Schöne: 'Blessures grote boosdoener voor Dolberg'

BartVeenstra, 29-08-2019 om 14:10, 7351 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Lasse Schöne vraagt zich af waar Kasper Dolberg had gestaan als hij niet zo vaak geteisterd zou zijn geweest door blessures. Beide Denen zijn inmiddels vertrokken bij Ajax: de een vertrok naar Genoa, de ander is sinds donderdag officieel speler van het Franse OGC Nice.

'Steeds als Kasper bijna fit was, kwam er weer wat anders', zegt Schöne tegenover Voetbal International. 'Hij is een hele tijd niet honderd procent geweest. Het team draaide vorig seizoen heel goed, dan wordt het voor een trainer ook moeilijk om te wisselen. Maar dat zijn blessures de grote boosdoener zijn in het sportieve verval na zijn eerste mooie jaar staat voor mij vast.’

Toch zijn er meerdere factoren die hebben meegespeeld in de mindere prestaties van Dolberg, zo denkt Schöne. Zo kreeg de spits er met Klaas-Jan Huntelaar in de zomer van 2017 een extra concurrent bij. 'Klaas-Jan scoort makkelijk. Dus als hij iedere keer als hij invalt een doelpunt maakt, kan ik me voorstellen dat dit vervelend is voor Kasper', zegt Schöne, die de komst van Huntelaar ook positief opvat. 'Ik denk dat hij (Dolberg, red.) juist veel heeft kunnen leren van Klaas. Hij was natuurlijk een internationale topspits en heeft kwaliteiten waar Kasper beter van kan worden. Ik denk ook niet dat Kasper last heeft gehad van Klaas.'

Schöne is daarnaast van mening dat Dolberg heel introvert en stoïcijns is. 'Je moet dan wel weten welke knopjes je moet indrukken. Kasper blijft altijd zichzelf, of hij nu scoort of niet. Die nuchterheid maakte hem ook zo goed, maar het kan ook tegen je werken als het minder gaat. Dan oogt hij laconiek, maar dat is hij niet. Kasper wil wel werken en heel hard ook', aldus de middenvelder, die aangeeft dat de veranderde speelwijze - met buitenspelers die naar binnen komen - niet in het voordeel zijn van een spits. Toch weet Schöne dat Dolberg ook in de spiegel kijkt. 'Dat het ook deels aan hem ligt, weet Kasper zelf ook. Maar toch, als hij die blessures niet had gehad, dan had ik wel willen zien waar hij nu zou staan.’

Met de transfer naar OGC Nice komt er een einde aan Dolbergs Amsterdamse periode. Schöne heeft er vertrouwen in dat de spits in Zuid-Frankrijk kan opbloeien. 'Het gaat daar helemaal goed komen. Voor hem is het ook goed dat hij nu iets nieuws probeert, en dat hij even weg is uit het Amsterdamse. Ik weet zeker dat we hem dan terugzien in topvorm. Dat gun ik hem ook. Want Kasper is een heel fijne jongen die ontzettend goed kan voetballen.’

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
trooop
'Je moet dan wel weten welke knopjes je moet indrukken.' Wie wist dat dan niet? Ik heb wel een vermoeden.
0 0
Ar
Mmm, het tweede seizoen lag inderdaad veel aan blessures, maar vorig seizoen is gewoon een fout geweest van Ajax. Dat hele gelul van fit worden in het eerste, dat heb ik nog nooit van m’n leven gehoord. Fit worden doe je door trainen, en wedstrijdfit worden kon in Jong Ajax. Een jaar in de luwte honderd procent fit worden was beter geweest voor Kasper, die nu door het wekelijkse spelen met veel kritiek te maken heeft gekregen. Dat heeft de technische staf echt verkeerd gezien. Ze hadden gewoon Huntelaar basis moet laten, en Kasper met inval minuten terug laten komen, tot het niveau dat hij Klaas-Jan eruit speelt (of niet).
Het is ook abnormale competitie als iemand bij adagio op 80 procent fit moet spelen, en spelers als Neres, Huntelaar, Van de Beek daarvoor moeten banken.
Dan had er ook veel minder druk op hem gestaan, want continue op je tenen spelen kan nooit goed zijn. Fysiek niet en mentaal niet (en zeker als het dan niet lekker gaat).
GEVOLG is zijn voortijdige vertrek.
En zo is er weer een spitsentalent om zeep geholpen, of in ieder geval niet goed afgeleverd.
De lijst wordt langer en langer.

Huntelaar doet het goed, heeft bijna altijd zijn momentjes, maar hij is altijd druk, en druk gebarend waar ie de bal wil. Dat zie je nauwelijks bij Kasper. Het is ook echt ronduit terecht dat Kasper dit seizoen in de pikorde achter KJ staat. Zoals ik al zei, dat had vorig jaar al zo moeten zijn. Kasper in de schaduw laten terug komen.
0 0
Gonzalez75
In your head, in your head, zombie, zombie, zombie, what's in your headddddd.
0 -1
DaHool
Dolberg zelf nog nooit horen praten!
0 0
ddkoning
1x. bij tiki taka touzani
0 0
Aad82
Schöne heeft gisteravond weer veel Ajax posts lopen liken op Insta.

Geweldenaar deze jongen. Een groot Ajax hart.
5 0
Web
Lasse is zo vaak afgeschreven, kwam altijd weer boven drijven, telkens moest hij er weer iemand uitspelen, dat is top sport
Anders lekker in de Deense competitie gaan spelen, geen druk, alles mag, niets moet.
0 -1
Danos
We hebben trouwens nu voor het eerst sinds tijden geen Deen meer in de selectie
2 0
gi0vanni
Volgens mij hebben we in de staf nog een Deen die van Bommel en Toivonen nog ergens in zijn broekzak heeft zitten.
1 -1
Ajax27
Dat hele argument met Klaas-Jan vind ik zo'n kul. Als je niet tegen degelijke concurrentie kan, dan hoor je niet in de top te voetballen. Bij iedere topclub is er concurrentie op iedere positie. Juist daar zou je als speler bij Ajax van kunnen leren.
1 -3
AFCAwooz
Dat argument met naar binnen komende buitenspelers is ook kul. In zijn topjaar onder Bosz had je Younes en Traore. Die kwamen zik mogelijk nog meer naar binnen met hun acties.
1 0
AnsB
In het jaar onder Bosz kreeg Dolberg veel meer ballen van Ziyech die destijds nog op het middenveld speelde.
Het was onder TH dus dubbel op: hij kreeg geen bal van de zijkanten, maar ook bijna nooit meer vanaf het midden. En daar kwam dan nog bij dat Van de Beek voor zoveel diepgang zorgt dat de ruimte voor Dolberg alleen maar kleiner werd.

Hemzelf treft evenwel de 'blaam' dat hij - anders dan Huntelaar - veel minder zórgde dat hij aanspeelbaar was. Ik denk dat een stukje moedeloosheid daar mede debet aan was. Ik heb hem ook vaak wél vrij zien staan maar de bal niet krijgen. Met name Ziyech en Tadic hadden vorig jaar periodes dat ze veel meer oog voor elkaar hadden dan voor Dolberg of Van de Beek. Bij Van de Beek is dat aan het eind van het seizoen wel veranderd, bij Dolberg niet (maar die stond er vaak ook niet meer in).
0 0
trooop
Het gaat erom waar ze de bal ontvingen. Dat was in de regel aan de zijlijn, en daar startte dan de actie. Dat is bosz' spel. Andere buitenspeler ook wijd. Zo lag er heel veel ruimte voor dolberg, ook als die buitenspeler vervolgens naar binnen dribbelde, wat inderdaad altijd gebeurde.

Onder ten hag ontvangen buitenspelers de bal vaak al aan de binnenkant, komt de andere kant ook nadrukkelijk naar binnen, duwen de backs ze nog verder naar binnen door eroverheen te komen, terwijl donny ook al ongeveer naast dolberg staat.
Niet te vergelijken met het seizoen onder bosz.
1 0
ajaxdordtt
Huntelaar werd gehaald als "mentor". Dan is dat natuurlijk geen kul. Concurrentie hoort erbij, uiteraard. Maar het is wel de verantwoordelijkheid van de club om haar grote talenten optimaal te laten renderen.
1 0
ETM
Er heeft niets gescheeld aan de voorwaarden. Althans niets dat wij kunnen beoordelen.
0 0
Web
Huntelaar had hij als voorbeeld moeten zien Huntelaar stond in de pik orde achter Dolberg, kijk zijn jaren onder Ten Hag maar eens terug.
Hij mocht falen in de belangrijkste wedstrijd van vorig seizoen, Tottenham thuis.
Ik heb nog nooit een speler zo zie af gaan als toen, werkelijk niet een bal goed geraakt, bizar
1 0
PetervanAmsterdam
En dat Dolberg in bijna elk persoonlijk duel op de grond viel, heeft natuurlijk ook niet meegeholpen.
1 -4
Schip
En dat deed hij niet onder Bosz of in de A jeugd. Dus er zit iets niet goed tussen de oren.

En toch gaat de klasse wel bovendrijven. Hopelijk krijgt hij bij zijn huidige club genoeg krediet.
0 0
ajaxdordtt
Ja want als het niet goed zjt tussen je oren val je vaak.
1 0
Bramzel
Ja dat kan wel ja als er iets mis is met je evenwichtsorgaan :p.
2 0
ajaxdordtt
Haha, ja letterlijk tussen de oren. Dan wel inderdaad.

Ik ken iemand die depressief was, die lag telkens op de grond in de supermarkt. Zat niet goed tussen zijn oren, dat was duidelijk.
1 0
Web
Ga eens bij Dolberg zelf ten rade, iedereen heeft het fout gedaan, behalve Dolberg
0 0