat geleuter dat Lille prachtige kansen om zeep hielp en dankzij Onana de 0 bleef, Het zou raar geweest zijn als de nr. 2 van Frankrijk geen enkele kans wist te creëren. Daarom is die 3-0 van Ajax buitengewoon knap.
2 -1
Hollister
Kampioen worden en overwinteren in Europa en ik ben weer prima tevreden hoor.. alles wat meer komt is mooi mee genomen. En het zou mooi zijn wat talenten de nodige minuten te laten maken dit seizoen.
2 0
Truth
Goed om te zien dat de kranten niet klakkeloos het gezever van derksen overnemen. Gelukkig trekken zij, terecht, hun eigen conclusies en laten zij zich niet leiden door dat gezwets van snorremans
8 -1
Labrador
ik stik zowat in mijn jodekoek. Is de Telegraaf positief?
9 0
Rentokill
Derksen werd gister ook door zn eigen publiek uitgelachen omdat hij niet wilde toegeven dat zijn afzijkstokpaardjes (nieuwe aankopen Promes, Alvarez en Martinez) gewoon een goede wedstrijd speelden.

Ik ben benieuwd hoe we straks gaan staan als Donny weer fit is.
14 -1
Schip
Dat was ook een bizar theater. Het was onduidelijk of hij een grap maakte, totdat zijn autisme weer de boventoon bleek te voeren en hij het meende. Hij vond Martinez wel ok.

Dan heb je niet alleen stront in je ogen, maar ook in je kop. Jammer dat Kieft nooit in staat is tegengas te geven aan Derksen. Die zou een blokje zeep nog voor Derksen oprapen in de douche.

Nico, Onana en Martinez blonken gisteren uit. Blind en Veltman, na een wiebelig begin, hadden het positioneel prima onder controle, zeker tegen hele snelle, fysiek sterke spitsen.

Tadic zocht te veel de duels met de sterke verdedigers op. Dan krijg je wat we vorig jaar tegen Juve en Spurs ook steeds zagen: veel hang en trek werk, veel energie die wordt verspild omdat de verdediger hier meestal het voordeel krijgt van scheidsrechters en een weinig zichtbare Tadic.

Tadic moet niet per se het aanspeelpunt willen zijn voorin. Dat win je gewoon niet fysiek. Probeer het dan ook niet. Zak uit, lok verdedigers uit het centrum, of laat ze tenminste twijfelen over hun positie. Die twijfel creëert tijd en ruimte voor anderen. Laat de 16 maar open voor komende spelers.

Dat werkte tegen Real subliem, tegen Bayern ook, maar daarna past hij het te weinig toe.

Dest had een wonderactie in de 2e helft, verder zeker een voldoende, maar ook relatief veel net niet passjes, die hij heel laks geeft zonder echt onder druk te staan, waardoor bijvoorbeeld Ziyech onmogelijke ballen kreeg. Ook in duels niet erg sterk, maar anticipeerde wel een paar keer goed.

Alvarez scoorde, maar geeft verder amper diepgang. Zou hem toch eens achterin willen zien en anders Gravenberch of Donny op die plek. Wel een prima mentaliteit, prachtige goal - lukt hem nooit meer zo - en heeft best een aardige lange bal.

Ziyech net niet gelukkig, maar dat verhaal van Kieft dat het gevaar vorig jaar van alle kanten kwam en dat Ziyech dan beter uit de verf komt, was zeldzame flauwekul.

Met Frenkie en De Ligt is elke aanvallende ploeg sterker, maar Ziyech haalde gewoon weer zijn niveau. Het lef van Derksen om te zeggen dat hij Ziyech weer en eigenlijk altijd de beste vond. Wat ene ontzettende leugen. Vorig jaar moest Ziyech het altijd ontgelden bij Derksen. Speelde bijv. uitstekend tegen Bayern en SPurs uit, maar Derksen vond hem 'weer' niets. Zou in grote wedstrijden niet uit de verf komen. Ziyech werd vervolgens door Uefa tot beste man verkozen meen ik.

Lekkere journalistiek van Helene, dat ze hem daar niet op aanspreekt.

Neres wisselend. Zijn vorm komt wel weer, maar had wel veel balverlies op momenten dat Ajax net druk begon op te bouwen. Kon iedereen weer 100 meter terugsprinten. Dat kwikzilvere was er wel af en toe weer. Promes goede eerste helft, tweede helft vond ik hem minder in zijn keuzes, maar hij werkte wel hard.

Ik had vooraf verwacht dat Lille er zo twee in zou prikken in counters. Dat had ook zo gekund, maar de overwinning was absoluut verdiend en niet geflatteerd. Er moet alleen meer power bij achterin en iets meer voetbal vanuit het middenveld.

Publiek was trouwens geweldig.
9 -1
Rentokill
Als je het publiek meeneemt moet je ook de scheids beoordelen ;-)
Goeie analyse. Met veel eens ook.

Derksen en Kieft e.d. nemen vaak stellingen in en daarna lijkt het wel een soort kaartenbak met een paar opmerkingen die ze af en toe weer uitspreken.

Inderdaad: Ziyech zou het nooit laten zien in wedstrijden die er toe doen. Nu is dat omgedraaid met stellingen als Ziyech verveeld zich in de eredivisie...

Nu is het middenveld niet creatief genoeg... Martinez wordt elke wedstrijd beter dus ik ben benieuwd hoe ze zich daar uit gaan lullen.
3 0
ETM
Met veel eens, maar niet helemaal met je kanttekeningen over Tadic. Maar dat was ik het ook niet met je beoordeling eind vorig seizoen. Tadic werd gisteren onderuit gewerkt door Fonte omdat hij er al langs was door zn lichaam goed te gebruiken. Is hij weg dan ga je naar de keeper. Dat is een goede actie, dat gevecht mag hij aangaan. 
Tadic is altijd bezig verdedigers weg te trekken, dan kan de 10 eroverheen wat ook veelvuldig gebeurd. Hij was gisteren iets minder zuiver in de passing dan zn eigen standaard, maar zn positionering was wederom goed. 

Hij is niet altijd even zichtbaar, maar dat kan simpelweg niet op dat niveau. Na Madrid, en dat zag je vooral bij Spurs, zijn tegenstanders extra maatregelen tegen hem gaan treffen. Soms zelfs met 3 man. Waar ik gisteren overigens geen voorbeeld van noemen kan. Maar ook gisteren creeert Tadic ruimte bij Neres en Tagliafico, hij gaat naar buiten toe om te kaatsen, dan naar binnen toe, waardoor er een gat ontstaat en een speler door moet dekken. Dat patroon zie je eigenlijk telkens terug. 
Dit seizoen is hij ijzersterk begonnen, en gisteren viel hij me in dat perspectief licht tegen.
0 0
Schip
Ja, begrijp me niet verkeerd, ik vond Tadic niet slecht. Alleen besteed hij erg veel energie aan duels met een verdediger in zijn rug. Waarschijnlijk omdat hij die verantwoordelijkheid voelt om als aanspeelpunt te fungeren en omdat hij gewoon vreselijk sterk aan de bal is. Verdedigers moeten dus echt kracht en hun armen gebruiken, om hem het leven zuur te maken.

En ja, er werden overtredingen op hem gemaakt. Ik denk alleen dat hij zulke fysieke centrale verdedigers vaker moet laten zwemmen. Dan haal je alle kracht uit zo'n speler en kun je ze tureluurs spelen. Fysieke duels vinden ze heerlijk.

Iets meer inzakken zoals Cruijff propageerde tegen fysiek sterke centra. Weten ze geen raad mee.
0 0
RedFeather
Ja. Ik vind het vermakelijke tv. Een maatschappelijk geluid dat je niet meer veel hoort. Maar voetbalinhoudelijk is vi bijna niets meer. Xe kracht is de humor. Maar als je dan bij een CL avond, waarbij mensen vermaakt willen worden, zelf een negatief stempel wil drukken.. Dan sla je de plank mis. Was toch ook met dat wk van van Gaal. Zeiken totaan de halve finale. Verliezen ze publiek mee.
11 0
Rentokill
Spijker op zn kop. Straks is het : "Allemaal leuk en aardig dat Ajax de CL en de supercup heeft gewonnen tegen deze tegenstanders maar met dit middenveld ga je er tegen xxxx genadeloos vanaf."
2 0
UltimateKaos
Toch zijn er schijnbaar nog genoeg mensen die het wel kijken, anders waren ze al lang gestopt...
1 -1
Rentokill
Ja ik kijk omdat ik wacht op de interviews met spelers en trainer.
2 0
Jariiii
@RedFeather
Hear, hear.
0 -1
Davidovski
Het was weer een heerlijke wedstrijd, waar alles in zat van goals, passie tot sigaren knippen zo nu en dan. Ik verwacht dat wij de slag op het middenveld zullen winnen en die gasten uit Eindhoven daarmee in eigen huis pijn kunnen doen. Vol vertrouwen en borst vooruit.
0 0
trainer
Telegraaf inside was idd weer lekker op dreef gisteren. met name de snor. Kieft die bracht nog wel wat nuance aan. als 3-0 winnen al dit commentaar opleverd dan weet je dat je goed bezig ben.
2 0
RuffRhythim
Snor en Rat zijn gewoon vier handen op een buik in hun afkeer tegen Ajax en hebben niet door dat ze zich onsterfelijk belachelijk maken, wat zeer vermakelijk is.
0 0
Jariiii
Terechte lof. De krantenjournalisten schatten Ajax' prestatie een stuk beter op waarde dan de analisten gisteren bij Veronica. Ik heb nóg een zure smaak in mijn mond van dat zure gedoe.
Internationaal wordt Ajax ook geprezen. Heerlijk. En het spel van gisteren rechtvaardigt absoluut de hoop op een nieuw prachtig seizoen.
8 0
Gregoboy
Heb gisteren weer in de handjes zitten wrijven achter de buis. Heerlijk combinatie voetbal weer van Ajax. Je mist wel soms de balans in de verdediging maar goh wat speelde we weer fijn in de CL
6 0
Roboy
Ik heb ook genoten maar ik doe dat niet achter de buis maar er voor want daar zie je alleen maar stof haha.
2 0