Bereiken groepsfase CL levert ruim 35 miljoen op

BVeenstra, 12-07-2019 om 10:55, 7840 views, UEFA |

Profiteer eerder van Black Friday in de Ajaxshop!

Ajax kan ook het komende seizoen weer behoorlijk rijk worden door goede prestaties neer te zetten in de Champions League. Wanneer de Amsterdamse club het hoofdtoernooi wederom weet te bereiken, krijgt het hiervoor een 'startbedrag' van 15,25 miljoen euro. Dit bedrag is hetzelfde als vorig seizoen. Bovendien wacht nog een behoorlijk bedrag uit de 'coëfficiënten-pot'.

De UEFA heeft op haar website uiteengezet hoe de financiële verdeling er voor het komende seizoen uitziet. Een overwinning in de groepsfase van de Champions League levert maar liefst 2,7 miljoen euro op, terwijl een gelijkspel voor bijna één miljoen euro (900.000 euro) zorgt. 

In het vorige seizoen wist Ajax ruim negentig miljoen euro - inclusief recettes en tv-gelden - op te halen uit de Champions League en ook komend seizoen hoopt men weer flink te kunnen 'cashen'. Een plaats bij de laatste zestien - de achtste finales - levert 9,5 miljoen euro op. Wanneer de kwartfinale bereikt zou worden, levert dat 10,5 miljoen euro extra op.

Een plek bij de laatste vier - de ronde die Ajax vorig seizoen wist te bereiken - levert twaalf miljoen euro op. Een plek in de finale zorgt voor vijftien miljoen euro aan extra inkomsten. De winnaar van de Champions League krijgt nog eens vier miljoen euro extra.

In de Champions League krijgt een club ook nog extra geld uit de coëfficiënten-lijst. Vorig jaar leverde Ajax dit 18,8 miljoen euro op. Het hoogste team op de lijst dat meedoet aan de Champions League krijgt 32 aandelen, wat neerkomt op 35,46 miljoen euro. Een aandeel is 1,108 miljoen euro waard. Ajax staat op dit moment op plek negentien en aangezien meerdere clubs die boven Ajax op de lijst staan niet mee zullen doen aan de Champions League wacht de Amsterdammers opnieuw een fors bedrag bij plaatsing voor het miljardenbal.

Europa League

Mocht Ajax zich niet plaatsen voor de Champions League, maar wel voor de Europa League zal er behoorlijk wat minder verdiend kunnen worden. Het startbedrag hier is namelijk 'maar' 2,92 miljoen euro. En een overwinning zou 'maar' 570.000 euro opleveren, terwijl tegenover een gelijkspel 190.000 euro staat.

Wanneer een club de groep wint in de Europa League krijgt het hiervoor één miljoen euro, de nummer twee krijgt 500.000 euro. Ook het bereiken van de zestiende finales (500.000 euro), achtste finales (1,1 miljoen), kwartfinales (1,5 miljoen), halve finales (2,4 miljoen) en finale (4,5 miljoen) leveren behoorlijk minder euro's op dan in de Champions League. De winnaar van de Europa League krijgt, net als in de Champions League, vier miljoen euro.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
niquedegraaff
Ik ben best ongerust over de voorronde. Ik ben niet overtuigt van het aankoop beleid.
0 -3
Japievanopdehoe
Nee, is echt van de zotten hè. €150.000.000 is er pas binnengekomen en we hebben al zo'n €30.000.000 uitgegeven aan spelers die er echt niks van kunnen. Ik zie het ook somber in. Vooral Promes, de pure middelmaat.

..........
0 0
Rentokill
Is het geen idee om de financiële kloof tussen CL en EL te verkleinen. Op die manier zullen de nrs 2,3 en 4 van grote landen ook sneller akkoord gaan met een CL voor Champions...

Dus geen eigen verdienmodel per Europese competitie maar een verdeling naar rato oid
1 0
Sanalologo
Waarom zouden we een CL willen voor alleen maar champions? Leuke gedachten maar in de praktijk zou dat inhouden dat de EL dan een sterkere competitie wordt als de nummers 2,3,4 van de grote landen daar heen gaan.
0 0
Babangida83
In eerste instantie wel. Na een tijdje zal het niveau wat meer verdeeld worden in Europa, naar gelang het geld ook verdeeld wordt.

Vroeger hadden ze 1 kampioen per land. Misschien is het wel leuk om er op z'n minst de nummers twee van de top 8 landen er ook bij te betrekken en 1 club van het land van de CL-winnaar.

Dan wordt de CL niet gelijk gedevalueerd, houd je nog genoeg ploegen over om er een leuk toernooi van te maken en krijgt de Europa League ook gelijk een kwaliteitsupdate. Naast de financiële update. Dan pak je zowel nationaal als internationaal de scheefgroei aan.
0 0
JariJari
35,46 15,25=50,71M startgeld voor Real Madrid

Voor Ajax waarschijnlijk 18 aandelen van 1.108M geeft 19.94M plus 15.25M startgeld voor 35.19M zonder enige inkomsten door gewonnen wedstrijden, gelijke spelen (uit kwalificatie en hoofdtoernooi), andersoortige bonussen (kwalificatie voor verdere rondes) en tv gelden.
1 0
Japievanopdehoe
Hoe kom je op 18 aandelen?
0 0
Radie125
koekoek
0 0
AjaxDaniel
Nou het is te hopen dat wij CL halen en dat Psv EL haalt en daar maar de Europese punten in gaat halen. Ajax moet nu gewoon ervoor zorgen dat we bij de beste 32 clubs van Europa zitten als die nieuwe CL er komt.
4 0
Wheelie
Hoe mooi ik dit ook vind voor onze club als we ons plaatsen, is dit natuurlijk helemaal van de zotte. Het maakt de sport echt helemaal kapot. De groten worden groter en de kleintjes kunnen het gat nooit meer overbruggen. Het goede CL seizoen kwam precies op het goede moment want als we dit jaar weer CL halen (en dat is nog zeker geen zekerheid) slaan we een gat dat in NL niet meer te overbruggen is voor Eindhoven en 010. Dat is heerlijk maar Europees gebeurt hetzelfde. En dan is er dus geen bal meer aan om steeds dezelfde giganten tegen elkaar te zien spelen. Zolang wij ertussen zitten maakt het het nog een beetje draaglijk.
1 0
Ronaldinho020
Ben ik de enige die de kwalificaties nog behoorlijk spannend vind? Weten namelijk nog helemaal niet hoe het team ervoor staat, hoop zsm oefenwedstrijden te zien op volle sterkte als de internationals terug zijn van vakantie!
0 0
Redrum
Nou, ik ben er nog niet echt gerust op nee. Het kan zomaar zijn dat je een stuk of 6 basisspelers mist en dan kan elke tegenstander een probleem vormen. Ik reken er wel op dat ze het halen, maar het is nog geen zekerheidje.
0 0
31xAjax
Ik denk niet dat we 6 basisspelers missen of zou TH echt maar 5 man opstellen? Dat mag volgens mij helemaal niet....
1 0
Redrum
Dames en heren, we hebben een lolbroek in huis.
1 -2
pizzapunt
Ik vind het doodeng haha. Niet doorgaan verpest direct je hele hosanna stemming die rond de club heerst. Krijg je weer "terug bij af" teksten.
0 -1
Tecmessa
Inderdaad. Waar het vorige jaren altijd hopen was dat we het zouden halen, is er nu in één keer de verwachting/eis dat je zomaar even het toernooi haalt. Terwijl voetbal in dit stadium van het seizoen altijd een beetje Russische roulette is. Ik vind het zeer spannend!
0 0
Nummer16
Denk maar aan 2017.
0 0
pizzapunt
Aangezien we in pot 2 zouden zitten, ongeveer 16e coefficent zouden zijn, krijgen we 16x 1,1m = 17.5 Miljoen + 15,25 is ongeveer 33 miljoen zonder kaartverkoop en winstpremies. Zit hier al tv recht bij in?
0 0
Bjorn
Is exclusief tv-rechten. De totale som voor groepsfase halen, dus echt alles bij elkaar, is 50 tot 55 miljoen.
1 0
pizzapunt
Bedankt voor de reacties allen :)
0 0
trodat4030
Lijkt me niet incl tv rechten. Die weet je namelijk pas na de kwalificaties, want dan weet je of psv het hoofdtoernooi haalt of niet. Mochten zij dat halen, dan moeten we de tv gelden delen met psv en anders is de hele tv-geld pot voor ons. Het tv geld wordt namelijk bepaald per land en daarna verdeeld onder de deelnemende clubs uit dat land.
1 0
Mikes
Je krijgt ook geld voor het spelen van de 3de voorronde en de playoffs. Vorig jaar leverde het spelen van de playoffs ook al zon 2 miljoen euro op.
1 0
Caparzo
“weer behoorlijk rijk” = “nog rijker”, gelukkig zitten we in die positie. Hoop zoooooo dat het lukt (heb daar ook vertrouwen in), uiteraard niet in de eerste plaats om het geld.
0 0
Saanchez
Best gek toch? Een jaar geleden waren we allemaal nog niet zo zeker van CL voetbal en hoopte we dat we Standard Luik konden pakken over twee duels. En nu maak ik mij eigenlijk weinig zorgen over de kwalificatie, heb totaal niet het idee dat Ajax kan falen daarin. Natuurlijk gaan we de Ligt nog verliezen maar buiten hem en Frenkie om zijn we helemaal intact gebleven. Uiteraard zullen we minder sterk zijn dan afgelopen seizoen maar met de basis die we neer kunnen zetten over twee weken, moet kwalificatie weinig problemen opleveren.
Enige twijfelpuntje lijkt mij die mogelijk iets aangepaste tactiek naar aanleiding van het vertrek van Frenkie. Misschien dat Marin eenzelfde rol kan vervullen maar goed mogelijk dat de veldbezetting er in de opbouw iets anders uit ziet. Best mogelijk dat dat nog niet helemaal optimaal is dan.
1 0
JariJari
Kampioensroute is zoveel makkelijker dan de league route die we vorig jaar (en PSV dit jaar) moesten volgen.

PSV heeft mazzel dat ronde 3 voor ronde 2 gespeeld is wordt geloot en ze dus loten met Basel hun coefficient anders zag ik de kans als 0. Nu moeten ze na Basel, Brugge, Krasnodar, Basasksehir of Last verslaan wat doenbaar lijkt (25-30% kans dat ze beide verslaan).

De ronde erna zijn ze underdogs tegen Porto of Dinamo Kiev. Dus ze hebben misschien 10% kans zich te plaatsen.

Wij spelen eerst tegen het kaliber: Ludogorets, Apoel, PAOK, Garabag, Maribor, Rode ster. En daarna tegen het kaliber Bate, Young Boys, Astana en Sparta Praag en daar vallen er waarschijnlijk nog wat van af omdat een aantal in ronde 1 of 2 moet beginnen).

Dat is veel beter te doen. Ik denk dat we zo'n 60% kans hebben ons te kwalificeren voor de CL. 6 keer zoveel kans als PSV.
0 0
Babangida83
Dan weet jij niet dat Rode Ster thuis echt resultaten neer kan zetten (zie vorig seizoen tegen Liverpool). Voor Young Boys geldt hetzelfde vanwege het kunstgras en Sparta Praag is gewoon een hele lastige tegenstander. Niet voor niets vorig jaar kwart- of halve finale EL. De rest moet je kunnen pakken, maar makkelijk wordt het niet, zitten nog wel wat vervelende ploegjes bij. Niet in de laatste plaats omdat wij die gaan zitten onderschatten.

Desalniettemin hebben wij nog steeds een topteam. Maar het gaat sowieso opletten worden.
0 0
AmsterdamFCAjax
Sparta Praag heeft niets bereikt in Europa, dat was Slavia Praag. Verder ben ik het met je eens, alhoewel Apoel ook wel vrij goed presteert in Europa
0 0
BrandjeXL
Eerlijk is eerlijk maar ik zie Psv alleen vrijwel kansloos zijn tegen Porto. Voor de rest van de ploegen geef ik ze minimaal 50% kans.
0 0
Saanchez
Daar ben ik het wel mee eens. Deze route is op papier makkelijker.
Onze jongens zullen heus de tegenstanders niet meer onderschatten maar met onze huidige selectie min de Ligt en plus vervanger, moet het halen van de groepsfase zeker te doen zijn.
0 0
trainer
oke..
0 0
Caparzo
Ik heb wel vertrouwen erin dat het lukt, maar dat ik het als zekerheidje beschouw ook zeker niet. Het blijft voetbal en je weet het nooit, zoveel factoren die kunnen (gaan) meespelen, naast natuurlijk het wegvallen van De Jong en De Ligt en hoe dit op te vangen cq uitwerkt.
0 0
pizzapunt
Ik ben er helemaal niet gerust op. Ajax werkt na het succes als een rode lap voor clubs die niks te verliezen hebben. Internationals zullen ook niet topfit zijn. Ik ga er vanuit dat we het kunnen halen, maar ben niet zo zelfverzekerd als jij hoor! :)
0 0
Saanchez
Heb je ook gelijk in hoor, en misschien schat ik het allemaal iets te gemakkelijk in haha. Maar ik heb gewoon veel vertrouwen in onze techn. staff en onze jongens.
0 0