Manders bang voor tweede garnituur Ajax in Eredivisie

BVeenstra, 15-07-2019 om 07:45, 18662 views, De Telegraaf |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Eredivisie-directeur Mattijs Manders is bang dat Ajax in de Eredivisie met de tweede garnituur gaat spelen wanneer de UEFA de nieuwe opzet voor de Europese toernooien per 2024 invoert. Dat vertelt hij in gesprek met De Telegraaf. 'Praktisch is het dan bijna onmogelijk voor Ajax of een andere Nederlandse club in de Champions League om altijd met het sterkste team te spelen.'

'Naast alle huidige nationale en internationale verplichtingen van clubs en spelers komen er dan namelijk nog eens acht Europese groepswedstrijden bij. Dat valt nauwelijks te organiseren en is fysiek onverantwoord', aldus Manders, die samen met de KNVB al een brandbrief stuurde naar de UEFA om in protest te gaan tegen de nieuwe plannen. 'Voor de uitstraling en status van de Eredivisie zou dat bijzonder zorgelijk zijn, maar ook financieel lever je waarde in. Sponsors kunnen zich afkeren en televisierechten minder opleveren. Het holt de nationale competities uit, onder andere de Eredivisie en het grote geld gaat naar de grote 32 clubs van Europa.'

Manders is er overigens niet bang voor dat Ajax uit de Eredivisie zal stappen om aansluiting te houden bij de topclubs van Europa. 'Deelname aan nationale competities moet de voorwaarde vormen voor kwalificatie voor Europese competities. Edwin van der Sar zit weliswaar in het bestuur van de ECA – verzamelde Europese topclubs – maar Ajax onderkent als geen ander het belang van de Eredivisie.'

En dat laatste is ook vanwege de achterban, zo vindt Manders. 'Over het algemeen vindt een supporter Ajax-Feyenoord toch mooier dan Ajax-Real Madrid. Het is wel begrijpelijk dat hij (Van der Sar, red.) internationaal vooraan wil staan met Ajax om niet achter nieuwe ontwikkelingen aan te lopen. De Eredivisie heeft de Nederlandse topclubs nodig. Andersom geldt hetzelfde: Ajax, PSV en Feyenoord kunnen ook niet zonder de Eredivisie, maar dan wel met hun sterkste teams en niet met de tweede garnituur.”

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Cupmetgroteoren
Zit iedereen nou te wachten op nog meer een select groepje in de CL? De UEFA is helemaal gek geworden.
0 0
Cupmetgroteoren
Wat een verschrikkelijke opzet voor de voetballiefhebber. 24 doodsaaie wedstrijden in Europa. De knock out fase maakt het juist leuk, en het feit dat er verrassingen zijn. Ik ben die CL al jaren spuugbeu, telkens dezelfde teams. Nu Ajax de halve finale CL heeft gehaald zijn de grote clubs bezig het nog moeilijker te maken voor clubs als Ajax om het goed te doen in Europa. Wat een schande voor het voetbal die UEFA.
0 0
Michels
Tsjah, ik snap zijn zorgen wel...
1 0
Meerkoet
Snap niet wat het probleem is, meer kans voor de overige clubs toch?
Dat willen ze toch?
Als Ajax met zijn beste team speelt is het verschil weer te groot toch?
Nooit happy.
0 0
Ferd
zelfs het tweede garnituur van Ajax zal meespelen om de titel.
0 0
Hollister
Ik denk dat Ajax de laatste jaren al anticipeert op hetgeen komen gaat... men is bezig om de financiële reserve enorm te verhogen om over 3 a 4 jaar ook werkelijk te kunnen aanhaken wat investeringen en accommodatie betreft.. met de komst in 2023 van de uiteindelijke verbouwing van de JC Arena staat er een hyper modern, groen en representatief stadion, is De Toekomst compleet verbouwd tot 15 velden inclusief kantoren en een ministadion en het allerbelangrijkste heeft men waarschijnlijk beschikking over een EV van meer dan 500 miljoen euro... Dat zijn allemaal uitgangspunten die prima zijn om deel te kunnen doen aan deze nieuwe opzet, want laten we eerlijk zijn , of wij dat nieuwe corrupte UEFA gedrocht wel of niet zien zitten, het gaat er waarschijnlijk toch komen. Dan kan je als Ajax zijnde er ook maar beter klaar voor zijn... Van de 8 teams in de poule moet Ajax dan proberen bij de eerste 6 te eindigen om het jaar erop weer verzekerd te zijn van de nodige inkomsten en deelname CL... met deze reserves en onze jeugdopleiding en filosofie is dat zeker niet ondenkbaar. Het is eten of gegeten worden. Niet meer en niet minder in mijn ogen
0 0
JariJari
Ajax - Feyenoord is een vervelende wedstrijd waar de tegenstander met name bezig is met je blesseren. Net zoals in het verleden Utrecht en ADO.

Speel veel liever in een competitie met Madrid dan die losers uit Rotterdam.
2 -2
Nummer16
Ajax-Feyenoord is de mooiste wedstrijd. Al die plastic's zullen het hier vast mee oneens zijn.
3 -2
JohnnyD
Ik zie Ajax-Feijenoord, met alle respect, al jarenlang als een gecreerde klassieker. Slaat nergens meer op. Beetje nostalgieen dat wel.
4 -1
bdsngsfs
Natuurlijk zegt Manders dit vanuit zijn functie als Eredivisie directeur.
Maar voor Ajax is dit een uitstekende kans op het structureel verhogen van het niveau. Zowel financieel als voetbaltechnisch.
4 0
AjaxDaniel
Ajax - Feyenoord is mooier op het gebied van de rivaliteit maar op elk ander gebied is een wedstrijd tegen Real mooier
2 -1
Redrum
Ach ja, misschien moet de KNVB zich eens af gaan vragen waarom Ajax de enige club is die Europees voetbal hoog op de agenda heeft staan. De andere clubs in Nederland halen hun schouders op wanneer ze weer eens kansloos zijn uitgeschakeld en zijn dan blij dat ze zich vol op de competitie kunnen richten. Misschien dat daar wel een probleem zit dat opgelost moet worden. Als er één club het recht heeft om schijt te hebben aan de rest van Nederland dan is het Ajax wel.
7 -1
mickey2602
En even ingaand op je zin over die andere clubs in Nederland,wat denk je daarin van de media. De media die PSV enorm ophemelt omdat ze in de CL zo prachtig tegenstand hebben geboden met 4 gelijke spelen en 2 verliespotten...
En als Ajax dan een wedstrijd verliest in de CL dan zijn ze naief aan het voetballen en had er veel meer ingezeten...
0 0
4EVERAJAX
vorig seizoen zag ik al een stat dat de Jong Ajax basis bij de duurste 5 teams van de eredivisie hoorde....Manders, m.a.w. als dat zou gebeuren, dan is er heus een representatief team. KNVB moet zelf eens over de grenzen gaan denken, of blijf je er altijd achteraan hobbelen. Het is tijd om je profcompetities aantrekkelijker te maken.
0 0
frank1977
AIs er een gesloten Europese competitie komt, waarin je kunt degraderen en promoveren zal dát de meest belangrijke competitie worden voor Ajax, want daar is simpelweg het meeste geld te verdienen. Je krijgt in de Eredivisie dan hetzelfde verschijnsel als nu met Jong in de KKD, je speelt daarin als Ajax dan niet om kampioen te worden maar om spelers op te leiden voor de Europese competitie. In die zin snap ik de kritiek en angst van Manders wel.
4 0
BokkieBokstra
Uiteindelijk gaat het allemaal om geld, zo een grote Europese competitie en het geld van de grote jongens middels zoveel mogelijk wedstrijden veilig stellen. De neiging is om te zeggen dat Ajax na een uitschieter vorig jaar daar ook wel bij hoort maar denk dat het vooral gaat om de Spaanse en Engelse plus wat Duitse en Italiaanse clubs gaat. Uiteiindelijk vind ik de Eredivisie nog altijd heel erg leuk en vind de wedstrijden tegen Feyenoord of PSV iets naar uit te kijken maar ook alle andere wedstrijden in de NL competities. Kijk maar de laatste CL/EL finale, twee draken tussen duurbetaalde jongens, nee dan had ik meer plezier met GA Eagles - RKC voor de nacompetitie. Uiteindelijk denk ik dat het alleen maar vervreemdend werkt. Ok, voor Ajax fans is het misschien leuk de meest NL fans zal het geen bal interesseren. Verder vraag ik me af of het leuk is, een paar van die koopclubs tegen elkaar. En denk dan ook aan het NL elftal, daar moet de jeugd kansen voor krijgen, juist ook bij Ajax dat de naam heeft.
1 -1
TontoKarnaggel
Waarom doet iedereen alsof Ajax de eredivisie nodig heeft? Echt niet dus, integendeel zelfs, het is een enorm blok aan ons been. Zo'n De Ligt en De Jong gaan echt niet weg vanwege Ajax hoor. Nee, die vertrekken vanwege VVV uit en RKC uit. Zulke wedstrijden kan je zulke jongens gewoon niet meer aandoen joh.
Dus als het beter voor Ajax is gewoon de eredivisie verlaten. Zal de wedstrijden tegen al die treurig geforceerde Ajaxhaat clubjes missen als kiespijn.
14 -2
BokkieBokstra
Geld is minstens zo belangrijk naast een grotere competitie. En in een competitie heb je ook de andere clubs nodig, dus ja ook VVV en RKC. Ajax wordt dan het RKC van de Europese competitie.
0 -2
TontoKarnaggel
Tuurlijk zitten er bepaalde risico's aan vast, maar als er niks veranderd weet je zeker dat je uiteindelijk eindigt als het rkc van europa.
De eredevisie houd ons veel kleiner dan we zijn.
1 0
ÁlvaroRecoba
Je kunt er ook iets moois van maken: een Beneliga.
0 0
Ferd
Dat is echt geen goed plan. Levert minder op dan het kost.
0 0
Lazell
Die gaan ons nog missen als we weg zijn.
4 0
f*ck010
Ik vind Ajax-Feyenoord helemaal niet mooier dan Ajax-Real. Je merkt de laatste jaren dat de klassieker nog maar weinig met mensen doet en dat de sfeer ook steeds minder word. Dat er bij Ajax-Aek veel meer sfeer was dan Ajax-Feyenoord zegt mij wel genoeg. De wedstrijd is niet meer spannend omdat het niveauverschil te groot aan het worden is en de belangen bij Europese wedstrijden veel groter zijn en er daar veel meer winst en aanzien valt te behalen. De enige manier voor Ajax om zich te ontwikkelen en topspelers aan te trekken en te behouden is toch echt om in een betere competitie te geraken. Dus nee meneer Manders, de Eredivisie is juist wat onze ontwikkeling hard doet stagneren!
11 0
Bocarra
Nou ik heb veel liever Real Madrid - Ajax met uit supporters veel liever dan Feyenoord - Ajax zonder Ajax supporters. Ik zou er ook helemaal geen probleem mee hebben als Ajax in een andere competitie gaat spelen dan de eredivisie met al die kunstgrasvelden...
9 0
MankeNelis
Ga pleite met je feyenooit, ik zie liever top wedstrijden. Doe wat aan die ED plastic velden.
10 -1
Simon1
Enige oplossing is het invoeren van twee Europese competities. Iedereen kan wel zeuren om behoud van nationale competities, maar overal zie je dat er een paar clubs overheersen. Uiteindelijk is het voor het niveau van voetbal beter als die betere clubs tegen elkaar spelen.

Twee Europese competities met promotie en degradatie en vanuit de landen competities, via play-offs promoveren.
1 0
Ferd
En jij denkt dat er in een Europese competitie geen handvol clubs zijn die gaan overheersen? Het duurt wellicht een aantal jaar maar dan zijn er ook maar 3 of 4 clubs die serieus kans maken op de titel.
0 0
Ozymandias
Nederland zal het competitiemodel totaal moeten omgooien om het gemiddelde niveau omhoog te krijgen. Drie competities (Eredivisie, Eerste Divisie en Tweede Divisie) van 12 clubs lijkt mij een veel beter model. Dan kunnen de zes hoogst geplaatste clubs (voor het kampioenschap), en zes laagst geplaatste clubs (tegen degradatie), onderling (na een reguliere competitie van 22 wedstrijden) een nacompetitie spelen van 10 wedstrijden waarin de tegenstand van een niveau is wat het dichtst bij hun eigen niveau ligt. De punten die clubs in de nacompetitie halen worden dan bij hij punten in de reguliere competitie opgeteld.

Gebasseerd op de eindstand van het afgelopen seizoen (als we voor het gemak even doen alsof dit al was doorgevoerd) had Ajax dan de laatste 10 wedstrijden van het seizoen nog twee keer tegen PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse en FC Utrecht gespeeld. Dat zijn clubs die relatief aan het niveau van de huidige Eredivisie een behoorlijk tegenstand kunnen bieden. Van dat soort wedstrijden leren de spelers van de top 6 clubs veel meer dan van wedstrijden tegen clubs als Excelsior en De Graafschap (die gewoon niets te zoeken hebben op het hoogste niveau).
4 -1
Ferd
wat een onzin.
0 -1
ThePerrysher
Wat een fantastische bijdrage.

Ik was het helemaal met Ozymandias eens, tot ik jouw volledige gedachtengang heb gelezen en door al jouw sterkhoudende argumenten er niet meer om heen kon...
0 0
Sanalologo
Ja maak er lekker een competitie van 12 van. Dat werkt in Schotland ook zo goed.
0 -6
Cisco2
Nee, potjes tegen Excelsior en NAC leveren veel spektakel op....

Half lege Arena, spelers die ongemotiveerd rondlopen, en met de rust op 1-0 staan. Dan maar een beetje rondtikken tot de tegenstander het in de 60ste minuut niet meer kan bijbenen, vervolgens er 4 extra inschieten en met 5-0 winnen. Top.
3 0
Ajax-4-ever
Liever tegen Feyenoord dan Real Madrid? Daar denk ik toch wel anders over, zeker als je RM uitschakelt met 1-4 :)
3 0
CDS
Ajax kan best zonder de eredivisie. De eredivisie is een molensteen om de nek.
3 -1
Amsterdam Loyals
Ja, daarom worden we ook zo vaak kampioen de laatste jaren...
3 -4
JariJari
Als je tegen kansloze teams speelt trekken ze je naar beneden. Dit seizoen trokken de betere tegenstanders in Europa ons niveau omhoog.

Ook is kampioen worden lastig als alle andere deelnemers in de competitie, scheidsrechters en KNVB er alles aan doen dat WIJ GEEN kampioen worden.

Ik hoop dat we volgend seizoen alle pleite zijn maar dat zal wel niet.
0 0
BokkieBokstra
Zo is dat, waan van de dag, en een beetje naast je schoenen gaan lopen na een leuk seizoen in de CL en weer eens een titel na jaren van droogte.
2 -4
TontoKarnaggel
Heeft volgens mij niks met een behaalde titel te maken. Ook als we 2e eindigen is de eredivisie te klein voor ons. iHet gaat erom waar we het beste kunnen groeien en wat het beste voor Ajax is.
1 0
mgtow
Nepper.
1 -1
Warrior
Nee realist. Zover stonden ze op het einde niet voor op psv Dan kunnen ze wel 10x zo goed voetballen, maar het gaat altijd nog om de punten.
1 -1
BokkieBokstra
Erger, als die Schwaab hem niet in eigen doel knalt en de VAR geen strafschop ziet ben je niet eens kampioen.
0 0
Maxwell5
Ja, als Ajax bij 0-1 in de kuip die opgelegde kans de 0-2 erin had geprikt, thuis tegen Heerenveen 5min voor tijd niet zo stompzinnig staat te verdedigen bij een corner....
Kortom, als telt niet.
0 0
CL=5
haha, liever tegen feyenooit, hoezo naïef?
3 -1
Amsterdam Loyals
Ik wel hoor, liever tegen Feyenoord dan Real M.
3 -6
AjaxPassion
Ook Liever tegen Dortmund dan tegen Excelsior/RKC/Emmen etc.?
1 0
koetje
Ajax Fey en Ajax PSV is ook mooi. Maar die andere 30 competitiepotten per jaar zijn niet om aan te gluren door het enorme niveau verschil van afgelopen jaar .
3 -1
Juichtoon
Fnoord won 3 van de laatste 31 klassiekers. Ook met Fnoord is het verschil al gigantisch. Alleen aan PSV hebben we nog een echte concurrent.
1 0