Broer Ziyech: 'KNVB liet Hakim links liggen'

BartVeenstra, 16-09-2019 om 12:00, 10589 views, NRC |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Hicham Ziyech, de broer van Ajax-middenvelder Hakim Ziyech, heeft in een interview met het NRC tekst en uitleg gegeven over de keuze van Ziyech voor het Marokkaanse voetbalelftal. De creatieveling kon ook voor Oranje kiezen, maar volgens zijn broer ontbrak het gevoel voor het Nederlands elftal.

Ziyech koos er in 2015 voor om voor Marokko uit te komen. Zijn broer legt uit hoe die keuze tot stand is gekomen. 'Als je voor "die Marokkaan" doorgaat, waarom zou je dan voor Nederland kiezen? De bond liet Hakim links liggen. Hij was echt top in de tijd dat hij voor Marokko koos. Dertien goals in zijn eerste eredivisieseizoen, 21 assists, dan verwacht je toch dat je gezien wordt?'

De vraag is nu of Ziyech een andere keuze had gemaakt als hij anders zou zijn behandeld in Nederland. Zijn broer wil zich daar niet over uitlaten, al zegt hij wel het volgende: 'Zeker is dat de KNVB niet haar best heeft gedaan. Als je iemand graag wil, dan laat je dat blijken, met overtuiging. Die ontbrak. Waarom denk je dat Hakim voor Twente koos in plaats van Feyenoord? Omdat Twente een overtuigender verhaal had dan Feyenoord. Twente gelóófde in hem.'

Na zijn keuze voor Marokko kreeg Ziyech veel kritiek over zich heen. Zijn broer legt uit: 'Zo! Eerst was hij een geweldige voetballer, daarna was hij een nietsnut. Zelfs Marco van Basten bemoeide zich ermee. Mijn broer was een geweldige speler, zei Van Basten, "maar hoe dom kan je zijn om voor Marokko te kiezen als je in aanmerking komt voor het Nederlands elftal”', aldus Hicham, die vervolgens besluit: 'Het was dé bevestiging dat hij de juiste keuze had gemaakt.'

Denk jij dat Ajax met 2-1 wint van Lille OSC? Zet in en krijg 7,40 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Rukboor
Who the fuck is Hicham Ziyech?
Is dit ook een van de zaakwaarnemers van Hakim Ziyech?
Wat voor zin heeft dit artikel?
0 0
flavente
Wat een gelul. Ziyech zat ook gewoon in jong oranje. Was ook geselecteerd voor Ned.11 tal, maar moest geblesseerd afhaken.
4 0
AjaxPassion
Hoezo gaat Ziyech voor 'die Marokkaan' door? Er zijn maar weinig spelers die zo worden bejubeld hier in NL. Maar als je je wil focussen op een kleine groep moet je dat vooral doen. Een hoog 'confirmation bias' gehalte in dit verhaal. Zie je wel we worden gezien als kut Marokkanen. Nee het was Ziyech die zijn machtspositie misbruikte. En nu heeft hij er spijt van.

Hij had lekker met zijn maatjes Promes, Depay, de Ligt, Frenkie etc etc kunnen spelen, maar door zijn tere zieltjes heeft ie zichzelf die kans ontnomen.
2 -1
AjaxPassion
Wat een bullshit verhaal. Volgens wie was hij eerst geweldig en daarna een nietsnut?

Marco heeft ook gewoon gelijk gekregen. Dus hoezo heeft Ziyech de juiste keuze gemaakt? Volgens mij heeft hij er juist (terecht) enorm veel spijt van.

Zijn keuze was op basis van rancune. Hij werd geselecteerd voor Oranje, maar raakte geblesseerd en werd daarna niet direct weer opnieuw geselecteerd. Toen was koning Hakim gekrenkt en koos hij voor Marokko.
3 -1
Red Devil
Laten ze eerst maar eens een wet maken dat er maar 1 paspoort geldig is in Nederland en dat is het Nederlandse paspoort.
Elke keer die drukte om niets over spelers.
Marokko wint nooit wat en Turkije ook niet.
6 0
Illegaal
Ja je hebt gelijk en het is makkelijk uitvoerbaar, het is een kwestie van gewoon doen.
0 0
RusselWestbrook
Die wet is er al lang. In de praktijk volkomen onuitvoerbaar, want afdwingen zou compleet onethische gevolgen hebben.

Er is bijna geen land op aarde die dubbele nationaliteiten zonder voorwaarden accepteert. Vrijwel alle landen, ook Nederland, staan dubbele nationaliteiten in principe niet toe. Maar ook bijna alle landen hebben allemaal uitzonderingen. Een aantal landen uitgezonderd, maar daar wil je je echt niet aan spiegelen.
0 -2
Cupmetgroteoren
Uhmm nee, het ding is gewoon dat sommige landen automatisch paspoorten geven als je bijvoorbeeld in Nederland bent geboren en je ouders uit Marokko komen. Je bent dan automatisch staatsburger van dat land.
0 -1
Radikaal
Ja. Zoals onze kinderen automatisch Nederlanders zijn, ook al zijn ze in het buitenland geboren.
0 0
RusselWestbrook
Uh, ja, en het voorbeeld wat jij noemt is slechts één van de uitzonderingen en redenen waarom het handhaven van de wet praktisch onmogelijk is.
0 -1
Aad82
Danny Blind en Marco (Danny Landzaat is beter dan Clarence Seedorf) van Basten gaven de voorkeur aan Marko Vejinovic boven Hakim.

Lol.
2 -3
MPAjax
tja sinds onder andere gudde aan het roer is allemaal niet zo professioneel meer binnen de KNVB
2 -1
Toeschouwer
Ga lekker voor een land voetballen waar jij en je
aanhang zich het beste bij voelen.
Klaar toch.
4 -5
martin1234
Inderdaad, graag of niet. Je voelt je Nederlander of niet. Als je je niet geëerd voelt om voor Oranje te spelen, dan gaat de KNVB ook niet smeken of je dat wel wilt doen. Zelfs al ben je nog zo'n wereld voetballer.

Dat 'binnen halen van buitenlanders' in nationale elftallen vind ik zo een onzin. Het is geen clubvoetbal waar je spelers met geld en contracten je elftal in lokt. Het is de eer voor je land en eigen gemeenschap.
0 0
Ansjo
Ik word een beetje moe van dat "je moet je gevoel volgen". Ja wat de hel gast. Je bent in Nederland geboren, opgegroeid, je hele voetbalcarriere opgebouwd en je ouders zijn hierheen gekomen om zich voorgoed in Nederland te settelen. Dat die Marokkanen en Turken dan verwachten dat de KNVB met een koninklijke delegatie naar hun ouders komen om hun voeten te likken zodat hun prinsje voor Oranje uit gaat komen dat is toch belachelijk? Je wordt pas geselecteerd voor Oranje als je goed genoeg bent maar ineens moeten die gasten overgehaald worden omdat ze de bond kunnen gijzelen met een 2e paspoort?

"je moet je gevoel volgen..." Dat geld voor spelers als Leonardo en Bonaventura Kalou die wellicht voor Oranje in aanmerking konden komen omdat ze lang genoeg in Nederland hebben gewoond. Niet voor voetballers die hier zijn geboren en getogen. Ik vind het gewoon asociaal om dan liever voor Marokko en Turkije uit te willen komen.
8 -3
Mocrodammerr
weet je wat asociaal is? in nederland geboren en getogen zijn.. maar tóch de kut buitenlander / marokkaan te zijn. Ik ben en zal nooit als "gelijke" worden gezien. jij zal dat misschien nooit hebben gekend of gevoeld. Je doet het af alsof het niks is.. maar je bent in feite bijna een 2e rangs burger.
1 -3
Schwalbino
Je hebt het over 'die gasten'. Hakim is enkelvoud en een gast is hij ook niet.
1 -3
NUL20
Ook als je je hier niet welkom voelt?
Zou wel eens willen zien hoe jij zou reageren als je in dezelfde situatie zou komen.
Het is altijd makkelijk oordelen vanuit de dominante rol...
1 -1
Joseph
Met Dest, Inhattaren en Unuvar komen er 3 herkansingen. Zou mooi en belangrijk zijn als die wel voor Nederland kiezen.

Je mag als bondscoach best moeite doen om een speler te overtuigen, lijkt me logisch als een speler tussen 2 landen kan kiezen. Meer dan woorden natuurlijk niet, geld mag nooit meespelen in de keuze voor een land, dat moet Nederland niet faciliteren.

Nieuwe regels zijn overigens hard nodig, heel vreemd dat je voor een land uit mag komen waar je niet geboren bent en niet gewoond hebt (en dus niet bent opgeleid). 1 van de 2 zou minimaal aanwezig moeten zijn.
4 0
Aspers73
Ik ben het meer eens met Van Basten. Of je speelt heel graag voor Oranje, of niet. Maar dat een bonscoach moet gaan smeken of iemand bij een van de meest toonaangevende Nationale teams in de wereld wil komen spelen gaat mij ook te ver.
3 -2
Schip
Ik vond van Basten tenminste eerlijk. Alleen het argument was rukkende onzin. Je kiest voor het land waar je je thuis voelt. En die plank sloeg Marco mis. En de KNVB heeft 0,0 communicatief vermogen getoond, door ook onder Blind Ziyech er buiten te laten.

Het gaat er niet om dat je op je knietjes moet. Niks daarvan. Oranje staat voor iets. Iedereen moet op zijn knietjes om daarvoor uit te mogen komen en niet anders. Alleen kan je dat ook op een goede manier duidelijk proberen te maken bij een groep die gewoon nog worstelt met zijn identiteit en rol in Nederland. Dat is de realiteit, geen knieval. Respect tonen naar elkaar toe is waar het om gaat. Niets minder, maar ook niets meer. En daarna maakt iedereen zijn keuze. En die zal niet altijd dezelfde zijn als die van Ziyech als Nederland het goed aanpakt. Ik denk dat genoeg talenten van Marokkaanse komaf staan te popelen om indruk te maken in oranje. En het zou tijd worden.
4 0
Illegaal
Respect moet je hebben voor het land welke jou en/of je voorouders hebben opgenomen.

Een groep die al sinds de jaren 70 hier is en dan nog met de Nederlandse identiteit worstelt is duidelijk verkeerd bezig, we zijn nu 50 jaar verder, wanneer zouden ze dan beginnen met zich Nederlander te voelen?....
Of zouden ze zich geen Nederlander mogen voelen?

En we hebben Affelay en Bouhlarouz die wel al voor hun thuisland Nederland gekozen hebben, hun worstelden vele jaren terug al niet om zich Nederlander te voelen
1 0
off
Maak gewoon een universele richtlijn waarop nationaliteit wordt bepaald. Dat shoppen van landen, welke richting dan ook op, lijkt nergens op. Met als dieptepunt natuurlijk die Braziliaan van Twente.
4 0
nosrettep
Juist door te kiezen voor een ander land geef je aan dat je je geen Nederlander voelt en zorg je ervoor dat men je ‘die Marokkaan’ noemt.

Ik ben zelf ook allochtoon en ik wéét dat mensen mij in eerste instantie anders zien dan een gemiddelde Nederlander. Daar kunnen mensen niks aan doen. Iemand die er anders uitziet beoordeel je áltijd anders als je verder geen referentiekader hebt. Daarom zorg ik ook dat ik me gedraag als een Nederlander. Daardoor voel ik me ook Nederlander en daardoor zien mensen me uiteindelijk ook gewoon als Nederlander. Dát is hoe je integreert.

Ik vind het echt superirritant dat er mensen zijn die zich pas Nederlander voelen als anderen zeggen dat je Nederlander bent. Het moet andersom zijn!
10 0
Rukboor
Jij snapt het tenminste.
Als ik in Marokko ga wonen krijg ik dan ook 2 paspoorten zodat ik kan kiezen wat en wanneer iets mij het beste uitkomt?
Nee toch?
0 0
RusselWestbrook
Alsof mensen die hier gaan wonen zomaar een Nederlands paspoort krijgen, haha.
0 0
Sterretje73
Ehm, wil me er verder niet mee bemoeien hoor maar gaat deze discussie niet over nederlanders (hier geboren) met een Maroc achtergrond die daardoor een tweede paspoort krijgen ? Jij hebt het volgens mij over iets heel anders...
0 0
Rhythim
Goed verhaal op zich, maar waar ik dan benieuwd naar ben is of je ook als zodanig als Nederlander geaccepteerd wordt....

Want je kan wel heel erg je best doen om te integreren maar wat heeft het jou tot nu toe opgeleverd?
0 0
GorillaBiscuits
Topper!
0 -1
mgtow
Kijk dat is nog eens een mooie post!
1 -1
Eastwood
Beetje oude koeien uit de sloot halen dit. Ziyech is inmiddels een gelouterd international voor Marokko, hun beste speler zelfs. Terugdraaien kan niet meer. Jammer, maar helaas.
2 -1
behangdelul
Zou Ziyech inmiddels niet een beetje spijt hebben van zijn keuze? Ik weet het wel zeker.
5 0
Remark
Nou, IK heb in elk geval geen spijt van zijn keuze. Je moet er toch niet aan denken dat hij bij Oranje net zo zou lopen stuntelen als bij Marokko. En kom nou niet met dat slappe excuus van slechte medespelers, want aan penalties missen en vrije trappen hoog over peren komt geen medespeler te pas.
1 -2
Ajaxxxisdebeste
Waarom hebben ze het er nog over, gedane zaken zijn er om niet meer van terug te keren. Zinloze discussie KNVB heeft dit artikel niet nodig om te weten hoe dom ze zijn geweest daarin. Unuvar, Dest en Brobbey zijn de volgende voor de KNVB om aan te tonen dat ze ervan geleerd hebben...
1 -3
trodat4030
Nou, blijkbaar hebben ze dit wel nodig aangezien vd Looi naar Dest gestuurd wordt en niet Koeman. Blijkbaar heeft de KNVB helemaal niets geleerd van het verleden. Men is nog steeds net zo arrogant als 4 jaar geleden, zie de arrogantie er ff afspatten bij de quote van Marco..
3 0
Schip
Beetje stemmingmakend van NRC hier nu over te publiceren. Had er dan direct opgesprongen. Het is nu 4 jaar geleden. Ziyech heeft zijn keus gemaakt en moet daar mee leven, oranje idem. Lering uit trekken en niet meer laten gebeuren.
3 -3
Rhythim
Nou, de knvb laat het anders nog steeds gebeuren hoor...
1 -1
FSideMaluku
Ik denk dat dit meer een verkapte verwijzing naar de situatie rond Dest is. Daar is de KNVB bezig om het op een zelfde soort manier te verkloten.
Dest krijgt van de VS al enige tijd waardering, waar hier in Nederland (zelfs na een gesprek tussen Koeman en Ten Hag) de trainer van Jong Oranje wordt gestuurd om een gesprek met Dest te voeren. Lever hem dan direct af bij de VS.
1 -2
Schip
Begrijp ik wel en vooral Ihatarren zal hier een rol in spelen. Weer een creatieve middenvelder waar oranje met smart op wacht, die ervoor kan kiezen voor een ander land uit te komen.

Maar dan hoef je toch niet de broer van Ziyech erbij te halen? Zo krijgt Ziyech ook weer een bak drek over zich heen en ik vermoed dat hij totaal niet op deze discussie zit te wachten.

Een inhoudelijk artikel is prima, maar dit is meer Telegraaf stijl. Beetje bij familie en vrienden rondvragen en wat sexy quotes de wereld in slingeren.

Ga dan eens opties af. Wijd aandacht aan hoe je deze talenten meer kunt betrekken bij vertegenwoordigende elftallen. Misschien moet ook de KNVB eens meer oud spelers met uitstraling hierbij betrekken. Zeg een Seedorf als KNVB ambassadeur. Ga je daar snel nee tegen zeggen, als zo iemand met een cv van hier tot Tokyo, een innemend voorkomen en begrip voor en kennis van een andere achtergrond dan direct uit de Noord hollandse klei getrokken?

Hoe belangrijk waren mensen als Rijkaard, Gullit, Seedorf niet voor de re-integratie en positie van Surinamers in Nederland. Zo iemand kan daar op een hele betekenisvolle manier met jeugdtalenten praten uit eigen ervaring. We hebben 'Marokkaanse' internationals nodig. Dit gaat om veel meer dan voetbal.

Maak dan een serieus artikel als het om zoiets belangrijks gaat. Nu is het enkel een soort vleeskeuring met oppervlakkige priet praat.
0 0