Silooy: 'Successen door team bij elkaar te houden'

BartVeenstra, 10-07-2019 om 22:05, 10989 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Voormalig Ajax-jeugdtrainer Sonny Silooy maakt zich totaal niet druk over het Ajax van komend seizoen. Veel spelers worden gelinkt aan een buitenlandse transfer, maar Silooy heeft er vertrouwen in dat er ook in de komende jaargang een goede Ajax-selectie zal zijn. 'We moeten hopen op net zo'n seizoen waarbij we de finale misschien wel halen', zegt hij in een interview met Ajax Showtime.

'Ajax heeft een fantastisch seizoen gedraaid en de verwachtingen zijn ook nu weer hoog', gaat Silooy verder. Hij vindt het vooral belangrijk hoe de spelers van Ajax met de druk van die verwachtingen omgaan. Dat er spelers vertrekken, hoeft geen ramp te zijn. 'Dat is altijd zo geweest. Elke speler die zich bij Ajax ontpopt tot een topspeler gaat weg. Dan moet je weer bouwen. Ik ben er niet bang voor dat het volgend seizoen als een kaartenhuis in elkaar stort. Ik denk dat Marc (Overmars, red.) en het hele technische hart goed bezig zijn om goede opvolgers te zoeken. Daar hebben ze ook het geld voor.'

Frenkie de Jong, een van de beste spelers bij Ajax in het afgelopen seizoen, is al vertrokken en de kans is groot dat ook Matthijs de Ligt vertrekt. 'Die kun je nooit vervangen. Je moet maar net weer tegen zulke goede spelers aanlopen. Zulke spelers kosten ook een hoop geld', aldus Silooy, die vindt dat het gat tussen de jeugd en het eerste elftal te groot is. 'In de O19 lopen veel O17-spelers en bij Jong Ajax staan er geen spelers op de deur te kloppen bij het eerste elftal. Je moet afwachten hoe het loopt en misschien klopt er straks wel iemand op de deur', zegt Silooy, die bijvoorbeeld veel verwacht van Ryan Gravenberch. 'Een jonge jongen, die zijn kans moet pakken én krijgen.'

'Het gaat niet altijd zoals Ajax het wil'

Dat De Ligt, die al wekenlang iedere dag gekoppeld wordt aan meerdere buitenlandse topclubs, nog geen transfer heeft gemaakt, begint bij menig voetbalsupporter te irriteren. 'Het duurt wel lang, hè. Weet je: ik kijk altijd na 31 augustus naar de selectie. Er kan nog van alles gebeuren in die periode. Je kunt het ook niet altijd tegenhouden. Het gaat niet altijd zoals Ajax het wil', aldus Silooy, die het wel te prijzen vindt dat Ajax de selectie bij elkaar probeert te houden. Hij refereert daarbij naar zijn eigen tijd, toen er slechts twee of drie spelers na een goed seizoen vertrokken. Zo werden op een gegeven moment alleen Dennis Bergkamp en Wim Jonk verkocht, terwijl Jari Litmanen en Patrick Kluivert erbij kwamen. 'Wij hebben successen gehad in '87, '92 en '95. Dat kwam omdat het team bij elkaar werd gehouden. Daarna kwam het Bosman-arrest en was het klaar.'

Als voormalig jeugdtrainer van Ajax heeft Silooy nog contact met meerdere (oud-)Ajacieden. Één van hen is Toby Alderweireld, die zelf niet uitsloot terug te keren bij Ajax. 'Toby ken ik vanuit de jeugd. Ik heb hem meegemaakt in de A-junioren. Toen had hij het moeilijk, omdat hij Calvin Mac-Intosch (nu Fortuna Sittard, red.) voor zich had', zegt Silooy, die het mooi zou vinden als Alderweireld terugkeert bij Ajax. 'Ik weet zijn gevoel, hij is altijd Ajacied geweest. Maar ik weet het (of hij terugkeert, red.) niet. Het zijn de keuzes van de speler. Daley (Blind, red.) heeft het gedaan en ikzelf ook. Ik ging naar Frankrijk en ben daarna teruggekomen, daar heb ik geen spijt van. Het salarisplafond is omhoog getrokken, dus spelers willen misschien eerder terugkomen. Als je van je club houdt, kom je graag terug.'

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Bocarra
Ik denk dat als Ajax de groep zoveel mogelijk intact weet te houden we een sterker team dan afgelopen seizoen zullen hebben. Een aantal spelers zullen de ervaringen van vorig seizoen meenemen en nog volwassener zijn. Ook de staf heeft een impuls gekregen en ik vind de huidige selectie + alvarez en eventueel bergwijn in de breedte echt veel sterker. Het collectief en de ervaring zal de kracht van het team van vorig seizoen doen overstijgen.
0 0
Hollister
Als naast de Jong en de Ligt er nog maximaal 1 speler van het drietal Neres, Ziyech en Van de Beek vertrekt is dit redelijk goed op te vangen met nieuwe aankopen. Als iedereen fit blijft dan moet plaatsing groepsfase CL en kampioenschap zeker tot de mogelijkheden behoren. Wel krijgt Overmars dan volgend seizoen wel een enorm probleem omdat dan zomaar ineens een man of 6 a 7 zouden kunnen gaan vertrekken... Veltman, Onana, Nico, Neres, vd Beek, Dolberg
1 0
geDaante
Het lijkt me niet dat Ajax net zo gelukkig zal zijn als afgelopen seizoen, met clubs als Bayern en Madrid die vergeten waren door te selecteren en in een flinke dip zaten. Juventus speelde Ajax ook in de kaart door niet echt druk te zetten. Dat Tottenham zo ver kwam is ook een wonder, tactisch gezien. Geen beste tacticus blijkbaar, die Pochettino.

Feijenoord, Heracles en Benfica deden dat wel, en meteen was Ajax vrijwel kansloos tegen veel mindere teams, en gelijkwaardig aan Benfica.

Als tegenstanders hun huiswerk doen, en Ajax onder druk zetten, komt Ajax niet ver, tenzij daar nu keihard aan gewerkt gaat worden.
0 0
Liam
Een seizoen als het vorige moet je sowieso gewoon koesteren. Gezien onze middelen, gerelateerd aan het internationale voetballandschap, heb je iets utopisch laten zien.
0 0
JesseMKB33
Dat je überhaupt de moeite neemt om zoveel onzin te typen.
0 0
Bensco
ik vind het knap van Overmars dat hij spelers zoals Tadic, Tagliafico, Onana en mogelijk Neres langer bij de club weet te houden. Een paar jaar terug vertrokken spelers bij de minste interesse en nu willen ze blíjven om de club vooruit te helpen. Hopelijk tekent Ziyech ook nog voor een jaartje bij, dan kunnen we uitkijken naar een schitterend seizoen.
0 0
geDaante
Dat er nu flinke salarissen worden betaald, en dat Ajax nu zo succesvol is geweest, zijn natuurlijk de belangrijkste factoren. Tadic gaf eerder al aan zich in Nederland te willen settelen, voor zijn kinderen vooral dacht ik.

Ziyech hoeft van mij niet te blijven, verprutst veel meer dan hij creëert. Zijn soms geniale maar heel vaak uiterst domme spel irriteert me.
0 -1
Jornnn
Alderweireld terug zou ik extreem content mee zijn.
1 0
JohnnyD
In '93/'94 vertrokken Bergkamp en Jonk. In '94/'95 wonnen we de CL. Ik zie dat scenario dit seizoen weer gebeuren.
4 0
zuidzuid
Dat was t scenario na de verloren el finale...

Na 96 kwamen de jaren Tom Soetaers enz...
0 0
Liam
Hoho eerst nog Shota en Michael
0 0
Schip
Ehh... Daar kwamen toen wel spelers als Finidi, Kanu en Rijkaard bij. Rijkaard was wel een paar klassen beter dan Jonk. En Litmanen, Kluivert en Kanu samen brachten uiteindelijk nog meer dan Petterson en Bergkamp.

Zulke vervangers voor Frenkie en De Ligt hebben we nu niet. Integendeel. Het is niet 1 treetje, maar meerdere treetjes lager. Marin, Alvarez, Schuurs, Eiting.

Dat moet je accepteren, maar de CL winnen kan enkel als je als team sterker bent geworden na het vertrek van sleutelspelers. Dat is nu niet zo. Je moet weer bouwen en de echte toptalenten dienen zich behalve Gravenberch nog niet aan.

Niet dit jaar, maar vorig jaar was het oogstjaar. 1. CL bereiken 2. overwinteren in CL zou echt geweldig zijn. Dan wordt het fundament toch steeds steviger.
1 0
Bensco
maat, ik ben echt wel lyrisch over het aantrekken van Marin en Martinez. En mocht je Alvarez erbij kunnen krijgen dan heb je een paar talentjes van niveau bij de club rondlopen. Marin speelde afgelopen seizoen de sterren van de hemel in Belgie en Alvarez en Martinez komen beidde uit voor het nationale elftal. Het is alleen afwachten of we nog wat aan Bandé hebben na zo lange blessure en of Pierie kan brengen wat ik van hem verwacht.
0 0
Liam
Ik denk dat Pieri een topper gaat worden. Alleen momenteel is hij verdedigend nog wat te soft. Aan de bal vind ik hem sensationeel, en hij heeft een echte Ajax-attitude. Gastje is nog maar 18 he
0 0
AlexIbarra
De Jong en De Ligt 1 op 1 vervangen gaat niet (zonder achteruitgang).

Maar kijkend naar onze opties, hoeven we er qua middenveld niet op achteruit te gaan. Als iedereen blijft (excl. de Ligt) heeft Ten Hag Blind, Schöne, Eiting, (Pröpper?), Marin en Mazraoui als achterste middenvelders en Vd Beek, Ziyech, Tadic, Promes, Lang en De Wit als aanvallende middenvelders.
Daar valt volgens mij wel iets moois van te puzzelen.

Achterin wordt het lastiger. Een seizoen lang alles op Schuurs zetten lijkt me nog te vroeg. Voor Veltman of Magallan is het ook nog te vroeg. ;)
Alvarez lijkt me wel wat maar dat is nergens op gebaseerd. Hij zal ook niet morgen aan kunnen sluiten en overmorgen de verdediging leiden.

Daarom vind ik het ook niet erg dat het allemaal ff duurt met die transfer.
0 0
oudzuid2
zou wat zijn :)
0 0
Ajaxxxisdebeste
Rustig tijger... alles op zijn tijd. CL finale halen wordt nu moeilijker dan voorheen. Niemand onderschat een topclub als Ajax niet meer.
2 0