Kühn wint prestigieuze prijs in Duitsland

BartVeenstra, 12-08-2019 om 11:10, 6803 views, Süddeutsche Zeitung |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Nicolas Kühn gaat in Duitsland binnenkort een prestigieuze prijs in ontvangst nemen. De aanvaller van Jong Ajax is door de Duitse voetbalbond verkozen als beste speler onder negentien jaar, zo meldt de Süddeutsche Zeitung.

De Duitse bond reikt op 6 september de Fritz Walter-Medaille uit aan de jonge Duitse aanvaller van Ajax. Kühn komt daarmee in een rijtje met enorme talenten van weleer te staan. Zo wonnen in het verleden spelers als Mario Götze, Matthias Ginter, Julian Draxler, Marc-André ter Stegen, Leon Goretzka en Timo Werner de prijs. Vorig seizoen won Kai Havertz de Fritz Walter-Medaille.

Kühn speelt sinds januari 2018 voor Ajax. Destijds kwam hij over van RB Leipzig. In Amsterdam maakt hij vooral zijn minuten bij Jong Ajax. In totaal speelde hij 27 duels voor Jong Ajax, waarin hij tweemaal trefzeker was en vier keer een assist leverde. Namens Ajax O19 kwam hij negen keer uit in de Youth League. Daarin scoorde hij zeven keer en zorgde hij drie keer voor een assist.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Gecko
Deze jongen bereikt het eerste? Wat denken de kenners?
0 0
Flipper33
Volgens mij maakt Jong Ajax spelers niet beter maar juist slechter !
2 -3
Rommy
Jeugd krijgt geen kans meer. Zijn echte koopclub geworden.
1 -4
Ozymandias
Dit is nogal een vreemd uitspraak gezien het feit dat Schuurs en Dest deze periode duidelijk een kans krijgen in het eerste. Of tellen die niet als "jeugd"?
1 0
geDaante
Schuurs die ineens plaats mocht maken voor Veltman, en Ajax die 15 miljoen betaalt voor een concurrent van buitenaf, die dus voor de basis gehaald zou moeten zijn.

Dest had gewoon al het volste vertrouwen moeten krijgen op rechtsback, vanwege zijn specifieke kwaliteiten en wat hij liet zien in de voorbereiding.
2 -2
Danos
Dat is ook allemaal wel kort door de bocht, oke veltman staat nu centraal maar volgens mij TH gewoon nog aan het puzzelen en proberen, waarom draai je anders Martinez en blind op driekwart om?.

En normaal staat Nous en en anders Veltman RB en vergeet niet dat is ook eigen jeugd.
Dest nu al een heel seizoen laten spelen is ook wel wat, zomenteen maakt hij een foutje en dan word hij tot de grond afgemaakt. Als die jongen met zijn inval beurten genoeg minuten kan maken dan staat hij er volgend seizoen, daarom werd/word het contract van Veltman niet verlengd.
1 0
geDaante
Wie maakt geen foutje? Alle debuterende talenten maken nog wel foutjes, daar ontkom je niet aan, daar leren ze van. Ervaren spelers maken ook fouten, het blijven mensen.

Voor zover ik weet wil men Veltman behouden.

Veltman is eigen jeugd, maar wel een jaar of 10 terug doorgebroken, dat mag je dus geen aanstormend talent meer noemen ;). Mazraoui is ook al aardig ervaren voor zijn leeftijd.

Puzzelen met Blind en Martinez snap ik wel, Schuurs ineens eruit halen ten faveure van Veltman niet.
2 -1
Godenzoon24
Dat laatste ben ik wel met je eens!
0 0
Ozymandias
Schuurs die in de eerste drie wedstrijden van het seizoen 270 minuten heeft gespeeld. Dest had helemaal nog niet het volste vertrouwen moeten krijgen. Dest is een talentvolle speler maar laten we nou niet doen alsof hij al een vaste basisplaats verdient. Verdedigend is Dest slecht en het lijkt me zeer onverstandig om hem dan in een periode waarin het team zich moet kwalificeren voor de Champions League het volste vertrouwen te geven. Geef die jongen nou gewoon eerst even de tijd om zich aan te passen aan het niveau zodat hij niet direct wordt afgeschreven nadat zijn verdedigende fouten een paar tegendoelpunten hebben opgeleverd (en dat zal zeker gaan gebeuren gezien zijn gebrek verdedigende kwaliteiten).
2 -1
Godenzoon24
Dest is verdedigend beter dan Mazroui. Dat die nog de voorkeur krijgt snap ik echter wel. Maar in potentie is Dest beter (completer)
0 -2
Ozymandias
Dest is verdedigend een stuk minder dan Mazraoui terwijl Mazraoui verdedigend matig is. Verdedigend gezien is Dest echt een drama. Hij is verdedigend positioneel slecht, hapt te snel én is slecht in het drukzetten.
2 0
geDaante
Dan mag je je afvragen of er nog wel echt naar het individu gekeken wordt en individueel getraind wordt.

Dat zijn trainbare basiszaken. Hoe je drukzet, positioneert, had er allang in moeten zitten.
0 0
geDaante
De Ligt is toch ook vrij plotseling voor de leeuwen gegooid? Dat is zo vaak gebeurd bij Ajax, dat is vertrouwen hebben in je talent en de ruimte en tijd geven (vertrouwen) om te groeien in niveau, terwijl je je wedstrijden in Ajax 1 speelt. Schuurs heeft die weerstand en speelminuten nodig om door te groeien. Daar komen fouten bij kijken, maar dat is inherent aan het spelen met veel jeugd. Dat is dat risico dat je als opleidingsclub incalculeert, wat al die koopclubs niet willen, en waardoor ze dus een koopclub zijn.

Dest brengt opbouwend en aanvallend zoveel, dat je aanvallend en in balbezit als team beter bent, meer mogelijkheden zal creëren, en zo ook minder druk op je verdediging komt te liggen. Het devies zou ook moeten zijn naar voren verdedigen, doordekken en collectief fel drukzetten, dat kan Dest met zijn snelheid, wendbaarheid en felheid als geen ander.
Hij is het ideale type voor op de back. Mazraoui is verdedigend ook geen topper.

Ook De Ligt maakte knullige fouten in het begin, ook bij het Nederlands Elftal, maar bleef het vertrouwen krijgen, en terecht, daar leer je van, dat is wat uiteindelijk ervaring maakt.

Als je zo gaat denken zoals jij nu doet, zie ik niet snel meer talenten voor de leeuwen gegooid worden, zoals dat Ajax wél betaamt.

Lang had er namelijk ook allang vast bij moeten zitten, en na zijn goede jaar in Jong en een uitstekende voorbereiding, voorrang op Promes moeten hebben.
2 -1
Ozymandias
Inderdaad, De Ligt... het grootste verdedigende talenten wat Nederland ooit heeft gehad. Het lijkt me niet logisch om hem als voorbeeld te gebruiken.

Dest is juist erg slecht in het drukzetten naar voren. Hij stapt veel te vaak in waardoor hij makkelijk wordt omspeeld. Ik zie dus niet in hoe hij als geen ander druk kan zetten.

Mazraoui is verdedigend inderdaad geen topper maar wel véél beter dan Dest. De Ligt maakte in het begin inderdaad ook fouten maar véél minder dan Dest.

Je kan niet zomaar elk talent een vaste basisplaats geven als ze daar nog niet aan toe zijn. Zeker als een talent zeer duidelijke zwakke punten heeft die de ploeg punten zal gaan kosten.
1 -2
geDaante
Waarom niet als voorbeeld gebruiken? Maakte ook fouten waar bijna heel Nederland over viel. En wie zegt dat Schuurs bij het opdoen van meer daadkracht en onverzettelijkheid (zijn grootste punten van aandacht in mijn ogen) niet het richting het niveau van De Ligt kan? Schuurs is opbouwend en aanvallend al beter.
De Ligt zit nu ook te kutten bij Juventus, ook maar meteen weer uit de basis en vertrouwen ontnemen?

Dest heeft de fysieke kwaliteiten om perfect druk te kunnen zetten, kan er snel en strak op zitten. Het drukzetten snappen is een taak van de trainers om over te brengen. Zit dat er niet in onderhand, is dat een falen van de opleiding en technische staf.

Je focust je op de zwakke punten, en hebt naar mij mening te weinig ogen voor de kwaliteiten, en wat deze het team bieden. Meer scoren dan de tegenstander, in plaats van de nul willen houden.
Dest heeft overigens ook de wendbaarheid en snelheid, en ook felheid gemaakte fouten goed te maken.
0 -1
Ozymandias
De Ligt was toen hij de kans kreeg de best beschikbare speler voor zijn positie. Dest is dat nog niet en dan lijkt he me logisch dat je hem niet in de basis zet gezien zijn zeer slechte verdedigend kwaliteiten. Je zegt dat Dest de fysieke kwaliteiten heeft om druk te zetten maar hij is slecht in het drukzetten dus zie ik niet in waarom dat een argument is in de discussie over of hij een basisplaats verdient. Je mag vinden dat ik te veel naar zijn zwakke punten kijk maar ik vind het nogal vreemd om dat niet te doen in een periode waarin Ajax zich moet kwalificeren voor de Champions League. Dit is niet het moment om een talent in het eerste aan zijn zwakke punten te laten werken. Ajax moet zich kwalificeren voor de Champions League. Dat is momenteel belangrijker dan dat Dest zich individueel goed ontwikkeld.
1 0
geDaante
Dat is ook een kwestie van smaak en inzicht. Ik vind Dest de best beschikbare speler voor zijn positie. Ik vind hem hét type back voor Ajax.

Ik vind dat je overdrijft wat het verdedigen betreft, zo slecht is hij niet. Ik zou het niet zien zitten het als buitenspeler steeds te moeten opnemen tegen zo'n rappe, zeer wendbare en explosieve back die ook nog eens fel is.

Over slecht drukzetten gesproken, het hele team zet vaak maar half druk, en echt druk alleen bij vlagen, dus dat collectieve, felle drukzetten mis ik sowieso. Tegen PAOK leek het als team al helemaal nergens op.

Prima, even het tweeluik doorkomen met wat meer ervaren spelers, geen problemen mee, maar daarna moet je doorschakelen en die talenten het vertrouwen gaan geven, vind ik.
0 -1
Ozymandias
Ik vind hem qua type de ideale back voor Ajax maar verdedigend is hij vooralsnog dramatisch en dat moet hij verbeteren voordat hij in zo'n periode (waarin Ajax zich moet plaatsen voor de Champions League) een basisplaats verdient.
1 0
mistermiyagi
Ik denk dat juist Dest opgesteld dient te worden en Marin een meer defensieve taak, bv om het gat op te vullen als een Dest voor de actie kiest..

Ajax is groot geworden met onze backs, het hele systeem is hier op gebaseerd.

Iets wat je nu veel ziet is kluitjes voetbal, het veld moet breed gehouden worden en daar slaag je niet in met een Veltman
0 -1
Ozymandias
Marin is verdedigend slecht dus dat lijkt me niet verstandig. Ik zou Veltman ook niet opstellen maar met Mazraoui spelen.
2 0
DUDE92
Ja, ik had ook veel liever gezien dat Botman de kans kreeg, maar we moesten zo nodig weer een of andere Argentijn aantrekken. Die nieuwe Amerikaan (Dest ofzo) krijgt wel kansen terwijl onze eigen Solomons helemaal klaar is om een Ajax-legende te worden op rechtsback. Wat een beleid zeg.

Maar even serieus: heb je liever dat we elk jaar kampioen worden en meedoen om de knockoutplekken in de CL, of dat we jaarlijks met PSV en misschien zelfs Feyenoord (stel je voor) moeten strijden om kampioen te worden, om vervolgens door Basel of Nice of Rosenborg te worden uitgeschakeld in de Europese voorrondes?

Ik snap het gevoel wel dat leeft bij sommige mensen, dat we onze identiteit verliezen door alle aankopen. Maar ik zie juist weer een Ajax dat er Europees weer enorm goed opstaat, door onze eigen talenten. Twee ervan zijn nu weg, maar ook dit seizoen gaan meerdere jongens de kans krijgen. Dest, Ekkelenkamp, Gravenberch, Lang, Schuurs, Eiting, De Wit, Traoré, Kühn, Jensen, en misschien nog meer. Maar als ze nog niet goed genoeg zijn, moeten ze geen basis staan. In de komende jaren kunnen we uitkijken naar spelers als Ünüvar, Taylor, Salah-Eddine, Rensch, die in mijn ogen allemaal vrijwel zekerheidjes zijn. Kortom, we zijn onze identiteit niet verloren, maar we zitten gewoon in een meer luxueuse positie.
3 0
Adios
Welke talenten zouden volgens jou op dit moment in de basis moeten staan? Jeugd inpassen blijft de filosofie, maar het blijft ook een middel om de doelen te behalen. Op dit moment denk ik dat de aankopen die gedaan zijn, sterker zijn dan de jeugd. De jeugd kan dit seizoen ruiken aan het eerste, en volgend jaar de plekken overnemen van de spelers die ongetwijfeld zullen vertrekken.
2 0
Ozymandias
Kühn heeft in potentie duidelijk een groot voetballend vermogen maar moet nog leren hoe hij zich ook bij het spel moet betrekken wanneer de bal niet bij hem in de buurt is. Dit is sowieso iets waar de meeste jonge talenten moeite mee hebben en wanneer ze dat leren nemen ze daardoor een grote stap in hun ontwikkeling. Een goed voorbeeld is Lang die dat in de loop van het vorige seizoen leerde en daardoor in aanmerking kwam voor een plaats op het middenveld van Jong Ajax en in de wedstrijdselectie van het eerste.
6 0
Rdk1983
Ok.. zal t wel talent zijn.
0 -2
mistermiyagi
Opvallend..
"Millennium Kid"
Heeft mij op 19 jarige leeftijd nog niet doen opvallen.
Werd als groot talent aangesteld door Ajax.

Volgens mijn lopen er grotere talenten rond in Duitsland..
Arp is hier inderdaad een voorbeeld van.
0 0
Eriksen10
Potentie voor Ajax 1?
0 0
wolterx
Staat er in Duitsland nogsteeds enorm goed op, eindigde hier dus ook voor Arp om maar eentje te noemen. Bij Duitse jeugdselecties speelt hij ook in de as, is daar klasse beter op de flank imo. Zeker op rechtsbuiten is hij stuk minder, laat dat net de positie zijn waar hij het meest moet spelen bij Jong.
3 0
Lazell
Misschien op 10. Heeft niet het loopvermogen en de échte individuele actie voor een vleugelspeler. Wel spelinzicht en scorend vermogen van een 10.
2 0
wolterx
Hij wilt zelf ook op 10 spelen, speelt daar bij Duitsland ook vaker. Is ook tot o17 spits geweest maar stopte vroeg met groeien en ging naar 10 dus. Nu dan laatste 1,5/2 jaar meer vanaf de flank spelende. Op linksbuiten kan ik nog wel begrijpen maar op rechts is het allemaal te voorspelbaar.
2 -1
geDaante
Op 10 kan je vergeten zolang Ten Hag er zit, die gaat niet voor de creatieve 10, maar voor de lopende, die geregeld voor het doel opduikt.

Ik zie hem nog eerder De Wit daar opstellen dan Kühn. Dat De Wit en ook Ekkelenkamp er ook steeds bij zitten, en Lang en Kühn niet, zegt natuurlijk ook een hoop. Lang die het ook uitstekend deed in de voorbereiding, onbegrijpelijk.
0 -2
Ozymandias
Inderdaad, want Vd Beek is geen creatieve speler... Daarbij is Kühn juist zo'n type speler wat regelmatig (zonder de bal) voor het doel opduikt als hij op '10' speelt en je beredenering van waarom Ten Hag hem niet op '10' zou zetten is dus nogal vreemd. Hij past als '10' juist goed bij de speelstijl van Ten Hag.
1 0
geDaante
Gelukkig is Van de Beek daarbij inderdaad voetballend goed, dat is ons geluk, maar feit blijft dat het Ten Hag daar in eerste instantie om die 'diepgang' zonder bal gaat. Dat is een Nederlands trekje, met Van de Beek nu, en eerder Klaassen, Siem de Jong, Til, etc.

Het 'voor de goal komen' is helemaal hot hier.

Kühn kan (net als iedere speler overigens) inderdaad voor het doel komen, maar het is van nature een speler die zelf aan de bal wil creëren, en daar ook de skills voor heeft; een versnelling, een actie, een uitstekende fijne dribbel, een steekpass, goed en vlot combinerend.

Hij is dus niet in eerste instantie een speler met diepgang zonder bal, en dat weet jij ook wel. Niet voor niets zit ook Dani de Wit er allang bij. Dan kan je zeggen die is er puur om in te vallen om te werken als het even niet loopt. Dan vind ik dat een dure plek in de selectie, wordt dan wel erg makkelijk bezet door een speler die uiteindelijk niets toevoegt, en een betere speler buiten de selectie houdt.
0 -1
Ozymandias
Volgens mij heb je een totaal verkeerd beeld van de manier waarop Kühn speelt als hij op '10' staat. In een centrale positie gaat hij juist vaker zonder de bal diep dan dat hij in de bal komt voor een actie of combinatie.

Hij heeft in mijn ogen ook helemaal geen goede steekpass. In de combinatie vind ik hem sowieso helemaal niet zo sterk. Zijn dribbels zijn van een veel hoger niveau dan zijn combinaties.

Dat een diepgaande '10' een Nederlands trekje is klopt ook totaal niet. Kijk naar het buitenland en je ziet dat soort type spelers vaker op '10' dan het klassieke soort. Zoals bijvoorbeeld Dele bij Tottenham en zelfs Guardiola speelde bij Bayern regelmatig met zo'n type '10' (Müller).

Er zijn 22 plaatsen in de wedstrijdselectie dus zo duur is een plaats voor De Wit niet.
1 0
geDaante
Dat is mij inderdaad vreemd, en dat vind ik een onnatuurlijke ommezwaai. Dat zal dan een instructie van de trainer zijn, en dat kan goed, daar de visie van Ten Hag (deels) doorgevoerd is in de bovenbouw.

Mee eens dat zijn dribbels zijn sterkste punt is, maar combineert dat goed met combinaties. Dus een dribbel inzetten en niet te ver doorvoeren, maar tijdig de combinatie aangaan, de bal terugverwachten en doordribbelen of schieten. Dat is natuurlijk een heel ander type dan het type loper. Een loper is niet bepaald een dribbelaar. Het worden lopers omdat ze voetballend eigenlijk niet meekunnen en konden in de jeugd, maar wel van waarde voor het team willen blijven. Dat soort types moeten het dan van werken en lopen hebben om het gebrek aan voetballende kwaliteit wat goed te maken.

Guardiola speelde vooral met Müller in die rol vanwegen het spelersmateriaal dat hij tot zijn beschikking had, Bayern gaat niet per se op zoek naar zo'n type, wil dat niet per se.
Die Pochettino neem ik niet zo serieus als trainer, misschien een goede coach, maar niet als trainer. Hoe hij het aanpakte tegen Ajax was zó slecht.

Als Lang, Kühn en ook Jensen daarom niet bij de selectie kunnen zitten, vind ik dat wel duur.

Maar nogmaals, ik weet gewoon dat Ten Hag al die drie niet als 10 zal inzetten, maar als buitenspeler, omdat ze aan de bal sterk en creatief zijn. In die zin is het niet zo gek. Met Neres, Ziyech, Tadic en Promes zijn die twee posities al goed bezet.
0 0
Ozymandias
Dat heeft niets met Ajax te maken. Zo speelde hij in Duitsland al. Bij Ajax komt hij juist vaker in de bal dan bij Duitsland.

"Dat soort types moeten het dan van werken en lopen hebben om het gebrek aan voetballende kwaliteit wat goed te maken."

Dat is zo in jouw gedachte maar dat is helemaal niet de gedachte achter die van de hoofdtrainers die dit soort spelers op '10' zetten. Vd Beek moet het bijvoorbeeld helemaal niet hebben van zijn werken en Dele en Firmino (die bij Liverpool regelmatig in die rol speelt) ook zeer zeker niet. Net zoals dat bij Müller dat onder Guardiola niet het geval was. Als Kühn op '10' speelt gaat hij ook veelvuldig zonder de bal diep en ook hij moet het niet hebben van zijn werken.
1 0
geDaante
Ten Hag pakt dat inderdaad gelukkig anders aan dan De Boer destijds, die wél vooral op die diepgang zonder bal hamerde, en het voetballend vermogen van die lopende 10 veel minder belangrijk vond. Dat was tactiek boven voetballend vermogen.

En dat hebben velen in Nederland, dat is gewoon zo, zie hoe men wegliep met Siem de Jong omdat ie zijn goaltjes weleens meepikte, zie hoe men Klaassen hypte, die werkelijk niks aan de bal kan, behalve snel weer doorspelen (wat hij dan ook wel moet, en wat meteen ook wel een kwaliteit is, als dat secuur gaat, wat zeker niet altijd zo was). Zie hoe men Til hoog inschat, etc.

Ten Hag, Guardiola lijken naast die diepgang zonder bal ook wel wat voetballend vermogen erbij te verlangen, gelukkig maar.

Ik had het overigens over het feit dat talenten zich zodanig ontwikkelen. De Wit en ook Klaassen hebben het op lopen en werken gegooid om het toch te kunnen halen, toch waardevol te zijn en blijven voor het team. Dat is geen gekke gedachte.

Ik ben er gewoon geen fan van. Ik zie liever een nummer 10 die erg handig en creatief is, en die de voorwaartsen bedient, en zelf wat kan creëren aan de bal. En dan sporadisch een diepgaan zonder bal.
Een beetje de manier waarop Nouri en Van de Beek samenspeelden als halven, en Iniesta en Xavi. Dat is meer gericht op het pure combinatiespel, en minder op tactiekjes.
0 -1
Ozymandias
Tja, De Boer is een tactisch zeer zwakke hoofdtrainer. Dat heeft niets te maken met hoe mensen als Guadriola, Ten Hag, Klopp, etc. de rol van de '10' zien.
0 -1
SjaakWolfs
Nee, hij wil.
0 0
Ozymandias
In de wedstrijden dat Kühn voornamelijk in de linkerhalf-space (in een 4-2-3-1 systeem) speelde maakte hij op mij de beste indruk. Ik zou Jong Ajax graag een paar wedstrijden achter elkaar met Kühn als linksbinnen, Jensen als '10' en Lang als rechtsbinnen achter Traoré als spits zien spelen.
3 0
wolterx
Mee eens, hij speelt meer op rechts en wilt dan over zijn sterkere linkervoet gaan maar oogt zoveel natuurlijker en gemakkelijker als hij van links komt, kan dan ook diagonaal laag inschieten, iets dat hij heel goed kan. Toch verwacht ik Gravenberch ook vaker op die linkerkant, wat ook interessant kan zijn imo.
2 0
Ozymandias
Gravenberch is inderdaad ook een optie voor die positie. Zeker nu Taylor zich in de basis van Jong Ajax lijkt te hebben gespeeld. In dat geval weet ik eigenlijk niet of ik liever Kühn of Jensen op '10' zou zien. Beide spelers zijn talenten met het potentieel om op die positie het eerste te halen mits ze zich goed blijven ontwikkelen.
2 0
Jornnn
Verwacht jij nog “echte” doorstroom dit jaar vanuit JA?
0 0
Ozymandias
Tellen Lang en Dest mee? Want behalve die twee verwacht ik dit seizoen weinig "echte doorstoom" (wat ik definier als een talent die redelijk veel speelminuten in het eerste krijgt) aangezien de rest van de grote talenten volgens mij nog wel een seizoen in de Eerste Divisie nodig hebben. Al hoewel ik wel verwacht dat Gravenberch in de loop van het seizoen steeds vaker in de wedstrijd selectie zal worden opgenomen.
1 0
FreddyAX
Zoals Cruijff deed met Bergkamp bedoel je?
0 0
EersteAanname
Vind jij dat hij in jong in de as de kans zou moeten krijgen?
0 0
wolterx
Eerlijk, nee. In de spits heb je voor Jong Traoré, Brobbey en Danilo. Daar gaat hij niet boven in de pikorde staan. Op 10 liggen meer kansen maar met Lang lijkt die plek ook wel vergeven, beste optie zou zijn steeds met Lang van positie wisselen. Als ze met Ekkelenkamp spelen kan hij alleen op de flank. Moet net als Lang echt stappen zetten en die plek afdwingen.
2 0
geDaante
Ekkelenkamp en De Wit konden gewoon aankloten, zolang ze maar zo nu en dan voor de goal kwamen.

Waarom moeten Lang en Kühn zoveel meer laten zien voordat ze meer krediet en vertrouwen krijgen?
0 -1