'Ajax, Kopenhagen en Celtic werken aan plan'

SJvanveen, 19-08-2019 om 17:25, 17284 views, Ekstrabladet |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Waar de UEFA graag de Champions League wil omturnen tot zogeheten Super League, werken Ajax, FC Kopenhagen en Celtic achter de schermen aan een ander plan. Zij willen dat historie en prestaties uit het (recente) verleden meespelen in Europese plaatsing voor het volgende seizoen, zo heeft het Deense Ekstrabladet onderzocht. 

Meerdere Ajacieden lieten al doorschemeren niet blij te zijn met het spelen van voorronden. Vorig jaar haalde Ajax de halve finale van het Champions League, maar nu moeten ze nog één horde overleven, willen de Amsterdammers het hoofdtoernooi bereiken. Dit vindt Ajax raar en ze zijn niet de enige; ook Kopenhagen en Celtic denken er het zijne van. 

Uit informatie van Ekstrabladet blijkt dat genoemde drie clubs aan een plan werken dat in moet gaan in 2024, als de huidige opzet vervalt. Het belangrijkste verschil zit hem in dat individuele prestaties doorslaggevend worden. Dit houdt in Ajax niet meer afhankelijk zou zijn van andere Eredivisie-teams, maar vooral haarzelf. 

Meer clubs stromen door vanuit voorronden

Een ander punt dat verandert, is dat het aantal clubs dat direct vanuit de landelijke competitie doorstroomt naar de Champions League vermindert. Momenteel is het zo dat 24 ploegen zich plaatsen voor het miljardenbal en acht het hoofdtoernooi bereiken via de voorronden. Met het nieuwe plan, besproken in Kopenhagen, verandert deze verhouding naar twintig versus twaalf. 

Of het allemaal van de grond komt, is nog ongewis, wat wel zeker lijkt, is dat Edwin van der Sar een grote rol speelt in de besprekingen. De algemeen directeur van Ajax is voorzitter van de ECA en kan zijn steentje aan de onderhandelingen bijdragen. De oud-goalie was bij bovengenoemde gesprekken ogenschijnlijk niet aanwezig, wel is zeker dat er een delegatie was van Ajax. 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ST
Het beste was ooit gewoon de Europa cup voor cup winnaars en de Europa Cup 1 waar alleen kampioensploegen meededen.
5 0
AFCAjax
Dan speel je tegen allemaal kutploegjes.. en dat is alleen maar logisch, want het zit hem in de nationale competitie, niet in een veredelt bekertoernooi waar weliswaar miljarden in omgaan..
in de topcompetities hebben ze bakken met geld. en buiten dat geld (mede door het geld) zijn het competities waar spelers in willen spelen.
we moeten van die eredvisie af, kom maar met een europese competitie laat die engelse hun competitie houden en laat de rest van europa 1 grote competitie beginnen.. gezamelijk bekertoernooi met engeland (CL) en eventueel nog ala luxemburg een bekertoernooi in eigen land.
1 -3
JariJari
Dit! Top plan!
0 0
EKS
Het leukste zou ik vinden de Europa Cup 1 weer terug. De beker der landskampioenen. En niets meer dan dat. Het huidige toernooi heeft te weinig meer met “champions” te maken.

Daarnaast kan wel gedacht worden aan een soort van landen overschrijdende competitie als een Superleague.
4 0
strafschop
Er zijn 55 landskampioenen.
0 0
Cello
Zou ook kunnen, maar dan, omdat je al een Super League hebt, zou je de EC-1 weer gewoon volledig op basis van knockout kunnen/moeten spelen. Dat scheelt dan weer een hoop wedstrijden op de toch al overvolle agenda.
0 0
Cello
Ik denk dat je ook de lijst met clubcoefficienten moet nemen. Dan kijk je welke teams via hun competitie zich geplaatst hebben (en dus wie niet). Dan schoon je de lijst op (verwijderen van niet geplaatste teams). Dan de eerste 20 teams die je dan hebt, hebben zich via hun competitie geplaatst, die stromen rechtstreeks in de poulefase in. Team 21 tm 44 van die lijst (24 teams dus) loten met elkaar om via een play-off zich ook nog te plaatsen voor de poulefase (de 12 winnaars). Dat lijkt me een eerlijke opzet, eerlijker dan afhankelijk te zijn van de landencoefficient. Die laatste kan je behouden om te bepalen hoeveel teams een land zou kunnen inschrijven.
Van mij mag dan de gegarandeerde plaatsing van de winnaar CL en winnaar EL voor de volgende editie CL op de helling. Immers, meestal zijn die namelijk toch al via de competitie gekwalificeerd.
Stel NL mag 2 inschrijven, zoals nu, dan kunnen de twee geplaatste teams alleen deelnemen als zij zich dan op de opgeschoonde lijst binnen de eerste 44 bevinden en is een team dus rechtstreeks geplaatst als het zich bij de eerste 20 bevindt.
3 0
AFCA7
Jij moet jezelf aanmelden bij de UEFA ik vind dit een prima opzet (Y)
0 0
mistermiyagi
Ik denk dat "wij" als voetbal liefhebbers even door de zure appel moeten heen bijten.

Clubs als een Celtic, Kopenhagen, Praag, Salzburg, Paok ect gelijk de Champions League in.
Ik denk als deze clubs garant staan voor meer inkomen dat het niveau met de nummer 3 a 4 van de grote 4 landen te niet gedaan word.

Een meer internationaal deelnemers veld, je ziet bij Ajax als er echt geld is dat een Ajax ook wat kan.
Ik denk ook dat veel clubs dit kunnen daardoor ook mogelijk gemaakt moet worden i.p.v de sterkste landen sterk houden.
1 0
3*stars*3
Het mag niet zo zijn dat landencoefficiënt zoveel zwaarder weegt, dan clubcoëfficient.
Leuk voor de fans van Atalanta en Lille, dat die clubs zich rechtstreeks hebben geplaatst maar buiten die steden, zit bijna niemand te wachten op die clubs.
Er moet daar een balans in komen.
We kunnen zeggen wat we willen over Juve maar mooi dat die voorzitter en de mannen van Bayern ook hun mond hebben open getrokken, mbt Ajax.
Itt “onze vrienden” uit Barcelona...
3 -1
Ajax27
Nou noem je ook net het enige top-5 land wat eigenlijk niet zo'n interessante clubs heeft in de subtop. Dit in tegenstelling tot de andere 4. Als je het mij vraagt zijn we met een heleboel hypocrieten hier bij elkaar. Velen zitten hier te schreeuwen om het weer terug te doen zoals vroeger met alleen kampioenen. Kampioenen van wat? De top 16 landen? Of nu top 32 Europese landen? Zodat we ieder jaar iig bij de laatste 8 Juve, PSG, Bayern, Real/Barça en City/Liverpool hebben? En fijn naar poule wedstrijden van de kampioen van Azerbeidzjan, Liechtenstein, Slovenië en Kazachstan mogen kijken? Werkelijk verschrikkelijk! Als we de komende jaren weer naar een top-10 competitie van Europa groeien en de nummer 1 gewoon weer direct geplaatst is voor groepsfase CL hoor je niemand meer klagen. Dat ze van 24 naar 20 vast geplaatste clubs willen en de toplanden minder vaste plaatsen willen geven snap ik, Maja niemand zit te wachten op teveel schijtwedstrijden. Ze willen het hoogste niveau zien. Natuurlijk is het dan leuk als er ieder jaar 1 uitschieter zoals Ajax bij zou zitten. Maar het is niet voor niets dat in 90% van de gevallen de ploegen die in pot 1 en 2 zitten ook doorgaan. Het zijn gewoon betere Europese ploegen die beter voetbal neerleggen. En betere ploegen zorgen nu eenmaal voor meer kijkers en dus meer inkomsten. En ja, daar draait het in de huidige commerciële wereld nu eenmaal om.
0 0
Bensco
het is ook een vicieuze cirkel die al jaren geleden in werking in gezet. De Europese topclubs hebben elkaar allemaal een hand boven het hoofd gehouden met die vage punten telling van ze en daardoor is het gat met andere clubs steeds groter geworden. Wat als clubs als Ajax, Kopenhagen en Celtic dezelfde kansen als Real Madrid, City of PSG hadden gekregen? Wij moeten voorrondes overleven om kans te maken op miljoenen terwijl zij praktisch de nationale competitie links kunnen laten liggen omdat plek 4 ook al garantie op plaatsing geeft. Wij loten al jaren sterke tegenstanders omdat hun keer op keer in pot 1 zitten en alle sterke tegenstanders al vermijden waarmee de KO fase halen een stuk makkelijker is. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de schandalige transfersommen die door oliesjeiks worden mogelijk gemaakt, het systematisch leegkopen van clubs en opbouwen van complete huurlegers aan voetballers of de belachelijke staatssteun waar sommige clubs op kunnen rekenen. Ik ben heel nieuwsgierig wat er zou zijn gebeurt als dat soort voordeeltjes ook aan clubs zoals Celtic, Kopenhagen en Ajax waren toegekend.
1 0
NelsonAFCA
Precies.

zoals je zegt: Barcelona, Bayern München en Juventus willen ons iedere jaar in de CL.

Dit plan moet hoe dan lukken en dat we in 2024 echt mee doen met de grote clubs.
0 0
Dick
Dat zegt hij dus niet
0 0
mikap74
Op basis van het afgelopen seizoen klinkt het zeer onrechtvaardig dat we als kampioen eerst 2 voorrondes moeten spelen om de groepsfase CL te halen. Maar op basis van de afgelopen 10 seizoenen is het niet meer dan logisch, en de coëfficientielijst gaat nou eenmaal over de resultaten van meerdere jaren. Laat Ajax dit seizoen eerst de CL halen en zien te overwinteren. Als dat gebeurd en Ajax laat zien een structurele verrijking te zijn voor de CL, dán hebben ze recht van spreken.
1 -4
strafschop
Klopt niet. Er bestaat al een 10 jaren ranking, die wordt gebruikt in de CL voor de verdeling van het prijzengeld.

Op die 10 jaren clubranking stond Ajax eind vorig seizoen hoger dan op de clubranking over 5 jaar, namelijk 19e.

Zelfs aan het einde van het rampseizoen 2017/18 stond Ajax 21e.
1 0
afcas
De coefficientielijst gaat over de afgelopen 5 jaar. Op deze lijst staat ajax zo hoog dat we direct geplaatst zouden zijn voor de champions league ongeacht welke Europese ploegen nog meer champions league spelen als het om de club coefficienten zou gaan...
2 0
Bjorn
Zie ik niet gebeuren. UEFA heeft belang bij zoveel mogelijk grote clubs uit de grote competities. Geen enkel belang bij een Celtic en een Kopenhagen.
1 -2
Deepblue
Goed plan. Vraag me ook af waarom we weinig hebben gehoord van de directie die er was toen de huidige opzet is bepaald. Heeft men toen geen protest op gang gezet?
0 0
AFCAjax
Kun je niet gewoon de engelse hun competitie laten houden en van de rest de eerste 18 van de clubcoefficientenlijst pakken en van de CL een gezamenlijk bekertoernooi maken met de engelsen?
en eventueel nog ala luxemburg een bekertoernooi met eigen land.
We moeten van die eredivisie af.

dan heb je:

Real Madrid CF
FC Barcelona
FC Bayern München
Club Atlético de Madrid
Juventus
Sevilla FC
Paris Saint-Germain
FC Porto
Borussia Dortmund
AS Roma
SSC Napoli
FC Shakhtar Donetsk
FC Zenit
AFC Ajax
SL Benfica
Villarreal CF
FC Dynamo Kyiv
FC Schalke 04
2 0
NelsonAFCA
Villareal en Zenit??? Waar zijn AC Milan en Internazionale.
0 -1
JariJari
AC Milan heeft heel erg lang 0 gepresteerd. Eerste divisie voor hen en succes met promoveren.
0 0
FrankBeton
Villareal??? Come on man ,..
1 0
AFCAjax
dit zijn gewoon de 18 hoogste op de clubcoefficienten lijst buiten de engelse ploegen om.
1 0
Bocarra
Prima initiatief en plan.
0 0
AFCAjax
De kampioenen van competities 1-10 directe plaatsing, winnaar EL en CL directe plaatsing, mits ook kampioen van competities 1-10 gaan die plaatsen naar competitie 11/12.
Van de rest van de huidige directe en voorronde plaatsen gaan de eerste 14 op de clubcoefficienten lijst direct de CL in en de rest stroomt in in de voorrondes op basis van clubcoefficient.
Dat is hoe ik het zie.
0 0
Oempaloempa
Wanneer de kwartfinale bereikt, zou je wanneer je landskampioen wordt, geen voorronde moeten spelen.
Realiteit is, dat "kleine" clubs die hoog komen worden leeg gekocht. Ze hebben dus meer tijd nodig om een nieuw team te bouwen. het spelen van een extra ronde is voor hun dan ook buitengewoon nadelig.
1 -1
afcas
Maar dan kun je dus ook 1 leuk seizoen hebben terwijl je voor de rest niet presteert... Waarom niet gewoon meer gebruik maken van de club coefficienten zoals hier ook gemeld wordt? Ik zou zeggen, landenranking hetzelfde houden, maar het niet mee laten tellen op welke plek je instroomt. Dus als jij als Leicester city 1 top seizoen draait, maar niks in Europa hebt voorgesteld dan stroom je gewoon bij de voorrondes in. Zo worden clubs niet bevoor- of benadeeld door de prestaties van andere clubs in hun land. Het slaat naar mijn mening ook nergens op dat een club zou moeten presteren voor andere clubs...
2 0
sucre
helemaal mee eens. volslagen belachelijk en niet meer van deze tijd dat Ajax moet lijden onder het niet presteren van andere NL clubs...
1 0
Rondo64
Klinkt leuk, maar dat je kampioen wordt en de kwartfinale haalt en níet meteen geplaatst bent voor de champions league is voor ajax minstens 15 jaar lang niet voorgekomen. Zal ook niet zo snel meer gebeuren lijkt me. Denk niet dat dit dé oplossing wordt waarmee alles is opgelost
0 0
wolterx
Iets veranderen eraan is goed, of dit beste oplossing is betwijfel ik. Dat de nummer 2 van Rusland, vorig jaar laatste in hun groep in CL achter Schalke, Galatasaray en Porto, direct geplaatst is blijf ik vreemd vinden. Om niet te beginnen over nummer 3 van Frankrijk of nummer 4 van Spanje. Kan dus best wat veranderd worden imo.
2 0
AsensioWillemsen
Waarom zouden de grote, rijke clubs gaan luisteren naar een plan van clubs de eigenlijk geen enkele machtspositie hebben in deze onderhandeling
1 0
Van Reenen
Hopelijk wordt er na het bekend worden van dit feit wat positiever naar Edwin van der Sar gekeken en over hem gepraat.
0 0