Kristensen krijgt mentale hulp: 'Dit werkt voor mij'

ThijsZwagerman, 02-07-2019 om 11:40, 6607 views, Full Potenial Strategy |

Maak kans op jouw Ajax-droom. Vul je lijstje in!

Rasmus Kristensen laat zich op mentaal vlak begeleiden door voormalig FC Groningen-speler Petter Andersson. Met Andersson praat Kristensen onder meer over de hoge druk in de voetbalwereld en het feit dat hij vertrouwen in zichzelf moet houden.

De rechtsback kende een moeizaam jaar in Amsterdam. Hij verloor de concurrentiestrijd van Noussair Mazraoui en kwam slechts mondjesmaat in actie in Ajax 1. Waarschijnlijk zocht Kristensen daarom op mentaal gebied hulp en kwam hij uit bij Full Potenial Strategy, het bedrijf van Petter Andersson.

Op de website van het bedrijf valt te lezen dat Full Potenial Strategy profvoetballers wil helpen bij het creëren van de perfecte omstandigheden om te kunnen presteren in de harde voetbalwereld, zowel op als naast het veld. Naar eigen zeggen bouwt Andersson aan een platform waarin spelers zichzelf moeten durven te zijn, gelijke voorwaarden in hun ontwikkelomgeving moeten krijgen en veiligheid moeten creëren. Dat alles met als doel om 'het potentieel van de mens achter de speler te maximaliseren'. 

Op de Instagrampagina van het bedrijf staat een video waarin Kristensen wordt toegesproken door Andersson. De ex-prof zegt het volgende tegen de Ajacied: 'Het belangrijkste is dat de verwachtingen in balans zijn. Denk na over waar je goed in bent en focus je daarop, of je nu speelt of niet. De halve finale van de Champions League... Iedereen wil die wedstrijd spelen, maar er zijn maar heel weinig spelers die ook daadwerkelijk die kans krijgen. Jij behoorde tot dat team, vergeet dat niet. Blijf je concentreren op je ontwikkeling als persoon en speler. Dat is waar het om draait.'

Aan het einde van de video komt Kristensen kort ter sprake over zijn gevoel bij de begeleiding van Andersson. 'Het draait allemaal om de juiste manier. Er zijn veel verschillende manieren om iets te doen en iets te ervaren, maar het gaat erom dat ik weet wat voor mij werkt. Dit is voor mij wat werkt. Het helpt mij en maakt me sterker', besluit de Deense rechtsback.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Pierre Heno
Nou...eh.....kat in bakkie: Kristensen naar FC Groningen lijkt me een prima deal en dan zit hij daar ook meteen lekker dicht bij Petter om e.e.a. doordeweeks te bespreken en daaruit vertrouwen op te doen. Iedereen blij toch?!
0 0
EricAjax1
Prima toch? Misschien speelt hij wat geconcentreerder als hij meer zelfvertrouwen heeft. We gaan veel wedstrijden spelen en dezd jongen er voor de breedte bijhouden is prima.
0 -1
louis60
Kan Dolberg ook nog even langs de mentale trainer? Wordt hij geen bankzitter maar een bankligger.
2 0
Piejotter
Aan zijn inzet ligt het niet. Dat hij er meer uit wil halen is prima. Maar hij moet eerlijk in de spiegel kijken en toegeven dat hij niet zo talentvol is als welke basisspeler dan ook van het afgelopen jaar. Zoek lekker een andere club waar je meer kans hebt op een basis plaats.
0 0
AnsB
Enkele reacties, positief bedoeld nota bene, geven exact aan dat héél veel mensen geen idee hebben wat mentale training/begeleiding is of zou kunnen zijn.
Men ziet het over het algemeen als een zwaktebod, als iets dat je nodig hebt want anders gaat het niet goed (genoeg), en je stelt je kwetsbaar op als je het bekend maakt.

Mentale training/begeleiding heeft zeer veel facetten en zou, net als fysieke en technische training tot de standaard training van álle voetballers moeten behoren. Ten eerste omdat elke speler wel érgens minder goed in is. Ben je fysiek wat minder sterk gebouwd dan doe je aan krachttraining, meer dan de doorsnee voetballer. Is dat een zwaktebod?
Ben je geblesseerd geweest, dan train je extra met b.v. een fysiotherapeut en een inspanningsfysioloog. Is dat een zwaktebod?
Ten tweede omdat er via een goede analyse van spelers en een gerichte aanpak nog een wereld te winnen is op het mentale vlak.

Mentale training hoort gewoon bij het prof-zijn, je moet het beste uit jezelf (en als club) uit je spelers wil(len) halen, fysiek, technisch en mentaal: b.v. 95 minuten kunnen focussen op meerdere taken, rust in je hoofd creëren en behouden, voorbereid zijn op alle mogelijke tegenslag of provocaties van tegenstanders (onverstoorbaarheid), omgaan met druk vanuit de buitenwereld, omgaan met druk vanuit je directe omgeving én jezelf, leren reële verwachtingspatronen te creëren, leren omgaan met een mindere vorm of instabiliteit, leren hoe je een optimale spanningsboog kunt creëren én vasthouden, leren luisteren naar je lichaam en hoe je lichaam en geest het best in balans kunt houden, enz. enz.

Zo kan elke speler zich wel ergens in verbeteren en werkt bij de ene speler een bepaalde oefening/strategie/methode/nadruk beter dan bij de ander. Mentale training is maatwerk, niet alleen omdat iedereen aangeboren kracht/zwaktes heeft, maar omdat iedereen mede gevormd wordt door opvoeding, ervaringen en cultuurinvloeden en iemands kwaliteiten en minder sterke punten daar mede door bepaald worden. Alleen al iemands gedachtenwereld heeft enorme invloed op wat je voelt, ervaart en dus ook op hoe je handelt/presteert. Iemand die denkt dat hij de beste is reageert vaak héél anders op b.v. cruciale fouten maken of een langdurige vormdip hebben als iemand die graag de beste wil wórden, of iemand die wéét dat hij héél hard moet werken om aan te kunnen haken/mee te kunnen doen.
Alles wat ik hierboven heb opgesomd is - tot op zekere hoogte - te verbeteren via mentale training en begeleiding. Dat heeft niets te maken met een zwaktebod. Net als extra techniektraining geen zwaktebod is maar gewoon verstandig is.

Een club als Ajax zou voorop moeten lopen met het continu analyseren op welk vlak een speler zich mentaal kan verbeteren en daar een passend programma (op maat dus) voor opstellen. Voorbeeld: hoe komt het dat de een sneller en beter uit een vormdip komt? Sommigen doen precies de verkeerde dingen om uit een vormdip te komen (zie b.v. mijn indruk over Johnson in het opiniestuk van Sjaak Swart), en dat heeft vaak te maken met b.v. terugvallen op oude reactiepatronen die niet (meer) van toepassing zijn op deze situatie. En/of ze proberen iets te forceren en dat werkt averechts. Vaak heeft dat te maken met die oude reactiepatronen.

Daarnaast zijn algemene mentale oefeningen voor de hele groep denkbaar. Visualisatie is één van de bekendste, maar ik ga er van uit dat er meer gezamenlijke oefeningen mogelijk zijn, zoals focustraining.
Met mentale training op een dergelijke schaal/manier is echt nog een wereld te winnen. Te beginnen bij de jeugd.
4 0
4xEC1
Je hebt wel gelijk vind ik, dat iedere speler mentale begeleiding zou moeten krijgen, maar de meeste reacties, goed bedoelde reacties ook zoals je schrijft, komen voort uit het feit dat Petter Anderson Kristensen bemoedigend toespreekt op een oppeppende manier, waarom zou hij dat doen als er niks speelt in het hoofd van Kristensen? AS zèlf vermoedt dat zijn verloren basisplaats aan Mazraoui en dat hij maar mondjesmaat speelde afgelopen seizoen de redenen zijn dat Kristensen mentale hulp zoekt. Los van het feit of dit ook echt zo is; je stukje komt een beetje betweterig over, je stelt dat "heel veel mensen geen idee hebben wat mentale begeleiding is of zou kunnen zijn", omdat ze vinden dat de bekendmaking van Kristensen een teken is van een zwaktebod. Nou, dat is het juist níét. Ik begon mijn eerste reactie al met dat ik het juist moedig vind van hem, helemáál geen zwaktebod. Zwak zijn juist de spelers die de hele wereld behalve zichzelf de schuld geven van hun falen, dát is pas zwak.
0 0
Pierre Heno
Je zult minimaal moeten beginnen met spelers die al enigszins in het voortraject hebben laten zien over de gewenste mentaliteit te beschikken waarop je dan ikv topvoetbal/topsport voort kunt borduren. Met mentale begeleiding maak je geen andere karakters maar slijp je bestaande karakters zich meer weerbaar te maken t.o.v. de tegenslagen welke ze in hun carrière kunnen verwachten. Er zijn helaas ook mensen die nooit over een ravijn van 10cm breed en 500m diep durven springen.
0 0
Dexy
Dapper dat hij hiervoor uit durft te komen, dat is absoluut niet gebruikelijk in de voetbalwereld. Maar goed, voetballers zijn ook maar mensen. Als hij hier behoefte aan heeft en het hem helpt, dan moet hij dit vooral blijven doen.
2 0
Lagasj
Dat was nou precies wat ik bedoelde toen ik zei dat Kristensen een verkeerde invloed op "beste vriend" Dolberg had. Die twee had je meteen uit elkaar moeten halen, die mentale zwakte werkt door naar elkaar toe. Dolberg kan nu ook aan de bak bij die Petterson. Iets waar ik overigens helemaal niet in geloof. Een mentaliteit die sterk genoeg is voor Ajax 1 kan je niet "kopen" Ik ben beng dat ook Dolberg het vanwege deze zwakte niet gaat halen. Ze trokken niet voor niets naar elkaar toe. Die mentale weerbaarheid heb je bij geboorte al of niet. Geen probleem als je die niet hebt. Maar het is aan de staf van Ajax om dat er tijdens de scouting en het gesprek erna meteen uit te halen. Dat bespaart ons en de club een hoop ergernis en/of medelijden.
Een leven als prof kan in welke beroep dan ook, keihard zijn. Dat is wat het is.
Dat is meteen ook de reden dat ik "vriendjes politiek" verafschuw.
Laat staan genderneutrale groen linkse plee's. lol.
1 -19
Rockpotje
Je moet wel erg veel haat voelen voor de linkse politiek als je deze link kan leggen. Ben jij soms vroeger overreden door een bakfiets?
10 0
RJB1979
LOL
1 0
Ajax#1900
Hahaha
1 0
Wesl
Wow een carriere als essayist zou ik je afraden. In iedergeval ervanuit gaande dat je ook hierbij denkt dat een dergelijke kwaliteit of analytische houding aangeboren is.

Dus mentaliteit is een aangeboren factor die niet gebonden is aan levenservaring, houding, omgeving, oefening etc?

Tegelijkertijd (en nu wordt het betoog helemaal lachwekkend) zou Dolberg wel mentaal beinvloed worden door Kristensen.. Terwijl, dit was toch aangeboren?

Hoe je vervolgens een link kan leggen met Vriendjes politiek en gerderneutraliteit vind ik helemaal knap... En vrijwel onbegrijpelijk.
6 0
ram
Zelden zoveel onzin gelezen...
9 0
AsensioWillemsen
De onzin van de week-trofee komt jou kant op
10 0
Lagasj
Het enige wat uit jullie commentaren valt op te maken is dat jullie geen van allen zelfs maar een minuutje in een professionele omgeving hebben vertoeft. Hoogstens op je bakfiets een paar gender neutrale plee's voor Femke hebben vervoert. lol.
Wesi heeft nog een punt, de kans is aanwezig dat opvoeding enige invloed op je mentaliteit kan hebben. Maar ik denk dat genen een grotere rol spelen.
Dat blijkt trouwens ook uit de commentaren hier.
0 0
3*stars*3
Heb vaak ook hard uitgehaald richting deze man maar hij is wel man genoeg om hier voor uit te komen.
Zijn genoeg spelers die doen alsof alles ok is maar toch niet met de druk kunnen omgaan.
Weet alleen niet of het slim is om zo’n filmpje op te nemen.
Toekomstige clubs zullen misschien ook hun twijfels hebben.

Al lijkt het mij ook handig als Ajax intern zo’n mentalcoach zou aanstellen.
10 0
marrene
Komt gewoon veel te kort. Dest is vele malen beter.
4 -2
4xEC1
Moedig van Kristensen dat hij zich zo kwetsbaar opstelt hoor. Er zijn vele voorbeelden van spelers die het bij Ajax niet hebben gered maar nooit naar zichzelf keken, altijd een ander daarvan de schuld gaven bijv. Boilesen, Boerrigter enz, enz..
Ajax is te hoog gegrepen voor Rasmus maar ik gun hem een prachtige cariërre, altijd correct gebleven.
19 -2
vdhaas
Precies. Iedere speler die zichzelf probeert te verbeteren (op welke manier dan ook) juich ik toe.
3 0
insectenverdelg
Had liever gezien dat techniek training bij je had geholpen Rasmus.
2 -6
TheRiviera
Ik had liever gezien dat ''supporters'' zoals jou niet bestonden.
2 0