Bosz: 'Lijkt alsof het iets lichamelijks is bij Dolberg'

BartVeenstra, 28-08-2019 om 10:45, 11295 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Voormalig Ajax-trainer Peter Bosz heeft het idee dat de mindere jaren van Kasper Dolberg te maken hebben met 'iets lichamelijks'. Onder het bewind van de huidig trainer van Bayer Leverkusen kende de vertrekkend Deense spits geweldige tijden, maar de laatste twee jaar worstelt Dolberg met zijn vorm.

'Ik dacht net als ieder ander dat hij nu, twee jaar na zijn succesvolle debuutseizoen, veel verder zou zijn', zegt Bosz in gesprek met Voetbal International, waarna hij uitlegt wat er volgens hem aan de hand kan zijn. 'Natuurlijk zie ik ook dat het niet lukt en dat hij veel op de grond ligt. Het lijkt alsof zijn balans, zijn coördinatie, niet klopt en dat het iets lichamelijks is. Daar moet hij echt iets mee, want het kan niet dat je in duels zo vaak op de grond ligt. Maar ik denk dat Kasper zijn potentie zeker nog kan waarmaken.'

Bosz is positief over Dolberg, ook over zijn persoonlijkheid. 'Ik weet wel dat Kasper een heel fijne jongen is, dat je heel goed met hem kunt werken en ik gun het hem ook echt', aldus de trainer, die tot slot ingaat op enkele geruchten. 'Dat ik hem naar Leverkusen wilde halen, klopt niet. Daar is nooit sprake van geweest.'

Voor nu lijkt het erop dat Dolberg naar OGC Nice gaat verkassen. Volgens Voetbal International wordt de Deens international donderdag gepresenteerd bij de club uit het zuiden van Frankrijk.

Denk jij dat Ajax met 3-0 wint van APOEL? Zet in en krijg 6,45 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Dolblij
Waarschijnlijk kan alleen Dolberg zelf de vraag beantwoorden. Wij kunnen alleen speculeren. Het is en blijft jammer, had hem het succes bij Ajax werkelijk gegund.
0 0
michaellaudrup
Kan het niet iets Psychisch zijn ? Hij loopt alsof hij met een zak zand van 25kilo op zijn nek loopt. Huntelaar oogt veel frisser.
0 -1
aniet
lekker we gaan nu speculeren over de geestelijke en lichamelijke toestand van Dolberg en co
De specialisten hieronder hebben hun onzin al gespuid, bah
0 0
ajaxdordtt
...
0 0
OpaVerteld
Heb al wat langer het idee dat er bij Ajax wel wat meer aandacht mag komen voor het functioneren van de medische staf.
Het absolute dieptepunt was natuurlijk de situatie omtrent Nouri, maar er zijn wel meer voorbeelden te noemen van amateurisme m.b.t. de medische / psychische begeleiding.
0 -1
gi0vanni
Natuurlijk in de eerste plaats een fout van Ajax. Maar ook van de KNVB. De regels moeten in zo'n situatie natuurlijk heel streng zijn. Zodra iemand niet reageert moet natuurlijk GELIJK de hartslag gecontroleerd worden. Is die er niet gelijk reanimeren. Dat mogen ze jaarlijks alle medische teams van de clubs blijven herinneren. De speler moet een zo groot mogelijke KANS op overleven krijgen. Artsen zijn ook mensen en mensen maken fouten daarom is herhaling belangrijk.
0 -1
NoFX
Zou die jongen kampen met depressie? Straalt zo weinig levensvreugde uit. Een depressie leidt tot een verlies aan energie en interesse en het maakt je wat trager.
0 -1
Leviathan
Zie jij hem ooit in prive sfeeren ? Beetje makkelijk altijd omdat Dolberg een beetje een ijskonijn is om hem maar depressief te noemen.. Daarbij lachen mensen die depressief zijn ook gewoon misschien nog wel vaker om het te verbergen.
1 0
NoFX
Ik noemde hem niet zo. De amateurpsycholoog in me vroeg zich af of depressie misschien de oorzaak zou kunnen zijn, omdat sommige symptomen een beetje passen bij hoe hij voetbalt. Ik hoop oprecht voor hem dat hij weer op 't goede spoor komt, ook al is dat waarschijnlijk ergens anders.
0 -1
afcajacied00
Zat ik ook vaak aan te denken, kan ook omdat hij duidelijk zo weinig zelf vertrouwen heeft
0 -1
AnsB
Niet in balans zijn kan fysieke maar ook mentale redenen hebben.
Bij Dolberg denk ik dan eerder aan mentale onbalans. Oftewel hij is niet weerbaar genoeg.
Natuurlijk is dit speculatie, maar waarom zou dat niet mogen, vooral als je kijkt naar het volledige plaatje?

Feit is dat hij niet meer goed presteert en dat hij mentale tikken te verwerken kreeg.
M.n. vorig seizoen zag je hem langzaam vooruitgaan, nadat hij eindelijk blessurevrij was. Maar toen werd Ajax succesvol met de Tadic-variant en kon Dolberg het schudden in de CL. Dat kán haast niet anders dan een mentale tik zijn geweest.

Daarvóór al kampte hij met eerst een vormdip, vervolgens kreeg hij blessures en tussen al deze bedrijven door (en erna) kreeg hij nauwelijks een bruikbare bal van de vleugelspelers. Dat lijkt mij zéér ondermijnend voor zowel je spelplezier als je vertrouwen.

In de wedstrijd tegen Tottenham viel pas écht op hoe weinig weerbaarheid Dolberg nog over had. Hij verdedigde nauwelijks nog mee, liep verloren rond en ja, lag ook toen voortdurend op de grond. Je kunt dat uitleggen als niet meer willen vechten, maar je kunt het ook uitleggen als niet meer kunnen vechten, op een dieptepunt zijn qua vertrouwen (dat er nog iets verandert), zelfvertrouwen en spelvreugde.

Dit seizoen moest het gebeuren. Iedereen besefte dat dit zijn laatste kans was. Hijzelf - mag je aannemen - inclusief. Hij begon niet slecht maar ook niet goed, wederom zag je nóg langzamer een lichte stijgende lijn, maar opnieuw raakte hij eerst geblesseerd en vervolgens werd hij gepasseerd. Een herhaling van zetten.

Het heeft te lang geduurd dit proces van vallen, nog dieper vallen, weer opstaan, opnieuw vallen enzovoorts. Eerst nog figuurlijk, later ook letterlijk. Ik kan me voorstellen dat hij er niet meer in gelooft, en dat hij zich vastklampt aan de gedachte van 'weg-bij-Ajax-want-hier-gaat-het-nooit-meer-lukken'. Vastklampt, omdat een externe oorzaak zoeken zijn zelfvertrouwen minder uitholt.
In mijn ogen is Dolberg zijn onbevangenheid kwijt, doolt hij in het rond, zonder te weten hoe hij zijn vorm terug kan vinden en is hij in dat hele proces vooral zijn evenwicht en zijn houvast verloren.

En ja, het kan best zijn dat een andere omgeving, een andere club, andere mede-spelers, een andere speelwijze en een andere trainer die onbevangenheid een beetje terugbrengen, zodat hij nieuw houvast vindt en zijn balans kan hervinden.
Maar hij zal wel een beetje geluk nodig hebben.
1 -1
trainerdv
In de jeugd niet een enorm talent (zeker geen Fischer), in het geroemde jaar zeker goed, maar niet de fabelachtige wereldtop die hem nu, jaren later, elke keer wordt toebedeeld. Gewoon een kerel met een redelijk debuut, blessures en zware terugval. Dat gecombineerd met talent, maar geen supertalent. Ik vind het niet zo gek dat het allemaal wat tegenvalt. Het is gewoon de harde realiteit voor 90% van de voetballers. Aanvallers van de laatste jaren Fisher, Kishna, El Ghazi, Dolberg, Cerny, Özbiliz etc etc.
0 0
Red Devil
Mentaal niet sterk genoeg.
1 -2
DS84
Er zit zo veel voetbal in die jongen dat kan niet weg zijn. Gelukkig er ook bij geweest in de ArenA toen hij inviel tegen München toen je zag wat voor klasse hij heeft. Maar ja ... met deze vleugelaanvallers kan zo’n type 9 het wel vergeten.

En men is waarschijnlijk boos rond het optreden van Kasper bij Tottenham thuis
1 0
Web
Hij is juist niet afhankelijk van vleugelspelers
Dat is Huntelaar wel, je praat tegen beter weten in
Bosz heeft gelijk, springt de bal niet van zijn voet, ligt hij op de grond
Zeg ik al weken hier
1 -2
Mokum_32
Viel mij ook al op, is tijdens zijn blessure flink het krachthonk ingegaan en dat heeft hem geen goed gedaan, hij is veel logger en heeft ook niet meer die explosieve versnelling. Ja spieren kunnen je helpen maar als je de verkeerde spiergroepen traint of over-traint werkt het alleen maar tegen.

Overigens als je tijdens je blessure in het krachthonk gaat kun je niet er niet geleidelijk aan wennen omdat je nog niet voluit kan trainen.
0 -1
makaveli
zegt al genoeg dat Peter het hem wel gunt maar hem niet wil hebben bij Leverkusen .
4 -2
HeavenlyDivine
Hij schat de spits die hij nu heeft hoger in, veel meer dan dat zegt het niet.
0 0
Vertonghen
Gauw tekenen voordat iemand zich bedenkt na het lezen van dit artikel :)
Nee maar serieus... fysiek probleem zou kunnen natuurlijk.
Van blessure’s kan je bolletje ook op hol slaan, misschien is het een combi van beide.
Blijft voor alle partijen eeuwig zonde maar ik ben blij dat er nu een besluit is.
Hopelijk pakt het voor iedereen goed uit.
0 0
PeterVKV
Boilessen, Fischer, Cerny, Dolberg: grote talenten die na een langdurige blessure op jonge leeftijd niet meer terugkwamen op hun hoge niveau. Verkeerde revalidatie? Te veel krachttraining? Te graag willen? In ieder geval lijken ze alle vier aan souplesse en snelheid te hebben verloren. Doodzonde.
6 0
4xEC1
Fisher wordt hier vaak aangehaald als een voorbeeld van een speler die na zijn blessure nooit meer de oude is geworden maar bijna iedereen is blijkbaar vergeten dat hij vóór zijn blessure al een tijdje geen bal meer raakte. Het leek ook iets mentaals bij hem want de frustratie was altijd groot na een mislukte actie. Heeft denk ik niks met zijn blessure te maken gehad. Vooral als je zo jong bent als hij toen was. Als jij je niet gek laat maken en mentaal sterk bent komt dat altijd wel weer bovendrijven en dat zie je aan de prestaties. Ik hoop echt dat Dolberg ooit gaat slagen. Zonde
0 0
Patrick78
Dolberg onder Bosz was een fantastische spits. Na zijn voetblessure, helaas, Kasper is een andere speler. Bijna een Fischer 2.0.
0 0
Rhythim
Het is na Fischer en Boilesen de 3e achtereenvolgende Deen die na een lange blessure nooit meer zijn niveau van voor die blessure heeft gehaald. Best bizar.
3 0
vdhaas
Ik zou zeggen zet hem op zo'n mechanisch surfboard en laat hem daar zijn balans trainen ofzo
0 0
EersteAanname
Volgens mij is het juist wat mentaals bij Dolberg maar misschien mis ik iets...
0 0
afcas
Het is je niet opgevallen dat dolberg heel vaak op de grond ligt?
2 0
Wimmel
Ik heb inderdaad vaak twijfels gehad of hij wel het juiste schoeisel aan had.
0 0
afcas
En toen heb je nooit gedacht of het misschien aan iets anders kon liggen dan het schoeisel? Als het een half jaartje duurt oké, maar als het langer duurt dan dat lijkt het mij dat de club wel naar het schoeisel zal kijken en dan zou het probleem binnen een jaar opgelost moeten zijn. En dan reken ik nog ruim. Als het aan het schoeisel ligt ben ik persoonlijk zelfs van mening dat het probleem binnen enkele maanden tot max een half jaar opgelost zou moeten zijn. Dolberg heeft er al de hele tijd last van.
0 0
EersteAanname
Jawel maar dat zie je vaker bij spelers met weinig vertrouwen.
1 -1
afcas
Heeft er misschien deels mee te maken, maar kan me herinneren dat hij onder bosz ook al met enige regelmaat uitgleedt/struikelde. Dus het kan het hebben verergerd, maar het is sowieso ook fysiek bij hem.
0 0
Rdk1983
Hij was lichtvoetig en snel, zo was zijn spel ook. Misschien verkeerde spiertraining dat ie nu trager/sterker is en wel zelfde speltype probeert.
1 -1
RaynoFischer
Hij is wel fysiek sterker geworden en misschien trager kan, maar ik heb juist het idee dat hij bang is om duels aan te gaan.
1 0
SjaakWolfs
Onzinargument. Ronaldo is bijv. veel sterker met veel meer spiermassa, maar sneller en wendbaarder dan Dolberg.

Denk dat het een mentale kwestie is. Dolberg is veel te timide voor topsport. Kan misschien opbloeien in de luwte van de Deense competitie.
0 -1
Web
Ik denk dat je gelijk hebt
Het probleem van meer Denen
0 0
Danos
Tja en bij Bale is het helemaal de verkeerde kant opgegaan, die is niet meer zo snel en wendbaar dan bij de spurs.
En zo zijn er nog legio voorbeelden dat teveel spiermassa of op de verkeerde plaatsen dat het tegen je gaat werken.

Ronaldo is natuurlijk ook een uitzonderlijk atleet, die qua gene natuurlijk goed in elkaar zit maar volgens mij ook heel snel doorhad wat wel goed werkt bij zijn lichaam en wat niet.
0 0
Hans Kraay Jr.
Misschien een weekje 1 op 1 moeten laten trainen met Martinez?
0 0