Huntelaar ziet goede wisselwerking spelers en trainer

BVeenstra, 03-07-2019 om 10:55, 5266 views, Voetbal International |

Maak kans op jouw Ajax-droom. Vul je lijstje in!

Klaas-Jan Huntelaar ziet in dat het belangrijk is dat er een goede wisselwerking is tussen de spelersgroep en de trainer. Dat er veel spelers bij Ajax rondlopen met ervaring in het buitenland is daarbij een belangrijke helpende factor, zo vertelt hij in een interview met Voetbal International.

De spits weet dat Ajax van nature op zichzelf gericht is en daarmee bedoelt hij dat Ajax uitgaat van balbezit en de positieve zaken van het voetbal. Toch weet Huntelaar dat het in het voetbal ook gaat om zaken als verdedigen en omschakelen. 'Voor veel aanvallers en pure liefhebbers van de bal kunnen dat de negatievere aspecten zijn. Maar ze horen erbij als je succesvol wilt zijn', zegt Huntelaar, die vindt dat 'de trainer op dat vlak een basis heeft neergelegd'. De Achterhoeker legt uit dat dat in het begin met horten en stoten ging. 'Maar uiteindelijk hebben we dat als team heel goed opgepakt. In dergelijke processen is de wisselwerking belangrijk. De trainer heeft zijn eigen ideeën over voetbal én hij staat open voor input vanuit de groep.'

De moraal van het verhaal is dan ook dat je het in het voetbal met elkaar moet doen. Huntelaar geeft aan dat het goed is dat er in de selectie spelers rondlopen met veel ervaring in het buitenland. 'Jongens die weten dat voetbal niet alleen maar leuk en een hobby kan zijn. Zo is het ooit in je jeugd ontstaan, maar in de top is het gewoon werk. En dus moet iederéén zijn werk doen, als je met elkaar tot goede resultaten wilt komen. Dat zijn dingen die we onderling hebben besproken: welk gevoel iedereen had bij zijn eigen positie en hoe je het tot een zo sterk mogelijk geheel kunt maken. Ook met de trainer hebben we dat besproken. En uiteindelijk is hij dan degene die bepaalt wat hij daarvan meeneemt in zijn aanpak en wat niet.'

'Grootste talenten zullen blijven doorkomen'

In vergelijking met zijn eerdere periode bij Ajax ziet Huntelaar sowieso meer ervaring in de selectie van Ajax. In zijn vorige tijd had Huntelaar ook goede spelers om zich heen, maar waren de meesten erg jong, zo zegt hij. 'Dat zag je terug in de schommelende resultaten. Een groter aandeel van ervaren spelers zorgt voor meer stabiliteit. Bijvoorbeeld op het vlak van verdedigende arbeid, het weten wat er allemaal komt kijken bij succesvol voetbal op de langere duur. We hadden destijds wedstrijden die we met 8-0 wonnen, waarna de eerstvolgende knullig verloren ging.'

Dat er nu mogelijk minder jeugdspelers doorbreken dan voorheen is volgens Huntelaar niet per se een probleem. 'De grootste talenten zullen blijven doorkomen. Het moet een uitdaging zijn voor jeugdspelers om écht goed te worden en mentaal net even een grotere stap te moeten zetten. Echte toppers vorm je door weerstand. Die weerstand wordt vergroot als de kwaliteit van de selectie omhooggaat.’

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Web
Een mix in het team is zo belangrijk
Alleen jeugd vergeet het maar, hoe goed je ook bent, routine er tussen is bepalend voor succes
Jammer dat de kritische zich niet meer laten horen.
0 0
geDaante
Maar alleen als die routine ook kwaliteit is, en van het juiste type. Dat was afgelopen seizoen goed, maar dat is weleens anders geweest.
0 0
JPM
Zeker waar.

Denk dat Marc en Ed dit inmiddels wel goed begrijpen. Een aankoop zoals Promes getuigt daar wel van denk ik. Overigens nog steeds erg voorstander van Propper. Mooie speler die perfect bij ons past, de juiste leeftijd en ervaring heeft en met een middenveld Donny-Marin zal zorgen voor de voetballende/opbouwende impulsen.

Eiting kan die rol normaal gesproken ook op zich nemen, maar die heeft een heel seizoen niet gespeeld en ik vind het risicovol om op hem te bouwen. Laat hem zich ontwikkelen achter een Propper om het seizoen erop samen met hem in de basis te staan, wanneer Donny vertrekt bv.
1 0
ETM
Type voetballer, ervaring, persoonlijkheid..
Maar ik zelf ben verre van overtuigd. Toegegeven ik zie hem recent nauwelijks nog spelen. Maar komt de roep om Propper vanuit mensen die hem nadrukkelijk volgen?
Imo ogen een goede speler en jaren geleden was het een stuk logsicher hem te halen, dan ipv Gudelj. Maar waarom zou hij bij het huidige Ajax passen? Het Ajax dat net de halve finale van de CL heeft gehaald? Ik zie hem sowieso niet als controleur. Meer een verbindende am met scorendvermogen. En je haalt m dan voor jaren, en voor de basis. Is hij dan goed genoeg voor de enorme ambitie die Ajax heeft? Ik zie mensen hem qua type aankoop met Tadic vergelijken, maar Tadic heb ik altijd een erg onderschatte voetballer gevonden. Tot op zekere hoogte heeft zijn succes met Ajax me dan ook niet verrast.
Propper lijkt mij wel een speler die de jeugd in de weg kan zitten, omdat ik me niet voor kan stellen dat hij Ajax echt naar een hoger niveau tilt.
0 0
Web
Huntelaar was ook geen Ajax type, volgens velen hier, ook jij
Maar wat hij brengt kan Dolberg nog heel veel van leren, constant druk op de bal en afjagen. Zijn drive slaat over op de spelers ( hoe zo belangrijk routine )
Blind was jij op tegen, die heeft een top jaar gedraaid, bijna alles gespeeld en super fit, met Donny de beste de laatste beslissende 2 maanden

Poulsen was ook geen Ajax speler, zonder hem had je dat jaar nooit kampioen geworden, hij zorgde persoonlijk dat Toivonen, van Bommel en strootman niet in de wedstrijd kwamen, liet zich vanaf het begin zien. PSV had toen een beter team, en Ajax werd kampioen.
1 0
Schip
Nah, dat hogere weestand verhaal klopt niet helemaal. Anders zouden jeugdspelers die naar buitenlandse opleidingen vertrekken allemaal doorbreken.

Het is juist een geleidelijke opbouw van weerstand in combinatie met speeltijd dat spelers beter maakt. Ajax moet die balans gewoon goed bewaken en niet te snel kopen.

Maar wel benieuwd wat Eiting gaat laten zien dit jaar. Dest kan achter Mazraoui als stand in fungeren, zodat Kristensen weg mag. Gravenberch krijgt zeker speeltijd, Lang ook. Ekkelenkamp vind ik te weinig beweeglijk voor een middenveld plek. Liever dat ze kijken of hij centraal niet uit de voeten kan.
1 0
SilverHaze
Wat er niet aan klopt is dat die vertrokken jeugdspelers daar helemaal geen hogere weerstand krijgen. Athans is geloof daar niets van. Het is ook maar wat je weerstand noemt. Af en toe met het eerste trainen op een veel hoger niveau is geen weerstand. Weerstand is een proces waarbij je jezelf continue moet verbeteren om bij te blijven. Trainers die geen genoegen nemen met alleen een overwinning. Een omgeving die je uitdaagd om uit te blinken en alles uit jezelf te halen.

Die vertrokken jeugdspelers komen allemaal in de -23 team terecht en spelen in hun eigen competitie. Opleiden is een organisatiebreed traject, waar ongelofelijk veel kennis ingestopt wordt. Buitenlandse topclubs kopen slechts een handvol toptalenten en zetten er wat trainers bij inclusief een oud-wereldster voor het aanzien. Dat is geen opleiden. Het lijkt er niet eens op.
1 0
Web
Weerstand krijg je ook door spelers door te schuiven naar een hoger team, als ze het te makkelijk af gaan, dan krijgen ze minder tijd om te handelen, dat kan ook door ze op een andere positie te zetten, bv een vrije verdediger op het middenveld. Spelers moeten constant uitgedaagd worden, geprikkeld worden.
0 0
Web
Dest vind ik echt goed, enorme drive in zijn spel, kan het nog ver schoppen
Eiting iets te statisch, maar ziet het spel goed, kan zeker nog stappen maken
Ekkelenkamp komt denk ik te kort, ook op andere posities vind ik, maar is niet zo slecht als men hier vaak zegt, hele goede functionele techniek heeft hij
Gravenberch heeft het meeste talent van deze vier, maar vind hem te veel op een tempo spelen, heel vaak de zelfde kapbeweging, waar het lang altijd niet nodig is, waar door hij het spel vaak vertraagd, maar nog erg jong, kan de technische staf mooi aan werken met hem.
0 0
glob
Wanneer Ekkelenkamp een andere kapper neemt denk ik dat iedereen hem ineens heel goed vindt. hij heeft een beetje een suffe uitstraling en veel mensen rekenen spelers daar in het beginstadium op af. Een trainer kijkt wel iets verder gelukkig.
1 0
ram
Precies. Kop kaal en voor 80 mil. naar Barca.

Nee, zonder dollen: je hebt wel gelijk. Die jongen is echt veel beter dan velen denken.
0 0
@Maar7en
Heel mooi! OT Dijks in de belangstelling van AC Milan... €20 miljoen... Super voor hem en gegund :-)
0 -1
ram
Ik zeik niet snel over transferbedragen maar als Dijks 20 gaat opleveren en wij verkopen De Ligt voor 65 ofzo... Dan gaat er ergens iets mis hoor. Sowieso bij de scouting van Milan maar ook bij ons.
0 0