Kranten: 'Met pressievoetbal joeg Ajax PSV op'

BartVeenstra, 29-07-2019 om 07:45, 17546 views, Nederlandse kranten |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De Nederlandse kranten zijn op de maandag na de gewonnen wedstrijd tegen PSV om de Johan Cruijff Schaal positief over Ajax. Zo is er lof voor het spel van de Amsterdammers en daarnaast krijgen enkele nieuwelingen - zoals Perr Schuurs - in het elftal de nodige complimenten.

Algemeen Dagblad

Het Algemeen Dagblad zag Ajax voortvarend van start gaan. 'Het was een imponerend begin van de strijd tussen de twee grootmachten van Nederland. Een gevecht waarin Ajax weinig te duchten had van een flets PSV', schrijft de ochtendkrant, die zag dat Ajax vooral in de beginfase liet zien dat het fundament van vorig seizoen nog altijd een prima basis vormt. 'Met pressievoetbal joeg Ajax de tegenstander op, eenmaal aan de bal was het vizier met snel combinatiespel vooruit gericht.'

Ajax speelde met veel nieuwe of andere spelers dan de laatste wedstrijd van vorig seizoen. Op liefst negen posities stond een andere speler aan de aftrap ten opzichte van het kampioensduel met De Graafschap. Zo speelden ook Daley Blind en Dusan Tadic op een andere positie. 'Toch heerste Ajax en speelde het al snel een gewonnen wedstrijd, hoewel lang niet alles goed ging. De passing was bij vlagen te slordig en vooral in het laatste half uur - na de 2-0 van Daley Blind - dwong de ploeg met een man meer te weinig kansen af, terwijl PSV via Donyell Malen nog een levensgrote mogelijkheid kreeg.'

De Telegraaf

De Telegraaf is vooral lovend over Schuurs, die zelf ook sprak over zijn huidige progressie. 'Perr Schuurs (19) heeft na het vertrek van Matthijs de Ligt grote schoenen te vullen. Maar de Limburger maakte tijdens het gewonnen duel om de Johan Cruijff Schaal met PSV (2-0) als opvolger van de Man van 75 miljoen zijn ambities duidelijk. De bescheiden, angstig spelende Jong Ajax-verdediger van vorig seizoen heeft plaatsgemaakt voor een zelfverzekerde speler, met flair aan de bal.'

De Volkskrant

De Volkskrant heeft een interview met Daley Blind en in dat vraaggesprek spreekt men over de nieuwkomers bij Ajax. De krant schrijft zelf het volgende: 'Zo toont Perr Schuurs zijn progressie als centrale verdediger, presenteert Lisandro Martínez zich meteen als de volgende Argentijnse ijzervreter en blijft ook de Nederlandse Amerikaan Sergino Dest keurig overeind als linksback.' Ook Blind is het opgevallen dat die nieuwkomers zich enorm snel hebben aangepast aan Ajax. 'We hebben al veel vaste patronen gecreëerd, het vergt enige tijd om het er bij iedereen in te slijpen. Maar ook met vijf, zes nieuwe spelers waren de mechanismen al zichtbaar. We waren gretig, wilden domineren.

Tot nu toe vertrokken alleen Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong als basisspelers van het vorige seizoen. Blind hoopt dat het team van nu intact kan blijven, al weet hij ook dat er nog veel kan gebeuren. 'Er kan nog van alles gebeuren in deze transferperiode. Het is aan elk individu te bepalen waar zijn toekomst ligt. Maar ik hoop dat deze groep zo lang mogelijk bij elkaar blijft. Het motiveert iedereen wanneer Onana en Ziyech eerder aansluiten bij de ploeg.'

Trouw

Dagblad Trouw tot slot zag Ajax een eerste tik aan PSV uitdelen. Dat deed het met Schuurs en Sergiño Dest als basisspelers. Het duo krijgt lof in de ochtendkrant. 'De achttienjarige Dest - uit de Ajax-jeugd - debuteerde verdienstelijk met wat rushes over de linkerflank en meerdere schoten, waarvan er een op de paal belandde. Ook verdedigend stond hij grotendeels zijn mannetje.'

'Dat gold ook voor Schuurs, een jaar ouder en medio vorig jaar overgekomen van Fortuna Sittard', vervolgt men. 'Hij kraakte verdedigend niet en stond aan de basis van de snelle 1-0 door na amper een halve minuut de bal niet blind naar voren te schieten, maar te wachten op de juiste afspeelmogelijkheid (Tadic), waarna via Veltman Van de Beek werd gevonden. Die stelde Dolberg in staat de bal al vroeg binnen te schuiven.

Combineer jouw alledaagse leven met het supporten van Ajax: ga nu naar de officiële shop van Ajax en bekijk de casual kledingcollectie voor jong en oud. 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
De Stift
Het is allemaal erg lovend. Te lovend wat mij betreft. Ik vond Ajax in fases goed spelen, maar er waren ook zeker fases bij dat PSV dominanter en gevaarlijker was. Zelfs toen ze met tien man stonden. Verder vind ik dat PSV met Bergwijn, Malen, Lozano en Lammers zeer talentvolle aanvallers in huis heeft, die kunnen uitgroeien tot Europese toppers. En ook spelers als Gakpo, Ihatarren, Bruma en Rosario hebben veel potentie. PSV ging er niet vol voor, wat met de CL in aantocht ook logisch is. De 2-0 geeft wat dat betreft een vertekend beeld.

Ajax zette op momenten goed druk, spelers als Schuurs, Dest en Martinez presenteerden zich uitstekend, en er zaten een aantal mooie individuele acties en tikkie-takka aanvallen bij. MAAR de controle in balbezit ontbrak. Hoewel ik Marin niet onverdienstelijk vond spelen, heeft het spel op het middenveld echt nog wel wat creativiteit nodig. Alles was ingericht op De Jong vorig jaar en nu moet wat hij in zijn eentje kon (spel van achteruit opbouwen, tegenstander uitspelen en daarmee overtalsituatie op het middenveld creëren), veel meer uit het team komen.

Daarbij hebben we in de spits een veel sterker aanspeelpunt nodig (kan Dolberg dat?) en moet het veldspel veel verzorgder worden. PSV was een lekkere opwarmer, maar er is nog veel te verbeteren. Nu moet natuurlijk ook opgemerkt worden, dat dit de beste elf was die Ten Hag tot zijn beschikking heeft. Want met de terugkeer van Tagliafico, Mazraoui, Ziyech en Neres komt er wel weer een hele berg kwaliteit en ook vastigheid bij. En vanuit dat perspectief is het gewoonweg een geweldige meevaller dat Schuurs het zo goed heeft gedaan. Met de ontwikkeling van Schuurs in gedachten en de komst van Alvarez, verwacht ik eerlijk gezegd dat het vertrek van De Ligt minder pijn zal doen dan verwacht. En Marin is geen De Jong, maar wel een speler met een uitstekende techniek en inzicht.

Het zal nog een paar weken nodig hebben, maar het ziet er goed uit. Wel denk ik dat het essentieel is om Van de Beek te behouden voor het middenveld en als het even kan, Ziyech behouden. Zijn drive, creativiteit en individuele actie zijn een lust voor het oog en zo belangrijk voor dit Ajax. Neres is te vervangen en wat mij betreft loopt zijn opvolger loopt nu rond in Eindhoven.
2 0
ETM
Op laatste zin na kan ik me aardig in je verhaal vinden. En ook heb ik de aanvallers van PSV iets minder hoog zitten. Kan wel een linke aanval worden, dat zeker.
0 0
DeWijsneus
Zijn zeker goede spelers die je opnoemde, maar Europese toppers? Subtoppers denk ik wel. Rosario zie ik het echter helemaal niets in, daar verwacht ik weinig van.
0 0
Ozymandias
"Verder vind ik dat PSV met Bergwijn, Malen, Lozano en Lammers zeer talentvolle aanvallers in huis heeft, die kunnen uitgroeien tot Europese toppers. En ook spelers als Gakpo, Ihatarren, Bruma en Rosario hebben veel potentie."

Wat is jouw definitie van Europese toppers? In mijn ogen zijn dat dragende spelers bij Europese topclubs of spelers bij andere clubs die een vergelijkbaar niveau halen (als die dragende spelers bij Europese topclubs). Ik denk dat van de spelers die momenteel bij PSV spelen alleen Ihatarren het potentieel heeft om zo'n Europese topper te worden. Trouwens, Rosario heeft veel potentieel? Dat houdt hij dan wel erg goed verborgen. Volgens mij is PSV wel zo ongeveer zijn top.
0 0
AlexIbarra
Behalve je laatste zin helemaal eens.

Snap niet dat Neres zo weinig wordt gewaardeerd hier, eerste echte dribbelaar in jaren die ook werkt en rendement heeft.
Younes, Traore, Kluivert, Cerny, Fischer vond ik allemaal een slag minder.
Promes voorlopig ook, hopelijk gaat die zich goed ontwikkelen komend halfjaar.

En Bergwijn zie ik bij ons niet veel klaarspelen in de kleine ruimte.
0 0
AFC34
Komt grotendeels ook doordat we een coach hebben die weet wat hij doet. Hij heeft een visie en weet hoe hij zijn spelers in hun kwaliteit moet benutten. Van Bommel heeft snelle spelers en hoopt dat die het werk voor hem opknappen, daarachter een linie met 8 verdedigend ingestelde spelers. Zo kun je best veel winnen maar hiermee ga je het op de lange termijn afleggen.
1 -1
AFCA_OneLove
Waarom noemen ze onze houthakker Martinez niet?
3 -3
ram
Jesus... was je niet eens tevreden met dut debuut?!
0 0
Tinus
Houthakker klinkt niet bepaald complimenteus. Als voetballer is hij bovendien totaal niet te typeren als een houthakker.
0 0
AFCAMM
Hij is van baan gewisseld en is nu een ijzervreter.
6 0
Ferd
Lees eens het hele artikel in plaats van alleen de kop
4 0
masterrr
NLse talenten zijn interessanter toch :))
Vind je hem een houthakker? Hij is best behendig en technisch ook sterk, maar als je zn killing mentaliteit bedoelt begrijp ik je ;)
2 0
AFCA_OneLove
Bedoelde idd zn killing mentaliteit, en positief uiteraard! Ja dat die door 1 krantje werd genoemd vind ik gek, de rest benoemd m niets eens terwijl die imo de beste van het veld was.
0 0