Swart: 'Er is veel verzet tegen CL-plannen UEFA'

BVeenstra, 12-09-2019 om 07:55, 4799 views, De Volkskrant |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Het is onrustig binnen het Europese clubvoetbal. De UEFA wil vanaf 2024 enorme veranderingen doorvoeren, maar voorlopig lijkt dat niet te gaan gebeuren. Het is namelijk zo dat de onenigheid binnen Europa over de opzet van die toernooien diverse partijen uit elkaar dreigt te drijven.

In gesprek met de Volkskrant vertelt Jacco Swart, directeur van de European Leagues - een samenwerkingsverband van 36 competities in 29 landen - dat er veel onvrede is. Het plan van de UEFA was om de groepsfase van de Champions League te wijzigen naar vier poules van acht clubs. In dat geval zouden clubs verzekerd zijn van minimaal veertien Europese duels, wat financieel enorm aantrekkelijk is voor de Europese grootmachten. Wel is het zo dat er 24 van de 32 ploegen al verzekerd zouden blijven van deelname en er slechts vier clubs zich kunnen plaatsen via hun nationale competitie. 'Er is veel verzet', zegt Swart.

Onder meer algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax, die bestuurslid is van de European Club Association, neemt het op voor clubs uit middelgrote landen en hij zou een 'warm pleidooi' hebben gehouden. Van der Sar wil minder kwalificatiewedstrijden zien voor deze clubs en daarnaast wil hij meer tv-gelden regelen voor clubs uit landen als Nederland, België, Schotland en Oekraïne.

Swart spreekt dan ook over een belangrijke en spannende periode. 'Vanwege het ontwerp van het Europese clubvoetbal op de middellange termijn, met alle mogelijke gevolgen voor de nationale competities. Wij willen alles doen om de nationale competities de bakermat te laten blijven van het voetbal', zegt hij.

De kans is volgens Swart aanwezig dat met de nieuwe opzet van de Champions League de financiële verschillen in Europa alleen maar groter worden. 'Het gat zal nooit meer worden gedicht, maar het voetbal is er niet alleen voor de grote clubs. Een nieuwe opzet mag niet ten koste gaan van al die andere clubs', aldus Swart, die aangeeft dat de absolute top klein is. 'Slechts twaalf clubs hebben een omzet van 300 tot 800 miljoen euro. Ze betalen tot 500 miljoen aan salarissen. De UEFA dient op te komen voor het hele voetbal. Niet alleen voor Juventus, ook voor Excelsior.'

Schrijf je nu nog in voor de Ajax Showtime subleague!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Radie125
gewoon een Nexit en met Ajax naar de Brexit
0 0
Cello
Ik denk ook dat de landelijke competitie's eigenlijk een achterhaald fenomeen zijn. In Nederland kan je bijna uittekenen dat òf PSV òf Ajax kampioen wordt. In andere landen is het heus niet zoveel anders, zelfs niet in de grote competitie's. In Spanje kan je uittekenen dat het òf Barça is òf Real. In Italie is het bijna zo goed als zeker Juve en in Duitsland zo goed als zeker Bayern. In Frankrijk is het zo goed als zeker PSG en in Engeland is het ook een heel select groepje clubs. Manchester City, Chelsea of Manchester U. Vraag jezelf maar eens af...wanneer werd Liverpool voor het laatst kampioen, wanneer Arsenal?. Wanneer Tottenham? En hoe groot zijn aan het eind van het jaar de punten-verschillen....vaak heb je een verrekijker nodig (ja ook in landen met de grote competitie's).
Dus ja. Ik denk ook dat er een Europese competitie moet komen. Misschien wel met sub-divisie's waar ook promotie en degradatie tot de mogelijkheden behoort. Waar iedereen dezelfde tv inkomsten kan opstrijken en waar je misschien zelfs moet streven naar gelijke budgetten. In ieder geval dat je van alles moet proberen te regelen, dat iedere wedstrijd weer spannend is, alle kanten op zou kunnen gaan en dat dus voorspelbaarheid gering is. Topspelers zullen dan ook eerder over de vele ploegen verdeeld zijn daar de budgetten gelijk zijn en niemand zich het meer kan veroorloven om àlle topspelers te halen. Clubs zullen dan serieus moeten afwegen wie halen we wel en wie niet. En dat het dan tussen de deelnemende ploegen meer nog dan ooit het geval is geweest gaat om visie hoe of je je ploeg/club laat spelen.
Nu maken, vooral die 12 rijkste clubs, veelal geen echte keuzes. Kopen de ene topper na de andere topper (velen zitten dan ook nog eens op de bank) zonder dat er enige visie is over wat men nu eigenlijk wil en welke kant het op moet met speelwijze.
Hoe vaak hebben we het wel niet gehad, hoe zonde het is dat die of die speler op de bank zit en dat het zoveel leuker had kunnen zijn als bijvoorbeeld die speler dan maar bij de tegenstander had gespeeld. Of dat in principe het schaduw-elftal (de reserves) van Manchester City of dat van Real in menig competitie kampioen zou kunnen worden?. Uiteindelijk toch jammer dat dan die spelers wedstrijd na wedstrijd niet in actie komen, of iig veel te weinig?.

Eén ding is duidelijk er moet veel veranderen, want zoals het nu gaat is gewoon allang achterhaald met vele landelijke competitie's
0 0
AFCAjax
Wat van der Sar doet komt over als wat de kleine clubs hier in nederland doen ten opzichte van Ajax.
Ik hoop dat er een europese competitie komt, maar niet een waar bepaalde clubs niet uit kunnen degraderen. ik ben klaar met de eredivisie.
laat de premier league maar de premier league en laat de rest van europa een supercompetitie opzetten met 2 of 3 divisies en daaronder landelijke competities waarvan de winnaars onder elkaar uitmaken wie promoveert. oid.
0 -1
Bocarra
Sar is goed bezig.
3 -1
JariJari
Hij moet voor Ajax opkomen en NIEMAND anders.
0 -3
Rentokill
Samen sta je sterker
3 0
Sluk
Laat die 12 clubs maar een eigen competitie starten waar de andere clubs afstand van nemen. Als die clubs dan alleen in hun elite competitie zitten waar nooit een andere club bij komt, dan is het snel over met de lol want dan trekken ze echt dat miljoenen publiek niet. De prestige en fanbeleving gaat hier ten koste van het geld wat men op korte termijn verdient. Op de lange termijn is dit niet houdbaar.
3 -1
DonAdam
In de Verenigde staten zijn ze hun gesloten competities zoals de NHL en NFL ook zat, toch?

Je leeft in dromenland. Zodra die Super League komt, is het buiten de Premier League, over voor de rest van de competities; die verschralen en worden steeds (of nog, het is maar hoe je ernaar kijkt) minder interessant voor anderen.

Ik ga ervan uit dat je van voetbal houdt: Wees eens eerlijk, kijk jij naar de Deense competitie en laat jij een traan dat al hun talenten zeer jong naar het buitenland vertrekken zodat die competitie meer en meer verschraalt? Ben je gestopt met kijken naar de Champions League omdat de Zweedse en de Tjechische competitie lijdt onder het talentverlies? Natuurlijk niet. Zo kijkt men buiten Nederland naar de Eredivisie; ze vinden nu Ajax interessant door die halve finale plek, maar alleen maar omdat Ajax zich mengt tussen de grote jongens. Kortom, men wil overal ter wereld topsport zien en het maakt ze niets uit of die competitie gesloten is.

Wat betreft de sporters zelf: die zullen nog eerder weg willen naar een elite club en spelers zoals Tadic en Blind zullen nooit meer naar Ajax willen komen als Ajax niet meer op het hoogste niveau kan spelen. En Ziyech blijft ook alleen maar omdat Ajax CL speelt.

Zo'n Super League maakt juist een club als Ajax, dat incidenteel mee kan doen met de top, definitief kapot.
0 0
Rentokill
Jij snapt het. Er moet eerst een bond komen met soortgelijke clubs als Ajax. Dan kun je zeggen: luister eens eliteclubs, wij gaan niet verder in de huidige vorm. Buig of barst.
0 0
RusselWestbrook
Dit soort comments, dan snap je echt niet hoe de wereld er tegenwoordig uitziet.

In het UEFA gebied wonen, met een beetje fantasie, 600 miljoen mensen.

In alleen al India en China wonen bijna 3 miljard mensen. Voetbal is in beide landen enorm populair en vooral de CL en PL worden massaal bekeken. Daar komen dan nog bij:

Indonesie, meer dan 200 miljoen mensen (oftewel, 1/3 van het UEFA gebied)
Japan, bijna 130 miljoen (meer dan 1/5 van het UEFA gebied)
De Filipijnen, meer dan 100 miljoen (bijna 1/5 van het UEFA gebied)
Vietnam, 90 miljoen (grofweg 1/6 van het UEFA gebied)

Dan hebben we het alleen nog maar over Azië gehad en landen waarin voetbal nu populair is. Daar komen dan nog Noord, Midden en Zuid Amerika bij (meer dan een miljard inwoners, voetbal is in vrijwel alle landen populair) en Afrika (1,2 miljard)

Met andere woorden: heel Europa kan een nieuwe competitie van Europese topclubs links laten liggen, het maakt geen hol uit. Zolang de rest van de wereld maar kijkt zal het een enorm succes worden. En dat zullen ze.
3 -1
Babangida83
Als heel Europa het voetbal links laat liggen. Waar gaan dan de voetballertjes vandaan komen? Het is en blijft een piramide. Hoe breder de breedtesport, hoe beter top. En hoe commercieel interessanter die top gaat zijn.

Dat ze in Azië veel mensen hebben, dat weten we. Toch wel leuk om dat weer eens onder elkaar te zien staan.

Die Aziaten gaan alleen niet in de aantallen naar de stadions in Europa die wij straks gaan nodig hebben.
1 -1
RusselWestbrook
Waar zeg ik dat heel Europa niet meer gaat voetballen?

De stadions hoeven ook niet vol zolang er maar genoeg mensen kijken op tv of internet. Sponsorcontracten en mediagelden zijn veel grotere inkomstenbronnen dan stadionrecettes voor de grote clubs, ook als de stadions tot aan de nok toe vol zitten.

Maar de stadions gaan natuurlijk niet leeg zijn. Dat weet je zelf ook wel.
1 0
Babangida83
Het aantal nieuwe leden (jongens) loopt al jaren sterk terug. Gelijk met de beweging dat Nederland in Europa steeds minder voorstelt.

Dus Nederland laat Europa al links liggen. Deze trend zal zich ook in andere landen voordoen. Dus veel minder topspelertjes voor je product 'topvoetbal'. Het maakt dus wel uit of Europa niet of wel kijkt. Ook al zijn we maar 600 miljoen, wij zijn wel de essentiële ingrediënten van die top league. En zullen affiniteit moeten hebben met het product om t voort te laten bestaan op niveau.
0 0
Rentokill
Ken je nagaan hoeveel die clubs kunnen verliezen met een steeds sterker wordende concurrerende league.

Weet jij zelf wel hoe de wereld er tegenwoordig uit ziet? Das knap dan.
0 0
RusselWestbrook
Welke concurrerende league? Met welke clubs gaat die league kijkers afsnoepen?
0 0
Rentokill
Met clubs als Ajax. Veel leuker om naar te kijken ipv het reactievoetbal van Chelsea Juve en Real.

Als Ajax zich gaat verenigen met andere middengrote clubs en daar eenduidig met een voorstel richting CL gaat komen zal je zien dat er al heel anders geluisterd wordt.

Je reageert de hele tijd vanuit de reactie maar je moet ook eens een stap verder proberen te denken.

De CL opblazen doe je idd niet met een stap. Daar is een proces (serie stappen) voor nodig.

Niet meer akkoord gaan met het huidige model is een stap. Uit de CL stappen (met een aantal lotgenoten) zet een proces in werking...
1 0
RusselWestbrook
Maar die clubs trekken veel minder kijkers als je kijkt naar het grote publiek, dus die hebben veel minder in te brengen. Al dat geld wat de CL ophaalt komt vooral omdat de wereld kijkt naar de clubs uit de grote landen.

Dat de CL opgeblazen moet worden ben ik het mee eens. Maar de nationale competities moeten net zo hard opgeblazen worden, zeker de competities uit landen met de middelgrote clubs zoals Ajax.

Ik zie veel meer in een nieuwe, gesloten Europese competitie. Met alle grote clubs. Maar die zijn er natuurlijk niet met zijn 12'en. Daar moeten zeker nog 12 clubs bij, als het er niet nog meer zijn. (hierbij ga ik er dus vanuit dat deze clubs niet meer mee doen in de nationale competities en niet meer mee doen in de door de UEFA opgezette competities als de CL en EL).

Ajax zal uitgenodigd worden voor zo'n competitie, dat kan gewoon bijna niet anders, gezien de historie maar ook gezien de recente prestaties. En dan wordt alles anders, want in plaats van dat sponsoren er van uit moeten gaan dat bij 80% van de wedstrijden slechts een handjevol Nederlanders naar de wedstrijd kijkt, kunnen ze er dan vanuit gaan dat de bij een groot gedeelte van de wedstrijden bijna de hele wereld kijkt.
1 0
Rentokill
Denkfoutje: Iedereen zal vooral zn eigen positie willen behouden: De top 4 van DE, ES, IT, UK zal willen meedoen. dat zijn er al 16. FR (3), PT (2), RU (3) zullen er ook minimaal 2 bij willen hebben. Zit je al op 22 (of 24). Das al teveel voor een competitie waar jij het over hebt.

Dus ik zou er niet zo zeker van zijn dat Ajax wordt uitgenodigd. door deze 7 landen.

Als deze 7 landen het zo willen doen. Succes, het is gedoemd te mislukken. En daarom is het ook niet geprobeerd.
0 0
Lazell
Alsof clubs nr. 24 tot 36 interessant zijn. Wij kijken toch ook niet naar wedstrijden van Turkije of Oekraïne, als Real-Barca ook ergens te zien is?
0 -1
Rentokill
Sorry, minnetje was perongeluk (doe ik nooit aan; mods: Kunnen jullie weer het vinkje aanzetten bij undo duimpje?)

Nu zijn ze inderdaad niet interessant. Maar dat bedoel ik dus met verder dan een stap denken. Het begint ermee dat ze straks niet meer nummer 24 tot 36 zijn. Dat verandert de verhoudingen uiteindelijk ook economisch (lees betere salarissen cq spelers, meer toeschouwers -> nog betere salarissen etc).
1 0
Ruff Rhythim
Ja of men gaat dat elite voetbal zo tof vinden dat men niet meer omkijkt naar het niveau van nationaal voetbal. Die vrees lijkt mij veel groter.
1 0