Nieuw jeugdplan KNVB zorgt voor onvrede

BartVeenstra, 11-09-2019 om 07:25, 9961 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De Telegraaf schrijft woensdagochtend dat de KNVB zich ongevraagd blijft bemoeien met het opleiden van jeugdspelers bij betaald voetbalclubs in Nederland. De nationale voetbalbond wil namelijk restricties opleggen bij het opleiden van spelers onder twaalf jaar.

Alle profclubs hebben een brief van de KNVB ontvangen waarin de KNVB het aantal spelers onder twaalf jaar wil beperken, afstanden tussen huis en club wil limiteren en daarnaast wil het restricties opleggen aan 'het beïnvloeden van kinderen'. Opvallend, zo vindt De Telegraaf, want: het Nederlands elftal is juist zo succesvol met spelers die volgens het al jaren bestaande model op zeer jonge leeftijd de kans hebben gehad om zich te meten met de beste talenten in een jeugdopleiding van een betaald voetbalclub. Voorbeeld: alle spelers die namens Oranje op het veld stonden tegen Estland begonnen als pupil - dus voor hun twaalfde - in de jeugdopleiding van een BVO.

Voetbalanalist Aad de Mos noemt de plannen van de KNVB de 'omgekeerde wereld'. Hij legt uit dat bij de profclubs geweldig werk plaatsvindt. 'Kijk eens naar investeringen die Ajax, Feyenoord, PSV, AZ en al die anderen doen. Er verrijzen prachtige accommodaties en er is een constante stroom van talent. De KNVB moet begrijpen dat de kracht van het opleiden in Nederland bestaat uit het vroegtijdig selecteren van talent en de besten met de besten te laten trainen en spelen.'

Tot slot haalt de Mos enkele voorbeelden van de nieuwe generatie toptalenten aan. 'Denken ze in Zeist nu werkelijk dat Frenkie de Jong, Calvin Stengs, Myron Boadu of Matthijs de Ligt zo jong zo goed zouden zijn als ze tot de junioren tussen spelertjes van Laakkwartier, CVV, Gemert of DUNO hadden gelopen? Die zijn zo goed geworden omdat ze al heel vroeg tegen andere toptalenten speelden. De KNVB moet niet proberen het wiel opnieuw uit te vinden. De bewijzen van de goede manier van opleiden door de clubs liggen overal.'

Schrijf je nu nog in voor de Ajax Showtime subleague!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AlexIbarra
Als dit over een land als de VS zou gaan, lijkt het me een logisch plan.
Niet mikken op 2 of 3 voetbalhubs in NY, LA en Miami maar in alle staten van het land talent faciliteren en trainen.

Maar op zich zijn er in NL met Groningen, Heerenveen, AZ, Ajax, Feyenoord, Utrecht, Twente, Vitesse, NEC, FC Limburg, Psv, NAC, enz. toch in elke regio wel profclubs? (Behalve Zeeland)
Ik zie niet wat er zo ontwrichtend aan is in het leven van een jochie, als hij 20-30 km van huis in een mooie topsportomgeving zijn droom mag proberen te realiseren.
0 0
Pheadrus
Het gaat niet om de 20-30 km ritjes maar om een jeugdspeler uit Groningen die in Eindhoven gaat spelen. Dus het gaat om afstanden van 100 km waar de KNVB zich mee wil bemoeien.
0 0
3*stars*3
Nu echt helemaal eens met Aad.
Maar in Zeist zit er gewoon een eng kliekje.
Na vertrek van v Gaal, hebben ze daar op alle vlakken een zooitje van gemaakt.
Nadat oranje-17 een EK won, Ajax een geweldig CL
Seizoen speelde en oranje weer opstaat, kruipen ze weer uit hun hol.
Eerst een samenwerking aangaan met DFB, terwijl ze in paniek niets deden toen NL voetbal k.o lag.
Bij KNVB moeten ze vooral Ajax dankbaar zijn voor de talenten als De Ligt en Frenkie.
CL seizoen van Ajax en Ajax als hofleverancier van oranje-17.
Ze moeten vooral doen waar ze goed in zijn in Zeist en dat is...Tja, wat is dat eigenlijk...
0 0
Pheadrus
De KNVB moet niet op de stoel van de kinderbescherming gaan zitten lijkt mij. Daar is de KNVB niet voor. Ze mogen wel signaleren naar de kinderbescherming, maar dat mag iedereen. Verder niet bemoeien met de opvoeding van een andermans kinderen graag.
0 0
geDaante
Ik werd op mijn 10e ofzo geplost of ik het zag zitten bij Vitesse te gaan spelen. Toentertijd wist ik niet wat voor impact en wat voor mogelijkheden dat op termijn zou bieden, volgde geen betaald voetbal op TV, zag het belang er niet van in. Spijt is een groot woord, maar had ik dat toch maar gedaan ;). Ik had in het veld de mentaliteit van op zijn minst Kuijt, fysiek atletisch en in orde, en ik kon heel aardig overweg met de bal. creatief. Uiteindelijk niet verder gekomen dan een goede straat- en zaalvoetballer, doordat ik veldvoetbal links liet liggen.

Papendal (Vitesse) was zo'n 25 minuten rijden, maar ik wilde gewoon bij mijn vriendjes blijven, zag de meerwaarde niet zo. Spelen bij een topclub en weten waar je steeds voor traint en naar de club komt, en gericht begeleid wordt en alles gericht op ontwikkeling is, het besef dat je er betaald voetbal mee kan halen, kan een jong spelertje aan het voetballen houden.
0 0
Web
Geen ouders die daar wat ik konden betekenen?
Ook geen jeugdtrainer met een goed advies
die niet alleen aan de club denkt, maar het individu.
0 0
Simpelishetmoeilijkst
De KNVB moet blijkbaar proberen mee te don an het nivelleren van het voetbal, zodat het allemaal middelmaat wordt. Blijkbaar zijn het socialisten daar, waarvan er al teveel zijn in Nederland. Je mag niet boven het maaiveld uitkomen, en we willen geen mensen als Frenkie of Matthijs meer hebben.
1 0
Pheadrus
Een van de zegeningen van het socialisme is dat iedereen de voorzieningen krijgt om zich te ontwikkelen, niet alleen de kinderen van rijke ouders en de elite.
0 -1
geDaante
Niks mis met socialisten, integendeel.

En dat is een puur Hollands trekje, heeft niks met socialisten te maken, maar met calvinisme, verborgen onzekerheid, jaloezie, etc. Doe maar normaal, dat is gek genoeg...
1 -1
afcas
Je weet dat tegenwoordig niet de socialisten degene zijn waarbij je niet boven het maaiveld uit mag steken he?
0 -1
JariJari
Dat zijn zekerwel de socialisten. Helaas is tegenwoordig bijna alles socialist.
0 0
afcas
Ik zal onthouden dat ik je niet serieus hoef te nemen voortaan.
0 0
Redrum
Het Nederlands voetbal wordt sterker als de topclubs sterker worden, niet als de grijze massa nietszeggende clubs iets sterker wordt. Het is beter als de mindere clubs zich op kunnen trekken aan sterke topclubs, dan dat de topclubs afgeremd worden zodat de mindere clubs sterker kunnen worden. De knvb slaat zoals zo vaak de plank volledig mis.
1 0
Simpelishetmoeilijkst
KNVB heeft ook eigenlijk praktisch nooit succes gehad. Je ziet het prima Redrum.
0 0
frank1977
Ik vind het niet zo'n gek idee om de scouting anders in te richten om het Nederlandse voetbal vooruit te helpen. Er gaan steeds meer geluiden op dat het scouting systeem achterhaald is omdat je op zulke jonge leeftijd simpelweg de volle potentie van spelertjes nog niet kunt zien. Er wordt gescout op wie op dat moment goed is, niet wie op latere leeftijd goed zou kunnen worden. Op die wijze wordt dan ook heel veel potentie gemist. 70% tot 80% van spelertjes die jong gescout worden speelt na 5 jaar ook al niet meer bij een BVO, dat zegt denk ik ook wel wat.

Ik ben dus niet persé tegen, maar dan moet de KNVB wél een goed alternatief bieden, waardoor juist zoveel mogelijk jonge spelertjes op een goed niveau opgeleid kunnen worden. Bijvoorbeeld met (veel) meer regionale opleidingscentra met goede gediplomeerde trainers zoals in Duitsland of België. Dus eerst opleiden, daarna pas scouten. I.p.v. scouten en dan proberen op te leiden.
0 0
Web
Je kunt echt wel zien dat iemand goed kan voetballen.
Wat wel belangrijk is, dat spelers die groter en sterker zijn op een bepaalde leeftijd een voorsprong hebben, maar als je een beetje inzicht heb, weet je, dat altijd de techniek wind. Niet selecteren op groot en sterk, want dat valt weg, op techniek en inzicht.
Snelheid kan ook een wapen zijn.
1 0
frank1977
Ben ik met je eens, als je langs een veld staat bij de jongste jeugd zie je meteen welke wel echt al kunnen voetballen en welke niet. Dan denken we: "die is nu goed, dus zal dat ook wel blijven". Maar het probleem hierin is dat uit vrijwel alle sportonderzoeken blijkt dat talent bij "open skill" sporten (zoals voetbal) gelijk kan blijven, kan toenemen, maar ook dat het minder kan worden.

Dat is dus ook precies het heikele punt, omdat iemand op zijn 8ste of 9e goed is of beter dan de rest, betekent nog niet dat hij dat op zijn 15e nog steeds is. En andersom dus ook, iemand die er op zijn 8ste of 9e nog niet bovenuit steekt, kan met de juiste begeleiding op zijn 15e best verder zijn dan dat ventje die op zijn 8ste zo goed was. Dat is op zo jongen leeftijd gewoonweg nog niet te voorspellen.

In een ideale wereld kregen alle jeugdspelers van Nederlands training op het niveau van de Ajax jeugd (of andere goede jeugdopleiding). Maar de realiteit is dat dit niet het geval is en er bij amateurclubs vaak training gegeven wordt door, met alle respect, welwillende vaders waardoor enorm veel talent niet ontwikkeld wordt en verloren gaat. Daarop zou de KNVB wat moeten verzinnen.
0 0
Web
Het allerbelangrijkste is dat je geen opdrachten geeft, lekker laten pingelen
Dat was het voordeel van mijn tijd, een oude broek aan, en naar het grasveld, partijtje kiezen.
En maar voetballen, iedereen voor zich, niks geen opdrachten
Bij de club heel veel getraind op de Wiel Coerver methode, Johan Cruijff was daar ook een groot voorstander van. Eindeloos kappen en draaien, leren open staan, ik durf te stellen dat ik daar door zo veel beter ben van geworden, puur technisch training , altijd per persoon een bal op het veld, positie training in een klein vierkantje, leren hoe je vrij moet lopen, leren hoe je je aan moet bieden, heel veel afronden in combinatie vorm.
En het is een gegeven, dat je beter word met betere spelers om je een. En wat is nu afstand in Nederland? Je moet Enthousiaste ouders/ grootouders hebben die je kunnen halen en brengen. Bij Ajax heb je nu ook nog eens de kans om de school te volgen
KNVB facilitair de clubs, en leg ze GEEN beperkingen op
2 0
geDaante
Laat Jonk, die jij als opleider niet hoog hebt zitten op basis van leugens van anderen, samen met Cruijf dat nu weer teruggebracht hebben bij Ajax, en door heel Nederland, met de Twin Games, die landelijk zijn uitgerold.
0 0
Web
Ik heb Jonk heel hoog zitten als trainer, wel weten wat je zegt
Maar hij heeft geel leiderschap kwaliteiten, daar gaat het mis.
Hij sloeg in mijn ogen ook door in perfomance trainers, die ze ook nog eens gingen bemoeien met het voetbal ( Jongkind ) ook nam die zijn familie mee Bram Som. Een middenafstand trainer

Geloof mij maar zowel Jonk als Bergkamp hebben te veel ego
Dit had NOOIT uit hand gelopen met een persoonlijkheid als Beenhakker of Hiddink daar boven, die had met die jongens om de tafel gaan zitten, om de plooien weg te halen, want de visie scheelt helemaal niet zo veel, ik denk zelf niets. Ego is de boosdoener

Door de hele geschiedenis een is Ajax al goed met opleiden, ik volg Ajax al meer dan 50 jaar. Dat zal ook altijd zo blijven met ups en downs
Ik heb heel veel talenten zien komen, en ook heel veel die veelbelovend waren, maar nooit de laatste stap konden maken
0 0
Simpelishetmoeilijkst
Mooie opmerkingnover afstand in Nederland. Mijn zoon hier had een toernooi in Dsavannah, Georgia, en dat was totaal 10 uur rijden. Ze zijn niet goed wijs. Vroeger fietsten we naaruitwedstrijden aarsdig wat kilometers, en daar werd niemand een slechtere speler van. Er is nog geen kuur tegen stomheid uitgevonden.
0 0
BrandjeXL
Tussen geen opdrachten geven en wel de belangrijke basisvaardigheden leren zit een heel groot verschil. Juist die eerste jaren zijn daarin heel belangrijk en met alleen partijtje doen kom je helemaal nergens. Verder praat je jezelf tegen Want je begint wel over de Wiel Coerver methode.
0 0
Web
Maradona en Messi komen uit achterstand wijken, hebben in de jongste jaren nooit een trainer gezien, deden niets anders dan pingelen, daar hebben die twee de basis gelegd
Je kunt wel een beetje wijs willen doen, maar je hebt gewoon geen gelijk
Aanreiken is heel wat anders dan opdrachten krijgen, je valt en staat met een trainer, nou dit houd niet over bij de jeugd, en vooral niet bij de jongsten, waar de basis gelegd word
Ik had de mazzel dat ik een trainer had die niet alles afleerde. Inintiatief ontnam
Ik kan je vertellen dat dit er niet beter op is geworden
0 0
Web
Ik heb het over voetballen op veldjes, , bij de club moet je ze iets aanreiken
Maar spelers op posities zetten, zodat ze geen bal raken, helemaal verkeerd
Goede trainingen zijn wel degelijk belangrijk. Veel individueel, en aan techniek Schaven .Waar praat ik mij zelf tegen? ik praat ook nog eens uit ervaring, ik kon vroeger een behoorlijke bal trappen, twee keer de beste bij de amateurs geweest. Ik ben er beter van geworden. Eindeloos partijtjes spelen zonder trainers, daarom kon ik goed passeren, nu roepen ze spelen langs de lijn
Cruijff heeft nooit een bal afgegeven, alleen maar pingelen
0 0
RuffRhythim
Ja misschien moeten we weer kastelen bouwen met muren eromheen en een stadspoort en een molen voor het brood en dan voetballen tegen een ander kasteel en wie er dan een bal als eerst door de stadspoort trapt die wint....

knvb...man man man....
2 0
DanverAFCA
lijkt me oprecht leuk
0 0
RusselWestbrook
De KNVB wil de afstand beperken? WAT?

Reusachtig land ook natuurlijk, dat Nederland. Haha, wtf man.
2 0
Pheadrus
Is dit een verantwoordelijkheid van de KNVB of van de ouders? Dit is toch een land van vrijheid?

Welke autoriteit heeft de KNVB om te een kind dat toevallig wordt geboren in Zeeland te blokkeren om de beste opleiding te krijgen?
2 0
Simpelishetmoeilijkst
Ja, je hebt groot gelijk. Laat de mensen zelf beslissen, wat ze goed vinden voor hun kinderen.
Dan heb ik geluk, want ik woon in het land van de vrijheid, USA.
0 0
Babangida83
Even afgezien van of de KNVB gelijk heeft in deze. Dit kan natuurlijk niet aan de ouders over gelaten worden. Die zijn onderdeel van t systeem en moeten er in mee. Enige manier om dat te veranderen is het systeem veranderen. Daar is de KNVB voor. En in bepaalde mate de clubs.
0 0
Pheadrus
De KNVB moet niet op de stoel van de kinderbescherming gaan zitten. Daar is de KNVB niet voor. Ze mogen wel signaleren naar de kinderbescherming, maar dat mag iedereen. Verder niet bemoeien met de opvoeding van een andermans kinderen graag.
0 0
BrandjeXL
Niet aan de ouders laten? Volgens mij bepalen de ouders hoe zij hun kind opvoeden en niet de KNVB, daarom is het ook een belachelijk plan. Juist de eerste jaren zijn zo belangrijk. Als jij op je 13e/14e naar een BVO gaat zal je nooit aanhaken.
0 0
niquedegraaff
Ik ben het eens met de KNVB. Kinderen van onder de tien jaar, ver uit de regio oppikken, z'n kind-zijn ontnemen en dan teleurstellen na een jaar (die kans zit er namelijk dit in), vind ik slecht en onwenselijk.

Dat kan echt wel beter. Ga dan bijvoorbeeld samenwerken met amateurclubs in de omgeving. Help ze financiëel en biedt de amateur trainers opleidingen aan zodat ze de jeugd onder de tien beter kunnen begeleiden.

Dat lijkt me een veel beter plan dan zomaar lukraak kinderen uit hun veilige leefomgeving wegrukken, in de hoop dat ie slaagt.
1 -5
Web
Het is maar hoe je er mee omgaat als ouders en clubs
Praat er over en geeft ze aan dat het niet allemaal Frenkies worden
Haal het verwachtingspatroon naar beneden
Dan kun je prima in een andere omgeving trainen en spelen.
En je moet natuurlijk de mogelijkheden hebben, om ze te brengen en halen.
Want een onderdak op jonge leeftijd, moet je niet willen.
0 0
niquedegraaff
Dat is waar ik naar kijk. Zo'n speler zal in elk geval z'n sociale leven radicaal om moeten gooien. Het is niet meer spelen in de speeltuin met vriendjes, maar keihard trainen. Iedere dag weer. En weer, en weer.

Kijken we ook daar even naar? Het is in principe bijna gewoon werk.
0 0
Luie
Omgaan met teleurstellingen is goed voor je opvoeding
2 0
RuffRhythim
De cursus "omgaan met teleurstellingen" is overigens wederom afgelast, helaas....

-H. Finkers.
1 0
Schip
Zo gek vind ik dat idee van de KNVB inderdaad niet. Kleinschaligheid kan juist voordelen bieden. Zolang je spelertjes maar laat spelen en pielen.
1 -2
Web
Met betere spelers om je een, word je beter, dat is een gegeven.
0 0
vincent_DV
Ik ben het toch wel redelijk eens met de KNVB, al zou ik eerder een grens stellen bij 10 jaar. Ik vind dat kinderen namelijk ook kind moeten zijn en kunnen zijn. Iemand dan al 5 keer per week overdag Laten voetballen maakt het dat hij dat in mijn ogen niet kan zijn. Ikzelf ben vanaf mijn tiende ingestroomd in de jeugd van Vitesse(niks geworden haha) maar als ik nu opnieuw zou moeten kiezen had ik liever pas vanaf groep 8 en eigenlijk vanaf de middelbare school pas willen beginnen. Vanaf de middelbare school kom je ook op een school vanuit de club en is alles beter geregeld, wordt je niet meer weggetrokken bij je vrienden want die leven hetzelfde leven als jij, dus dan hoef je voor je gevoel ook niet zo veel te missen. Ook krijg je er als 10 jarige te maken met tegenslagen, zoals al weer weg worden gestuurd omdat je niet goed genoeg bent.

Ik opteer eerder dat jongens tot 10/11 jaar op een trainingsbasis 2/3 keer per week spelen of een wedstrijd spelen en verder gewoon nog bij hun amateurclub met vrienden. Daarna kunnen ze aansluiten bij de echte jeugdopleiding.
1 -3
Tinus
Jammer dat in het artikel niets wordt vermeld over de argumenten van deze aanpak door de KNVB. Ik verwacht niet dat Aad hiernaar gekeken heeft voor het geven van een reactie. Ook de telegraaf kan meteen gaan roepen over deze selectie die al voor hun twaalfde in de opleiding zaten, maar dat was de jaren ervoor misschien ook wel zo en dat zijn de droogste jaren voor NL geweest. Hopelijk worden de argumenten van de KNVB snel duidelijk, dan kan ieder er ook beter over oordelen.
1 0
Joodhannus73
Johan Cruijff voetbalde op straat ook met minkukels. Maradona ook. Zijn die zo slecht geworden? Wat een theorie van De Mos. En hoe zit het met al die andere Ajax spelertjes die met De Ligt voetbalden toen hij klein was? Zijn die ook profvoetballer geworden? Het is al jaren statistisch bekend dat maar 2% kans maakt om profvoetballer te worden. Nee, je moet een kind van 9 uit Groningen weghalen uit zijn gezin en in de Jeugdopleiding van PSV zetten. Dat is pedagogisch goed..?! Dat is dit seizoen écht gebeurd (zie artikel "PSV troeft Vitesse af en haalt talent (9) op uit Groningen" in voetbalprimeur.nl). En zo gaat dat ook bij Ajax en Feyenoord. Bij andere BVO clubs gelukkig minder. Welzijn van kinderen staat voorop. Talentvoorspelling van kinderen onder de 12 jaar is gros onmogelijk. Zie ook het verloop van talent in 8-12 jaar. Dat ligt veel hoger dan in oudere jeugdelftallen. Plezier moet bij 8-12 voorop staan. Denk ook na. Hoe goed is iemand van 8 jaar? Kan die een bal over 40 meter Pasen? Een zuivere steekpass geven? Wat een onzin dit!
0 -8
behangdelul
2% kans...dat is best veel op een bevolking van 17 mio...haal daar vrouwen en ouderen van dagen van af etc.....dan zit je met 2% nog extreem te hoog. Dus waar jij je statistieken op baseert weet ik niet?
2 0
RuffRhythim
Ja er lopen ook 80miljoenmiljard Cruijffjes en Maradonnaatjes rond op de wereld...
3 0
Juichtoon
Opgesteld door PSV ers....bij de KNVB stikt het van de oud PSV mensen. Die hebben zo hun eigen doel.
3 -2
mgtow
Nog even en er komt een regel dat Ajax een grote grabbelton wordt. Ajax doet de scouting en de rest van de clubs mag spelers uitzoeken. Altijd prijs.

Echt een stel Ajaxhatende amateurs bij de KNVB. Kunnen niet eens op tijd spelers motiveren om voor Oranje te kiezen. Coaches zijn zo tactisch gemankeerd opgeleid dat als een club in Europa ooit eens op een andere wijze speelt de paniek direct toeslaat.

Pff.
1 -2